- Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - http://antiproedros.gov.gr -

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στο BBC στο δημοσιογράφο Malcolm Brabant

25 Φεβρουαρίου, 2010 @ 15:06 | Ομιλίες - Συνεντεύξεις

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Διετέλεσα 11 χρόνια στο Συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με το Λόρδο Geoffrey Howe, τον κύριο Andreotti και τον κύριο Genser από τη Γερμανία. Θεωρώ πως η κατάσταση δε θα ήταν αυτή που είναι σήμερα, αν το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελούσε θέμα συζήτησης μεταξύ των Μιτεράν, Θάτσερ και Κολ, με τον Ζακ Ντελόρ, για παράδειγμα, στην προεδρία της Κομισιόν. Μιλάμε για ένα διαφορετικό επίπεδο αρχηγών που, δυστυχώς μάλλον, δεν έχουμε σήμερα. Τίθεται, λοιπόν, ζήτημα ποιότητας αρχηγών και φαίνεται πως σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ποιότητα αυτή βρίσκεται πραγματικά σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

BRABANT: Πολλοί θα υποστηρίξουν πως η Ευρώπη είναι δικαιολογημένα θυμωμένη μαζί σας, καθώς η Ελλάδα έκανε, για παράδειγμα, διάφορα «μαγειρέματα» προκειμένου να μπει στην Ένωση, παραποιώντας τα στατιστικά της.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ως προς το πρώτο, θα διαφωνήσω.

BRABANT: Εσείς δεν κάνατε τέτοια «μαγειρέματα»;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν το κάναμε περισσότερο απ’ ότι η Ιταλία ή το Βέλγιο ή η Γαλλία SRABANT: άρα κι εσείς νοθεύσατε τα στοιχεία σας.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Όλοι το έκαναν, όλοι. Δεν πρόκειται δα και για μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι βάζουμε απλά κάποια χρήματα στο επόμενο έτος, γιατί έτσι σας βολεύει καλύτερα. Αλλά είναι κάτι που όλες οι χώρες έκαναν. Για παράδειγμα, η Ιταλία το έκανε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ότι η Ελλάδα, την περίοδο δημιουργίας της ευρωζώνης.

BRABANT: Θα μπορέσει η Ελλάδα να επιβιώσει;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει επιβιώσει από πολέμους και κατακτητές. Όπως επιβιώσαμε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και από τη γερμανική κατοχή, έτσι θα επιβιώσουμε και από την οικονομική κρίση.

BRABANT: Όσον αφορά τη γερμανική κατοχή, υπήρξαν άνθρωποι σε πολλά χωριά που σφαγιάστηκαν και όπου ακόμα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Και λίγα λέτε. Ολόκληρες πόλεις καταστράφηκαν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους. Δεν επιθυμούμε να ανοίξουμε εκ νέου το κεφάλαιο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα εκεί, που πρέπει κάποτε να το λύσουμε. Πήραν το ελληνικό χρυσό που υπήρχε στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν ελληνικά χρήματα, τα οποία ποτέ δεν επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Δεν ισχυρίζομαι πως πρέπει υποχρεωτικά να επιστρέψουν τα χρήματα. Μας οφείλουν, ωστόσο, ένα ευχαριστώ. Και δε θα έπρεπε να παραπονιούνται τόσο πολύ πως κλέβουμε και πως δεν είμαστε αρκετά συγκεκριμένοι στις οικονομικές μας συμφωνίες.


Εκτυπώθηκε απο το Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: http://antiproedros.gov.gr

Σύνδεσμος Ανάρτησης : http://antiproedros.gov.gr/2010/02/25/234

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.