- Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - https://antiproedros.gov.gr -

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στην τηλεοπτική εκπομπή PRESS της ΝΕΤ, Τρίτη 30 Μαρτίου 2010.

31 Μαρτίου, 2010 @ 17:25 | Βίντεο,Ομιλίες - ΣυνεντεύξειςΟ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στη ΝΕΤ

30 Μαρτίου, 2010 @ 21:41 | Ανακοινώσεις - Δ. Τύπου,Ομιλίες - Συνεντεύξεις

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζούλα στην τηλεοπτική εκπομπή PRESS της ΝΕΤ, σήμερα 30 Μαρτίου 2010 και ώρα 23:00.

Δελτίο Τύπου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

30 Μαρτίου, 2010 @ 10:23 | Ανακοινώσεις - Δ. Τύπου,Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 και ώρα 19.00′ θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Καβάλα για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου

24 Μαρτίου, 2010 @ 11:44 | Ήχος,Ομιλίες - Συνεντεύξεις

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, εν όψει της επίσημης επίσκεψης του στην Καβάλα για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου παραχώρησε συνέντευξη στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 και ώρα 19:30 στο ξενοδοχείο Imaret.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here [1]. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή 19.03.2010

22 Μαρτίου, 2010 @ 12:50 | Κυβερνητικό Έργο,Ομιλίες - Συνεντεύξεις

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.

Πρώτη είναι η με αριθμό 601/37/15-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης κ.λπ..
Στην Επίκαιρη Ερώτηση της κυρίας Παπαρήγα θα απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ.Θεόδωρος Πάγκαλος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ θα ήθελα το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ορίστε κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μιλήσω εκ μέρους του κόμματος μας.
Είναι σαφές ότι, η ερώτηση που καταθέσαμε απευθύνεται στον κύριο Πρωθυπουργό και αφορά αρμοδιότητες του κυρίου Πρωθυπουργού. Απ’ αυτήν την άποψη δεν μπορεί να συζητηθεί μιας και ο κύριος Πρωθυπουργός δεν μπορεί να βρίσκεται στην Αίθουσα και επομένως ακυρώνεται.
Είναι αρμοδιότητες του κυρίου Πρωθυπουργού αποκλειστικά και δεν είναι θέμα προσωπικό, περιμέναμε να έρθει ο κύριος Πρωθυπουργός. Από τη στιγμή που δεν έρχεται δεν μπορεί να συζητηθεί αυτή η επίκαιρη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ο κύριος Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως έχει το λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης) : Κύριε Πρόεδρε, λυπούμαι πράγματι, όπως φαντάζομαι και ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός για το ότι δεν μπορεί να είναι στην Αίθουσα για να απαντήσει ο ίδιος στης ερώτηση της κυρίας Παπαρήγα.
Όπως ξέρετε το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπει ρητά ότι ο Πρωθυπουργός είναι δυνατόν να αναπληρωθεί στην εκτέλεση αυτού του καθήκοντος απέναντι στη Βουλή, όπως επίσης προβλέπει στην παράγραφο 2 ότι και οι αρχηγοί των κομμάτων μπορούν να αναπληρωθούν από βουλευτή τον οποίο οι ίδιοι ορίζουν.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβεται τη Βουλή, ότι είναι παρόν περισσότερο από κάθε άλλον Πρωθυπουργό στο παρελθόν και έχει επανειλημμένα απαντήσει σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις όλων των αρχηγών περιλαμβανομένης και της κυρίας Παπαρήγα.

Λυπούμαι διότι αποσύρει την ερώτηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ως προς την Κοινοβουλευτική Τάξη, από την άλλη μεριά χαίρομαι γιατί δεν έχω τη φοβερή υποχρέωση να απαντήσω σε μία ερώτηση η οποία περιλαμβάνει όλα τα εσωτερικά και παγκόσμια ζητήματα σε μισή σελίδα, στο χρόνο που θα μου έδινε το Προεδρείο θα ήταν σχεδόν αδύνατον.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κύριε Παφίλη, πράγματι σύμφωνα με το περιεχόμενο του άρθρου 129 οι ερωτήσεις οι οποίες απευθύνονται προς τον Πρωθυπουργό και δεν απαντώνται από τον ίδιο μπορούν να απαντώνται όπως ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 129, από έναν από τους Αναπληρωτές Υπουργούς και ιδιαιτέρως βεβαίως από τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως.
Παρακαλώ κύριε Παφίλη έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ δεν αμφισβητούμε τον Κανονισμό αλλά ας μιλήσουμε επί της ουσίας. Και εγώ τοποθετήθηκα επί της ουσίας και χωρίς υπονοούμενα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Πάντως η ουσία είναι ότι αποσύρετε την ερώτηση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, η ουσία είναι ότι η ερώτηση δεν μπορεί να συζητηθεί γιατί την κάναμε προς τον κύριο Πρωθυπουργό, έχουν προκύψει μία σειρά θέματα.
Εμείς δε λέμε ότι δεν έρχεται ο Πρωθυπουργός να απαντήσει, ούτε δίνουμε την μάχη σε τέτοια θέματα εντυπώσεων. Αλλά επί τα ουσίας λέω, δεν μπορούσε ο κύριος Πρωθυπουργός να έρθει, το σεβόμαστε ότι δεν έρχεται, αλλά θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι ο ίδιος για να μπορέσει να γίνει αυτή η συζήτηση.
Άλλωστε έχουμε μπροστά μας και άλλες συζητήσεις και θα τοποθετηθούμε. Στα υπόλοιπα, δεν απαντάω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστούμε κύριε Παφίλη.
Κύριε Αντιπρόεδρε, νομίζω ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εξηγήσεων.
Σειρά έχει η με αριθμό 602/38/16-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας στη Χώρα μας κ.λπ..
Η ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, κυρίου Καρατζαφέρη έχει ως εξής:
«Πολλές χώρες επιλέγουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια οικονομικά συμφέρουσα μεσοπρόθεσμα και φιλική προς το περιβάλλον, μορφή ενέργειας. Πρόσφατα μάλιστα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Σαρκοζί, προέτρεψε την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης να αναλάβουν πρωτοβουλία για χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, δεν έχει επιχειρηθεί κάποια, ευρείας δημοσιότητας, ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος.
Είναι δεδομένου ότι οι περισσότερες γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, προγραμματίζουν στο προσεχές μέλλον να καλύψουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με την χρήση πυρηνικής ενέργειας. Εξ αυτού του γεγονότος, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε «πυρηνικό κλοιό», υφιστάμενη τους επικαλούμενους –από τους πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας- κινδύνους, χωρίς να αποκομίζει τα αντίστοιχα οφέλη.
Επιπλέον, οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας αυξάνονται, με συνέπεια, τα επόμενα χρόνια, να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταλήξει να εξαρτάται ενεργειακά από τις γειτονικές της χώρες.
Ερωτάσθε:

Είναι στις προθέσεις σας η οργάνωση μιας ευρείας επιστημονικής και κοινωνικής συζήτησης για το θέμα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα;»
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος, θα απαντήσει.
Έχετε το λόγο για τρία λεπτά , κύριε Αντιπρόεδρε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης) : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι η ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, κυρίου Γεωργίου Καρατζαφέρη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Η πυρηνική ενέργεια έχει εντόνως διαφημιστεί ως μία καθαρή, μορφή παραγωγής ενεργείας που κοστίζει λιγότερο από άλλες ανταγωνιστικές μεθόδους. Βεβαίως αυτού του είδους η προβολή της πυρηνικής ενέργειας συναντάει πολλά εμπόδια τον τελευταίο καιρό και θα σας πω συγκεκριμένα ποια.
Μη μας παραξενεύει ότι ο κύριος Σαρκοζί, συμπαθέστατος φίλος όλων μας, κάνει μία παγκόσμιας έκτασης εκστρατεία για την πυρηνική ενέργεια. Η Γαλλία είναι βασικός παραγωγός και εξαγωγεύς εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας αλλά, pro domo ομιλεί.

Όμως, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας συνάντησε κατ’ αρχήν προβλήματα ασφαλείας. Όλοι έχουμε στη μνήμη μας την τραγωδία της Ουκρανίας -του Τσερνομπίλ- της οποίας τα αποτελέσματα ακόμα δεν γνωρίζουμε στην πλήρη έκτασή τους. Επίσης, υπάρχει και το πρόβλημα της εναπόθεσης των καταλοίπων το οποίο εμφανίζεται σε διάφορες χώρες με όλο και πιο αυξημένη μορφή.
Μάλιστα, τελευταία έχει ανοίξει και μία σχετική συζήτηση και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Φιλανδία επένδυσαν κολοσσιαία ποσά για να κάνουν μία τρύπα διακοσίων μέτρων μέσα στο έδαφος και να τη στεγανοποιήσουν για να μπορέσουν να βάλουν αυτά τα κατάλοιπα. Υπάρχει, λοιπόν, πρόβλημα. Γι’ αυτό η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι ούτε τόσο φθηνή ούτε τόσο καθαρή.
Η Ελλάδα έχει κάνει, κύριε Πρόεδρε, από καιρό -και πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν συμφωνήσει σ’ αυτήν την επιλογή- την επιλογή της αποφυγής της πυρηνικής ενέργειας. Είμαστε πρωτοπόροι παγκοσμίως και συμμαχούμε με όλες τις χώρες -και βέβαια και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- στην προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση των πυρηνικών όπλων, αλλά και της τεχνολογίας που οδηγεί στη δημιουργία πυρηνικών όπλων και δεν επιθυμούμε την εκμετάλλευση της πυρηνικής επιστήμης για την παραγωγή ενέργειας.
Βεβαίως, η αναζήτηση στον τομέα της πυρηνικής επιστήμης -την οποία κάνει ο Δημόκριτος και ενδεχομένως αύριο και άλλα εργαστήρια- για άλλες χρήσεις της επιστήμης του ατόμου είναι θεμιτή. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι ιατρικές χρήσεις, υπάρχουν τα ισότοπα για χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις στις οποίες ο Δημόκριτος είχε κάνει πρόοδο.

Τώρα, το θέμα είναι αν υπάρχει άμεση ανάγκη εξασφάλισης της χώρας από ενεργειακές ελλείψεις. Εγώ λέω όχι, γιατί έχουμε σοβαρότατα αποθέματα λιγνίτη, όπως και σοβαρότατα ανεκμετάλλευτα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας που δεν τα έχουμε εκμεταλλευθεί.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης)
Επίσης, κύριε Πρόεδρε, θα σας πω και κάτι άλλο. Ίσως ο μεγαλύτερος τομέας για την επίλυση της ενεργειακής μας ισορροπίας να είναι ο τομέας της σπατάλης της ενέργειας, δηλαδή η εξοικονόμηση της ενέργειας.

Γι’ αυτό το σκοπό, λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της και πραγματικά υπάρχει σωρεία νομοθετημάτων γι’ αυτό που θα οδηγούν στην ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας με εναλλακτικές μορφές, στην εκμετάλλευση του ανέμου και της ηλιοφάνειας και επίσης και κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στη χώρα μας γίνεται σπατάλη ενέργειας κατά τρόπο εξοργιστικό και ιδιαίτερα από το δημόσιο τομέα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σταματήσει. Και αυτό δίνει μία απάντηση στην αγωνία σας για την ενδεχόμενη ανεπάρκεια ενέργειας στο μέλλον.

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια και για τους γείτονες.
Η Βουλγαρία, όπως ξέρετε, έχει οκτώ εργοστάσια παλαιάς ρωσικής τεχνολογίας στο Κοσλοντούι. Από αυτά, έχει κλείσει τέσσερα και απομένουν εν ενεργεία τέσσερα τα οποία υποτίθεται ότι έχουν βελτιωθεί. Όμως, δεν είμαστε ήσυχοι για τη λειτουργία αυτών των εργοστασίων και θα προτιμούσαμε να ενταθούν οι επιθεωρήσεις και τελικά να οδηγηθούν και αυτά τα τέσσερα εναπομείναντα εργοστάσια στο κλείσιμο.
Κάνει ένα νέο μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο σε μια τοποθεσία που λέγεται Μπέλενε δυναμικότητας δύο χιλιάδων μεγαβάτ. Όμως, εκεί υπάρχουν έντονες αντιδράσεις βουλγαρικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και η κατασκευή αυτού του εργοστασίου έχει διακοπεί.
Αντιθέτως, δεν υπάρχουν για ευνόητους λόγους αντιδράσεις στην Τουρκία η οποία κατασκευάζει δέκα πυρηνικούς αντιδραστήρες με συνολική ισχύ δέκα χιλιάδων μεγαβάτ. Αυτοί εγκαθίστανται στη Σινώπη και στην περιοχή Μερσίνας που μας αφορά άμεσα, γιατί είναι στις ακτές. Στη Σινώπη συνεργάζονται με τους νοτιο-Κορεάτες και στη Μερσίνα με τους Ρώσους.

Τέλος, πρόθεση να κάνει τέτοιου είδους παραγωγή ενέργειας έχει εκδηλώσει και η Αλβανία, αλλά αυτό δεν είναι μάλλον σοβαρό στο άμεσο μέλλον, γιατί βέβαια δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Αντιπρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις τις οποίες δώσατε.
Εγώ απλώς έφερα αυτήν την ερώτηση για δύο λόγους: Πρώτον, εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας που έχουμε, στο μέλλον θα χρειαστούμε φθηνότερη ενέργεια, προκειμένου να μπορέσουν τα προϊόντα μας να έχουν καλύτερη τύχη στις παγκόσμιες αγορές. Και βεβαίως, ναι μεν έχουμε τα καύσιμα τα οποία έχουμε, αλλά η ενέργεια είναι ακριβή, ενώ από την άλλη πλευρά είμαστε μονίμως κατηγορούμενοι, γιατί δεν συμφωνούμε με τους όρους του Κιότο και είμαστε η πλέον ρυπογόνος από πλευράς ενέργειας χώρα της Ευρώπης.
Η ερώτηση, λοιπόν, έχει να κάνει με το πώς θα ανοίξουμε ένα διάλογο για να αποβάλλουμε κάποιες βιωματικές εμπειρίες από το Τσερνομπίλ. Ήδη στην Ευρώπη και σε μετρήσεις που γίνονται, για πρώτη φορά οι ερωτώμενοι μιλούν θετικότερα από εκείνους που έχουν άλλη άποψη για την πυρηνική ενέργεια. Είναι περίπου 45-45.
Βέβαια, η γειτονιά μας είναι ραδιενεργός. Όπως είπατε και εσείς πριν από λίγο, η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει με τη Ρωσία, αλλά και με τη Νότια Κορέα, γεγονός που σημαίνει ότι στη γειτονιά μας θα έχουμε μεγάλα πυρηνικά εργοστάσια τα οποία δεν ξέρω αν θα μείνουν μόνο στην ενέργεια ή αν θα μπει κι άλλος «πειρασμός», όπως ανατολικότερα στο Ιράν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η FYROM ετοιμάζει στον Αξιό δύο πυρηνικά εργοστάσια. Όλη η γειτονιά έχει πυρηνικά εργοστάσια: Στη Ρουμανία λειτουργεί ήδη πυρηνικό εργοστάσιο, όπως και στην Τσεχία, στη Σλοβενία και στην Ουγγαρία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν πυρηνική ενέργεια, έχουν φθηνότερη ενέργεια.
Το θέμα είναι κατά πόσο θα μπορέσουμε εμείς να πείσουμε το λαό ότι πρέπει να γίνει. Βέβαια, είμαστε μία σεισμογενής χώρα. Όμως, σεισμογενής είναι και η Καλιφόρνια. Βέβαια, δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε τους παλιούς σοβιετικούς αντιδραστήρες οι οποίοι δεν είχαν καμία άμυνα και γι’ αυτό συνέβη το Τσερνομπίλ.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι σ’ αυτήν τη συγκυρία -όπου έχουμε ένα Γάλλο Πρόεδρο ο οποίος δείχνει μια διάθεση να μας βοηθήσει, αλλά αισθάνεται δέσμιος των επιλογών της κας Άνγκελα Μέρκελ- θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ένα διάλογο με μία χώρα η οποία έχει ίσως τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρώπη σε αντιδραστήρες με οποιαδήποτε συνάρτηση πιθανών εξοπλισμών, ώστε να λειτουργήσει το πράγμα ως ένας αντισταθμιστικός παράγοντας. Θέτω κάποιες σκέψεις προς επεξεργασία και δεν είναι βέβαια αναγκαίο ότι αύριο το πρωί η χώρα μας θα αποφασίσει να γίνει μία χώρα πυρηνικής ενέργειας.
Όμως, για να μην τρέχουμε πάλι -όπως τρέχουμε τώρα πίσω από τα γεγονότα- και ενδεχομένως να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα σε κάποια θέματα, θα πρέπει να δούμε ότι όλη η αγορά δίπλα μας εξυπηρετείται πλέον από την πυρηνική ενέργεια, ενώ εμείς θα μείνουμε ακόμα στο κάρβουνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως ακριβότερα προϊόντα που δεν θα μπορούν να πουληθούν έξω.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Ήδη βλέπετε ότι είμαστε σε έναν αποκλεισμό. Βλέπετε την κα Μέρκελ να μας εκβιάζει με τον τρόπο που μας εκβιάζει και να μας απειλεί. Δεν μας δίνει την οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ μας αναγκάζει να δώσουμε δισεκατομμύρια ακόμα για άλλα δύο υποβρύχια που δεν είχαμε στο νου μας. Αυτός είναι ο περίγυρός μας. Ένας περίγυρος αρκετά ασφυκτικός και εκβιαστικός εις βάρος της χώρας.
Σκέφτομαι, λοιπόν, μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε να βάλουμε μπρος το μυαλό μας για το αύριο και για κάποια πράγματα τα οποία θα μας έρθουν πολύ ταχύτερα από ότι υπολογίζουμε, όπως ταχύτερα μας ήρθε και η οικονομική κρίση, κύριε Πρόεδρε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο για να δευτερολογήσει έχει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλος.
Κύριε Πάγκαλε, έχετε το λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, οπωσδήποτε πιστεύω ότι ο διάλογος για την ενέργεια είναι ένας διάλογος που δεν μπορεί να κλείσει ποτέ και καλό είναι να τροφοδοτείται με ιδέες και προτάσεις.

Θα υπάρχει ασφαλώς μεγάλο έδαφος τέτοιου διαλόγου όταν θα φέρει η κ. Μπιρμπίλη όλα αυτά τα νομοσχέδια που αφορούν την ενέργεια και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εκεί ο καθένας μπορεί να μιλήσει και για άλλα θέματα και όχι μόνο γι’ αυτά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Χθες, διορίστηκε ο νέος Πρόεδρος αυτής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας -ένας εκλεκτός επιστήμων τον οποίο θα δείτε στη Βουλή- ο οποίος ασφαλώς είναι πολύ πιο κατάλληλος για να σας δώσει μια σειρά από απαντήσεις για τέτοια θέματα.
Το πρόβλημα με την πυρηνική ενέργεια είναι ότι πρόκειται, θα έλεγα, για μια μορφή οπισθοβαρούς επένδυσης. Στην αρχή, δηλαδή, είναι καλά τα πράγματα. Δεν έχεις εκπομπές αερίων και η πρώτη ύλη δεν είναι πολύ ακριβή. Όμως, μετά αρχίζουν τα προβλήματα, όπως τι θα κάνεις με τα κατάλοιπα, με τις διαρροές κ.λπ., γιατί διαρροές υπάρχουν και σε προηγμένες χώρες. Στην Ιαπωνία, ας πούμε, εμφανίστηκαν διαρροές.

Βεβαίως, υπάρχει και η αντίδραση –γιατί βεβαίως ζούμε σε μια δημοκρατία και μάλιστα σε μια δημοκρατία την εποχή της επικοινωνίας- της κοινής γνώμης. Η ελληνική κοινή γνώμη έχει αποδείξει με συντριπτικά ποσοστά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε σχετικές έρευνες, ότι είναι εχθρική προς την πυρηνική ενέργεια και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη μας.
Είμαι βέβαιος ότι αν κάναμε ένα δημοψήφισμα -που ξέρω ότι σας είναι προσφιλές, αλλά και σε μένα δεν είναι αντιπαθές- για την πυρηνική ενέργεια, θα υπήρχε συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. Καλό είναι, λοιπόν, να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας.

Τέλος, βεβαίως συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, γιατί με βάση την προϊστορία της Τουρκίας –η Τουρκία είναι μια χώρα ασταθής και κάθε μέρα σχεδόν με τα γεγονότα που διαβάζουμε στον Τύπο δείχνουν αυτή την αστάθεια- οι στρατιωτικοί έχουν ένα ειδικό ρόλο που δεν έχουν στις πολιτισμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης και τον υπερασπίζονται. Και όποιος λέει «στρατιωτικούς» προφανώς εννοεί και στρατιωτικές εφαρμογές όλων των μορφών επιστημονικής έρευνας και όλων των επιστημονικών επιτευγμάτων που υπάρχουν σε μια κοινωνία.

Πρέπει, λοιπόν, να επαγρυπνούμε και πρέπει να υποστηρίζουμε την παγκόσμια κοινότητα, όταν αυτή προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική της απαγόρευσης της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και των στρατιωτικών εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτά συμφωνούμε. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε περαιτέρω ως προς το κόστος και τις άλλες συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτικές.

Πρέπει να σας πω ότι ο κακόμοιρος ο λιγνίτης έχει πολύ δυσφημιστεί, αλλά έχουν βρεθεί μέθοδοι που περιορίζουν πολύ τη ρύπανση που δημιουργεί ο λιγνίτης και μάλιστα, με αξιοποίηση των καταλοίπων. Επίσης να πω, ότι η ρύπανση στη χώρα μας δεν προέρχεται μόνο από το λιγνίτη, προέρχεται και από τη μαζική και –θα έλεγα- χωρίς επιφυλάξεις χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, όπως δείχνουν και όλες οι σχετικές στατιστικές. Λοιπόν, να μην κατηγορούμε την Πτολεμαΐδα ή τη Μεγαλόπολη για το νέφος της Αθήνας. Το νέφος αυτό το δημιουργούμε μόνοι μας, κινούμενοι με τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς και όχι με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν πλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ευχαριστώ.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στην Καβάλα

22 Μαρτίου, 2010 @ 12:24 | Πρόγραμμα

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα,για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Πρόγραμμα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου για τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

22 Μαρτίου, 2010 @ 12:06 | Πρόγραμμα

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, θα κηρύξει σήμερα, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στις 14:00 την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου της International Herald Tribune στην Αθήνα με θέμα «Greece at the Crossroads – Can reform deliver competitiveness and investments?»
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Intercontinental το οποίο βρίσκεται επί της οδού Λ. Συγγρού 89-93, στην Αθήνα.

FINAL IHT CONFERENCE PROGRAM [2]

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα «Real News», 14.03.2010

16 Μαρτίου, 2010 @ 02:06 | Ομιλίες - Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην Κάτια Μακρή, 14/03/2010

Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των ταξιδιών του πρωθυπουργού;

Τα ταξίδια ήταν απαραίτητα γιατί υπήρξε ένα κακό κλίμα που δημιουργείται από αντικειμενικά προβλήματα για τα οποία υπάρχει υπευθυνότητα δική μας και από ορισμένες τάσεις της κοινής γνώμης. Μπορεί ο μέσος Γερμανός, ας πούμε, να ξέρει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μια πολύ κακή διαχείριση των δημοσιονομικών της και σε αυτό έχει δίκιο. Ξέρει, παράλληλα, ότι δεν είναι καθόλου καλά τα οικονομικά του, διότι πρόσφατα υπέστη την αφαίμαξη του εισοδήματός του βοηθώντας την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας. Δεν έχει καμιά διάθεση να επαναλάβει άλλη τέτοια εμπειρία, μάλιστα για αλλοδαπούς, για μη Γερμανούς. Και επίσης έχει κάπου στο μυαλό του ένα ρατσιστικό στερεότυπο για την Ελλάδα: ότι είμαστε μια χώρα που δεν δουλεύουμε πολύ, μας αρέσει να διασκεδάζουμε πολύ αργά τη νύχτα και διάφορα άλλα τέτοια. Και αυτό, βεβαίως, είναι επίσης εσφαλμένο, όπως είναι συνήθως όλα τα στερεότυπα. Αυτή την ατμόσφαιρα έπρεπε ο Παπανδρέου να την ανατρέψει. Ήταν, λοιπόν, καταρχήν μια περιοδεία δημοσίων σχέσεων και επηρεασμού των μέσων ενημέρωσης προς όφελος της χώρας.

Ουσία, δηλαδή, δεν υπήρχε;

Φυσικά. Από τη δική μας περιπέτεια προέκυψε ένα μείζον ζήτημα. Το ευρώ ήταν γυμνό και ανυπεράσπιστο μπροστά στη δύναμη που έχουν τα κερδοσκοπικά κέντρα. Το συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν σωτήριο για εμάς, αλλά ήταν ταυτόχρονα και μια συμβολή στη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας. Και πιστεύω ότι έτσι θα το γράψει η ιστορία αυτό το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Όλι Ρέν δηλώνει ότι οι περικοπές μισθών και δώρων πρέπει να εφαρμοστούν και στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Νομίζω ότι ο κύριος Ρεν μιλάει με βάση τις πολιτικές του αντιλήψεις. Είναι ένας συντηρητικός φιλελεύθερος. Εμείς αυτό το μοντέλο ανάπτυξης με βάση την ισχνά αμειβόμενη εργασία το απορρίπτουμε. Πρέπει να ανταγωνιστούμε με εξειδικευμένη και καλά αμειβόμενη εργασίας μέσω των επενδύσεων και της τεχνολογικής προόδου της χώρας.

Έξω, λοιπόν, λέτε ότι πήγαμε καλά. Τώρα όμως που γύρισε ο πρωθυπουργός, έχει να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά μέτωπα. Τον κ. Παπουτσή, τον κ. Σκανδαλίδη…

Είμαι φανατικός οπαδός της εκτεταμένης, ελεύθερης και διηνεκούς συζήτησης επί όλων των προβλημάτων σε εσωκομματικά πλαίσια. Κι όσα χρόνια είμαι στο ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε υπήρξε τόσο ουσιαστική, τόσο ενδελεχής και τόσο ελεύθερη συζήτηση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, έλλειμμα διαβούλευσης. Μάλλον πλεόνασμα διαπιστώνεται από μερικούς και μπορεί να έχουν και κάποιο δίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί σε μια παράταξη να υπάρχουν δύο συμπεριφορές, μία συμπεριφορά να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των ευθυνών της και μία άλλη να προσπαθεί να αρέσει, δηλαδή να αντιμετωπίζει τα γεγονότα με τρόπο ιδιοτελή και με την πρόθεση του εντυπωσιασμού. Ή θα είμαστε όλοι μαζί ή, αν διαφωνούμε πλέον ριζικά, δεν πρέπει να έχουμε θέσεις ευθύνης. Όταν εγώ διαφώνησα το 2001 με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, πήγα σε ρήξη με τον πρωθυπουργό και το είπα ανοιχτά. Και πιστεύω ότι καλό θα ήταν όλοι να το ξανασκεφτούν πριν σπεύσουν να ακούσουν το τραγούδι των σειρήνων της δημοσιότητας. Γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι είστε σαν τις σειρήνες. Ο πολιτικός, όμως, πρέπει να ξέρει να δένει τον εαυτό του στο κατάρτι και, αν χρειαστεί, να βάλει και βουλοκέρι στα αφτιά.

Πάντως, δεν είναι εικόνα κυβερνώσας παράταξης να επιτίθεται μ’ αυτόν τον τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στον υφυπουργό Οικονομικών…

Ο κ. Σαχινίδης είναι πολύ ψύχραιμος και δεν είναι και νέος πολιτικός. Έχει ήδη εκλεγεί επανειλημμένα, είναι δοκιμασμένος εκπρόσωπος του λαού της Λαρίσης.

Είστε στην 6η Εξεταστική… Αλήθεια, θα τιμωρηθεί ποτέ κανείς;

Ο κόσμος θέλει κάποιος να τιμωρηθεί και δεν εννοεί μονάχα τις Εξεταστικές. Εννοεί όλη αυτή την παρανομία γύρω μας. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα: Τι έχει συμβεί με την Ολυμπιακή; Την αγόρασε ένας νέος και φέρελπις επιχειρηματίας, ο κ. Βγενόπουλος, και μετά την πούλησε «μπιρ παρά» στον βασικό ανταγωνιστή του. Εγώ θα επιμείνω. Δεν είναι παράλογη συμπεριφορά να αγοράζεις μια εταιρεία, να λες, να κάνεις, να κουνάς τα χέρια σου, τα πόδια σου, να καμαρώνεις και μετά να την πουλάς στον ανταγωνιστή σου σε ένα εντελώς εξευτελιστικό ποσό; Νομίζω ότι έχει όλα τα στοιχεία για να κινητοποιηθεί ο αρμόδιος υπουργός και επίσης έχει όλα τα στοιχεία για να θέσει ορισμένα ερωτήματα η Δικαιοσύνη.

Υστερα από όσα του καταλόγισε ο κ. Παπουτσής, μπορεί να ανέβει ξανά στο βήμα της Βουλής;

Δεν νομίζω ότι η κοινή γνώμη τον έχει οδηγήσει σε ένα αίσθημα συστολής και περιθωριοποίησης. Εγώ ακούω πάρα πολύ καλά λόγια για τον κ. Σαχινίδη.

Για τον κ. Παπουτσή ακούτε τα ίδια καλά λόγια;

Μη με βάζετε να επαναλαμβάνω σχόλια. Οταν ακούω καλά λόγια, το λέω.

Είχαμε και τη συνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη στη Real news, όπου διαφώνησε ανοικτά με πολλές επιλογές του πρωθυπουργού…

Θα μείνω στη διάψευση του κ. Σκανδαλίδη, η οποία με ικανοποιεί.

Δεν υπήρξε απολύτως καμία διάψευση. Είπε απλώς ότι είναι στρατιώτης της παράταξης…

Το σακούλεψε το θέμα, όπως έλεγε κι ο Γιώργος Ζαμπέτας

Είπε όμως και κάποια πράγματα με ουσία. Οτι τα στελέχη δεν δουλεύουν όλα με τον ίδιο ενθουσιασμό…

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να βαδίζει με βήμα παρέλασης σαν λόχος ευζώνων. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι το κλίμα μεταξύ των υπουργών είναι άριστο. Και το κλίμα στη συνεργασία των υπουργών με τον πρωθυπουργό είναι επίσης άριστο. Δεν υπάρχει ούτε αμηχανία, υπάρχει διάθεση για δουλειά, υπάρχει ακόμη, δεν θα έλεγα ενθουσιασμός, αλλά ελπίδα και αποφασιστικότητα. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συνοχή και εργάζεται. Εργάζεται όσο ποτέ άλλοτε δεν έχω δει Υπουργικό Συμβούλιο να δουλεύει. Θα δούμε, φυσικά, τα αποτελέσματα.

Τελικά η Νέα Δημοκρατία σας στηρίζει ή δεν σας στηρίζει;

Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι μας στηρίζει και το λέει υποκριτικά, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση μερικούς μήνες μετά την καταστροφή την οποία παρέδωσε. Και, επίσης, γιατί το κλίμα γενικά είναι υπέρ μιας συναίνεσης. Παράλληλα, μας υπονομεύει με όλους τους δυνατούς τρόπους και, κυρίως, μας υπονομεύει στο μέτωπο των αγώνων, το οποίο έχει με τον πιο ακραίο τρόπο διακηρύξει η κ. Παπαρήγα, συμμαχώντας με τα κομμουνιστικά συνδικάτα. Μια εβδομάδα τώρα, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον κ. Μανώλη, έχουν κόψει την Αθήνα στη μέση, έχουν καταλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αχρηστεύοντας όλη την κυβερνητική λειτουργία.

Ο κ. Μανώλης λέει ότι πολλοί συνδικαλιστές είναι από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα γνώριμοι δικοί σας…

Δεν ξέρω αν υπάρχουν συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Αν πράγματι υπάρχουν, θα ήμουν της άποψης ότι πρέπει το κόμμα να κινητοποιηθεί και να τους θέσει προ των ευθυνών τους. Οχι γιατί απεργούν, ούτε γιατί διαδηλώνουν. Αλλά να καταλαμβάνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πάρουν μερικοί παρατρεχάμενοι της Ολυμπιακής τα εξωφρενικά προνόμια που τους έδωσε ο σκανδαλώδης νόμος της Ν.Δ., αυτό δεν είναι συνδικαλιστική στάση στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Κυβέρνηση είστε. Γιατί δεν απομακρύνετε τους καταληψίες;

Γιατί δεν χρησιμοποιούμε βία, δηλαδή; Είναι ένα ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα, το οποίο πρέπει κάποτε να τεθεί. Πού, δηλαδή, μπορεί να φτάσει η αυθαιρεσία και η αναίδεια μικρών ομάδων διαμαρτυρομένων. Μπορούν να καταλάβουν το Μαξίμου, να καταλάβουν τη Βουλή; Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και δέρνει τους ευζώνους στον Αγνωστο Στρατιώτη. Την προηγούμενη φορά το έκαναν από μακριά, αυτή τη φορά το έκαναν ανοιχτά και με επικεφαλής βουλευτές.

Ναι αλλα απο την άλλη είχαμε τον ψεκασμό με χημικά του Μανώλη Γλέζου. Κι αυτό δεν είναι σοβαρή εικόνα…

Εντάξει, τώρα αυτό ήταν προφανώς ένα ατυχές περιστατικό, αλλά δεν ξέρω τι δουλειά είχε ο Μανώλης Γλέζος επιτιθέμενος εναντίον της φρουράς του Αγνωστου Στρατιώτη. Θα προτιμούσα να είχε προστατεύσει τον εαυτό του και τη συμβολική αξία που έχει η προσωπικότητά του από τέτοιου είδους περιπέτειες. Ισως δεν κάνει και τις καλύτερες παρέες.

Δεν εχει δηλαδή δικαίωμα να διαδηλώνει ένα στέλεχος της Αριστεράς;

Φυσικά. Δεν μπορεί να ανεβαίνει, όμως, στον Αγνωστο Στρατιώτη και να δέρνει ευζώνους. Αυτό το λέω και το πιστεύω, είναι η θέση μου. Και τίθεμαι στην κρίση του λαού. Ο λαός θα μας κρίνει. Κι εμένα που λέω αυτό και τον κ. Τσίπρα που οργανώνει τις επιθέσεις. Γιατί ο κ. Τσίπρας τις οργανώνει. Παριστάνει τον εκπρόσωπο του κοινοβουλευτικού κόμματος μέσα στη Βουλή και βγαίνει έξω και τίθεται επικεφαλής διαδηλώσεων που περιλαμβάνουν εξωκοινοβουλευτικά στοιχεία, τα οποία δεν σέβονται ούτε τους θεσμούς, ούτε τις αξίες αυτού του τόπου, ούτε τα σύμβολα. Αλλά είναι υπέρ της διάλυσης των πάντων.

Πως θα διαχειριστείτε μια κοινωνική έκρηξη;

Είναι ένα κρίσιμο θέμα. Την κοινωνική έκρηξη θέλω να τη διαχειριστούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή μετριοπάθεια. Αλλά τις προκλήσεις και τους τυχοδιωκτισμούς θεωρώ ότι πρέπει να τους περικόψουμε και να τους αντιμετωπίσουμε για να προστατέψουμε και τους ίδιους τους διαδηλωτές, τους ίδιους τους απεργούς. Για σκεφτείτε να σκοτωθεί ένας αστυνομικός ή ένας πολίτης. Δεν θα κοιμόμουν πολύ ήσυχος αν ήμουνα μέσα στην ψυχή του κ. Τσίπρα, πράγμα που δεν θα συμβεί ποτέ βέβαια…

Πάντως, ο μόνος που σας στηρίζει είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης…

Ο κ. Καρατζαφέρης μάς στηρίζει σε ορισμένα πράγματα που του ταιριάζουν, μάχεται λυσσωδώς εναντίον μας για άλλα πράγματα που δεν του ταιριάζουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας σάς κατηγορεί γι’ αυτή τη στήριξη…

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν είναι σοβαρός πολιτικός, κάνει επιλεκτική χρήση για να πει εξυπνάδες. Κοιτάξτε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Ο Καρατζαφέρης έχει εξαπολύσει αμείλικτη επίθεση εναντίον αυτού του νομοσχεδίου και του περιεχομένου του επί μήνες. Λοιπόν, πώς μας υποστηρίζει; Αλλά και αν ακόμα μας υποστήριζε, εμείς ευθυνόμαστε για αυτόν που μας υποστηρίζει; Η αναζήτηση της αντικειμενικής ευθύνης είναι κλασικό δείγμα ολοκληρωτικού νου. g

Από τη μία, πάντως, δέχεστε τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κι από την άλλη του ΚΚΕ…

Δυστυχώς, η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς στο να γίνει ουρά του ΚΚΕ. Πάρα πολλοί άνθρωποι από τον χώρο αυτό έτσι το αντιλαμβάνονται και συμφωνούν όλοι.

Κατεβάστε το φύλλο της εφημερίδας [3]

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

11 Μαρτίου, 2010 @ 02:58 | Βίντεο,Ομιλίες - Συνεντεύξεις
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη «Ανατροπή», Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

10 Μαρτίου, 2010 @ 10:08 | Βίντεο,Ομιλίες - ΣυνεντεύξειςΕκτυπώθηκε απο το Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: https://antiproedros.gov.gr

Σύνδεσμος Ανάρτησης : https://antiproedros.gov.gr/2010/03/10/238

Σύνδεσμοι:

[1]

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here: http://antiproedros.gov.gr/wp-content/uploads/2010/03/Kavala_(2)_25-03-2010_short.mp3

[2] FINAL IHT CONFERENCE PROGRAM: http://antiproedros.gov.gr/wp-content/uploads/2010/03/FINAL-IHT-CONFERENCE-PROGRAM.pdf

[3] Κατεβάστε το φύλλο της εφημερίδας: http://antiproedros.gov.gr/wp-content/uploads/2010/03/real_interview.pdf

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.