- Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - https://antiproedros.gov.gr -

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα «Το Βήμα», 06.03.2011.

7 Μαρτίου, 2011 @ 11:35 | Ομιλίες - Συνεντεύξεις

- Κύριε Πάγκαλε, πού μπορούν να οδηγήσουν τέτοια φαινόμενα;

«Τέτοια φαινόμενα στερούν από τους πολίτες και από τον εκπρόσωπό τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν χωρίς ενδιαμέσους. Απομονώνουν τους πολιτικούς, καταργούν το δικαίωμα των πολιτών να μπορούν να μιλήσουν μαζί τους και να τους ρωτήσουν, να πάρουν απαντήσεις. Σε μια εποχή που η δημοκρατία έχει περισσότερο παρά ποτέ την ανάγκη της άμεσης επαφής μεταξύ πολιτικών και πολιτών, ελάχιστες αλλά δυναμικές και αποφασισμένες μειοψηφίες θέλουν να μας οδηγήσουν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Οσα λένε, όσα κάνουν, η ιδεολογία και η πρακτική τους είναι ένας προάγγελος για την εισαγωγή στην τρομοκρατία».

- Δηλαδή,αυτό που συνέβη στο Παρίσι το θεωρείτε «προάγγελο για την εισαγωγή στην τρομοκρατία»;

«Στο Παρίσι δεν πήγα για να μιλήσω. Πήγα απλώς για να τιμήσω τον Κώστα Γαβρά. Αυτή η μικρή ομάδα με χυδαίες κραυγές, ύβρεις και υπό την απειλή βίας δεν στράφηκε εναντίον του δικαιώματός μου να μιλήσω, αλλά εναντίον του δικαιώματός μου να παρίσταμαι, δηλαδή να υπάρχω, ως ένδειξη τιμής της ελληνικής πολιτείας προς έναν μεγάλο Ελληνα. Απαίτησαν, δηλαδή, σε μια πολιτιστική εκδήλωση να μην παρίσταται ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης γιατί ήταν γι΄ αυτούς μια “πρόκληση”. Για τον Γαβρά που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο ήταν τιμή, γι΄ αυτούς μια “πρόκληση”. Επέβαλαν τη διάλυση της εκδήλωσης με τη βία».

- Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν ένα μικρό κόμμα να μπορεί να οργανώνει επεισόδια σε τέτοια έκταση;

«Πόσοι νομίζετε ότι χρειάζονται για να οργανωθούν τέτοια επεισόδια; Πέντε-δέκα άτομα και ένα κινητό τηλέφωνο φθάνουν για να δημιουργήσουν το μιντιακό γεγονός που χρειάζεται. Αυτή άλλωστε ακριβώς είναι και η λογική των ακτιβιστών. Θυμάστε πριν από χρόνια ποιοι και πόσοι είχαν διαδηλώσει υπέρ της “17 Νοέμβρη”; Ζήτημα είναι αν ήταν 25 άτομα. Σήμερα αυτοί παίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας με τους 300 λαθρομετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία παίρνει 3%, αλλά σε συγκεκριμένους χώρους αποτελεί πλειοψηφία ή ακόμη και τη μοναδική φωνή».

- Πώς, δηλαδή, μπορεί να συμβεί αυτό;

«Ο Συνασπισμός εξαρχής υπήρξε ως ένα κόμμα της ελίτ της διανόησης, γι΄ αυτό και τρέφει βαθύ ταξικό μίσος τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το ΠαΣοΚ. Μεταξύ του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανίσχυρος. Σε δεκάδες τμήματα αποτελεί την πλειοψηφία, ενώ υπάρχουν άλλα τμήματα, όπως στο Πάντειο, όπου όλοι οι καθηγητές ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να τσακώνονται μεταξύ τους οι συνιστώσες και να καταλήγουν να δέρνει ο ένας τον άλλον. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο πως η ιστοσελίδα indymedia, που αποτελεί τον δικτυακό τόπο μέσω του οποίου οργανώνονται και επιτίθενται όλοι αυτοί οι “λεβέντες”, λειτουργεί μέσα από το Πολυτεχνείο; Γιατί ξεκίνησαν από την Κρήτη οι λαθρομετανάστες και όχι από κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας; Μα γιατί εκεί υπάρχει το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ίδρυμα με το απόλυτο ρεκόρ καταλήψεων, εκεί από όπου ξεκίνησε η μόδα να χτίζουν τις πόρτες των γραφείων όσων καθηγητών δεν τους έκαναν τα χατίρια. Ολα αυτά, όταν δεν γίνονται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την πλήρη πολιτική του κάλυψη και βέβαια στο παρασκήνιο υπάρχουν πάντα καθηγητές του ΣΥΡΙΖΑ που τους προστατεύουν, τους καθοδηγούν και τους βοηθούν να περάσουν μαθήματα, να κάνουν μεταπτυχιακά και βέβαια να μπαίνουν σε ερευνητικά προγράμματα για να πληρώνονται. Τζάμπα επαναστάσεις δεν γίνονται. Επίσης όλοι ξέρουν ότι σε κάθε πανεπιστήμιο υπάρχει ένας χώρος τον οποίο έχουν καταλάβει διάφορες τέτοιες ομάδες και έτσι έχουν δωρεάν στέγη, νερό, ρεύμα, τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπώσεις κτλ. Και δεν λέω κάτι καινούργιο. Οσοι έχουν σχέση με πανεπιστήμια τα γνωρίζουν όλα αυτά πολύ καλά».

- Και οι καθηγητές;

«Οι καθηγητές τα ξέρουν πρώτοι και καλύτεροι, αλλά φοβούνται ακόμη και να μιλήσουν, γιατί ζουν υπό το καθεστώς απειλής, αλλά και γιατί θέλουν ψήφους για την εκλογή τους στα διάφορα αξιώματα. Αυτές όλες οι επαναστατικές ομάδες των πέντε-δέκα ατόμων οργανώνονται και λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων που το κράτος δίνει στα πανεπιστήμια. Έτσι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% είναι ικανός να οργανώνει αποδοκιμασίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού όπου φοιτούν Ελληνες. Επίσης, οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζονται ποτέ με το όνομα του πολιτικού τους χώρου. Τη μία είναι πρωτοβουλία αλληλεγγύης, την άλλη ομάδα στήριξης, την άλλη ομάδα πολιτών για την προστασία της τάδε παραλίας, την επόμενη είναι μια συσπείρωση. Εκατό ονόματα για 100 διαφορετικές οργανώσεις που τελικά σε όλες περιφέρονται τα ίδια 20-30 άτομα. Έτσι, όμως, δίνουν την εντύπωση ότι είναι πολύ περισσότεροι».

Η συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στον δημοσιογράφο Νίκο Χασαπόπουλο: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=388149 [1]


Εκτυπώθηκε απο το Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: https://antiproedros.gov.gr

Σύνδεσμος Ανάρτησης : https://antiproedros.gov.gr/2011/03/07/1644

Σύνδεσμοι:

[1] http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=388149: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=388149

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.