Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα «Ημερησία», 12.3.11.

Θα σας βγουν τα νούμερα;
Ποια νούμερα; Στην οικονομία υπάρχουν δύο ανισορροπίες. Η σχέση του ελλείμματος με το ΑΕΠ. Όπως ξέρετε σύμφωνα με τη συμφωνία για το ευρώ δε μπορεί να ξεπερνά το 3%. Εμείς φθάσαμε στο 15%. Δεν είναι βέβαια πια αυτή η κατάστασή μας. Η δεύτερη έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος, το οποίο θα διαμορφωθεί σε ποσοστά 150% του ΑΕΠ. Αν δεν καταναλώσουμε τίποτα, τότε το εισόδημα ενός έτους αρκεί να πληρώσουμε τα 100 από τα 150 που χρωστάμε.

Είναι διαχειρίσιμο αυτό το χρέος;
Είναι γιατί δεν είναι απαιτητό σε ένα χρόνο. Βέβαια όσο πιο μακρός είναι ο ορίζοντας τόσο πιο διαχειρίσιμο είναι. Το δεύτερο θέμα είναι το επιτόκιο.

Μήπως θα έπρεπε να επιμηκυνθεί το σύνολο του χρέους;
Αυτό είναι μία άποψη που συζητείται όλο και περισσότερο. Πρώτα μιλάμε για τα 110 δις και μετά πρέπει να δούμε το σύνολο.

Το παιχνίδι παίζεται στην Αθήνα. Ύφεση, ανεργία…
Η εικόνα είναι έτσι αλλά οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης έχουν αρχίσει και εμφανίζονται, όπως η αύξηση εξαγωγών. Ορισμένα προϊόντα έχουν και ποιότητα και τιμή για να προτιμώνται. Επίσης θα υπάρξει αύξηση του τουρισμού. Και για πολιτικούς λόγους αλλά και χάρις σε δικές μας πρωτοβουλίες.

Η τρόικα μας εγκαλεί ότι δεν εφαρμόζουμε τους νόμους
Δεν είναι αλήθεια αυτό. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν.

Σαν ανησυχεί η υστέρηση στα έσοδα;
Η υστέρηση στα έσοδα πρέπει να ανησυχεί κάθε εχέφρονα Έλληνα. Είναι ένας τρόπος, ο πιο απόλυτος και ο πιο διαδεδομένος που τα φάγαμε μαζί. Συναντώ ανθρώπους που λένε “δεν είμαι στο δημόσιο, δεν έχω πάρει τίποτα”, Όταν ρωτώ αν δηλώνει το φόρο του, αν δίνει αποδείξεις, αν ζητά αποδείξεις, εκεί κωλώνουν. Είναι σαφές ότι ο πόλεμος του ιδιώτη κατά του δημοσίου έχει θριαμβεύσει. Είναι σαφές ότι εκεί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να φθάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης των 15…

Υπάρχουν αντιστάσεις, συνεργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι;
Υπάρχει αντίσταση. Όχι απλά υπάλληλοι αλλά δομές ολόκληρες,. Είχαν προνόμια έξτρα έσοδα νόμιμα είτε παράνομα γρηγορόσημο κτλ. Η μεγάλη καθυστέρηση γίνεται λόγω έλλειψης ικανότητας και θάρρους. Κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει απολύτως ξεκάθαρο στο γραφείο του γραφειοκράτη εκεί έχεις αμέσως αναβολή

Μήπως θα πρέπει να ειπωθεί η λέξη ταμπού; Απολύσεις.
Αυτό δε γίνεται. Αυτό που είπα εγώ και βλέπετε ότι έχουμε φθάσει σε σημείο πώρωσης ότι το Σύνταγμα λέει ότι καταργουμένων των θέσεων παύει να υπάρχει η μονιμότητα. Τώρα η ΑΔΕΔΥ και τα κόμματα της δήθεν αριστεράς μάχονται υπέρ των προσληφθέντων με πελατειακές σχέσεις. Το πελατειακό σύστημα δεν είναι απλά προσωπική ιδιοτέλεια. Είναι και κομματική ιδιοτέλεια.

Δεν πληρώνω και όλοι απέναντι, ακόμη και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ…
Η εικόνα δεν είναι έτσι. Ο Τύπος παίζει άσχημο ρόλο. Δε ξέρω αν είναι η αγωνία των δημοσιογράφων που ξέρουν ότι δεν τους διαβάζει κανείς ή των εκδοτών γιατί θα υπάρξουν λουκέτα. Η στάση τους είναι νοσηρή γιατί δεν βλέπουμε καμία αντιπρόταση…

Ποιες είναι οι αντιπροτάσεις των κομμάτων και η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής για να εμπνευστούν οι δημοσιογράφοι;
Ορθώς επισημάνατε την ανάπτυξη γιατί πράγματι είναι η αχίλλειος πτέρνα του ενός έτους. Η ανάπτυξη δεν γίνεται αυτόματα.

Για αυτό σας λένε κάνατε τα εύκολα, κόψατε τους μισθούς
Πως αλλιώς θα γινόταν ενώ έπρεπε να βρούμε χρήματα. Ο Στρος Καν λέει ότι η Ελλάδα είναι μέσα στα προβλήματα και ότι αν δεν υπήρχε παρέμβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα σε τρεις μήνες δε θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς…
Έχει αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο;
Ναι.

Ο Γ. Παπανδρέου λέει στις Βρυξέλλες πως αν δεν μας βοηθήσετε καταρρέουμε…
Δεν κάνει αυτό. Ενέταξε το ελληνικό πρόβλημα στο ευρωπαϊκό. Αλλά, να γυρίσω στην ανάπτυξη. Στην Ελλάδα 4,5 εκ. δουλεύουν και άλλοι τόσοι όχι. Ένας δουλεύει ένας τρώει. Από τους 4,5 που δουλεύουν οι 700 χιλιάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτοί όλοι υπέστησαν περιορισμούς. Πως θα έχεις περιοριστική πολιτική και αύξηση της ανάπτυξης σαχλαμάρα που επαναλαμβάνει ο κ. Σαμαράς και αυτογελοιποποιείται. Τρίτον είναι ότι υπάρχουν και χρήματα και προτάσεις που έχουν κολλήσει σε ασυνεννοησία ή ανεπάρκεια υπηρεσιών…

Των πολιτικών ηγεσιών;
Και των πολιτικών ηγεσιών στο βαθμό που ταυτίζονται με γραφειοκρατία. Οι υπουργοί είναι για να κάνουν πολιτική και όχι για να διαβάζουν σημειώματα που τους γράφουν οι συνεργάτες τους.

Μια συμβουλή για τους πολίτες…
Να είναι πιο αισιόδοξοι. Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο χειμώνας είναι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης. Χειρότερα δε μπορούμε να πάμε. Έχουμε αρχίσει δειλά να βγαίνουμε από την κρίση. Αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορούμε ξανά να δαπανάμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Αυτό δε γίνεται να επαναληφθεί.