- Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - https://antiproedros.gov.gr -

6η Αναφορά Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της Ενσωμάτωσης Κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο.

13 Μαΐου, 2011 @ 10:38 | Ανακοινώσεις - Δ. Τύπου,Κυβερνητικό Έργο,Νέα - Ανακοινώσεις,Παρακολούθηση Ενσωμάτωσης Κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο

Αθήνα, 13 Μαΐου 2011

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέλαβε, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, να συντονίσει τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο και να μειωθούν οι παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου, με στόχο την μείωση των σχετικών προστίμων που καλείται η χώρα να καταβάλλει.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο του Αντιπροέδρου σχεδίασε και υλοποίησε, σε συνεργασία με το Γραφείο Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και τη Νομική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, ένα δυναμικό σύστημα παρακολούθησης της πορείας ενσωμάτωσης των Κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο, καθώς και της πλήρους μηνιαίας καταγραφής του αριθμού των Μη Ενσωματωμένων Οδηγιών και των ανά Υπουργείο Παραβάσεων του δικαίου της Ε.Ε..

Το Σύστημα Παρακολούθησης Ενσωμάτωσης Κοινοτικών Οδηγιών αποτελεί μια καινοτομία της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης που αποδεικνύει τη διαφορετική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων σε σχέση με το παρελθόν, αφού πλέον αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για την συστηματοποίηση και την παρακολούθηση των κυβερνητικών δράσεων, αλλά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους ανά Υπουργείο.

Το σύστημα αναπτύχθηκε με μηδενικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς χρησιμοποιήθηκαν η τεχνογνωσία και οι υποδομές του Γραφείου του Αντιπροέδρου, το Γραφείο Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και η Νομική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σήμερα 13/5/2011 εκδίδεται η έκτη μηνιαία αναφορά, που παρουσιάζει:

1. Πλήθος Μη Ενσωματωμένων Οδηγιών και Παραβάσεων ανά Υπουργείο.

2. Ύψος Προστίμων ανά Υπουργείο.

3. Μεταβολή της κατάστασης των πιο πάνω δεικτών ανά Υπουργείο.

4. Αναλυτικό Πίνακα των Μη Ενσωματωμένων Οδηγιών.

Τα χρώματα

Προκειμένου να είναι πιο ευδιάκριτο το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η ενσωμάτωση της κάθε Οδηγίας, χρησιμοποιούνται τα παρακάτω χρώματα:

· Λευκό: όταν η προθεσμία ενσωμάτωσης της Οδηγίας είναι πέραν του επόμενου εξαμήνου.

· Κίτρινο: όταν η προθεσμία ενσωμάτωσης της Οδηγίας λήγει πριν το επόμενο Scoreboard (και όχι εντός του επομένου εξαμήνου, όπως ήταν στις πρώτες αναφορές).

· Κόκκινο: όταν η προθεσμία ενσωμάτωσης της Οδηγίας έχει παρέλθει.

· Πράσινο: όταν η Οδηγία έχει ενσωματωθεί.

Αξιολογώντας τα στοιχεία που προκύπτουν από τους πίνακες του Συστήματος Παρακολούθησης Ενσωμάτωσης Κοινοτικών Οδηγιών, παρατηρούμε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό ενσωμάτωσης
των κοινοτικών οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο, με ταυτόχρονη μείωση των μη ενσωματωμένων οδηγιών, των οποίων έχει λήξει η προθεσμία ενσωμάτωσης (από 32 σε 18), καθώς και των Παραβάσεων του δικαίου της Ε.Ε. (από 99 σε 93) . Έτσι η Ελλάδα ισχυροποιεί την θέση της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και συγχρόνως, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, αποφεύγει την περαιτέρω οικονομική της επιβάρυνση με την αποφυγή προστίμων.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ – ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ [1]
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ- ΟΔΗΓΙΩΝ [2]
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ – ΟΔΗΓΙΩΝ [3]


Εκτυπώθηκε απο το Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: https://antiproedros.gov.gr

Σύνδεσμος Ανάρτησης : https://antiproedros.gov.gr/2011/05/13/1964

Σύνδεσμοι:

[1] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ – ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: http://antiproedros.gov.gr/wp-content/uploads/2011/05/ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ1.pdf

[2] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ- ΟΔΗΓΙΩΝ: http://antiproedros.gov.gr/wp-content/uploads/2011/05/ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΟΔΗΓΙΩΝ.pdf

[3] ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ – ΟΔΗΓΙΩΝ: http://antiproedros.gov.gr/wp-content/uploads/2011/05/ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΟΔΗΓΙΩΝ.pdf

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.