Απάντηση στα μόνιμα ψεύδη για τις δαπάνες της Αντιπροεδρίας.

 

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2011

Ο προϋπολογισμός της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης για το 2011 ανέρχεται σε 821.000 Ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι δαπάνες της Αντιπροεδρίας ήταν λιγότερες από το ήμισυ των ανωτέρω πιστώσεων. Είναι δε πολύ μεγάλη η πιθανότητα ότι έως το τέλος του έτους το ποσό των δαπανών θα είναι μικρότερο εκείνου που είχε αρχικά προβλεφθεί. Όλα αυτά αποτελούν την συντριπτικότερη απάντηση προς όλους εκείνους που αρέσκονται να μιλούν για υπέρογκες δαπάνες και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Στις 3 Ιουνίου 2011 το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης είχε βγάλει για πολλοστή φορά ανακοίνωση, με την οποία απαντούσε στα επαναλαμβανόμενα ψεύδη για τις δαπάνες τις Αντιπροεδρίας. Τότε, με στοιχεία καταρρίπταμε τους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς δημοσιευμάτων τόσο στον Τύπο όσο και στο διαδίκτυο σχετικά με τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας της Αντιπροεδρίας.

Δυστυχώς, μόλις περισσότερο από ένα μήνα αργότερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Νέες «αποκαλύψεις», που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αναφέρονται σε “βασικό μισθό 162.812 Ευρώ για υπάλληλο στο Γραφείο του Πάγκαλου”. Η γελοιότητα του εν λόγω δημοσιεύματος είναι αδιαμφισβήτητη και αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμη και η πλειοψηφία των πολιτών, που το σχολιάζουν στα blogs που το αναπαρήγαγαν, αμφισβητεί ευθέως την βασιμότητα του.

Ίσως κάποιος θα μπορούσε να επικρίνει το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για το γεγονός ότι, απαντώντας και διαψεύδοντας κάθε φορά αυτά τα επαναλαμβανόμενα ψεύδη είναι σα να συνομιλεί και να «νομιμοποιεί» τους συκοφάντες δημιουργούς τους. Είναι μια κριτική που έχουμε δεχθεί. Από την άλλη, όμως, αποτελεί απόφαση του Αντιπροέδρου να μην επιτρέψει να αιωρούνται ανυπόστατες φήμες και υπόνοιες, τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και που, ασφαλώς, τέτοιου είδους ποσά ακούγονται εξωφρενικά στα αυτιά των πολιτών.

Έτσι λοιπόν για ακόμη μια φορά πρέπει να επαναλάβουμε ότι από τα μέσα Απριλίου, για λόγους που αφορούν την λειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δημοσιοποιήθηκε εγκύκλιος και απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες δόθηκε εντολή σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης να να πραγματοποιήσουν «δέσμευση πίστωσης» σε ορισμένους κωδικούς σε ετήσια βάση. Πρόκειται, δηλαδή, για λογιστικά ζητήματα και όχι για πραγματικές δαπάνες. Γι’ αυτό το λόγο, εμφανίστηκε έγγραφο που αναφέρεται σε 162.812 ευρώ για δαπάνες μισθοδοσίας στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Το ποσό αυτό αφορά τους βασικούς μισθούς των εργαζομένων στην Αντιπροεδρία για όλο το 2011 και έχει δεσμευθεί για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω. Αυτή τη δέσμευση της πίστωσης ορισμένοι «φωτεινοί εγκέφαλοι» την παρουσίασαν ως δαπάνη μισθοδοσίας ενός μόνο υπαλλήλου.

Για ακόμη μια φορά το ερώτημα επαναλαμβάνεται: γιατί εμφανίζονται τέτοιου είδους «ειδήσεις» ή «ανακαλύψεις» τόσους μήνες μετά, μόνο για τα γραφεία του Πρωθυπουργού, του Αντιπροέδρου, του Υπουργού Επικρατείας και του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και μάλιστα όταν έχουν ήδη δοθεί όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις;

Ασφαλώς δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική απάντηση. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Συγγρού έχει από καιρό επιλέξει τον δρόμο του ψεύδους και της συκοφαντίας. Ο στόχος είναι γνωστός: να πληγεί πάση θυσία η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μέσω της προσωπικής εξόντωσης των συνεργατών του, τη στιγμή που δίνει τον ύψιστο αγώνα για την σωτηρία της πατρίδας. Στον κατήφορο που έχουν επιλέξει δε θα τους ακολουθήσουμε. Τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι κάθε ψέμα θα λαμβάνει και τις απαντήσεις που του αρμόζουν.