Ενημέρωση για το Επιχειρηματικό-Οικονομικό Forum Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Οικονομικού-Επενδυτικού Συνεδρίου Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (11-12.01.2012).
Της διμερούς επιχειρηματικής συνάντησης προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνομιλία του Σεϊχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, Υπουργού εξωτερικών των Εμιράτων και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, η οποία επικεντρώθηκε στους ακόλουθους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων:
Υποδομές
Λιμάνια, αεροδρόμια, ηλεκτρική ενέργεια, διαχείριση υδάτινων πόρων
Ενέργεια: Πράσινη ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές, περαιτέρω επιστημονική έρευνα και συνεργασία στον τομέα αυτό
Τράπεζες: οι δυνατότητες διατραπεζικών συνεργασιών και η υλοποίηση προγραμμάτων με αξιοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Διεθνούς και της Ευρωπαικής Τράπεζας.
Ο Σεϊχης ιδιαιτέρως υπογράμμισε το ουσιαστικό ενδιαφέρον των Εμιράτων να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα και ως επιβεβαίωση αυτής της επιλογής τους αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη συμμετοχή σημαντικών επενδυτικών φορέων και επιχειρήσεων στο Συνέδριο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται περί “διεθνών κολοσσών”.
Ειδικότερα, ως προς αυτή καθ’ αυτή τη διημερίδα, το πρόγραμμα εξελίχθηκε με επιτυχία, δημιουργώντας δυναμική επικοινωνίας και κατ’ ιδίαν επιχειρηματικών συναντήσεων, που εξελίχθηκαν στα θεματικά τραπέζια βιομηχανία, ενέργεια, υποδομές, τουρισμός, τράπεζες, χρηματιστήριο, αγροτικά προιόντα, βιομηχανία και τρόφιμα.
Η εμιρατινή πλευρά στον τομέα της βιομηχανίας επικέντρωσε το ενδιαφέρον της εξειδικευμένα στη βιομηχανία αλουμινίου, ενώ οι επαφές στους τομείς της ενέργειας επικεντρώθηκαν στις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τις οποίες εκφράστηκαν θετικές κριτικές όχι μόνο για την παρουσία τους, στο επιχειρησιακό αυτό χώρο, αλλά και για την οικονομική τους δυναμική.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επιδείχθηκε και πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με σημαντικούς επενδυτικούς φορείς των Εμιράτων.
Οι προοπτικές επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (Real Estate) και στον κατασκευαστικό τομέα, που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές, όχι μόνο για ανάπτυξη συνεργασιών στην Ελλάδα, αλλά και την επέκταση ελληνικών επιχειρηματικών δράσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκάλεσε σημαντικές διμερείς συναντήσεις και επέτρεψε την επικοινωνία πολλών επιχειρήσεων των δύο αυτών τομέων.
Σήμερα συνεχίζονται στο Λαγονήσι, συναντήσεις επιχειρήσεων που αξιοποιούν τη δυναμική που προκλήθηκε από το γεγονός, παρόλο που οι εργασίες επισήμως ολοκληρώθηκαν εχθές.
Η διοργάνωση και ο προγραμματισμός του Οικονομικού-Επενδυτικού Συνεδρίου ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2010, επιδιώχθηκε ουσιαστική προβολή επενδυτικών προτάσεων προς την πλευρά των Εμιράτων, στην οποία διαβιβάσθηκαν από τον Οκτώβριο οι σχετικοί φάκελοι, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των προτάσεων των επιχειρήσεων, αλλά και των προγραμμάτων που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά και της Κυβέρνησης εκδηλώθηκε μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αξιολόγησης, που οδήγησε στην άφιξη στη χώρα μας μιας τόσο σημαντικής επενδυτικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από πενήντα (50) επιχειρήσεις και επενδυτικοί φορείς.
Οι σημαντικότεροι μεταξύ αυτών είναι: Masdar, Sharjah Investment and Development Authority (Shurooq), Dana Gas,Al Dhahra Agricultural Company, Abu Dhabi Ports Company (ADPC), TAQA και άλλοι.
Η πρωτοβουλία αυτή της Αντιπροεδρίας παρείχε την ευκαιρία στο Υπουργείο Εξωτερικών να ενσωματώσει την άτυπη μικτή διυπουργική επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Η σημαντική κυβερνητική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία που συστάθηκε για το Forum με προσωπικό ενδιαφέρον του Εμίρη Sheikh Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nayan και του διαδόχου Mohammed bin Zayed bin Sultan Al Nayan, ο οποίος αποτελεί την κινητήρια δύναμη των επενδυτικών δράσεων του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, άρα και του Forum, εξυπηρέτησε απολύτως συμφέροντα της Εξωτερικής μας πολιτικής, της Οικονομικής Διπλωματίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ουσιαστική δράση της Αντιπροεδρίας συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας στον επιχειρηματικό και επενδυτικό χώρο, αλλά και ευρύτερα στη διεθνή πραγματικότητα.
Δέσμευσή μας προς τους προσκεκλημένους μας που μας τίμησαν με την σημαντική και αξιόλογη συμμετοχής τους σε αυτό το γεγονός, Έλληνες και Εμιρατινοί, είναι να δοθεί συνέχεια στα αποτελέσματα της συνάντησης και να υπάρξει αδιάκοπη ροή συμπερασμάτων και διεύρυνση των επαφών που ξεκίνησαν στην Ελλάδα.
Α. Για τη συμμετοχή
Στο επιχειρηματικό-οικονομικό φόρουμ με τα ΗΑΕ δήλωσαν συμμετοχή 450 άτομα, κυβερνητικά στελέχη και στελέχη εταιριών.
Συνολικά παρακολούθησαν το φόρουμ 400 άτομα. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν 321 άτομα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και της Κυβέρνησης, ενώ η αντιπροσωπεία των ΗΑΕ ήταν 79 άτομα.
Ειδικότερα, από Ελληνικής πλευράς 85 άτομα ήταν στελέχη της Κυβέρνησης, ενώ τα στελέχη ιδιωτικών εταιριών ήταν 236. Στο φόρουμ συμμετείχαν περίπου 130 ελληνικές εταιρίες.
Στο δεύτερο μέρος που ήταν τα τραπέζια συζήτησης, πήραν μέρος συνολικά 154 άτομα με την ακόλουθη κατανομή ανά θεματική ενότητα:
1. Βιομηχανία, Αγροτικός Τομέας 33
2. Ενέργεια, Oil, Gaz 32
3. Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τουρισμός, υποδομές και τηλεπικοινωνίες 59
4. Τράπεζες και χρηματιστήρια 30
Β. Για τη δομή
α. Χαιρετισμοί
1. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος
2.Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν
3.Υπουργός Εξωτερικών, κ. Στ. Δήμας,
4.Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοίδης,
5.Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Αλιβιζάτος.
β.Ομιλίες για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για επενδύσεις με στόχο την ενημέρωση των επενδυτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την Ελλάδα.
1.Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, κ. Γ. Πετράκος,
2.Γενικός Γραμματέας μεγάλων επενδύσεων, κ. Π. Σελέκος,
3.Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, κ. Ν. Ματζούφας,
4.Διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, κ. Κ. Μητρόπουλος.
Γ. Για τη συνάντηση Β2Β για τις αποκρατικοποιήσεις
Από την πλευρά των ΗΑΕ εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης. Σε συνάντηση ομάδας εργασίας που έγινε μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης και εταιριών από τα ΗΑΕ και στελεχών της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (http://www.hraf.gr) έγινε γνωστό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΑΕ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και συζητήθηκαν θέματα διαδικασιών και νομοθετικού πλαισίου. Επίσης, τα ΗΑΕ επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θεματικές περιοχές.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμφωνήθηκε η από κοινού συνεργασία των στελεχών των δύο χωρών προκειμένου τα ΗΑΕ να μπορέσουν να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.
Επίσης, πολλές εταιρίες από τις δύο χώρες είχαν την ευκαιρία με δική τους πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν ουσιαστικές συναντήσεις παράλληλα με τις εργασίες του φόρουμ την Τετάρτη 11/1, αλλά και σήμερα Πέμπτη 12/1.
Επισυνάπτονται οι κατάλογοι με τις επιχειρήσεις από πλευράς Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετείχαν στο Forum, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών επενδυτικών σχεδίων.
Επιχειρήσεις από Ελλάδα
Επιχειρήσεις από ΗΑΕ
Χαρτοφυλάκιο ελληνικών επενδυτικών σχεδίων