- Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - https://antiproedros.gov.gr -

Συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα.

29 Φεβρουαρίου, 2012 @ 15:09 | Ανακοινώσεις - Δ. Τύπου,Κυβερνητικό Έργο,Νέα - Ανακοινώσεις,Συγχωνεύσεις / Καταργήσεις / Αναδιοργανώσεις φορέων του Δημοσίου

Σήμερα, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012, συνεδρίασε στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης η «Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημοσίου τομέα».

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, συμμετείχαν οι Υπουργοί Δημήτριος Ρέππας, Αναστάσιος Γιαννίτσης, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Ξυνίδης, Ντίνος Ρόβλιας και Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος.
Συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, κ. Σωτήριος Λύτρας και οι Γενικοί Γραμματείς Ευσταθία Μπεργελέ, Μαρία Στρατηγάκη, Ηλίας Πεντάζος, Δημήτριος Σπυράκος και Δημήτριος Στεφάνου.

Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής συζητήθηκαν τα ακόλουθα:

1) Τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου σχετικά με την κατάργηση/συγχώνευση εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

2) Συγχώνευση του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών με το Εργοστάσιο Αεροκινητήρων και Ειδικών Επιχειρησιακών Οχημάτων.

3) Συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομίας – Εθνική Χαρτοθήκη με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

4) Κατάργηση Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά και Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες.

5) Κατάργηση Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και συγχώνευσή του με τον Οργανισμό Απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

6) Συγχώνευση HELEXPO Α.Ε. – Δ.Ε.Θ. Α.Ε.

7) Τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αναδιοργάνωση υπηρεσιών και δομών της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», 25.02.2012.

25 Φεβρουαρίου, 2012 @ 14:59 | Βίντεο,Ομιλίες - Συνεντεύξεις,Πολυμέσα

Δείτε την συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, (25.02.2012):

Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, 24.02.2012.

24 Φεβρουαρίου, 2012 @ 13:17 | Βίντεο,Ομιλίες - Συνεντεύξεις,Πολυμέσα

Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας (24.02.2012).



Προεδρεύων (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 549/31/21-2-2012 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τον κίνδυνο ενεργειακής ανεπάρκειας για τη χώρα μας.
Στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη θα απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβένρησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Παρακαλείται ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, να λάβει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.

Γεώργιος Καρατζαφέρης (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας τις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών, να επιβάλει εμπάργκο στο Ιράν είχε έναν άμεσο αντίκτυπο. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης μελέτησε τη διακοπή της εκροής πετρελαίου προς την Ευρώπη. Εις τον κατάλογο είναι και η Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση διεκόπη η εκροή πετρελαίου προς τη Γαλλία και την Αγγλία. Και είμεθα εις τον κατάλογο! Και οι μήνες δεν είναι πολλοί. Τον Ιούλιο θα αποφασιστεί τελικά αν θα μπορούμε να έχουμε πετρέλαιο απ’ αυτή τη χώρα, η οποία είναι και η μόνη που μας δίνει πετρέλαιο με πίστωση. Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που παίρνουμε από κάθε άλλη χώρα, δηλαδή περισσότερα από εκατόν δέκα χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Λαμβανομένης υπ’ όψιν της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της επαπειλουμένης χρεωκοπίας, για την οποία σήμερα γράφει ο διεθνής οικονομικός Τύπος –σήμερα, δηλαδή μετά τις συμφωνίες αυτές, οι οποίες έγιναν προχθές στις Βρυξέλλες- ερωτώ, κύριε Αντιπρόεδρε, πόσο σοφό είναι να εγκαταλείπουμε τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, να τις «παγώνουμε», να μη φρεσκάρουμε αυτή τη σχέση και κατά πόσο μπορούμε να το πράξουμε! Κατά πόσο έχουμε την εθνική κυριαρχία να έχουμε δική μας εξωτερική πολιτική, τις δικές μας διμερείς σχέσεις; Μήπως μας έχει απαγορευτεί από εκείνους οι οποίοι έχουν αναλάβει την επιτροπεία της Ελλάδας και οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα διπλωματικά και πολιτικά παιχνίδια με το Ιράν;
Εσείς, βέβαια, κάνατε και κάποια δήλωση σε κάποιο γαλλικό μέσο ενημέρωσης και θα ήθελα τις διευκρινίσεις σας, σχετικά με το τι εννοούσατε όταν λέγατε ότι είστε ικανοποιημένος με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Πιστεύω ότι πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβερνήσεως ευκόλως παραχωρεί την εθνική κυριαρχία! Μου έκανε φοβερή εντύπωση! Θα ήθελα και αυτήν την τοποθέτησή σας, για να μπορώ και εγώ εν συνεχεία να τοποθετηθώ!
Ταυτοχρόνως, έχουμε και έλλειψη αερίου. Ο καιρός και η απαγόρευση στις βαλκανικές χώρες για εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μας έφεραν στα όριά μας. Αναγκάστηκε προχθές ο παρακείμενος Υφυπουργός, κ. Μανιάτης, να βγάλει μία απόφαση που απαγορεύει τις δικές μας εξαγωγές ηλεκτρισμού προς τους τρίτους.
Λειτουργούμε σε οριακά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία μας έκοψε το αζέρικο αέριο δήθεν για τις δικές της ανάγκες και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τον τορπίλισε η Κυβέρνηση Παπανδρέου με τον τρόπο που τον τορπίλισε!
Νομίζω ότι είμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και δεν ξέρω μέχρι πότε η Ρεβυθούσα θα μπορεί, έστω και στοιχειωδώς, να ικανοποιεί τις ανάγκες της χώρας. Θα ήθελα, λοιπόν, να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση απέναντι σ’ αυτό το τεράστιο θέμα της επάρκειας της ενέργειας.

Προεδρεύων: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, έχει το λόγο.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, σας ευχαριστώ και εκ μέρους του Πρωθυπουργού για την κατανόηση που δείχνετε στις δυσκολίες που συναντά. Μόνο για το λόγο αυτό δεν είναι ο ίδιος παρών να σας απαντήσει.
Με την ευκαιρία αυτή θα απαντήσω και στην ερώτηση που με αφορά προσωπικά. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, επειδή έχετε χρηματίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση αντιμετωπίζεται με διαφορετικούς τρόπους, όχι μονάχα από τους λαούς κάθε χώρας, αλλά και από τους πολιτικούς σχηματισμούς κάθε χώρας και από τα άτομα.
Υπάρχει η Ευρώπη των πατρίδων, υπάρχει και η Ευρώπη των λαών. Οι ακραίοι οπαδοί της Ευρώπης των λαών είναι αυτό που ονομάζουν στην διεθνή ορολογία «ευρωπαίοι φεντεραλιστές», αυτοί που είναι υπέρ της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Εγώ είμαι ένας από αυτούς. Μπορεί να διαφωνείτε μαζί μου κι εγώ είμαι έτοιμος να κατανοήσω την προσέγγισή σας, αλλά δεν μπορώ να το θεωρήσω ούτε αμάρτημα ούτε έλλειψη πατριωτισμού. Είναι απλώς ένα άλλο είδος πατριωτισμού.
Βεβαίως, δεν καταλαβαίνω γιατί ανακαλύψαμε τώρα ότι κάνουμε εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας, συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, όταν τόσα χρόνια εφαρμόζουμε και ασκούμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ας πούμε. Σε τι συνίσταται η εθνική κυριαρχία στον αγροτικό τομέα; Δεν έχει μείνει ούτε το παραμικρό ίχνος απ’ αυτήν. Σε τι συνίσταται η εθνική κυριαρχία στον τομέα των μεταφορών; Οι προδιαγραφές των μεταφορών είναι ευρωπαϊκές, όπως ξέρετε. Θα μπορούσα να μιλήσω και για πολλά θέματα όπου η εθνική κυριαρχία δεν υφίσταται. Αλλού υφίσταται. Και αυτήν βεβαίως πρέπει να την υπερασπιστούμε, εφόσον το επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Αυτή είναι η άποψή μου και πραγματικά είναι κάτι που το λέω χρόνια τώρα. Είκοσι πέντε χρόνια το λέω, κάθε μήνα σχεδόν, είτε σε άρθρα είτε σε εφημερίδες. Κάποιος άνεργος δημοσιογράφος το ανακάλυψε, το έβαλε σε ένα μπλογκ, το αντέγραψαν κι άλλα μπλογκ, το αντέγραψαν και οι εφημερίδες κι έρχεται στην Αίθουσα.
Έρχομαι τώρα στο Ιράν, το οποίο είναι πολύ σοβαρό θέμα και ορθώς το επικαλείστε. Το πρόβλημα του Ιράν, όπως ξέρετε, είναι η δημιουργία πυρηνικών δυνατοτήτων, οι οποίες είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν και στην κατασκευή πυρηνικού όπλου. Το θέμα αυτό η ιρανική ηγεσία δεν το αποσαφηνίζει. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να μην επεκταθεί η χρήση και η κατοχή πυρηνικών όπλων και σε άλλες χώρες. Θα μπορούσε κανείς να σας θέσει ως απλό παράδειγμα, ότι, αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό εξοπλισμό, θα μπορούσε ίσως αργότερα και η Τουρκία, που ήδη συνορεύει με το Ιράν, να διεκδικήσει και να αποκτήσει πυρηνικό εξοπλισμό, εννοώ για στρατιωτικές χρήσεις. Και αυτό θα ήταν πολύ ενοχλητικό για εμάς.
Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά το θέμα είναι κολοσσιαίο.

Προεδρεύων: Έχετε χρόνο, κύριε Αντιπρόεδρε.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Εμείς λοιπόν είμαστε αναγκασμένοι να συμμετέχουμε στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση του προβλήματος του πυρηνικού αφοπλισμού, της εξασφάλισης ότι το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και το θέμα της απειλής από το Ιράν, ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου που αγγίζει και τη χώρα μας και τις άλλες χώρες. Εμάς περισσότερο από άλλους.
Στην Ευρώπη οι πυρηνικές εισαγωγές πετρελαίου είναι περίπου 5%. Σε εμάς είναι το 1/3, δηλαδή 36%. Οι λόγοι είναι βεβαίως ότι μας κάνουν καλύτερες συνθήκες πληρωμής, πίστωσης και εγγυήσεων, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Η απόσταση είναι συντομότερη και υπάρχει και μία παραδοσιακή –αν θέλετε- σχέση που έχει αναπτυχθεί. Προσωπικά, ο ίδιος είχα πάει τρεις φορές στην Τεχεράνη. Είχε έρθει δύο φορές εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σε μία δύσκολη πάλι εποχή, που δεν τους δέχονταν και δεν τους καλούσαν στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και είχε έρθει και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που ήταν το δεύτερο πρόσωπο στη θρησκευτική τους ιεραρχία. Άρα, είχαμε κι έχουμε καλές σχέσεις με το Ιράν και σωστό είναι να τις αναπτύσσουμε.
Τώρα, αν πραγματικά προχωρήσουν στις απειλές του εμπάργκο, τις οποίες διατυπώνουν, αυτό μπορεί να έχει δύο ειδών συνέπειες. Μπορεί να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, επειδή μειώνεται η προσφορά, μπορεί όμως και να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου, γιατί η Σαουδική Αραβία, που όπως ξέρετε είναι σε πάγια και -θα έλεγα- αιώνια αντίθεση με το καθεστώς του Ιράν και για θρησκευτικούς λόγους συν τις άλλοις, απειλεί ότι αν οι Ιρανοί περιορίσουν τις εξαγωγές τους, αυτοί θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές τους κι έτσι μπορεί τελικά να έχουμε μία πτώση της τιμής του πετρελαίου, αντί να έχουμε αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Σε ό,τι αφορά στο αέριο, πράγματι υπήρξε πρόβλημα, γιατί σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα υπήρξε αυτή η κακοκαιρία, την οποία ζούσαμε όλες αυτές τις ημέρες. Σήμερα είναι πραγματικά η πρώτη χαμογελαστή μέρα που ζούμε εδώ και δυο μήνες. Και δεν ξέρουμε, βεβαίως, αν έχει τελειώσει. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο Μάρτης, ο «παλουκοκάφτης», ο αποκαλούμενος από το θυμόσοφο λαό μας.
Εν πάση περιπτώσει, αυτή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση αερίου δημιούργησε ένα πρόβλημα, γιατί μειώθηκαν ταυτόχρονα λόγω των αναγκών οι παροχές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είναι αζέρικο αέριο και οι παροχές από τα βουλγάρικα σύνορα, που είναι ρώσικο αέριο.
Προκηρύχθηκε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περίοδο από 3 μέχρι 5 Φεβρουαρίου. Αμέσως η ΔΕΠΑ προμηθεύτηκε έκτακτα φορτία NRZ, δηλαδή υγρού υγραερίου, στις 4, στις 5 και στις 6 Φεβρουαρίου και μ’ αυτόν τον τρόπο υπήρξε μια εξισορρόπηση της αγοράς αερίου. Δεν είχαμε τελικά πρόβλημα ηλεκτρισμού, όπως θα μπορούσαμε να φοβηθούμε.
Ο συνάδελφος, κ. Μανιάτης, που μας κάνει την τιμή να παρίσταται –και τον ευχαριστώ, γιατί είναι σπάνια ευαισθησία Υπουργού να έρχεται σε αυτές τις ερωτήσεις, ακόμα και αν τον αφορά καθ’ ύλην το θέμα- έχει συγγράψει ένα βιβλίο όπου αναφέρει ότι θα παραχωρηθούν μέσα στο 2012 δεκαπέντε χερσαία και υποθαλάσσια οικόπεδα στη Νότιο Κρήτη και το Ιόνιο για να γίνουν έρευνες από συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανακάλυψη πετρελαίου.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει πετρέλαιο και ενδεχόμενα και φυσικό αέριο. Δεν γνωρίζουμε πόσο είναι αυτό, σε τι βάθος είναι και δεν γνωρίζουμε επομένως και τις οικονομικές συνθήκες που θα υπάρχουν για την εκμετάλλευσή του. Όπως ξέρετε, όλα αυτά κρίνονται, αφού προχωρήσει η έρευνα σε ένα ορισμένο σημείο.
Αυτή είναι η κατάσταση, όπως μπορώ να την περιγράψω σήμερα. Θεωρώ βεβαίως παράλληλα ότι πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Υπάρχει το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», το οποίο είναι σε προοπτική άμεσης εφαρμογής που θα επιτρέψει να παράγουμε μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας μέσω του ήλιου και να την εξάγουμε στη Γερμανία μέσα από συγκεκριμένο συμβόλαιο κατασκευής και εμπορικής διαχείρισης των προϊόντων. Και αυτό, στο βαθμό που θα εφαρμοστεί -και ελπίζω να υπάρξουν όλες οι γραφειοκρατικές και άλλες προϋποθέσεις για να τελειώσει η συζήτηση μέσα στο έτος-, θα είναι μια μεγάλη καινοτομία και ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Προεδρεύων: Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, έχει το λόγο για την ανάπτυξη της ερώτησής του.

Γεώργιος Καρατζαφέρης: Πόσο νερό έχει τρέξει στην κοίτη του Ιλισού από τότε που φωνάζατε και εσείς ο ίδιος «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», για να είστε σήμερα ο υπέρμαχος της πλήρους ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δηλαδή, θα είμαστε κάτι σαν τη Λουιζιάνα.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Εγώ ποτέ δεν έχω πει αυτό το συγκεκριμένο.

Γεώργιος Καρατζαφέρης: Α, το αποκηρύσσετε. Καλό είναι αυτό. Έστω και αργά, καλό είναι αυτό.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Το αποκήρυσσα πάντα. Δεν με έχετε παρακολουθήσει προσωπικά πολύ λεπτομερώς. Ήμουν πάντα εναντίον αυτού του συνθήματος. Υπήρχαν πολλές τάσεις. Είμαστε πολύ μεγάλο κόμμα. Είναι πολλές οι τάσεις. Πολλές οι απόψεις.

Γεώργιος Καρατζαφέρης: Σαφώς. Κάποτε ήταν κόμμα, τώρα είναι απόκομμα. Το είπα και χθες.
Έρχομαι και λέω ότι εσείς φαντάζεστε την Ελλάδα κάπως σαν τη Λουιζιάνα όπου η πλούσια Καλιφόρνια, η Γερμανία, θα μας βοηθάει και δεν θα θέτει και όρους. Εγώ δεν φαντάζομαι αυτή τη στιγμή τη Λουιζιάνα να δέχεται τη δουλεία που δέχεται η Ελλάδα από τη Γερμανία. Μιλάτε για πράγματα που είναι στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας, ότι εμείς θα γίνουμε ποτέ ισότιμοι με όλους αυτούς, οι οποίοι μας βλέπουν ως τα «γκαρσόνια» της Ευρώπης, χωρίς να θέλω να υποτιμώ το επάγγελμα.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ματαιοπονούμε, κύριε Αντιπρόεδρε. Τα βλέπετε κάθε μέρα. Χθες ο Βιετναμέζος Αντιπρόεδρος της Γερμανίας προσέβαλλε χυδαιότατα τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Δεν μπορούν να μας λένε διαρκώς «ανίκανους, τεμπέληδες, ακαμάτηδες» και να θέλετε να συλλειτουργήσουμε μαζί τους. Είναι αδιανόητο!
Κι εν πάση περιπτώσει, ώσπου κι αν γίνει αυτό, εγώ είμαι από αυτούς που αντιστέκομαι. Είμαι από αυτούς που πήγα κι έδωσα μάχη σε Γαλλία και Ολλανδία τότε με το δημοψήφισμα, ήμουν σε εκείνους οι οποίοι γιόρτασαν εκείνη την αντίσταση και την αντίδραση στο δημοψήφισμα.
Και, βεβαίως, για να δείτε πόσο λειτουργεί δημοκρατικά αυτό το σύστημα, ύστερα από λίγο έφερε το υποκατάστατο όχι του Συντάγματος, κάτι σαν Σύνταγμα –πώς λέμε ζαχαρίνη;- τη Συνθήκη της Λισσαβόνας!
Μην τους εμπιστεύεστε. Κατ’ αρχήν, δεν έχουν καμία δημοκρατική διαδικασία. Σήμερα δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει καταργηθεί. Είναι η πλήρης επικυριαρχία των Γερμανών. Κορυφαίος Επίτροπος –το έχω πει πολλές φορές- μου έστειλε το Γενικό του Διευθυντή στο Χίλτον, ο οποίος είπε: «Κάντε κάτι. Αντιδράστε εσείς που έχετε το πρόβλημα, να απαλλαγεί η Ευρώπη από τη γερμανική επικυριαρχία».
Ποιος από εσάς είδε αυτές τις ημέρες της κρίσεως τον Πρόεδρο της Ευρώπης, τον κ. Ρομπάι; Η κα Μέρκελ έκανε το κουμάντο, μαζί με την κα Λαγκάρντ, οι οποίες, ενώ συμφωνήσαμε γι’ αυτό το μνημόνιο, όπως συμφωνήσαμε –ή μάλλον, συμφωνήσατε-, έρχεται και λέει: «Δυσκολεύομαι για τις δόσεις. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για τις δόσεις και πώς θα τις δώσω».
Μας εμπαίζουν σε όλους τους τόνους, κύριε Αντιπρόεδρε.
Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα κάποια στιγμή να μου δείξει κάποιος την υπογραφή που έχει βάλει αυτή η συνιστώσα, το ΔΝΤ, στο πρώτο μνημόνιο. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω την υπογραφή.
Έρχομαι, λοιπόν, στο θέμα το οποίο αναπτύξαμε σήμερα.
Εσείς πήγατε τρεις φορές στην Τεχεράνη. Τώρα τελευταία δεν βλέπω κανέναν να πηγαίνει. Δεν πηγαίνει κανείς τώρα τελευταία. Εγώ, όμως, έφερα εδώ, λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο, τον Αναπληρωτή Υπουργό της χώρας αυτής και του ζήτησα 10 δισεκατομμύρια για δέκα χρόνια με 3%. Μου είπε ότι είναι κάτι που η χώρα του το συζητάει και την άλλη μέρα τον έστειλα στο Μαξίμου. Και του είπαν για χίλια άλλα πράγματα εκτός από αυτό. Γιατί; Διότι υπάρχει αυτή η δουλεία, αυτή η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, μην πάμε κόντρα σε κάποιους.
Είπατε ότι δεν πρέπει να γίνει πυρηνική δύναμη το Ιράν. Ωραία. Στη Μεσόγειο μπορούμε να έχουμε πυρηνικές δυνάμεις; Γιατί δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία για τη Μεσόγειο, που είναι το σπίτι μας, για την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου; Το Ιράν είναι στον Ινδικό Ωκεανό κι έχουμε ευαισθησία μπας και γίνει πυρηνική δύναμη. Να μη γίνει. Εδώ, όμως, στη γειτονιά μας, που έχουμε πυρηνικές δυνάμεις, γιατί δεν αντέδρασε κανείς; Γιατί είναι οι φίλιες πυρηνικές δυνάμεις. Ζούμε σε έναν κόσμο που ό,τι είναι καλό για το γίγαντα, είναι καλό για όλους. Και δεν έχουμε δικαιώματα. Ομοίως, έχουμε και καλές και κακές δικτατορίες.
Αυτά, λοιπόν, δεν συνάδουν με το ήθος που πρέπει να έχει μία χώρα, προκειμένου να μπορεί να στέκεται όρθια στον παγκόσμιο πλανήτη. Έχουμε εκχωρήσει πλήρως την εθνική κυριαρχία, τη διπλωματία μας.
Δεν έπρεπε να πάει ο Υπουργός Εξωτερικών στο Ιράν τώρα που δημιουργείται αυτός ο μεγάλος κίνδυνος; Δεν έπρεπε να έχει πάει ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη; Δεν το κάνατε. Θα σας υποκαταστήσω, όπως έκανα και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αρνηθήκατε να φέρετε το θέμα που σας είπα πριν και αναγκάστηκα να το κάνω μόνος μου. Και δημιουργήθηκε ο μέγας θόρυβος. Ξεσηκώθηκε όλη η Ευρώπη. Φοβήθηκε, όμως, το σύστημα. «Όχι» μου είπαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. «Μην το πας, μην το ανακατεύεις».
Γιατί, λοιπόν, αυτή η κάμψη της εθνικής κυριαρχίας; Για ποιο λόγο; Είναι μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να τα δούμε.
Μιλάτε για μείωση της τιμής του πετρελαίου. Όλοι οι αναλυτές μιλούν για αύξηση. Χθες είχαμε το ρεκόρ του 9μηνου. Εκατόν είκοσι πέντε δολάρια. Κοντεύει τα 100 ευρώ σε μία Ευρώπη που μπαίνει σε ύφεση, κύριε Αντιπρόεδρε. Ύφεση και άνοδος του πετρελαίου. Πάντα! Διότι κάποιοι «κουφιοκεφαλάκηδες» θέλουν να επαναλάβουν αυτό το οποίο έγινε πριν από δέκα, έντεκα χρόνια με το Ιράκ και πτώχευσε ο κόσμος. Από εκεί άρχισε η οδύνη η δική μας. Και τώρα επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος.
Άρα, λοιπόν, σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής ύφεσης με άνοδο του πετρελαίου, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η κατάσταση της χώρας, πού οδηγούμεθα. Θέλουμε συμμαχίες για τις δύσκολες στιγμές. Και είναι μία λύση το Ιράν.
Δεν ξέρω αν είναι η μόνη, αλλά είναι μια λύση. Τουλάχιστον, εάν υπάρξει ο κίνδυνος, εάν κάτι δεν πάει καλά, εάν αναγκαστεί η χώρα να βγει από το ευρώ, να έχουμε εξασφαλίσει την ενέργεια για τον κόσμο, γιατί πολύ φοβούμαι ότι θα έρθει η στιγμή και η μέρα που ο καθένας θα έχει στο σπίτι του ρεύμα για δύο ώρες. Καλύτερα το προλαμβάνειν του θεραπεύειν.
Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι κάποια τέτοια πράγματα, που είναι η ουσία της πραγματικότητας, που είναι η αυθεντική αλήθεια και όχι ωραιοποιήσεις, πρέπει να έχουν την πρέπουσα και δέουσα μάλιστα προσοχή από εσάς. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, κύριε Αντιπρόεδρε, ότι θα καταλάβετε ότι μερικά πράγματα δεν είναι απλά.
Θέλουν να πουλήσουν τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ. Ήδη, είναι στο ταμείο αξιοποίησης. Μα, εσείς πριν από λίγο είπατε: «Ευτυχώς που η ΔΕΠΑ…» Για φανταστείτε τη ΔΕΠΑ ιδιωτική. Εν πάση περιπτώσει, να δοθεί η ΔΕΠΑ, να δοθεί και η ΔΕΣΦΑ; Να δώσουμε τις σωλήνες σ’ έναν τρίτο, όταν ο κ. Μανιάτης κάνει αγώνα να βρει αέριο; Πώς θα μεταφέρουμε το δικό μας αέριο, εάν χρειαστεί, στο εσωτερικό της χώρας; Μην εγκληματείτε! Επιτέλους, πρέπει να πούμε μια αλήθεια. Αυτό το αέριο, το όποιο αέριο βρούμε, να έχετε υπόψη σας ότι βρίσκετε κάτω από το βρόγχο και την απειλή του αγγλικού δικαίου και ό,τι αυτό σημαίνει.

Πρόεδρος (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να ολοκληρώστε.

Γεώργιος Καρατζαφέρης: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τώρα, όσον αφορά τον παρακείμενο κύριο Μανιάτη, θα ήθελα να πω ότι το hypnostedon είναι καλό, αλλά έχει περιορισμένη διάρκεια. Άρα, λοιπόν, καλά κάνατε και βάλατε hypnostedon, τρέξτε όμως -δεν μιλάω για εσάς, εκεί που το δώσατε- γιατί ο χρόνος που έχει η Ελλάδα στην διάθεσή της δεν είναι ατελείωτος.

Πρόεδρος: Το λόγο έχει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν, να μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι με βάση τα δεδομένα που μπορεί κανείς να προβλέψει -από μετεωρολογική άποψη εννοώ- εάν δηλαδή δεν έχουμε πρωτοφανή επιδείνωση του καιρού, που έχει να σημειωθεί μισό αιώνα και παραπάνω, δεν υπάρχει πρόβλημα πλέον ούτε αερίου, ούτε πετρελαίου, ούτε παραγωγής ηλεκτρισμού για το μήνα που έρχεται και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και σύγχυσης.
Τώρα, πραγματικά, θα ήταν η ιδανική λύση γι’ εμάς να υπάρξει κάποια μετριοπάθεια και συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς που ελέγχουν την ατομική ενέργεια της κυβερνήσεως του Ιράν, να αποφευχθούν τα μέτρα εναντίον τους και οι ίδιοι να είναι πιο συνετοί σε ό,τι αφορά τη λήψη μονομερών αποφάσεων, εμπάργκο κλπ.
Εγώ δεν είμαι έτοιμος να χαρακτηρίσω «κουφιοκεφαλάκηδες» διάφορους που ενθαρρύνουν ακραίες λύσεις και νευρικές πρωτοβουλίες. Μπορώ να σας πω, παραδείγματος χάρη, ότι αν πελάτες του Ιράν, πολύ σημαντικοί, πολύ σημαντικότεροι από εμάς, όπως είναι η Κίνα, οι Ινδίες, ενοχληθούν, είμαι σίγουρος ότι θα σπεύσουν να αναπληρώσουν το κενό εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας και προέλευσης, που προμηθεύονται πετρέλαιο από αλλού και άρα, εκεί θα υπάρξουν μεγάλα κέρδη.
Δεν ξέρω, λοιπόν, αν μια τέτοια εξέλιξη είναι απλώς ένα θέμα ιδεολογικό, πολιτικής προχειρότητας και δεν αποκρύπτει και συγκεκριμένα συμφέροντα, στα οποία εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να εμπλακούμε.
Θα σας επαναλάβω ξανά, για να είναι σαφές μεταξύ μας τουλάχιστον, ότι άλλο θέμα είναι η εθνική κυριαρχία στην ομαλή πορεία της Ευρώπης προς μια ενιαία πολιτική έκφραση, για την οποία εγώ μιλούσα και για την οποία θα συνεχίσω να μιλάω, και άλλο θέμα είναι οι δεσμεύσεις που αναγκαζόμαστε να αναλάβουμε, επειδή αναγκαζόμαστε να δανειστούμε, επειδή βρισκόμαστε σε μια έκτακτη και πράγματι πολύ δυσάρεστη για όλους κατάσταση.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τον κ. Ρεσλέρ, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να σας πω ότι και εμένα μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής και όταν προ καιρού επισκέφτηκε την Αθήνα και συνάντησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για πρώτη φορά μου είχε ζητήσει ραντεβού. Αυτό δεν έχει γίνει γνωστό γιατί δεν το κοινολόγησα. Απάντησα τότε ότι θα δει τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι αρμόδιος επί των οικονομικών, θα δει τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματα που ήθελε να συζητήσει και δεν βλέπω κανένα λόγο να συναντηθούμε για λόγους κοινωνικούς και δεν τον δέχτηκα. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι πολύ κοινωνικός άνθρωπος, έχω μεγάλο ενδιαφέρον για τις προσωπικότητες των άλλων και μου αρέσει πολύ η καλή παρέα. Καλή παρέα δεν ήταν, με βάση τα όσα είχε πει μέχρι εκείνη τη στιγμή ο κ. Ρέσλερ, και τον απέφυγα. Καλά θα κάνει να κοιτάξει να βρει άλλους τρόπους -βλέπετε ότι η δημαγωγία και η ψηφοθηρία δεν είναι ελληνικό ελάττωμα, αλλά υπάρχουν σε όλα τα κοινοβουλευτικά καθεστώτα- για αποκτήσει ψήφους και επιρροή στον γερμανικό λαό, αντί να καλλιεργεί μύθους τέτοιου είδους που είναι ξεπερασμένοι από την εποχή και από την ανάπτυξη της ίδιας της χώρας του, την πνευματική και την πολιτική πιστεύω.
Τέλος, πρέπει να σας πω ότι πιστεύουμε ακράδαντα και εγώ και ο παριστάμενος συνάδελφος, με τον οποίο επανειλημμένα έχουμε συνεργαστεί και συζητήσει τα θέματα αυτά, ότι η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία με τρεις βασικές μεθοδεύσεις: Με έρευνες που πρέπει να ξεκινήσουν και πρέπει να προχωρήσουν στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, πετρέλαιο, αέριο και πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων προμήθειας πετρελαίου και αερίου από το εξωτερικό. Μια δυνατότητα μπορεί να είναι ίσως και κάποιος αγωγός, ο οποίος μπορεί να συζητηθεί με όλες τις δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία και την υλοποίηση αυτού του αγωγού. Και υπάρχουν τέτοια σχέδια, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να περιγράψω γιατί δεν έχω το χρόνο. Μπορούμε, όμως, κάλλιστα αν θέλετε να συζητήσουμε μαζί και να σας στείλω και το σχετικό υλικό.
Το τρίτο, βεβαίως, είναι αυτό που είπα πριν, το οποίο δεν έχει τίποτε που να μην είναι ισότιμο και να είναι υποδουλωτικό. Εμείς έχουμε μια πηγή ενέργειας, τον ήλιο. Άλλοι έχουν κεφάλαια. Αυτοί βάζουν τα κεφάλαια, εμείς βάζουμε την πηγή ενέργειας και την κατασκευή και το έδαφος και πουλάμε το προϊόν, το διαθέτουμε στην εσωτερική αγορά και στην εξωτερική αγορά και όποιος μπορεί να το αγοράσει με τους όρους των τιμών που υφίστανται στο διεθνές εμπόριο. Αυτή είναι κανονικότατη λειτουργία ισότιμη, επιβαλλόμενη και πιστεύω αξιέπαινη.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρόεδρος: Ευχαριστούμε τον κ. Πάγκαλο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» του Mega, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012.

24 Φεβρουαρίου, 2012 @ 12:02 | Νέα - Ανακοινώσεις,Πρόγραμμα

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:30 π.μ., ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη στους δημοσιογράφους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, στην τηλεοπτική εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» στο Mega Channel.

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 (21.2.12).

23 Φεβρουαρίου, 2012 @ 11:36 | Ομιλίες - Συνεντεύξεις

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό EUROPE 1 και στη δημοσιογράφο, Arlette Chabot:

- Κύριε Πάγκαλε, καλησπέρα.
Καλησπέρα.

-Ευχαριστώ που είστε μαζί μας. Υπήρξε μια Συμφωνία στις Βρυξέλλες που επιτρέπει συνολικά να βρεθούν 230 δις ευρώ, μέρος των οποίων προέρχεται από τη διαγραφή του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές και την παροχή 130 δις από τους δημόσιους πιστωτές. Θεωρείτε από σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα έχει διασωθεί;
Υπάρχει μπροστά μας μια εβδομάδα που θα χαρακτήριζα σύνθετη και δύσκολη. Συνεπώς, δεν έχουμε γλυτώσει. Ας πούμε μάλλον ότι οι συνθήκες μιας μεγάλης προσπάθειας για να επανέλθει η οικονομία στα πόδια της υπάρχουν πια. Δεν υπήρχαν πριν 48 ώρες. Συνεπώς, πρόκειται για μια πρόοδο πολύ σημαντική. Παλέψαμε και ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι για αυτή την πρόοδο. Κάναμε θεμελιώδεις επιλογές, όπως την διατήρηση της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, τη διατήρηση του ευρώ ως εθνικού νομίσματος και την εφαρμογή ορισμένων κανόνων ώστε μια κατάσταση σαν αυτή που ζούμε για τα χρόνια που έρχονται μέχρι το 2015 περίπου να μην επαναληφθεί.

- Κύριε Πάγκαλε, αλήθεια, εξακολουθείτε να θέλετε να παραμείνετε, θα έλεγα, με οποιοδήποτε κόστος μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν εξετάζετε την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη;
Όχι, δεν τίθεται θέμα για μένα και τους άλλους Ευρωπαίους που είναι σ’ αυτή την κοινωνία και στην Κυβέρνηση. Εννοώ Ευρωπαίοι όσον αφορά τις πεποιθήσεις μας. Θεωρούμε ότι η οικοδόμηση της Ευρώπης πρέπει να συνεχιστεί.

-Προφανώς, υπάρχουν αντισταθμίσματα σε αυτό το δάνειο. Κατ’ αρχάς, είσθε υπό ενισχυμένη επιτήρηση από την Τρόικα. Αυτό δεν το εκλαμβάνετε ως απώλεια της κυριαρχίας σας, εφόσον είσθε υπό επιτήρηση, δεν είναι έτσι;
Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλούς από τους συμπολίτες μου, ίσως για την πλειοψηφία των πολιτών. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το ζήτημα. Αλλά εγώ, ξέρετε, είμαι υπέρ της απώλειας της κυριαρχίας. Πάντοτε υπήρξα υπέρ της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, διότι είμαι Ευρωπαίος και κυρίως είμαι υπέρ της ομοσπονδιακής Ευρώπης.

- Ναι, αλλά εδώ δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Γιατί στον φεντεραλισμό υπάρχει ισότητα, ενώ εδώ είστε επιπλέον, θα έλεγα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Γερμανοί σας αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο.
Ναι, μπορούμε να δούμε αυτό το θέμα υπό ένα πρίσμα εθνικό και ότι αν ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ήταν Έλληνας τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Εγώ απαντώ όχι. Εκτός και εάν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να εξυγιάνουμε την οικονομία μας. Νομίζω ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε οι άλλοι να μας χρηματοδοτούν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα που δημιουργούμε λόγω του τρόπου λειτουργίας μας. Είναι δικό μας πρόβλημα, είναι δικό μας έργο να διορθώσουμε την κατάσταση για να μειώσουμε σταδιακά, αν θέλετε, το φορτίο του υπερβολικού χρέους, το οποίο μας απειλεί αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι καλό για τον ελληνικό λαό, είναι καλό για τους Έλληνες εργαζόμενους, δεν είναι κακό. Δεν μας υποχρεώνουν να κάνουμε κάτι που είναι εναντίον των συμφερόντων μας. Το συμφέρον μας είναι να μην παράγουμε ελλείμματα, να μειώσουμε το χρέος.

- Θα ψηφίσετε όμως νέα μέτρα λιτότητας, περικοπές στις συντάξεις, μείωση των κατώτατων μισθών. Όλα αυτά είναι σκληρά.
Έχουμε υιοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα. Είναι πράγματι σκληρά. Αλλά έπρεπε να το σκεφθούμε τη στιγμή που οι συντάξεις είχαν ορισθεί σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο χωρίς να κάνουμε μια απαραίτητη ρεαλιστική συζήτηση για την κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κάτι το οποίο αποτελεί σφάλμα μιας συγκεκριμένης άποψης μέσα στην πολιτική ζωή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, κυρίως όσοι ήσαν για καιρό σε πόστα εξουσίας, όπως εγώ, έχουμε μεγάλη ευθύνη.

- Σε ποιο ύψος θα οριστεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα μετά την οριστική υιοθέτηση όλων των μέτρων;
Θα κατέβει σε ένα επίπεδο λίγο ανώτερο της Πορτογαλίας.

- Κάτω από τα 600 ευρώ;
Όχι, θα είναι γύρω στα 600 ευρώ, μάλλον περισσότερο παρά λιγότερο. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα επίπεδο ζωής ανώτερο από αυτούς που μας δανείζουν. Δεν είναι και τόσο λογικό.

- Θεωρείτε ότι κοινωνικά αυτά τα μέτρα θα τα ανεχθεί ο ελληνικός λαός;
Κοινωνικά η δυσκολία είναι τεράστια, θα υπάρξουν συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες θα εκδηλωθούν στις εκλογές, αλλά πρέπει να πάρουμε την ευθύνη, πρέπει να αναλάβουμε το κόστος, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

- Μάλιστα, μήπως παρ’ όλα αυτά θεωρείτε ότι με την επαναλαμβανόμενη λιτότητα θα τα καταφέρετε, γιατί υπάρχουν 5 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι η ανάκαμψη.
Σε αυτό το σημείο αγγίζετε το ουσιαστικό κλειδί του προβλήματος, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος να επανακάμψει η οικονομία, η ελληνική οικονομία δεν είναι μια νεκρή οικονομία. Η εικόνα που δίνεται συχνά είναι επηρεασμένη από τα πιο κακόφημα γεγονότα, όπως οι απεργίες, τα επεισόδια στις διαδηλώσεις. Στην Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας λαός που εργάζεται. Είμαστε η 30στή οικονομία στον πλανήτη. Εξάγουμε πάρα πολύ. Θα σας πω ένα πράγμα που θα σας φανεί παράξενο εκ πρώτης όψεως, αλλά δεν είναι. Στη διάρκεια αυτής της ύφεσης των 5 χρόνων οι εξαγωγές μας σχεδόν διπλασιάστηκαν. Συνεπώς, πρέπει να προχωρήσουμε εκεί που πάει η πρόοδος σε νέα πεδία, να καλέσουμε τους επενδυτές και να τους αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο, να τους επιτρέψουμε να κερδίσουν χρήματα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

-  Αυτή είναι η συνταγή ότι πρέπει να καλέσετε τους επενδυτές, γιατί εσείς δεν έχετε χρήματα για να κινητοποιήσετε την ανάκαμψη της οικονομίας προφανώς.
Το κράτος δεν έχει χρήματα, η οικονομία έχει χρήματα. Δεν είναι η Ελλάδα που παρ’ ολίγο να χρεοκοπήσει, είναι ο δημόσιος τομέας που χρεοκόπησε και ο δημόσιος τομέας χρεοκοπώντας πήρε μια σειρά μέτρα για να καλύψει τα ελλείμματα και να πληρώσει τα χρέη του που ακολούθως τροφοδότησαν την ύφεση για την οποία μιλάτε.

-  Άρα, θα πρέπει με οποιοδήποτε τίμημα να ξαναμπεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης, να βγει από την ύφεση.
Πρέπει να επανέλθει σε κάποια ανάπτυξη, πρέπει να ευνοηθούν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, πρέπει να ευνοηθούν οι νέοι και οι νέοι επιχειρηματίες που υπάρχουν σε νέους τομείς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μέλλον.

-  Οι πλούσιοι Έλληνες συνεχίζουν να βγάζουν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα, μήπως η Εκκλησία, για την οποία μιλάμε πολύ, αποφάσισε να πληρώσει φόρους;
Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς η Εκκλησία πληρώνει φόρους για ορισμένες δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα, όπως τις αποκαλούμε, και επιπλέον είναι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, τα οποία συχνά δεν δίδουν κανένα όφελος. Για παράδειγμα, η Εκκλησία κατέχει δάση. Εγώ είμαι υπέρ του να πληρώνει η Εκκλησία φόρους, όπως όλοι, αλλά δεν πρέπει και να υπερβάλουμε.

Η Εκκλησία αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει ένα κοινωνικό ρόλο πολύ σημαντικό απέναντι στους πιο αδύναμους, και αυτός είναι ένας τρόπος να πληρώνει τους φόρους, εάν θέλετε. Ξέρετε οι πλούσιοι Έλληνες πάντοτε είχαν την τάση να εξάγουν χρήματα και ιδιαίτερα τώρα, στην εποχή μας, που η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα χρήματα να βρουν τη θέση τους. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Από τη στιγμή που κάποιος είναι πατριώτης και μεταξύ διαφορετικών επενδυτικών επιλογών είναι υπέρ αυτής όπου βρίσκεται το σπίτι του και το μέρος καταγωγής του, αυτό αξίζει επιβράβευσης.

- Κύριε Πάγκαλε, τι λέτε στους Ευρωπαίους που λένε ότι στο κάτω-κάτω της γραφής η Ελλάδα είναι ένα «βαρέλι χωρίς πάτο»; Μας ζητούν να είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν ωφελεί σε τίποτε. Τι τους λέτε;
Κάνουν λάθος και δεν έχουν αφομοιώσει επαρκώς, κατά τη δική μου άποψη, την ευρωπαϊκή ιδεολογία. Η Ευρώπη δεν είναι ένα γεωγραφικό μέρος, δεν είναι μια στατιστική διάσταση της οικονομίας, η Ευρώπη είναι μια δημιουργία ανθρωπιστική, με ιδεολογία και ένα πνεύμα και οφείλουμε είμαστε αλληλέγγυοι και υπήρξαμε αλληλέγγυοι με άλλες χώρες στο παρελθόν και ελπίζω και στο μέλλον θα πάμε σε περισσότερη συνοχή και περισσότερο μοντέρνα δομή ώστε να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα που δημιουργούνται από την διεθνή χρηματοοικονομική αγορά, που δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

-  Σας ευχόμαστε καλή τύχη.
Σας ευχαριστώ κυρία μου

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», 18.02.2012

18 Φεβρουαρίου, 2012 @ 15:13 | Βίντεο,Ομιλίες - Συνεντεύξεις,Πολυμέσα

Δείτε την παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, (18.02.2012):

Σύσταση συντονιστικού οργάνου για την παρακολούθηση του έργου αποκατάστασης των ζημιών και οικονομικής στήριξης των πληγέντων από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στο Κέντρο της Αθήνας.

17 Φεβρουαρίου, 2012 @ 12:00 | Ανακοινώσεις - Δ. Τύπου,Κυβερνητικό Έργο,Νέα - Ανακοινώσεις,Παρακολούθηση δράσεων για το κέντρο της Αθήνας

Με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, για την αποτίμηση των καταστροφών και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των κτιρίων και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα, συγκροτείται συντονιστικό όργανο σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων α) Οικονομικών, β) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και γ) Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το συντονιστικό όργανο θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση του όλου έργου αποκατάστασης των ζημιών και οικονομικής στήριξης των πληγέντων, καθώς και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής με θέμα τα πρόσφατα γεγονότα στις 12.02.2012 στο Κέντρο της Αθήνας.

15 Φεβρουαρίου, 2012 @ 13:30 | Ανακοινώσεις - Δ. Τύπου,Κυβερνητικό Έργο,Νέα - Ανακοινώσεις,Παρακολούθηση δράσεων για το κέντρο της Αθήνας

Σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012, συνεδρίασε στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Διυπουργική Επιτροπή, με θέμα τις συνέπειες από τις πρόσφατες εκτεταμένες καταστροφές στο Κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, συμμετείχαν οι:

Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Σταυρόπουλος,
Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου,
Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, κα Φώφη Γεννηματά,
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου,
Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης,
Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκος Σηφουνάκης,
Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκος Μπόλαρης,
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας,
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Ελευθέριος Οικονόμου,
Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής, κ. Ιωάννης Πυργιώτης,
Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Παναγιώτης Μπονάτσος,
Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κα. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου,
Αντιδήμαρχος Αθηναίων (Τεχνικών Υπηρεσιών) και Αναπληρώτρια Δημάρχου, κα. Σουλτάνα Σπυροπούλου,
Αντιδήμαρχος Αθηναίων (Παιδείας και Ανάπτυξης), κα. Νέλλη-Κανέλλα Παπαχελά και
Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής συζητήθηκαν τα ακόλουθα:

(α) οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν στις 12.02.2012 
(β) η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και
(γ) η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων  για την πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Άρθρο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» (12.01.2012).

12 Φεβρουαρίου, 2012 @ 11:35 | Νέα - Ανακοινώσεις

Διαβάστε το άρθρο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τίτλο «Τρικυμία και πέρα από τις ακτές μας», το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής:

“Τρικυμία και πέρα από τις ακτές μας”

Χαρακτηριστικό της πολύπλοκης συζήτησης, που γίνεται στη χώρα μας εδώ και δυόμισι χρόνια γύρω από την κρίση, είναι ο έντονος επαρχιωτισμός. Με αυτό τον όρο θέλω να περιγράψω την άγνοια ή την αδιαφορία για τις γενικότερες, πανευρωπαϊκές ή παγκόσμιες διαστάσεις του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Βεβαίως, έχουμε ως λαός, ως κοινωνία και κατά κύριο λόγο ως πολιτικό σύστημα την κύρια ευθύνη για την κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μας και την υπερχρέωση του κράτους. Βεβαίως, έχουμε την κύρια ευθύνη για την επιβίωση συντεχνιακών αντιπαραγωγικών δομών που εξουδετερώνουν τις παραγωγικές προσπάθειες των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Τέλος, έχουμε ακέραια την ευθύνη για την ανομία και την ανοχή που επιδείξαμε όλοι προς ένα καθεστώς γενικευμένης συναλλαγής και σε μερικές περιπτώσεις αξιόποινης διαφθοράς.

Αυτό όμως που περιγράψαμε και που συγκροτεί την «ελληνική» περίπτωση, εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα γενικής υπερχρέωσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και ιδιαίτερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που απειλεί πια με τρόπο ορατό την παγκόσμια οικονομία με γενικευμένη καταβύθιση ανάλογη με εκείνη του 1929. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι δυνατόν να οφείλονται στα ιθαγενή μας αμαρτήματα. Η Ελλάδα δεν είναι ασήμαντη οικονομία, αλλά δεν έχει ούτε το μέγεθος ούτε την δυναμική που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. Και όσα με μεγάλη ελαφρότητα λέγονται, πολλές φορές με ύφος βαρύγδουπο και περισπούδαστο, περί συστήματος «ντόμινο» ή άλλων χημικού χαρακτήρα επιδράσεων είναι ως επί το πλείστον απλώς εντυπωσιακά εφευρήματα και δεν αντέχουν σε ουσιαστική εξέταση.

Υπάρχει πλέον αναμφισβήτητα μία σύγκρουση παγκόσμιας κλίμακας η οποία παίρνει ολοένα και περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα. Από τη μια μεριά οι λαοί και οι πολιτικές δυνάμεις που γνήσια τους εκφράζουν όποιες και αν είναι οι ιδεολογικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, και από την άλλη η σκοτεινή συμμαχία των κερδοσκόπων. Και οι δύο πλευρές -η πρώτη με κάποια καθυστέρηση- διαθέτουν διανοητές και ιδεολόγους.

Και στο επίπεδο αυτό οι αντικειμενικές αιτίες δεν είναι ανύπαρκτες. Υπάρχει πραγματικά υπερχρέωση. Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις ή χώρες που παράγουν και σε αυτούς που καταναλώνουν. Υπάρχουν σοβαρά λάθη των πολιτικών ηγεσιών είτε πρόκειται για εθνικές κυβερνήσεις, όπως στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, είτε πρόκειται για υπερεθνικά όργανα αποφάσεων, όπως στην περίπτωση της Ενωμένης Ευρώπης. Όλα αυτά όμως δεν εξηγούν την ένταση της κρίσης και κυρίως την έκταση της ιδεολογικής εκστρατείας των ακροδεξιών νεοφιλελεύθερων που παίρνει πλέον χαρακτήρα προπαγανδιστικής επίθεσης.

Οι επαγγελματίες κερδοσκόποι είναι ικανοί να ανατρέψουν οποιαδήποτε οικονομία και να αδιαφορήσουν για την δυστυχία που επακολουθεί, αρκεί να μπορέσουν μέσα στις φλόγες της φωτιάς που έχουν ανάψει να επιδοθούν στο πλιάτσικο που θα επιτρέψει την αύξηση των ποσοστών κέρδους τους. Και ενώ ο φιλελευθερισμός, όπως πριν μερικά χρόνια ο κομμουνισμός, παντού καταρρέει, οι ιδεολόγοι αυτοί κάνουν ότι δεν ακούν, κάνουν ότι δεν βλέπουν και προσπαθούν να επιβάλλουν, σχεδόν με την άσκηση πολιτικού εκβιασμού, τις χρεωκοπημένες ιδεοληψίες τους, κάθε φορά που συναντούν ένα θύμα που είναι ανίκανο να αντισταθεί.

Καμία μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να εξυγιάνει τον καπιταλισμό και να δείξει μια αρχή εξόδου από την κρίση δεν τους αρέσει. Δεν συμφωνούν καν με την άσκηση ελέγχου στους φορολογικούς παραδείσους. Δεν δέχονται τον κρατικό έλεγχο στον τραπεζικό τομέα, ακόμη και όταν αυτός επιβάλλεται από τις αδυναμίες που δημιούργησε η ίδια η πολιτική τους. Ο στόχος τους είναι πάντα η κατάρρευση του κράτους, την ίδια ώρα που οι ανάγκες απαιτούν την ισχυροποίηση του επιτελικού του ρόλου και την δημιουργική του παρέμβαση στην οικονομία.

Η βασική αιτία του παγκόσμιου προβλήματος βρίσκεται βεβαίως εκεί που συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη δύναμη και δυνατότητα επενδυτικών πρωτοβουλιών και τεχνολογικής καινοτομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τι πάει στραβά; Όπως αναλύει στο βιβλίο του «Supercapitalism» ο Robert B. Reich, επειδή καταργήθηκε η εξισορρόπηση εξουσίας που υπήρχε μεταξύ γιγαντιαίων μονοπωλίων και εξαιρετικά ισχυρών εργατικών συνδικάτων και αντικαταστάθηκε από την κυρίαρχη σχέση καταναλωτή-επενδυτή, αυξήθηκαν ραγδαία οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες.

Αυτή όμως η διαπίστωση δεν οδηγεί σε ανησυχία ή αυτοκριτική την Αμερικανική δεξιά. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πια ξεπερασμένο από τις διάφορες οργανώσεις, που μισούν το κράτος, τους φόρους, την κοινωνική πρόνοια, την δημόσια υγεία και παιδεία, κάθε τι δηλαδή που δίνει ανθρώπινη μορφή σε μια κοινωνία. Αυτή η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη σχολή διαβρώνει το τεχνοκρατικό και πανεπιστημιακό κατεστημένο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χρεωκοπία της Ελλάδας, που σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές πανηγυρίζεται ως τετελεσμένο γεγονός από το σύνολο του βρετανικού τύπου, θα ήταν μια δικαίωση για τους συντηρητικούς αντιευρωπαϊστές νεοφιλελεύθερους του Λονδίνου, ένα σάλπισμα νίκης για νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις που ταυτόχρονα θα ήταν και ιδεολογικοί θρίαμβοι.

Αυτής της πραγματικότητας σκωληκοειδής απόφυση είναι οι διαβόητες εταιρείες βαθμολόγησης που κάνουν κάθε τόσο την καρδιά μας να τρέμει και δημιούργησαν με τις συστηματικές τους επιθέσεις ένα κλίμα απομόνωσης και δυσφήμισης γύρω από την ελληνική οικονομία.

Για πολύ καιρό τα παράπονα μας για τους άδικους χρησμούς τους, τις παρακινδυνευμένες προβλέψεις και τις υποβολιμιαίες επιλογές χρονικών σημείων παρέμβασης στην επικαιρότητα με στόχο πάντα τη δημιουργία και άλλων προβλημάτων, θεωρούντο από πολλούς απλώς προσπάθειες για να αποσείσουμε την καθαρά εθνική μας ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας μας. Χρειάστηκε η Standard&Poor’s να υποβαθμίσει τα αμερικανικά ομόλογα για να ξεκινήσει επιτέλους ένα κύμα αμφισβήτησης και σχετικοποίησης αυτών των πρακτορείων του νεοφιλελευθερισμού.

Ποιοι είναι αυτοί οι «τύποι»; Από τα λίγα που ξέρουμε για τις προσωπικότητες τους, δεν διακρίνονται για εξαιρετικές επιδόσεις στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία τους, αλλά και ως οργανισμοί τα πρακτορεία αυτά δεν ήταν ικανά να προβλέψουν σημαντικότατα φαινόμενα όπως την κρίση των χωρών της Λατινικής Αμερικής ή τη χρεωκοπία της ΕNRON. Για να μην θυμηθούμε την γελοιοποίηση της ίδιας Standard&Poor’s, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα τους θύμισε ότι είχαν ξεχάσει στους λογαριασμούς τους 2 τρις δολάρια. Γελοιοποίηση για την οποία η εταιρία αυτή δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια αυτοκριτικής. Η Ευρώπη χρειάζεται να αντιδράσει αμέσως μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.

Χρειάζεται:
- μια ανεξάρτητη αρχή βαθμολόγησης και αντικειμενικής εκτίμησης της οικονομικής κατάστασης σε κάθε χώρα
- ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης και στήριξης, το περίφημο ευρωομόλογο
- η ασφαλής και αυστηρή επιβολή κανόνων διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών σε κάθε χώρα – μέλος
- η φορολόγηση των αδικαιολόγητων κερδών που προέρχονται από κερδοσκοπία
- η λήψη μέτρων για τον περιορισμό και τον έλεγχο των φορολογικών παραδείσων.

Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, 10.02.2012.

10 Φεβρουαρίου, 2012 @ 14:01 | Βίντεο,Ομιλίες - Συνεντεύξεις,Πολυμέσα

Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, σχετικά με την Στασιμότητα των Επενδύσεων και τη Ραγδαία αύξηση της Ανεργίας της Χώρας (10.02.2012).

Προεδρεύων (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων. Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 497/29/7-2-2012 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη στασιμότητα στις επενδύσεις και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας.
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη θα απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού θα τον αναπληρώσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την επίκαιρη ερώτηση.

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με την επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιχειρεί να θέσει το πιο σημαντικό και καίριο ζήτημα, που αφορά την ελληνική οικονομία, τη στασιμότητα των επενδύσεων και την αλληλένδετη μ’ αυτή διόγκωση της ανεργίας.
Οι επενδύσεις στη χώρα μας έχουν «βαλτώσει» κυριολεκτικά. Υπάρχει επενδυτική «άπνοια». Σύμφωνα με εκτίμηση της «CREDIT SWISS», είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε επικινδυνότητα για επενδύσεις. Αυτό είναι ένα δυσμενέστατο αρνητικό κλίμα παγκοσμίως, το οποίο επιδεινώνεται από την αδυναμία να αναληφθούν μέχρι τώρα πρωτοβουλίες οι οποίες θα προσέλκυαν επενδυτές από το εξωτερικό ή θα ενθάρρυναν τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν.
Δίπλα σ’ αυτό το φαινόμενο διογκώνεται μέρα με τη μέρα η ανεργία, η οποία πλήττει κυρίως τη νέα γενιά, η οποία εξωθείται σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Η υφεσιακή εξέλιξη των πραγμάτων, με όλο αυτό το πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας, απαιτεί να δούμε την ουσία του προβλήματος.
Στην ερώτηση επισημαίνει ο κ. Καρατζαφέρης τα εξής: Πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους, που πολλές υπηρεσίες του προξενούν δυσχέρειες στους επενδυτές με τη διαρκή συλλογή υπογραφών, την τεράστια χρονοκαθυστέρηση και την έλλειψη διευκόλυνσης οιουδήποτε επενδυτή, ο οποίος αποθαρρύνεται;
Με συνέπεια αυτά τα δεδομένα, η ερώτηση έχει ως καταληκτικό στόχο ποια είναι εκείνα τα βήματα, τα μέτρα, οι ενέργειες που θα μπορούσαν να δώσουν πρακτικές λύσεις στο μεγάλο αυτό ζήτημα της στασιμότητας των επενδύσεων και της διόγκωσης της ανεργίας.

Προδρεύων: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, έχει το λόγο.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στην ερώτηση του αξιότιμου Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πράγματι, τίθενται ορισμένα ζητήματα, τα οποία είναι εξαιρετικής επικαιρότητας για τη χώρα.
Μια επένδυση –και σήμερα δεν υπάρχουν πια ξένες και ντόπιες επενδύσεις γιατί, όπως ξέρετε, το κεφάλαιο κινείται ελευθέρως και μπορεί να μεταλλάσσεται κατά βούληση- σημαίνει ότι το κεφάλαιο έρχεται και εγκαθίσταται σε μια χώρα, ακινητοποιείται. Επένδυση είναι η ακινητοποίηση του κεφαλαίου, δεν μπορείς πια να το χρησιμοποιείς για κερδοσκοπίες, αναγκάζεσαι, συνήθως, να αγοράσεις ακίνητα, να χτίσεις εργοστάσια, αποθήκες ή να προσλάβεις εργαζόμενους και, επομένως, να οφείλεις αποζημιώσεις αν τους απολύσεις κ.λπ.- με ορισμένες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές:
Κατ’αρχάς, είναι η ασφάλεια της επένδυσης. Η ασφάλεια της επένδυσης σημαίνει προστατευτικό κλοιό νομιμότητας, να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες βίαιες πράξεις και, εάν υπάρχει ανάγκη προσφυγής εις το σύστημα νομιμοποίησης της χώρας –δηλαδή, στις κρατικές υπηρεσίες και στη δικαιοσύνη-, αυτή η προσφυγή να δίνει άμεσα αποτελέσματα, σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρέπει στη χώρα μας να γίνουν πολλά στον τομέα αυτό. Υπάρχουν πράξεις βίας, πράξεις αυθαιρεσίας, καταλήψεις, βιαιοπραγίες και, βεβαίως, υπάρχει και το γενικευμένο και ομολογούμενο απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής καθεστώς οιονεί ανομίας –δηλαδή, μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης- η οποία ενοχλεί, όταν διαπιστώνεται, τους εκπροσώπους του δικαστικού Σώματος, αλλά είναι πραγματικότητα.
Το δεύτερο θέμα είναι η απόδοση της επένδυσης. Στην πρόσφατη ευκαιρία που είχαμε να συναντήσουμε επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από το Κατάρ και στις δύο περιπτώσεις μας είπαν: «Μη συζητάτε για τίποτα που δεν έχει απόδοση τουλάχιστον 15%. Αυτό είναι το διεθνές όριο, πάνω από το οποίο κινούμεθα». Εξαίρεση μπορεί να υπάρχει μονάχα για λόγους τεχνολογικούς ή κοινής επιχειρησιακής δραστηριότητας σε τομείς που ως προς την ουσία ενδιαφέρουν τους επενδυτές. Δηλαδή αυτοί, ας πούμε, ενδιαφέρονταν για την ενέργεια, όπως είναι κατανοητό, ενδιαφέρονταν για το αλουμίνιο, για αγροτικές εφαρμογές κ.λπ.. Αλλιώς, για να βάλει τα λεφτά του κάποιος πρέπει να έχει το 15%. Εάν δεν έχει το 15%, δεν τα βάζει. Είναι πολύ απλό.
Εδώ έχουμε το πρόβλημα της ύφεσης και βεβαίως της ειδικής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Αν έχετε την καλοσύνη, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο χρόνο ακόμα, διότι είναι δύο ερωτήσεις: η μια περί της ύφεσης και η άλλη περί της απασχόλησης.

Προεδρεύων: Βεβαίως, κύριε Αντιπρόεδρε.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ευχαριστώ πολύ.
Έχουμε αυτές τις τραγικές ημέρες που ζούμε, αν θέλετε, τις τελευταίες πράξεις του δράματος που ελπίζουμε όλοι ότι θα μας οδηγήσει στην αίσια έκβαση του εθελοντικού περιορισμού του δημόσιου χρέους της χώρας περίπου κατά 100 δισεκατομμύρια και της εφαρμογής ενός πλαισίου, που μέχρι το 2015 θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και, επομένως, τις δυνατότητες να επενδύσει κάποιος γνωρίζοντας ότι δεν θα χάσει τα λεφτά του.
Αυτές οι δυνατότητες αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Επειδή δεν υπάρχει μαγική ράβδος στην οικονομία, είναι πολύ εύκολο να λέμε «ανάπτυξη, ανάπτυξη», εάν δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο που να οδηγεί στην ανάπτυξη και να το προτείνουμε όχι εις εαυτούς και αλλήλους, αλλά προς τους ξένους επενδυτές για να τους πείσουμε να έρθουν. Διότι, αν δεν τους πείσουμε, απλώς δεν έρχονται και, επομένως, ανάπτυξη δεν υπάρχει.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης –το άλλο θέμα που θέτει ο αξιότιμος κύριος Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού- πράγματι γίνεται σοβαρότατη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που υπάρχει στον τομέα αυτόν.
Από 2009 έχουν κλείσει τριάντα οχτώ χιλιάδες επιχειρήσεις περισσότερες απ’ αυτές που άνοιξαν και η ανεργία ξεπερνάει το 18%. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μεταξύ του 2009 και τέλος του 2011 μειώθηκαν κατά εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες. Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Υπάρχουν μέτρα που αφορούν προγράμματα εξειδίκευσης, εκπαίδευσης, διά βίου μάθησης κ.λπ., αλλά όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι θέματα που έχουν μακροπρόθεσμη στόχευση και δεν ικανοποιούν αμέσως τις ανάγκες αυτών που είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν οποιαδήποτε εργασία συχνά με οποιαδήποτε αμοιβή.
Στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχουν προγράμματα άμεσης απασχόλησης, προϋπολογισμού 770.000.000 ευρώ, και απ’ αυτά επωφελούνται εκατόν πενήντα χιλιάδες. Μένει, όπως καταλαβαίνετε, ένας εξίσου μεγάλος αριθμός που δεν επωφελείται από κανένα πρόγραμμα αυτήν τη στιγμή και που βρίσκεται στη ζούγκλα της ανεργίας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Προεδρεύων: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος.

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε ακριβώς πώς έχει η πραγματικότητα της χώρας μας. Βιώνουμε την αγωνία του ελληνικού λαού για να επιβιώσει και οφείλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα.
Εμείς επιλέξαμε τη θετική στάση απέναντι στις εξελίξεις, γι’ αυτό και οι προτροπές μας τα προηγούμενα χρόνια ήταν σαφείς. Η ανάκαμψη της οικονομίας γίνεται μόνο με διοχέτευση κεφαλαίων στην αγορά, με ύπαρξη ρευστότητας στις συναλλαγές και με τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών που θα πείθουν τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα, το ίδιο το κράτος, η ίδια η πολιτεία αδυνατεί να διοχετεύσει στην αγορά από το Ταμείο Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού και προσανατολισμού.
Κυρίως, δεν έχει προταχθεί σαν κατεύθυνση η ανάπτυξη εσωτερικής παραγωγής, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στην κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, θα μείωνε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και θα δημιουργούσε μια αναπτυξιακή τόνωση και μια αυτάρκεια ταυτόχρονα σε κρίσιμες στιγμές όπου οι δανειστές μας εμφανίζονται με σκαιότητα απέναντι μας.
Εμείς δώσαμε ως σταθερή λύση του επενδυτικού κλίματος την πρότασή μας για φορολογικό σύστημα που θα έχει δεκαετή ορίζοντα. Δεν μπορεί να έρθει επενδυτής, ο οποίος θα αιφνιδιάζεται κάθε τόσο από έκτακτες εισφορές ή από ένα μεταβλητό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αλλάζει ανά τρίμηνο. Βέβαια, η αντιμετώπιση και η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς είναι καθοριστικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα.
Πρέπει να πω ταυτόχρονα ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε –και είναι ακριβώς από τις ανακοινώσεις των υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα και από μελέτες επιστημόνων- αυτή τη στιγμή η χώρα μας κατρακυλάει αντί να ανεβαίνει στην κλίμακα ανταγωνιστικότητας. Κυρίως, η μείωση των μισθών και των ημερομισθίων δεν συνέβαλε στο να δημιουργηθούν όροι επενδυτικοί. Αντίθετα, έχει αυξηθεί στις σαράντα πέντε ημέρες κατά μέσο όρο η καθυστέρηση πληρωμών των προμηθευτών, των πελατών από τις επιχειρήσεις, έχει αυξηθεί σε ενενήντα μέρες η εξόφληση τιμολογίων από υγιείς επιχειρήσεις, έχει μειωθεί 40% η μέση πίστωση προς υγιείς επιχειρήσεις και το 89% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν υποστεί υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας. Οι τράπεζες, δηλαδή, δεν δίνουν χρήματα προς την αγορά.
Και σε αυτό εμείς είχαμε αντιτείνει ότι δεν ήταν λαθεμένη η γραμμή του Μπερλουσκόνι και της Ιταλίας που κατάφερε την εισροή 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν είπε ότι δεν θα ισχύει το «πόθεν έσχες» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποποινικοποίησε την επανεισδοχή κεφαλαίων.
Είναι θέματα, που κατ’ επανάληψη έχει θίξει ο κ. Καρατζαφέρης στην Ολομέλεια της Βουλής και προς την Κυβέρνηση.
Επίσης, με βάση τα δεδομένα των απλήρωτων επιταγών που έχουν αυξηθεί στα 1,9 δισεκατομμύρια και των απλήρωτων συναλλαγματικών στα 214,9 εκατομμύρια, βλέπουμε ότι η αγορά ασφυκτιά κυρίως απ’ αυτόν το λόγο, την έλλειψη ρευστότητας.
Ακόμη, το 80% των ξένων προμηθευτών δεν δέχονται εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες, κάτι το οποίο δυσχεραίνει ακόμα και τις συναλλαγές. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα καταναλωτικά, αλλά και σε τεχνολογία που είναι απαραίτητη ως εξοπλισμός, για να μπορέσει να λειτουργήσει κάθε επιχειρηματική δράση.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, πρέπει να πω προς τον κύριο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ότι η στατιστική αναφορά περί ανεργίας 18% δεν ισχύει. Στη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το Νοέμβριο είχαμε ανεργία 20,9%. Έχουμε ως δεδομένο ένα εκατομμύριο τριάντα εννέα χιλιάδες ανέργους το Νοέμβριο και για να μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε σε αυτόν τον κόσμο που υποφέρει, πρέπει να υπάρχουν άμεσα μέτρα τόνωσης, τα οποία δεν είναι σαφώς το πρόγραμμα που θα τρέξει σε λίγες ημέρες για τις πενήντα χιλιάδες άτομα που θα πάρουν 25 ευρώ την ημέρα και το οποίο σκορπίστηκε κυριολεκτικά με έναν τρόπο αδόκιμο και χωρίς προσανατολισμό, δηλαδή χωρίς να ζητήσουν κάποιοι δήμοι να απορροφήσουν το προσωπικό όπου δει.
Εμείς, απέναντι σε αυτήν την κρίση, ολοκληρώνοντας το σκεπτικό της ερώτησής μας, σας λέμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε και τους συμμάχους μας. Είδαμε τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, κ. Μόντι, να απευθύνεται προς όλους και προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και να λέει ότι πρέπει να βοηθηθούν η Ευρώπη και η Ελλάδα. Μάλιστα, τον είδαμε να συμμερίζεται τη διατύπωση του Γιώργου Καρατζαφέρη ότι εάν η Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν έχει μια πραγματική, ουσιαστική βοήθεια, η κοινωνική έκρηξη θα αποτελέσει τον σπινθήρα που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να υπάρξουν διέξοδοι, θα πρέπει άμεσα να αναζητηθούν οι δρόμοι και να ληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έχουν αποτελεσματικότητα. Γιατί όλος ο κόσμος είδε να ψηφίζουμε στη Βουλή μείωση των υπογραφών, από μεριάς Υπουργείου Ανάπτυξης, σε κάποιες υποθέσεις από σαράντα πέντε σε είκοσι έξι, αλλά η γραφειοκρατία αντιστέκεται σθεναρά, στα συρτάρια κρατούν τους φακέλους προς έγκριση, οι μήνες περνούν και μια μεγάλη επένδυση χρειάζεται επτά χιλιάδες υπογραφές ακόμα για να ολοκληρωθεί.
Με αυτούς τους όρους, λοιπόν, δεν υπάρχει ανάκαμψη στον τομέα της ανεργίας, δεν αισθάνονται οι νέοι μας ότι υπάρχει προοπτική και ενώ έχουμε καλά εκπαιδευμένο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, καλά καταρτισμένο σε υψηλά στάνταρντ για να αποδώσει, δεν αξιοποιείται από έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού.

Προεδρεύων: Ευχαριστούμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ και εκπρόσωπο του Προέδρου, του κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, τον κ. Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο.
Καλούμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, να λάβει το λόγο, προκειμένου να δευτερολογήσει.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Έχει δίκιο ο συνάδελφος όταν τονίζει την ανάγκη της ύπαρξης ενός κλίματος, όπου δεν θα υπάρχει γραφειοκρατία και διαφθορά. Κατά την άποψή μου, η διαφθορά είναι συμφυής με την ανθρώπινη φύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι διεφθαρμένοι ή όλοι πρόσφοροι για να διαφθαρούμε, αλλά ότι η διαφθορά είναι συμφυής με τη μέση ανθρώπινη φύση. Γι’ αυτό υπάρχει σε όλα τα καθεστώτα και με όλες τις κυβερνήσεις, σε όλες τις ιστορικές εποχές.
Αυτό, όμως, που δημιουργεί, το θερμοκήπιο της διαφθοράς είναι η γραφειοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, για να ξεπεραστεί. Θα σας αναφέρω μερικά πράγματα που έγιναν και παίζουν ήδη ένα θετικό ρόλο, όπως είναι αυτά τα «one stop shop» που απλουστεύουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία επιχειρήσεων, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στο πλαίσιο βιομηχανικών ή βιοτεχνικών πάρκων, καθώς και η νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παίζει ένα θετικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης, για το πολύ σοβαρό θέμα που αναφέρατε, για τις εγγυήσεις που πράγματι δεν δίδονται προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, έχουμε το Εγγυοδοτικό Ταμείο, που έχει στη διάθεση των επιχειρήσεων για την εγγύηση της ρευστότητάς τους 500 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Πράγματι, κύριε συνάδελφε, ορθώς με διορθώσατε, η ανεργία είναι στο 20%. Διάβασα προ ημερών, αλλά το λησμόνησα στην απάντησή μου, την πρόσφατη διαπίστωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι είπα.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία παρατήρηση. Έχουμε μία κοινή ευθύνη, έχουμε μια πιο βεβαρημένη ευθύνη, αν θέλετε, εμείς που μετέχουμε στην Κυβέρνηση, αλλά πιστεύω ότι μία κοινή ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα της Βουλής. Εγώ δεν πιστεύω ότι η Βουλή ανέχεται τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Αντίθετα, θεωρώ ότι το νομικό πλαίσιο που έχουμε είναι ένα από τα ισχυρότερα που υπάρχουν στον πολιτιστικό και νομικό χώρο τον οποίο ζούμε, που είναι η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε εκτελέσεις δημοσίων υπαλλήλων ούτε δημόσιους απαγχονισμούς, με αναδρομική ισχύ ποινές και τέτοια πράγματα που ακούμε καμιά φορά να λένε διάφοροι στις τηλεοράσεις. Αυτά δεν γίνονται. Πρέπει, όμως, να αντιληφθούμε ότι η ευθύνη μας αφορά και την καθημερινή πολιτική πρακτική.
Σήμερα το πρωί διάβαζα και άκουγα ότι γίνεται μία μάχη αυτήν τη στιγμή και κινούνται οι πολιτικοί Αρχηγοί, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός. Τελικά, πρόκειται για δύο πράγματα: Το ένα είναι θέμα αξιοπιστίας, το οποίο δεν ξέρω πώς θα λυθεί και το άλλο θέμα αφορά 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία λείπουν.
Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι απεντάσσονται εντός της επόμενης εβδομάδας έργα ύψους 413 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν ΚΕΛ, δηλαδή κέντρα επεξεργασίας υγρών λυμάτων στην Αττική, διότι οι δήμοι δεν προωθούν τις σχετικές διαδικασίες με τις οποίες κάποιος νομοθέτης –κατά την άποψή μου, εσφαλμένα- τους έχει εξουσιοδοτήσει να προωθήσουν. Και αυτό γίνεται υπό τα χειροκροτήματα διαφόρων συναδέλφων απ’ όλα τα κόμματα και του δικού μου, οι οποίοι βλέπουν μπροστά τους την ανάγκη σταυροθηρίας και με την ανοχή της ΕΥΔΑΠ –και μάλιστα και με την έμπνευση της ΕΥΔΑΠ-, η οποία είναι οργανισμός όπου το κράτος έχει πλειοψηφία και υπόκειται σε συγκεκριμένο Υπουργείο της Κυβέρνησης. Το ποσό των 413 εκατομμύριων ευρώ –δηλαδή, το ποσό για το οποίο σκοτωνόμαστε με τους Ευρωπαίους- πρόκειται να εξαφανιστεί, γιατί μερικοί δήμαρχοι νομίζουν –και έχουν πείσει και μερικούς οπαδούς τους έτσι- ότι τα ΚΕΛ μυρίζουν. Δεν μυρίζουν, λοιπόν, δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Τα ΚΕΛ υπάρχουν μέσα στα κέντρα των πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Εδώ είμαστε απλώς καθυστερημένοι πολιτικά, πνευματικά και πολιτιστικά. Αυτό είναι το ζήτημα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Προεδρεύων: Ακούσαμε με ενδιαφέρον, αλλά και με πολλούς σχολιασμούς ο καθένας μας, τα όσα είπε ο κύριος Αντιπρόεδρος και είναι λυπηρό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στη χώρα μας, όταν πρέπει να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό.


Εκτυπώθηκε απο το Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: https://antiproedros.gov.gr

Σύνδεσμος Ανάρτησης : https://antiproedros.gov.gr/2012/02/10/3231

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.