Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2/32906/0026/12-4-2012 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄1306), με την οποία καθορίζονται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις περιπτώσεις που οι ζημίες είναι κάτω των 15.000 ευρώ, βάσει του άρθρου 3 της από 15 Μαρτίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στο Κέντρο των Αθηνών (ΦΕΚ Α΄59).
Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ Β’ 1306/2012(PDF)
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 14/03/2012, με εισηγητή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, εγκρίθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στο Κέντρο της Αθήνας». Η Πράξη συντάχθηκε από το Συντονιστικό Όργανο που συστήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2012 υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των κτιρίων και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.
Στην Πράξη προβλέπεται ταχεία διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ ορίζεται και προθεσμία για την καταβολή ενός ελάχιστου ποσού ως πρώτης δόσης. Καθορίζονται δύο κατηγορίες αποζημιώσεων για ζημίες που υπέστησαν τα κτίρια. Για περιπτώσεις που οι ζημίες είναι κάτω των 15.000 ευρώ, οι δαπάνες θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και η διαδικασία καταβολής των ποσών θα γίνει από το Δήμο Αθηναίων. Για περιπτώσεις που οι ζημίες υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, οι δαπάνες θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και η διαδικασία καταβολής θα γίνει από την Περιφέρεια. Επίσης, ρυθμίζεται ταχεία διαδικασία εκδόσεως των αδειών που θα είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και η δυνατότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εισάγει ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους πληγέντες. Επιπλέον, ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και άλλα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, όπως η ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο Αθηναίων, αλλά και η δυνατότητα του Δήμου να μειώσει τα μισθώματα στα ακίνητα που εκμισθώνει, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαζικής εγκατάλειψης των κτηρίων στο Κέντρο της Αθήνας.
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ Α’ 59/15.03.2012 (PDF)
Με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, για την αποτίμηση των καταστροφών και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των κτιρίων και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα, συγκροτείται συντονιστικό όργανο σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων α) Οικονομικών, β) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και γ) Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Το συντονιστικό όργανο θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση του όλου έργου αποκατάστασης των ζημιών και οικονομικής στήριξης των πληγέντων, καθώς και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012, συνεδρίασε στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Διυπουργική Επιτροπή, με θέμα τις συνέπειες από τις πρόσφατες εκτεταμένες καταστροφές στο Κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία.
Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, συμμετείχαν οι:
Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Σταυρόπουλος,
Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου,
Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, κα Φώφη Γεννηματά,
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου,
Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης,
Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκος Σηφουνάκης,
Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκος Μπόλαρης,
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας,
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Ελευθέριος Οικονόμου,
Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής, κ. Ιωάννης Πυργιώτης,
Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Παναγιώτης Μπονάτσος,
Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κα. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου,
Αντιδήμαρχος Αθηναίων (Τεχνικών Υπηρεσιών) και Αναπληρώτρια Δημάρχου, κα. Σουλτάνα Σπυροπούλου,
Αντιδήμαρχος Αθηναίων (Παιδείας και Ανάπτυξης), κα. Νέλλη-Κανέλλα Παπαχελά και
Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής συζητήθηκαν τα ακόλουθα:
(α) οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν στις 12.02.2012
(β) η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και
(γ) η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Κέντρου της Αθήνας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, έχει αναλάβει το συντονισμό κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης και υλοποίησης των δράσεων όλων των φορέων που εμπλέκονται κατά κύριο λόγο ή παρεμπιπτόντως στην εφαρμογή των σχετικών πολιτικών.
Αν και το συντονιστικό έργο έχει ξεκινήσει μόλις λίγους μήνες πριν ήδη έχει αποδώσει τα πρώτα απτά αποτελέσματα, τα οποία και έχουν δημοσιοποιηθεί με τους δύο πρώτους Απολογισμούς.
Σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011, δίδεται στη δημοσιότητα ο 3ος Απολογισμός για την αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας, εκ του οποίου συνάγεται με σαφήνεια η θετική πορεία συνέχισης και υλοποίησης των σχετικών δράσεων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ψηφίστηκαν από τη Βουλή μέτρα που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των κατοίκων στο Κέντρο και την ανάπλαση της περιοχής, όπως τα φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηρίων των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο».
Για την εξασφάλιση ασφαλέστερων συνθηκών διαβίωσης από τους 2.085 νέους Αστυφύλακες που ορκίστηκαν τον Οκτώβριο, οι 2.033 τοποθετήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Επιπλέον, άλλοι 1.200 ειδικοί φρουροί θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο λεκανοπέδιο. Εφαρμόζεται ειδικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση των κλοπών-ληστειών στις εγκαταστάσεις και τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ και του Η.Σ.Α.Π., καθώς και η Β΄ Ζώνη Αστυνόμευσης στις περιοχές του Άγιου Παντελεήμονα, Κυψέλης, Πατησίων, Κολωνού, Εξαρχείων και Πετραλώνων.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της μάστιγας του παραεμπορίου, η προσοχή μας επικεντρώνεται στα σημεία εισόδου των παράνομων φορτίων. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών εντάσσει ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης καταγραφής οχημάτων για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού λαθρεμπορίου των προϊόντων στα Τελωνεία, καθώς και συστήματα X-RAY σταθερής θέσης για έλεγχο αποσκευών και δεμάτων.
Καθώς το Εθνικό Σχέδιο για τα Ναρκωτικά υλοποιείται μέσω συνδυασμένων ενεργειών, έχουμε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα, όπως η απογκετοποίηση του Κέντρου με το κλείσιμο της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή των Εξαρχείων. Ο χρήστης αντιμετωπίζεται πλέον ως ασθενής και απευθύνεται στις νέες ειδικές μονάδες στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και ο χρόνος αναμονής για τη λίστα.
Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού των παρανόμων μεταναστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν απελαθεί 23.000 μετανάστες και επιπλέον 1.500 έχουν επιλέξει το πρόγραμμα της εθελούσιας επιστροφής (από 01.01.2010 έως 31.10.2011).
Τέλος, έχουν προχωρήσει ή ολοκληρωθεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, η δημιουργία κοινωνικών υποδομών, οι αστικές αναπλάσεις για τη βελτίωση της Αθήνας, η ενίσχυση της πολιτιστικής της ταυτότητας της και άλλες που θα μετατρέψουν σταδιακά την Αθήνα σε μία ελκυστικότερη και ασφαλέστερη πόλη.
Ακολουθεί ο αναλυτικά ο τρίτος Απολογισμός.
3ος Απολογισμός Σχεδίου Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας
1. Μέτρα για την επιστροφή των κατοίκων στο Κέντρο. Ψηφίστηκαν από τη Βουλή φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηρίων των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο» στο πλαίσιο του νέου Νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές. Στόχος είναι η επανακατοίκηση και αναζωογόνηση του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: α) μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης και β) εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.
2. Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης. Tο τελευταίο δίμηνο η Αστυνομία διέθεσε στο Κέντρο της Αθήνας συνολικά 29.605 αστυνομικούς και 7.625 μέσα, ελέχθησαν 77.132 άτομα και 4.582 οχήματα, προσήχθησαν 39.121 άτομα και συνελήφθησαν 1.063, ενώ έγιναν 3.179 πεζές περιπολίες.
3. Ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης. Εφαρμόζεται ειδικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση των κλοπών-ληστειών στις εγκαταστάσεις και τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ και του Η.Σ.Α.Π., καθώς και η Β΄ Ζώνη Αστυνόμευσης στις περιοχές του Άγιου Παντελεήμονα, Κυψέλης, Πατησίων, Κολωνού, Εξαρχείων και Πετραλώνων και στους χώρους όπου παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της μετατόπισης της εγκληματικότητας, δηλαδή της μεταφοράς της από σημεία όπου υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία σε περιφερειακά σημεία της Αθήνας. Όσον αφορά στον έλεγχο των κτηρίων όπου διαμένουν αλλοδαποί και απειλείται η δημόσια υγεία, η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να συνεργάζεται με τους επόπτες δημόσιας υγείας για τον έλεγχο και το «σφράγισμα» συγκεκριμένων κτηρίων. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων, παρά τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα, από τους 2.085 νέους Αστυφύλακες που ορκίστηκαν τον Οκτώβριο, οι 2.033 τοποθετήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Επιπλέον, άλλοι 1.200 ειδικοί φρουροί θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο λεκανοπέδιο.
4. Συνεργασία φορέων για εξάλειψη παραεμπορίου. Συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια εξάλειψης του παράνομου εμπορίου, με τις συνεχείς κατασχέσεις προϊόντων μικροπωλητών, αλλά και τις επιχειρήσεις σε αποθήκες όπου φυλάσσονται σε μεγάλες ποσότητες προϊόντα απομίμησης, που πέραν των άλλων προκαλούν τεράστια απώλεια εσόδων στην Ελληνική Οικονομία. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν 1.437 Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, από τα οποία κατασχέθηκαν 19.126 είδη ρουχισμού, 7.435 οπτικά, 20.079 CD-DVD και 101.431 λοιπά είδη. Με τη συνέργεια υπαλλήλων Σ.Δ.Ο.Ε., της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, ανευρέθηκαν 3 αποθήκες τροφοδοσίας ειδών παραεμπορίου, στις οποίες κατασχέθηκαν 91.000 είδη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της μάστιγας του λαθρεμπορίου, το Υπουργείο Οικονομικών εντάσσει ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης καταγραφής οχημάτων για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ., τα οποία θα εγκατασταθούν σε 8 Τελωνεία, καθώς και έξι (6) συστήματα X-RAY σταθερής θέσης για έλεγχο αποσκευών και δεμάτων.
5. Περισσότερα νοσοκομεία με μονάδες Ο.ΚΑ.ΝΑ.: «Απογκετοποίηση» και μείωση της λίστας αναμονής. Ξεκίνησε η λειτουργία (θεραπευτικών) μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των υπηρεσιών στους εξαρτημένους χρήστες, τη μείωση της λίστας αναμονής, αλλά και την αποκέντρωση των μονάδων Ο.ΚΑ.ΝΑ. από το κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα έχει ξεκινήσει η λειτουργία θεραπευτικών μονάδων υποκατάστασης στα Γ.Ν.Ν. Ιωνίας «Αγία Όλγα», Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ», Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς», Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», Γ.Ν.Α. Κ.Α.Τ., Γ.Ν. «Σισμανόγλειο», Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», Γ.Ν. Νίκαιας, Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας, Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», και ΓΝΑ «Ελπίς» ενώ για έγκυες χρήστες μονάδα Ο.ΚΑ.ΝΑ. λειτουργεί στο Π.Γ.Ν. Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και νέες μονάδες συνταγογράφησης στα Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη» και Γ.Ν .Πατησίων. Αναμένεται σύντομα η έναρξη λειτουργίας σε άλλα επτά (7) δημόσια νοσοκομεία και σχεδιάζεται η λειτουργία σε ακόμη τέσσερα (4). Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου ο μέσος όρος αναμονής να μην ξεπερνά τον ένα μήνα, όσο είναι και ο επίσημος ευρωπαϊκός χρόνος αναμονής. Η μονάδα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην περιοχή των Εξαρχείων σταμάτησε πλέον να λειτουργεί, αφού οι χρήστες προωθούνται στα νοσοκομεία.
6. Κινητές μονάδες ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: Προστασία δημόσιας υγείας. Βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία 4 κινητές υγειονομικές μονάδες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε 4 κεντρικά, εναλλασσόμενα σημεία και πλατείες της πόλης. Έργο τους είναι η καταγραφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στόχος είναι η βελτιωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και η πρόληψη, έγκαιρος εντοπισμός και αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων προκειμένου για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εξετάζονται καθημερινά, πρωί-απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα προσερχόμενοι Έλληνες και μετανάστες . Από το Σεπτέμβριο 2011 οι μονάδες διενεργούν και αιμοληψίες για την ανίχνευση του HIV AIDS. Συνολικά από τον Ιούνιο έως το τέλος Οκτωβρίου έχουν εξεταστεί και υποστηριχθεί ψυχοκοινωνικά πάνω από 7.600 άτομα 21 διαφορετικών εθνικοτήτων.
7. Επιστροφή παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών στις πατρίδες τους. Συνεχίζονται οι καθημερινές ειδικές περιπολίες της Δ/νσης Αλλοδαπών, χάριν στις οποίες τους τελευταίους δύο μήνες συνελήφθησαν 482 αλλοδαποί και εν συνεχεία απελάθηκαν 455, εκ των οποίων οι 388 μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής. Συνολικά από το 2010 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2011 έχουν απελαθεί 23.000 μετανάστες και επιπλέον 1.500 έχουν επιλέξει το πρόγραμμα της εθελούσιας επιστροφής. Επιπλέον, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία προκήρυξης για νέο πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής.
8. Καταπολέμηση της Ανεργίας και ενδυνάμωση της Ανάπτυξης. Με το ν. 4019/2011 που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» εισήχθη η ρύθμιση για την αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείται για να ξεκινήσει η υλοποίηση των Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟ.Π.Σ.Α.). Με τα ΤΟ.Π.Σ.Α. θα προετοιμαστούν και θα ενταχθούν 30.000 άνεργοι σε νέες θέσεις απασχόλησης, κινητοποιώντας για το σκοπό αυτό ιδιωτικές επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς μέσα από αναπτυξιακές συμπράξεις. Με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκαν οι δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνικής Οικονομίας, προϋπολογισμού 60.000.000€, που αποσκοπούν στην τοπική ανάπτυξη και στην προώθηση στην απασχόληση σε τοπικό επίπεδο και σε δραστηριότητες με αντικείμενο, τις κοινωνικές υπηρεσίες, το περιβάλλον, την οικολογία και τον πολιτισμό, την ανάδειξη τοπικών ή εθνικών προϊόντων. Στόχο αποτελεί η ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
9. Αναβάθμιση Κέντρου με έργα ανάπλασης. Εντάχτηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013 σημαντικά έργα που αφορούν στην Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, συνολικού κόστους περίπου 10 εκ ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα ανάπλασης της Πλατείας Αττικής, της Πλατείας Αγίου Παντελεήμονος, της οδού Αγορακρίτου που συνδέει τις δύο πλατείες, καθώς και της Πλατείας Θεάτρου. Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, προκειμένου να υπάρξει τεχνική και διαδικαστική υποστήριξη ωρίμανσης και χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων εντός του Ιστορικού Κέντρου, καθώς και στη δημιουργία ενός Ταμείου εντός του Ε.Σ.Π.Α. για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών. Παράλληλα. σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα από το Πράσινο Ταμείο. όπως το Πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης πόλεων 2011-2014. Από τον Δήμο Αθηναίων δρομολογήθηκε να υλοποιηθούν, με τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μικρά δημόσια έργα, κυρίως σε κεντρικές πλατείες και πεζόδρομους της πόλης. Για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των έργων για αστικές επεμβάσεις και κοινωνικούς σκοπούς προωθείται νομοσχέδιο, για το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση.
10. Βελτίωση της εικόνας της πόλης. Υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), τρία από τα έργα που εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο – Ζωγραφική επί των τυφλών όψεων των κτιρίων» και με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Στο Κέντρο της Αθήνας πρόκειται για τις τοιχογραφίες επί της οδού Πειραιώς 20 και επί της οδού Κριεζώτου 6. Οι εικαστικές παρεμβάσεις σε μεσοτοιχίες έχουν χαμηλό κόστος υλοποίησης και αποσκοπούν να λειτουργήσουν ως τοπόσημα, βελτιώνοντας την εικόνα της πόλης και την ποιότητα του δημόσιου χώρου.
11. Δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πιλοτική εφαρμογή του «ανοιχτού» σχολείου στην πόλη, με την οποία προβλέπεται ο επανασχεδιασμός σχολικών μονάδων του συγκροτήματος της «Γκράβας», με την ενεργειακή, αρχιτεκτονική και πολεοδομική αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στα σύνορα Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου. Βασικός πυλώνας των παρεμβάσεων είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων σε συνδυασμό με πολεοδομικές αναπλάσεις και αναπλάσεις περιβαλλόντων χώρων, αλλά και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις. Το έργο θα παραδίδεται τμηματικά από τα μέσα 2012 και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος 2013. Η αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού του έργου είναι 20 εκ.€. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της σχολικής στέγης ολοκληρώθηκε η προσθήκη 8 αιθουσών στο 38ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών. Τέλος, έχει επεκταθεί η ευρυζωνικότητα σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Κέντρου της Αθήνας.
12. Δημιουργία κοινωνικών υποδομών. Βάσει των κέντρων που λειτουργούν ήδη σε Αθήνα και Πειραιά, η Γενική Γραμματεία Ισότητας έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη δημιουργία και λειτουργία του Πολυκέντρου Γυναικών και προβλέπεται η άμεση υλοποίησή του. Στο Πολυκέντρο θα παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και υγείας, νομική συμβουλευτική και δωρεάν νομική βοήθεια σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
13. Η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και της αξίας της ως τουριστικός προορισμός. Τέθηκαν οι βάσεις για μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για την υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων προβολής της Αθήνας. Μεταξύ των στόχων είναι η συνέχιση των έργων της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, από τον Κεραμεικό δια του «Δημοσίου Σήματος» στην Ακαδημία Πλάτωνος, η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, η διοργάνωση του Μαραθωνίου, η θέσπιση του city pass, οι πολιτιστικές δράσεις των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. σε πλατείες και δρόμους της πόλης. Η αρχή έγινε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2011). Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μια σειρά παραστάσεων βγήκαν σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της Αθήνας, προσκαλώντας τους πολίτες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης. Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα «Athens Every Week» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με στόχο την προώθηση της Αθήνας ως κορυφαίο μητροπολιτικό τουριστικό προορισμό. Το Athens Every Week δημιουργεί θεματικές εβδομάδες που περιλαμβάνουν πολλές εκδηλώσεις που μοιράζονται το ίδιο θέμα και λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, την ίδια στιγμή. Προχωράνε με εντατικούς ρυθμούς τα έργα για την αναβάθμιση και την ενοποίηση τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013. Ολοκληρώνονται οι απαλλοτριώσεις και η απόδοση νέων χώρων περίπου 4 στρεμ. στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ είναι σε διαδικασία η προκήρυξη διαγωνισμών για τη μεταστέγαση μουσειακών αποθηκών, η κατεδάφιση των παλαιών αποθηκών και η διαμόρφωση και απόδοση στο κοινό του χώρου που θα ελευθερωθεί ως τμήματος του αρχαιολογικού χώρου.
14. Ανάκτηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες. Ανατέθηκε η μελέτη για την κατασκευή βραβευμένων έργων του διαγωνισμού «Αθήναx4». Σκοπός του έργου είναι η παρέμβαση στους ενδιάμεσους δρόμους τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας και της λειτουργίας του δημόσιου χώρου με τη δημιουργία πεζοδρόμων και χώρων πρασίνου.
15. Μείωση των ρύπων στο Κέντρο της Αθήνας. Ανακοινώθηκε και σύντομα θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η απόφαση για τον «πράσινο δακτύλιο», για τον περιορισμό χρήσης αυτοκινήτων στο κέντρο, η οποία μαζί την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τροπολογία που ψηφίστηκε οδηγεί σε μείωση των ρύπων και, άρα, βελτίωση του περιβάλλοντος.
16. Βιώσιμη κινητικότητα: το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης. Με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα προωθείται η καθιέρωση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η κατασκευή ποδηλατοδρόμου από την Κορεατική Αγορά μέχρι τον Φαληρικό Όρμο. Επιπλέον, μετά την επιτυχία εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος μεταφοράς ποδηλάτων σε μέσα σταθερής τροχιάς, διάρκειας 4 μηνών, επεκτάθηκε η εφαρμογή του για μεγαλύτερο διάστημα. Συνδυαστικά ίσχυσε πιλοτικά και η ρύθμιση για τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου του ποδηλάτου στις λεωφορειολωρίδες που βρίσκονται εντός δακτυλίου, και προβλέπεται σύντομα η οριστική θεσμοθέτησή του.
17. Παροχή Ασύλου στους αλλοδαπούς που το δικαιούνται. Μεγάλη είναι η αποτελεσματικότητα στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ήδη από τον Ιανουάριο λειτουργούν πέντε (5) Επιτροπές Προσφυγών που έχουν αναλάβει την εκκαθάριση περίπου 40.000 εκκρεμών αιτημάτων ασύλου. Τον Σεπτέμβριο συστάθηκαν πέντε (5) επιπλέον Επιτροπές Προσφυγών , ανεβάζοντας τον αριθμό τους συνολικά σε 10. Μόνο στο διάστημα από τις 10/08/2011 έως και τις 24/10/2011 κατατέθηκαν 1.723 αιτήματα χορήγησης ασύλου και εξετάστηκαν συνολικά 1.383. Επίσης, συγκροτήθηκε νέα ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου με στόχο την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα καταρτίστηκε βάση δεδομένων στο Δίκτυο Police On Line με πληροφορίες για τη διαδικασία Ασύλου και τις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
18. Κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Συνεχίζεται επιτυχώς η λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών στον Δήμο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης», συστάθηκε και λειτουργεί στο Δήμο Αθηναίων το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών. Η σύνθεση του Συμβουλίου αποτελείται από μέλη των μεταναστευτικών οργανώσεων και εκπρόσωπους του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Ασχολείται με θέματα όπως η ρατσιστική βία στην πόλη, η σύσταση ομάδων εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος, η υποβολή πρότασης για ανάληψη δράσης στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης της Ε.Ε., η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαβούλευση προτάσεων δράσεων και η ενημέρωση για δράσεις και εκδηλώσεις των μεταναστευτικών κοινοτήτων.
19. Φιλοξενία αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης των δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η λειτουργία του ξενώνα «Εστία Προσφύγων» από την Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ, σε κτίριο που παραχωρήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απευθύνεται σε οικογένειες αιτούντων άσυλο και προσφύγων, δυναμικότητας 48 συνολικά ατόμων. Στον ξενώνα, εκτός από διαμονή, σίτιση και ένδυση, παρέχονται υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και προώθηση σε ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης. Επιπλέον ξεκίνησε πριν λίγους μήνες η λειτουργία του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων «Εστία» στον Άγιο Δημήτριο από την Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», δυναμικότητας 20 ατόμων. Στον Ξενώνα φιλοξενούνται ασυνόδευτα παιδιά στα οποία παρέχεται ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη ιατρική φροντίδα και δυνατότητα συμμετοχής στη σχολική διαδικασία.
20. Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/52/ΕΚ σχετικά με τη θεσμοθέτηση αυστηρών κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας των παράνομα ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών. Παράλληλα, με την εφαρμογή από το Σεπτέμβριο του νέου τρόπου ασφάλισης με το εργόσημο, ενισχύεται και απλουστεύεται η απόδοση ασφαλιστικών εισφορών και επομένως η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας στους νόμιμα εργαζόμενους μετανάστες. Εκδόθηκε τον Αύγουστο Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την ανανέωση αδειών παραμονής μεταναστών, προκειμένου να μην οδηγηθούν στην παρανομία.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 04.10.2011, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, με θέμα τις δράσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.
Στη συνέχεια ακολούθησε συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, με την παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην οποία συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου, οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Γεώργιος Δρίκος, Μεγάρων κ. Ιωάννης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Κωνσταντίνος Σερράος, και στελέχη των συναρμόδιων φορέων.
Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα θέματα της αστυνόμευσης των περιοχών της Δυτικής Αττικής και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Τις τελευταίες ημέρες το σύστημα παραπληροφόρησης της Συγγρού διέδιδε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διακοπές. Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του μεγάλου έργου της Κυβέρνησης, αλλά και με τις απερίγραπτες ευθύνες τους για όσα κληροδότησαν, προσπαθούν πάντα να αμαυρώσουν την εθνική προσπάθεια, να αρνηθούν κάθε πρόοδο, να προσποιηθούν ότι δεν βλέπουν την αλήθεια.
Μεταξύ των «επτά νάνων» της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, που όλο και περισσότερο μοιάζει με την Πολιτική Άνοιξη, ο κ. Μιχελάκης δικαίως κερδίζει τον τίτλο του «αιώνιου γκρινιάρη». Είναι, μαζί με τον αρχηγό του, οι «ιεραπόστολοι» της εθνικής μιζέριας, εκείνοι που επέλεξαν να γίνουν οι κήρυκες της εθνικής κατάθλιψης, επενδύοντας στην αποτυχία του Έθνους, ώστε να πάρουν μετά την εξουσία.
Απέναντι στα λόγια και στις πομφόλυγες της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στα ψεύδη, αντιπαραθέτουμε το έργο που συντελείται και προχωρά.
Ο πρώτος απολογισμός σε σχέση με τα αποτελέσματα εφαρμογής των αποφασισθέντων μέτρων για το κέντρο της Αθήνας δημοσιοποιήθηκε στις 20/6/2011. Έκτοτε, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης πραγματοποίησε στο Γραφείο του σειρά συνεργασιών και συσκέψεων με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, για το κέντρο της Αθήνας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα.
Ο δεύτερος απολογισμός αποδεικνύει με σαφήνεια και με συγκεκριμένα μετρήσιμα μεγέθη, την θετική πορεία υλοποίησης των μέτρων.
1. Συνεχής Αστυνόμευση: Το κέντρο της Αθήνας γίνεται ασφαλέστερο. Μόνο τον μήνα Ιούλιο, διατέθηκαν 15.528 αστυνομικοί και 3.713 μέσα. Ελέχθησαν 51.967 άτομα και 2.297 οχήματα. Προσήχθησαν 23.936 άτομα και συνελήφθησαν 566. Έγιναν 1.713 πεζές περιπολίες. Από τις 20/6/2011 έως και 30/07/ 2011 από τη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής συνελήφθησαν 1.779 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στην χώρα και απελάθηκαν 420, εκ των οποίων οι 118 μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής.
2. Αποτελεσματικότερος συντονισμός Αστυνομίας, Δήμου, Περιφέρειας και Σ.Δ.Ο.Ε.: Πραγματοποιήθηκαν σε εγκαταλελειμμένα-παλαιά κτίρια όπου διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού και με την συμμετοχή αστυνομικών, υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Σ.Δ.Ο.Ε., 7 επιχειρήσεις. κατά τις οποίες ελέχθησαν 24 κτίρια και προσήχθησαν 242 αλλοδαποί στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής. Συγκροτήθηκαν, σε συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων 934 μικτά κλιμάκια, από τα οποία κατασχέθηκαν συνολικά 94.881 είδη παραεμπορίου. Πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό αποθηκών-πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου 5 επιχειρήσεις και ελέχθησαν 7 αποθήκες, στις οποίες ανευρέθηκαν μεγάλες ποσότητες απομιμητικών προϊόντων.
3. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. στα νοσοκομεία – διαλύουμε τις «πιάτσες»: Περισσότερα από 10 δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και άλλα στην περιφέρεια βρίσκονται σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τις θεραπευτικές μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. μέσα στο φθινόπωρο.
4. Προστασία της δημόσιας υγείας: δουλειά στο δρόμο – όχι από τα γραφεία: Από τις 9 Ιουνίου 2011 λειτουργούν σε καθημερινή βάση δύο Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής, οι οποίες βρίσκονται σε δύο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας (πλατεία Βικτωρίας και Σταθμό Λαρίσης). Μέσω των Κινητών Μονάδων Προληπτικής Ιατρικής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υλοποιείται η άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μετανάστες, αστέγους, παράνομα εκδιδόμενα άτομα, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών), ώστε να υπάρξει έλεγχος της υγείας τους, καταγραφή του ιατρικού ιστορικού, των ασθενειών, καθώς και άλλων στοιχείων των μεταναστών.
5. Παρεμβάσεις στην απασχόληση: καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας»: Το Προεδρικό Διάταγμα για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των μεταναστών, που λαμβάνουν καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα, ολοκληρώνεται. Προχωρά η εφαρμογή του «εργοσήμου» από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 52/2009 σχετικά με τις κυρώσεις για την «μαύρη εργασία» των παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες μετανάστες. Υπό σχεδιασμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή στο στάδιο αξιολόγησης των προτάσεων βρίσκονται τα προγράμματα (α) κοινωφελούς χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, (β) κατάρτισης ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και (γ) στήριξης της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
6. Αθήνα: πόλη πολιτισμού και τουρισμού: Εγκρίθηκαν από το Κ.Α.Σ. και είναι σε εξέλιξη τα έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και ενοποίησης της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τα έργα περιλαμβάνουν: (α) Ανάδειξη και συντήρηση αρχιτεκτονικών καταλοίπων Παλαίστρας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, (β) Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, (γ) Εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και (δ) Ενοποίηση τμημάτων του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μέσα στα πλαίσιο του προγράμματος “Athens Every Week” (Αθήνα Κάθε Εβδομάδα) με στόχο την προώθηση της Αθήνας ως κορυφαίου μητροπολιτικού προορισμού, εγκαινιάστηκε στις 13 Ιουλίου το “1o Athens Open Air Film Festival”- Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας.
7. Αθήνα: πόλη που σέβεται την ιστορία της: Μέσα στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του Καθολικού Ναού της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Ομήρου, και εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. η αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.
8. Αθήνα: δράσεις για την ανάπλαση περιοχών: Παρελήφθη στις 4 Αυγούστου 2011 από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το Κέντρο Στήριξης Αστικής Συμμετοχής. Εντάχθηκε στο Π.Ε.Π. Αττικής η μελέτη του έργου της Πλατείας Θεάτρου. Ακολουθεί η εκπόνηση της μελέτης, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες. Υποβλήθηκαν προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση των δράσεων: (α) Με Πρόνοια για την Ομόνοια, (β) το Κέντρο Σ.Α.Σ., (γ) Φοιτητικοί Ξενώνες στην Ομόνοια, (δ) Αστικοί Κήποι στον λόφο Στρέφη, και (ε) Χρηματοδότηση 2 μελετών και έργων Αθήνα x 4 .
9. Προώθηση πολιτικών για την ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, υλοποιήθηκε το Έργο «Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών», με κεντρικό άξονα την ενεργή συμμετοχή των υπηκόων τρίτων χωρών στη δημόσια ζωή, διασφαλίζοντας βασικές πολιτικές ελευθερίες και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα περί ισότητας και αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Συμβούλιο ‘Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, το οποίο έχει συνεδριάσει δύο φορές έως σήμερα.
10. Πολιτικές για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε ενίσχυση των επαφών με διπλωματικές αρχές στην Αθήνα των χωρών προέλευσης παρανόμων μεταναστών και διερεύνηση της δυνατότητας επιτάχυνσης της αναγνώρισης των υπηκόων τους που συλλαμβάνονται προς απέλαση, καθώς και έκδοση του σχετικού τίτλου. Αξιοποίηση, από το Υπουργείο Εξωτερικών, των διαθέσιμων διπλωματικών πληροφοριών για χώρες προέλευσης παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν η πολιτική κατάσταση των χωρών αυτών ενδεχομένως να δικαιολογεί δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή ότι η επιστροφή των αλλοδαπών σε αυτές δεν είναι άμεσα εφικτή. Τα αποτελέσματα των ενεργειών αξιολογούνται και συντάσσεται ήδη σχετική έκθεση.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. Υ355 (1)
Ανάθεση του συντονισμού των κρατικών δράσεων για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 40 παρ. 1 περ. α και 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98), όπως ισχύει.
2. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Αναθέτουμε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, το συντονισμό των κρατικών δράσεων για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2011
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΦΕΚ 2334 – 25.07.2011
Το κέντρο της Αθήνας: Έξι μύθοι και μία αλήθεια
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο της Αθήνας είναι αποτέλεσμα πολλών και σύνθετων παραγόντων αλλά και μιας μακρόχρονης αναποφασιστικότητας και έλλειψης έγκαιρων πρωτοβουλιών τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο, κυρίως, σε επίπεδο Δήμου. Ας μην ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια η δημαρχία στην Αθήνα αποτελούσε ένα ασφαλές διαβατήριο για το εσωκομματικό ascenseur της Νέας Δημοκρατίας.
Επηρεάζεται, επίσης, από γεγονότα που συμβαίνουν εκτός Ελλάδας και δημιουργούν έντονα μεταναστευτικά ρεύματα ή αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των ήδη υπαρχόντων. Παραδείγματος χάριν τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική σε συνάρτηση με την απόφαση της Τουρκίας να απελευθερώσει το καθεστώς προξενικών θεωρήσεων με το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία, οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των παράνομων μεταναστών από αυτές τις χώρες (το 2009 συνελήφθησαν 329 παράνομοι μετανάστες από την Αλγερία ενώ το 2010, 7.320).
Σήμερα, η κυβέρνηση, η περιφέρεια αλλά και η νέα διοίκηση του Δήμου καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ενώ η 12η ώρα έχει παρέλθει. Η καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών για άμεσες –και ως εκ τούτου, μαγικές- λύσεις δεν συνεισφέρει στην ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αντίθετα υπονομεύει τις δυνατότητες της επίλυσής του. Χρειάζεται χρόνος όχι μόνο για να εφαρμοστούν, αλλά κυρίως για να αποδώσουν τα μέτρα.
Είναι πάντα εύκολη η πραγματοποίηση εντυπωσιακών επιχειρήσεων –ειδικά αστυνομικού χαρακτήρα-, αλλά αν δεν συνοδευθούν από τις αναγκαίες υποδομές απλώς θα μεταθέσουν το πρόβλημα σε άλλες περιοχές του Δήμου Αθηναίων ή γειτονικών Δήμων, τακτική που η παρούσα κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί.
Πολλοί συμπολίτες μας διατυπώνουν εύλογες απορίες που έχουν πάρει την μορφή «αστικών μύθων», για τους λόγους εξαιτίας των οποίων δεν αντιμετωπίζονται μια σειρά ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο την Αθήνα αλλά ολόκληρη την χώρα. Ας δούμε λοιπόν αυτές τις απορίες, αυτούς τους μύθους.
Μύθος 1ος: Γιατί δεν στέλνουμε τους λαθρομετανάστες αμέσως πίσω;
Για να τους στείλουμε «πίσω» πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι αυτό το «πίσω». Η Τουρκία που είναι η κύρια χώρα μέσω της οποίας καταλήγουν στην Ελλάδα, δεν τους δέχεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα ζήτησε την επανεισδοχή 11.235 παράνομων μεταναστών, αλλά η Τουρκία δέχθηκε μόνο 772. Από το 2002 που άρχισε η εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, μέχρι το 2010, οι τουρκικές αρχές παρέλαβαν 2.491 αλλοδαπούς από τους 73.935 που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας. Η Ελλάδα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, πάντοτε εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος είναι γιατί δεν τους στέλνουμε στις πατρίδες τους. Εδώ υπάρχουν δύο κύριες ομάδες. Η μία αποτελείται από λαθρομετανάστες που προέρχονται από χώρες που δεν υφίστανται ως κράτη στην πραγματικότητα (πχ Αφγανιστάν, Σομαλία κλπ) και σε σημαντικό ποσοστό δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Οι ακροδεξιές κραυγές όμως έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι η παραχώρηση ασύλου σε αυτούς είναι κάτι εξαιρετικά αρνητικό και απαράδεκτο, ενώ στην πραγματικότητα, η παραχώρηση ασύλου θα διευκόλυνε τελικά και την αποδημία τους για τις χώρες της Ευρώπης, όπου ήδη υπάρχουν συγγενείς τους.
Η άλλη ομάδα προέρχεται από χώρες στις οποίες είναι εφικτό να σταλούν πίσω. Όμως, οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες δεν δηλώνουν ποτέ από ποια χώρα είναι. Συνήθως αυτοπροσδιορίζονται, ψευδώς, ως «Παλαιστίνιοι». Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται χρόνος για να ανακαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα. Όταν αυτή ανακαλύπτεται, απαιτείται η συνεργασία με τις Πρεσβείες των χωρών τους ή με Πρεσβεία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών τους, για να εκδοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Φυσικά οι Πρεσβείες αυτών των χωρών κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία. Έτσι περνούν μήνες.
Ταυτόχρονα όμως, η Ελλάδα δεν διαθέτει χώρους επαρκείς, για να στεγάσει επί μήνες μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, ώστε να τους έχει υπό τον έλεγχό της όσο κρατούν οι αναγκαίες διαδικασίες. Όλοι θυμούνται, εξάλλου, τις ομόφωνες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όταν ανακοινώθηκε η χωροθέτηση των Κέντρων Φιλοξενίας και Υποδοχής. Αν, όμως, δεν δημιουργηθούν τέτοια κέντρα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, για να επιτευχθεί η δυνατότητα στέγασης και φιλοξενίας χιλιάδων λαθρομεταναστών, το πρόβλημα δεν θα λυθεί, γιατί πολύ απλά οι λαθρομετανάστες ξέρουν ότι, ακόμα και αν συλληφθούν, θα μείνουν έγκλειστοι για μικρό χρονικό διάστημα. Η δια της βίας επιβολή της εγκατάστασης τέτοιων Κέντρων στις τοπικές κοινωνίες δεν είναι εφικτή. Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει ανταποδοτικά οφέλη για την εγκατάσταση τέτοιων κέντρων.
Μύθος 2ος: Γιατί δεν διώχνουμε τις πόρνες;
Εδώ πράγματι περισσεύει η ηθική υποκρισία. Ο νόμος για την εγκατάσταση οίκων ανοχής έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα μόλις 3 νόμιμοι οίκοι ανοχής στην Αθήνα. Όπου όμως δεν υπάρχει νόμιμη ρύθμιση, ανθεί η παρανομία. Αυτή η τακτική έχει οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα: α) χιλιάδες άνθρωποι, ιδίως γυναίκες, είναι θύματα μιας απίστευτης βίας και εκμετάλλευσης, β) υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, γ) εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διακινούνται παράνομα και τρέφουν την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, δ) οι κάθε είδους οίκοι ανοχής έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Αθήνα ανεξέλεγκτα, ενώ χαρακτηριστικό για το πού έχει φτάσει η κατάσταση είναι η ύπαρξη ειδικής ιστοσελίδας όπου εμφαίνονται όλα τα σημεία πληρωμένου σεξ με τα απαραίτητα σχόλια, τιμές και τα «καλλιτεχνικά» ονόματα των εκδιδομένων, ε) σε μια εποχή που το κράτος μειώνει μισθούς και συντάξεις, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διακινούνται, χωρίς να φορολογούνται ενώ την ίδια στιγμή το κοινωνικό και ιατρικό κόστος αυτής της κατάστασης επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το δημόσιο ταμείο.
Η αλλαγή του νόμου με στόχο την ρύθμιση του φαινομένου δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνική συναίνεση.
Βεβαίως το φαινόμενο της πορνείας υπάρχει σε τέτοια έκταση γιατί κάποιοι συμπολίτες μας πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές. Δεν θα έπρεπε, αντί μόνο να εγκαλούμε τα θύματα ή το κράτος που δεν τα καταδιώκει και δεν τα «εξαφανίζει», να αρχίσουμε να αποδοκιμάζουμε και να απονομιμοποιούμε ηθικά και κοινωνικά και όλους εκείνους που με τα χρήματά τους συντηρούν αυτό το άθλιο δίκτυο εκμετάλλευσης χιλιάδων ανθρώπων; Έχω την άποψη ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην ποινικοποίηση για τον πελάτη. Είναι, όμως, έτοιμη η ελληνική κοινωνία να τη δεχθεί;
Μύθος 3ος: Γιατί δεν διώχνουμε τα «πρεζόνια» από το κέντρο;
Ανά πάσα στιγμή η Αστυνομία είναι σε θέση να διώξει τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών από το κέντρο της Αθήνας. Πού θα πάνε όμως; Η κατάσταση στο κέντρο είναι που τους έφερε εδώ. Δεν είναι εκείνοι που τη δημιούργησαν. Οι ναρκομανείς είναι ασθενείς που χρειάζονται πολύπλευρη ιατρική περίθαλψη καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Την ίδια στιγμή όμως οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται όταν ανακοινώνεται ότι μέσα στα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ειδικές μονάδες για αυτά τα παιδιά που είναι δικά μας παιδιά. Θα αντιδρούσαν αν αντί για μονάδα περίθαλψης ναρκομανών, ιδρυόταν μια ογκολογική κλινική; Οι ναρκομανείς υποφέρουν από ασθένειες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τις μεθόδους χρήσης των ουσιών. Είναι καλύτερο να έρχονται σε επαφή με νοσοκομεία και όχι απλώς με μια υπηρεσία που τους δίνει ένα υποκατάστατο.
Η δημιουργία τέτοιων κλινικών στα νοσοκομεία της χώρας είναι οικονομικά εφικτή, αλλά με Βουλευτές, Δημάρχους και λοιπούς τοπικούς ηγέτες να διαδηλώνουν έξω από τα νοσοκομεία κινητοποιώντας τους πολίτες με όπλο τον φόβο και τις φήμες, πόσο πραγματοποιήσιμη είναι;
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, αν προχωρήσει η δημιουργία τέτοιων κλινικών, τότε θα μοιραστεί σε πολλά νοσοκομεία ο πληθυσμός των ναρκομανών και έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο της συγκέντρωσής τους σε μια τοποθεσία με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
Μύθος 4ος: Γιατί δεν εξαφανίζουμε τους «μαύρους» που πουλάνε «μαϊμούδες»;
Στα δύο κύρια σημεία του κέντρου της Αθήνας, που πλέον έχει περιοριστεί το φαινόμενο, η Αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει, γιατί προστατεύονται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Στη μία μάλιστα περίπτωση (ΑΣΟΕΕ) οι «αντιεξουσιαστές» και ο γνωστός πολιτικός χώρος, όχι μόνο τους έχουν προσφέρει στέγη εντός του Πανεπιστημίου σε κατειλημμένους χώρους, αλλά τους προστατεύουν επιτιθέμενοι στους αστυνομικούς όποτε εκείνοι προσπαθούν να τους ελέγξουν.
Η αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου χρειάζεται κοινωνική συναίνεση. Και εδώ όμως οφείλουμε να θέσουμε το ζήτημα ότι οι «μαύροι» με τις «μαϊμούδες» υπάρχουν, γιατί υπάρχουν πελάτες και αυτοί είναι κυρίως Έλληνες, όχι λαθρομετανάστες. Αυτοί που αγοράζουν δεν έχουν ευθύνη; Πράττουν σωστά; Δεν αξίζουν την κοινωνική αποδοκιμασία; Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να δεχθεί την συνυπευθυνότητα του αγοραστή με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Μύθος 5ος: Γιατί δεν συλλαμβάνονται ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζουν σ’ αυτά εκατοντάδες λαθρομετανάστες;
Η στέγαση λαθρομεταναστών συνιστά φορολογικό, όχι ποινικό, αδίκημα. Η συνεργασία ΣΔΟΕ, Αστυνομίας, Δήμου και Περιφέρειας έχει ήδη οδηγήσει στην επιβολή δεκάδων προστίμων.
Μύθος 6ος: Γιατί η Αστυνομία δεν στέλνει περισσότερους άνδρες για την αστυνόμευση του κέντρου;
Τα μέσα που διαθέτει η Αστυνομία σε άνδρες και υλικό δεν είναι ανεξάντλητα. Μετά τον Οκτώβριο του 2009 και χάρη στα μέτρα της νέας κυβέρνησης έφυγαν από διάφορες υπηρεσίες γραφείου και επέστρεψαν σε καθήκοντα εμφανούς αστυνόμευσης πάνω από 5.000 αστυνομικοί. Κινητοποιήσεις όπως αυτή στην Κερατέα ή των «αγανακτισμένων», έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος (2,4 εκατομμύρια ευρώ στοίχισαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην Κερατέα), αλλά και εξαντλούν τους πόρους της Αστυνομίας σε άνδρες και υλικό. Κάθε τοπική «εξέγερση» μειώνει τις δυνάμεις που μπορεί η Αστυνομία να διαθέσει για την προστασία των πολιτών και την επιβολή της τάξης. Η Ελλάδα δεν είναι και ούτε πρέπει να γίνει, αστυνομικό κράτος. Σήμερα, ιδίως, δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για χιλιάδες προσλήψεις και αγορές εξοπλισμού. Κάθε περιπολικό που καίγεται, κάθε καταστροφή που γίνεται σε υλικό της αστυνομίας πληρώνεται από τους φορολογούμενους και, ειδικά αυτή την περίοδο, δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί.
Και μία Αλήθεια: η σημερινή κατάσταση στο κέντρο δεν θα αλλάξει σε μια μέρα
Πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το άρθρο όπως αυτό προβλήθηκε στην εφημερίδα:
Το κέντρο της Αθήνας: Έξι μύθοι και μία αλήθεια
Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ανατέθηκε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, η παρακολούθηση των δράσεων για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, που αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/5/2011.
Ακολουθεί ο πρώτος απολογισμός για την εφαρμογή των αποφασισθέντων μέτρων.
1. Εντατικοποίηση ελέγχων και αστυνόμευσης. Μέσα σε έναν μήνα η Αστυνομία πραγματοποίησε στο κέντρο της Αθήνας, επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.231 αστυνομικοί. Ελέχθησαν 4.924 άτομα, 699 οχήματα και 135 καταστήματα. Προσήχθησαν στα Αστυνομικά Τμήματα 2.421 άτομα και συνελήφθησαν 250.
2. Το 2010 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 132.524 άτομα (αύξηση 5% σε σχέση με το 2009). Άνω του 90% των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πραγματοποιείται στα σύνορα της χώρας μας. Η αλλαγή της πολιτικής ελέγχων και αποτροπής, καθώς και σειρά διπλωματικών ενεργειών οδήγησε στη μείωση της μεταναστευτικής ροής, αφού στο πρώτο τετράμηνο του 2011 συνελήφθησαν 20.002 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είχαν συλληφθεί 36.138 άτομα. Η μείωση, μάλιστα, της παράνομης εισόδου από τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα φθάνει το 96,3% (τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011 εισήλθαν 108 άτομα έναντι 2.956 της αντίστοιχης περιόδου του 2010).
3. Το 2010 απελάθηκαν 17.340 αλλοδαποί, ενώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011, 2.530. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν 4 εθνικές επιχειρήσεις επιστροφών με πτήσεις charter (Αίγυπτος, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Νιγηρία). Το πρώτο τετράμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν ήδη 3 ειδικές πτήσεις (δύο στη Νιγηρία και μία στη Δομινικανή Δημοκρατία). Μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής, το 2010 επέστρεψαν 824 αλλοδαποί και το πρώτο τετράμηνο του 2011, 203.
4. Υλοποιούνται ήδη από την Αστυνομία, οι εξής δράσεις α) Συγκρότηση συνεργείων, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε., της Δημοτικής Αστυνομίας, του Δήμου Αθηναίων, καθώς επίσης και Εισαγγελικός Λειτουργός για τον εντοπισμό αποθηκών – πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παρεμπορίου, β) Καθημερινές πεζές περιπολίες ομάδων 3 Αστυνομικών – Ειδικών Φρουρών, στις οποίες συμμετέχουν αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, γ) Καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, οχημάτων και προσωπικού, ζευγών ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και ομάδων «¨Ζ», δ) Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα μεγάλη επιχείρηση γενικών αστυνομικών ελέγχων, ε) Συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, σε τρεις βάρδιες, στ) Συνεχείς στοχευμένες δράσεις για συλλήψεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται ενήλικους ή ανήλικους μετανάστες, ζ) Συγκρότηση συνεργείων, 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι της Περιφέρειας, του Δήμου Αθηναίων και Εισαγγελικού Λειτουργού για την πραγματοποίηση αυτοψιών-ελέγχων και απολυμάνσεων σε εγκαταλειμμένα-παλαιά κτήρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.
5. Υπογράφτηκε το μνημόνιο μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αφενός και της Εκκλησίας της Ελλάδας αφετέρου, για την υλοποίηση ενός ξενώνα «μιας νύχτας» (night shelter).
6. Έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του «καθεστώτος ανοχής» για τους μη νόμιμους μετανάστες που δεν μπορούν να απελαθούν, ώστε να προστατευθεί η νομιμότητα και η ασφάλεια.
7. Προκηρύχθηκε και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων, η δημιουργία ενός μεταναστευτικού χάρτη όπου θα εμφαίνονται τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία του μεταναστευτικού πληθυσμού. Η εθνική απογραφή που έχει ήδη διενεργηθεί, θα δώσει επίσης ορισμένα σχετικά στοιχεία.
8. Μειώθηκε ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για την έκδοση αδειών παραμονής από 200 στα 120 ένσημα, με στόχο την διατήρηση σε καθεστώς νομιμότητας όσων ήδη διέμεναν και εργάζονταν νομίμως στη χώρα.
9. Προχωρά το νομοσχέδιο, μέσω του οποίου ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία (52/2009) που προβλέπει κυρώσεις κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς.
10. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και με τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και άλλους συναρμόδιους, κατά περίπτωση, φορείς, διενήργησε από την αρχή του έτους ως σήμερα, 113 ελέγχους σε ακίνητα του κέντρου των Αθηνών όπου διέμεναν μη νόμιμοι μετανάστες με στόχο τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων. Έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις και έχουν αποσταλεί στις Εφορίες για την είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων.
11. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, εντόπισε από την αρχή του έτους ως σήμερα, 41 αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες υπήρχαν παραποιημένα προϊόντα ή απομιμήσεις («μαϊμούδες»). Συνολικά κατασχέθηκαν 4.289.351 προϊόντα, αλλά ο τελικός αριθμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε όλες τις αποθήκες. Σημειώνεται ότι μόνο στις 20 από τις 41 αποθήκες, η αξία των κατασχεμένων προϊόντων υπερβαίνει τα 110.000.000 ευρώ.
12. Έχει εκπονηθεί η Μελέτη – Έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή Γεράνι.
13. Έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την θέσπιση Οικονομικών κινήτρων για Γεράνι και για Κεραμεικό-Μεταξουργείο.
14. Έχει εκπονηθεί η μελέτη και έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης για τις Πλατείες Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής και ανάπλαση οδού Αγορακρίτου.
15. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση μελέτης για την Πλατεία Θεάτρου.
16. Δημιουργία Κέντρου ΣΑΣ (Στήριξη Αστικής Συμμετοχής). Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε το κτήριο.