Αιγιαλοί και πράσινα άλογα

Μια πρακτική της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας, η οποία οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, είναι η γενικευμένη αρλουμπολογία, η ενθάρρυνση στη συνέχεια παρορμητικών, κινηματικού χαρακτήρα εκδηλώσεων και αργότερα η βαθμιαία λησμονιά των εξάρσεων, συνήθως αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχει θεσμικό αδιέξοδο.

Είναι γνωστή η άποψή μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως πάνω απ’ όλα η ηγεσία του και ο πρόεδρός του Τσίπρας είναι κακέκτυπα της θρυλικής αυτής μορφής πολιτικάντη που είχε διαιωνίσει με την ερμηνεία του ο μακαρίτης Κωνσταντάρας, δηλαδή του Μαυρογιαλούρου.

Χθες σε συγκέντρωση 300 περίπου στελεχών, με μέσο όρο ηλικίας τα εξήντα, εκήρυξε για πολλοστή φορά επανάσταση διά της οποίας όλοι αυτοί οι παππούδες με αρχιστράτηγο τον ίδιο θα υπερασπιστούν τα ελεύθερα μπάνια του λαού, διαταράσσοντας την τάξη και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των λουομένων.

Ολόκληρο το άρθρο ›

LinkedInShare/Bookmark
Posted in ΤΟΒΗΜΑ

ΒΗΜΑFM 99.5: 15.07.2014

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Posted in Ήχος, Ραδιόφωνο

Το Βατερλό του νέου Χαλιφάτου

Στον μικρόκοσμο που μας αρέσει να ζούμε συνήθως περιλαμβάνουμε και μια ιδιότυπη αντίληψη των σχέσεων με τους γείτονες. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα. Οχι μόνο γιατί οι πληθυσμός της αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και αγγίζει πλέον τα 70 εκατομμύρια αλλά και γιατί καταλαμβάνει μια απέραντη έκταση που τη φέρνει σε επαφή με τρεις ή τέσσερις κρίσιμες περιοχές της σύγχρονης γεωπολιτικής. Η Τουρκία έχει συμφέροντα, φιλοδοξίες και αντίστοιχα προβλήματα που έχουν σχέση με τον Καύκασο, την Αραβική Χερσόνησο και τις χώρες του Κόλπου, την καθ’ ημάς Μέση Ανατολή και βεβαίως τα Βαλκάνια. Ενδιαφέρεται για το Αιγαίο, με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, και στη Μαύρη Θάλασσα αναμετριέται με τη Ρωσία.

Θυμάμαι ότι κάποτε μια έρευνα της τουρκικής κοινής γνώμης ανέδειξε ως τρίτο ή τέταρτο θέμα ενδιαφέροντος τη σχέση με την Ελλάδα και μόνο ένατο ή δέκατο θέμα το Κυπριακό. Στην Αθήνα ήταν αδύνατο να καταλάβουμε πώς ενώ εμείς νυχθημερόν ασχολούμεθα μαζί τους, εκείνοι μάς έδιναν τόσο λίγη σημασία.

Ετσι, βοηθούντος και του Μουντιάλ, επικράτησε πλήρης αδιαφορία για τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκε προσφάτως η νεοθωμανική εξωτερική πολιτική των Ερντογάν και Νταβούτογλου. Η πολιτική αυτή, που είχε ξεκινήσει με πολλές φανφάρες, είχε ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ευρύτατου χώρου επιρροής, ενός νέου είδους χαλιφάτου που θα βασιζόταν στη στρατιωτική και οικονομική ισχύ της νέας Τουρκίας και θα είχε και απώτερες, τουρανικού τύπου επιδιώξεις που θα έφταναν στην Κεντρική Ασία ως και τους Ουιγούρους της Κίνας.

Ολόκληρο το άρθρο ›

Posted in ΤΟΒΗΜΑ

ΒΗΜΑFM 99.5: 08.07.2014

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Posted in Ήχος, Ραδιόφωνο

Ας είμαστε πρακτικοί

Το προηγούμενο κείμενό μας σε αυτές εδώ τις σελίδες προκάλεσε θύελλα στο Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα και για πρώτη φορά ανάλογες απόψεις εμφανίστηκαν με πιο αφηρημένη και συνήθως πιο συγκεχυμένη μορφή και σε άλλα έντυπα και με άλλες υπογραφές. Το φαινόμενο είχε μια χαρακτηριστική διάσταση: ήταν προφανές ότι δεν επρόκειτο περί απλής σύμπτωσης αλλά περί της ωρίμασης μιας ερώτησης που περίμενε να απαντηθεί. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι οι συγκλίνουσες αυτές απόψεις προέρχονται από πηγές διαφορετικού επιπέδου και από χώρους διαφορετικού ιδεολογικού προσανατολισμού.

Τι γράψαμε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα»; Οτι πρέπει ο θεσμός του αρχηγού του ελληνικού κράτους να πάψει πια να υφίσταται τον εξευτελισμό που επιβάλλουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και η συγκυρία.

Δύο αντιρρήσεις/απορίες πρόβαλαν όσοι μας είχαν διαβάσει ή τουλάχιστον οι πιο σοβαροί από αυτούς.
Ολόκληρο το άρθρο ›

Posted in ΤΟΒΗΜΑ
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

SKAIΓεωργιάδης: Ο Πάγκαλος θα ήταν πιο ακριβής αν έλεγε «Όλοι μαζί τα ...SKAIΓεωργιάδης: Ο Πάγκαλος θα ήταν πιο ακριβής αν έλεγε «Όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο». «Κατέβαιναν 1 εκατ. κόσμος κατ [...]

News247.grΠάγκαλος για Δούρου: Της έδωσαν ένα γκλομπ που είναι μια μαύρη ...Εφημερίδα ΕλευθερίαΠάγκαλος.. Από τις βολές του δεν γλύτωσε ούτε ο κ. Ντινόπουλος με αφορμή τη συνάντησή του με τους εκπροσώ [...]

Ο Πάγκαλος εκ βαθέων: Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μαύρη μαλαπέρδαwww.star.grΠάγκαλος, εξαπολύοντας στην συνέχεια δριμεία επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών. «Κι εκεί ο κ. Ντινόπουλος τους είπε δύο πράγματα. Ό [...]

NαυτεμπορικηΘ. Πάγκαλος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει να υπάρχειNαυτεμπορικηΑνοιχτό θέμα, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, την ύπαρξη ή μη ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, είπε [...]

ZouglaΠάγκαλος: Υποφέρω. Δεν είχα προγραμματίσει να ζω με 1800 ευρώ ...News247.grΓια άλλη μια φορά ο Θόδωρος Πάγκαλος κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, καθώς σχολιάζοντας την απόφ [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish