Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Κομπίνες;

Μια παρήγορη διάσταση της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα ήταν και είναι η δυνατότητα ιδιοκατοίκησης. Πάνω από 70% των συμπολιτών μας είναι ιδιοκτήτες της πρώτης κατοικίας τους. Το ανάλογο ποσοστό είναι 50% περίπου ως κοινοτικός μέσος όρος (στην Ευρώπη των 15) και στις ιδιαίτερα ισχυρές οικονομικά χώρες μπορεί να φτάσει εξαιρετικά χαμηλά.

Βέβαια, αυτή η πορεία του «νόθου» ελληνικού καπιταλισμού μπορεί να απογοητεύει διάφορους μαθητές του Βέμπερ ή και στοχαστές που μένουν προσηλωμένοι στα μαρξιανά δόγματα του 19ου αιώνα. Με ιδιοκατοίκηση δεν είσαι προλετάριος. Χωρίς προλεταρίους, όμως, δε γίνεται επανάσταση και δεν ικανοποιούνται τα εξουσιαστικά ένστικτα όσων αναζητούν την κοινωνική αναγνώριση για τις ανύπαρκτες αρετές τους.

Στην Ελλάδα, η αντιπαροχή και η ισοκατανομή σε όλα τα παιδιά της κληρονομικής περιουσίας έφερε, όπως και σε άλλα ζητήματα, μια συμφωνημένη μετριοπαθή και ανεκτή ρύθμιση στο ζήτημα της κοινωνικής ισότητας.

Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα που επικράτησε να ονομάζουμε κατ’ ευφημισμόν «προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας». Στην πραγματικότητα θα αποδιδόταν πολύ πιο πειστικά ως «διευκόλυνση της πρόσβασης των τραπεζών σε ακίνητα, που αποτελούν υποθήκη ή εγγύηση δανείων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα». Η κα. Λούκα Κατσέλη είχε ως υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, στις αρχές της κρίσης, αντιληφθεί το μέγεθος της κοινωνικής κρίσης που μπορούσε να προκληθεί αν οι τράπεζες άρχιζαν να πετάν στο δρόμο οικογένειες μικροαστών, που λόγω μείωσης του εισοδήματός τους, δεν μπορούσαν πια να εξοφλήσουν τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Την ίδια πολιτική ωριμότητα έχουν δείξει μέχρι στιγμής και οι διοικήσεις των τραπεζών, που αποφεύγουν την εφαρμογή των δικαιωμάτων που τους παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία. Δυστυχώς, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το καυτό αυτό ζήτημα, δεν είναι προσιτός στους εκπρόσωπους των δανειστών μας. Παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ισπανία και σε άλλες χώρες υπάρχει επίμονο αίτημα, υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις, να επιτραπεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.

Από τον κυβερνητικό Συ.Ριζ.Α προτείνεται η εφαρμογή «ταξικών» κριτηρίων. Το πρόβλημα είναι ότι π.χ. 170 τετραγωνικά στα εργατικά προάστια του Παρισιού είναι ένα ασύλληπτο όνειρο, ενώ στην Ελευσίνα ή στον Ασπρόπυργο είναι μια συνηθέστατη εργατική κατοικία. Επίσης, δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων και την υπερφορολόγησή τους. Ούτε και με το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που δεν ανταποκρίνονται πλέον με κανέναν τρόπο στην πραγματικότητα. Ενώ ο Συ.Ριζ.Α δίνει συστηματικά σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων την εντύπωση ότι αγωνίζεται για το καλό των μικροϊδιοκτητών, ύπουλα διαπραγματεύεται μια άλλη διάσταση του προβλήματος που υφέρπει. Πρόκειται για την πώληση των δανείων και όλων των δικαιωμάτων, που απορρέουν από αυτά σε ειδικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (hedgefunds), που μπορεί να είναι βεβαίως και ημεδαποί, αλλά ως επί το πλείστον εδρεύουν στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού, όπου και βρίσκουν, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, επαρκή χρηματοδότηση. Έκπληξη προκαλεί η αδιαφορία και η αμέριμνη αντικειμενικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση μπροστά σε ευτόν τον κίνδυνο. Τα ‘χουνε χαμένα; Υποτιμούν τη δυνατότητα των μηχανισμών που έχουν αυτά τα γραφεία εισπράξεως να φτάσουν μέχρι το τέλος; Δεν υπάρχουν δείγματα τέτοιας δραστηριότητας στην Άρτα και στα γύρω υπέροχα χωριά;

Μερικοί ψιθυρίζουν και γράφουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στο διαδίκτυο ένα αποτρόπαιο σενάριο. Η Συριζοκυβέρνηση επηρεαζόμενη από τον ιδεολογικό φανατισμό της κατά βάθος χαιρετίζει την προλεταριοποίηση, δηλαδή την οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Πιστεύει ότι έτσι θα περιέλθουν στην επιρροή της. Ξεχνάει ότι στον ίδιο χώρο εναπόθεσης κινούνται και άλλες ύαινες, η Χρυσή Αυγή, παραδείγματος χάριν. Και το χειρότερο απ’ όλα ότι μερικά παλληκάρια, που ενθουσιωδώς υποστηρίζουν αυτήν την πολιτική, έχουν ήδη επενδύσει σε διαδικασίες που αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας. Το 1990, στη διαλυόμενη τότε Σοβιετική Ένωση, η υπεύθυνη για τη μέχρι τότε ασκούμενη οικονομική πολιτική νομενκλατούρα ανακάλυψε ότι για να πάρει δάνεια από τη Δύση έπρεπε να εκποιήσει κοινωνική και κρατική ιδιοκτησία. Εμφανίστηκαν τότε πρόθυμες για όλα οι ίδιες ύαινες, που αυτή τη στιγμή οσμίζονται τη σήψη της ελληνικής οικονομίας και προσέλαβαν αθρόα στελέχη νεαρά συνήθως από τις οικογένειες που κυριαρχούσαν στο κρεπτοκρατικό καθεστώς Γέλτσιν. «Μπιρ παρά» επωλήθη τότε η κραταιά Σοβιετική Ένωση, τα δάση, οι λίμνες, αγροτικές εκτάσεις αχανείς και βεβαίως τεράστια εργοστάσια και αποθέματα πρώτων υλών και ενεργείας στα hedgefunds, που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ανήκαν στον έναν ή τον άλλον σημερινό μεγιστάνα του πλούτου στην καπιταλιστική πλέον Ρωσία.

Βέβαια, υπάρχουν διαφορές. Η νομενκλατούρα είχε υψηλό πνευματικό και επιστημονικό επίπεδο. Οι δικοί μας είναι μάλλον βλαχαδερά και αποτυχημένα κατακάθια της κοινωνίας. Εδώ δεν ελέγχονται οι μηχανισμοί «καταστολής», αστυνομία και στρατός, τουλάχιστον προς το παρόν. Και τέλος και το κυριότερο έχουμε ακόμα ατομικά δικαιώματα. Ας τα ασκήσουμε λοιπόν! Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες απειλούνται από την κατάσταση που περιγράψαμε και από τις επιχειρηματικές της προεκτάσεις.

LinkedInShare/Bookmark
Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – καταλήψεις

Σε όλα τα Συντάγματα των αστικών (sic) δημοκρατιών υπάρχει ένα άρθρο, που προστατεύει την ιδιοκτησία επί των ακινήτων και γενικότερα. Η γη και τα κτίρια που οικοδομούνται πάνω σ’ αυτή, ανήκει κατά κανόνα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού χαρακτήρα. Εξαίρεση αποτελεί η ιδιοκτησία του κράτους, η οποία συνήθως εξυπηρετεί ορισμένες λειτουργίες του ή ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Επίσης, υπάρχουν εκτάσεις που δεν είναι επιδεκτικές κανενός είδους ιδιοκτησίας. Είναι κοινόχρηστες. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται ο αιγιαλός, λίμνες και ποτάμια, κοινόχρηστες δασικές εκτάσεις και άλλα.

Η αμφισβήτηση του κρατικού ή κοινόχρηστου χαρακτήρα ενός ακινήτου απειλεί βάναυσα καλώς εννοούμενα δικαιώματα των πολιτών, που τo χρησιμοποιούν ή εργάζονται σ’ αυτά. Γι’ αυτό και τα κράτη, σ’ όλες τις πολιτισμένες χώρες, παρεμβαίνουν ταχύτατα και αν χρειαστεί βίαια, για να αποβάλλουν τους καταπατητές και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. Αυθαιρεσίες και θρασείς αμφισβητήσεις της εννόμου καταστάσεως υπάρχουν ακόμα και σήμερα και σε περισσότερες από μία χώρες. Οι κυρώσεις, όμως, είναι άμεσες και παραδειγματικές. Η απαξία, που δημιουργεί μια τέτοια συμπεριφορά, είναι ισχυρή και γενικευμένη και γι’ αυτό το λόγο, πέραν των πρακτικών δυσκολιών, οι αυθαίρετες καταλήψεις τείνουν συνεχώς να περιοριστούν.

Εμείς δημιουργήσαμε μια παράλληλη κοινωνία, όπου ισχύουν άλλοι κανόνες και όπου ο σεβασμός προς το Σύνταγμα και τους νόμους δεν είναι δεδομένος. Οι δικές μας καταλήψεις είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικές. Ξεκίνησαν από την Παιδεία. Μια οργανωμένη και φανατική μειοψηφία μαθητών ή φοιτητών κατελάμβανε το σχολείο ή τις πανεπιστημιακές αίθουσες και εμπόδιζε την πλειοψηφία που επιθυμούσε τη συμμετοχή και την παρακολούθηση των μαθημάτων. Προς το σκοπό αυτό είχε εφευρεθεί ο θεσμός των «δημοκρατικών» γενικών συνελεύσεων, όπου δίκιο είχε όποιος φώναζε δυνατότερα από τον άλλον και το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και σύμφωνο με τις εντολές της κομματικής γραφειοκρατίας, που έλεγχε το συγκεκριμένο χώρο. Βέβαια, εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν εμπίπτει στους συνηθισμένους κανόνες περί μειοψηφίας και πλειοψηφίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειοψηφιών πρέπει να είναι εξίσου αξιοσέβαστα ακριβώς επειδή πρόκειται για μειοψηφίες. Εξάλλου οι πλειοψηφίες ασκούν την εξουσία μέσα από τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες και μετουσιώνουν τα δικά τους συμφέροντα ή απλώς τις δικές τους απόψεις σε νομοθεσία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο μηχανισμός προστασίας τους είναι αντίβαρο, εξισορροπητικό στοιχείο, που επιτρέπει καλύτερες ισορροπίες. Το κόμμα που κυβερνά και τα στελέχη του έχουν μια μακρά πορεία αυθαιρεσιών, βιαιοτήτων και συχνά τραμπουκισμών εναντίον όσων είχαν αντίθετη γνώμη από αυτούς ή παρεμπόδιζαν την πορεία τους προς την εξουσία. Ξεκινώντας απ’ το σχολείο και το πανεπιστήμιο, διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό εν ονόματι ενός κάποιου εξισωτισμού, που στην πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση ούτε με την ηγετική πρωτοπορία της εργατικής τάξης στις ιστορικές εξελίξεις, όπως την περιγράφει το κομμουνιστικό μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, ούτε με τις ανάγκες της οικοδόμησης ενός υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως με το κόστος που γνωρίζουμε είχαν επιβάλλει οι Λένιν και Στάλιν, ούτε καν με την πρακτική της παγκόσμιας επανάστασης, όπως την είχε οραματιστεί ο Τρότσκι.

Ημιαναλφάβητοι και αποτυχημένοι μικροαστοί κατάφεραν σε συνθήκες κρίσης, όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτιστικής, να οικειοποιηθούν τη νομή της εξουσίας και τώρα κάνουν τα πάντα για να διαρκέσει, με οποιοδήποτε κόστος αυτή η πρωτοφανής διαδικασία αποσύνθεσης. “Pourvuqueçadure” (Πουρβού κε σα ντούρ) έλεγε η μητέρα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Λετίστσια όταν στο κορσικανικό χωριό της έφταναν οι απεσταλμένοι του αυτοκράτορα για να την ενημερώσουν πως ο Αητός, που είχε βγει από τα σπλάχνα της, άλλαζε το χάρτη της Ευρώπης, σάρωνε στρατούς και μεραρχίες μεταφέροντας παντού τα φλογερά μηνύματα της Γαλλικής Επανάστασης.

Τόσα ήξερε, τέτοια έλεγε. Και αυτοί σήμερα τόσα ξέρουν, τέτοια κάνουν. Η ανθρωπότητα προχωράει. Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε το παρακράτος των κομπλεξικών μικροαστών; Πότε θα εγερθεί ο λαός, που τόσο καταχρηστικά επικαλούνται, να τους δώσει μια για να γυρίσουν στα σκοτάδια από τα οποία η μοίρα τους έχει ανασύρει.

 

Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Θεσμοί

Η μεταπολίτευση επέτρεψε την επάνοδο στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 1974, μιας ομάδας διανοουμένων που είχαν καθιερωθεί, λιγότερο ή περισσότερο, ως πανεπιστημιακοί στο Παρίσι ή σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Αργότερα μερικοί επέστρεψαν στη Γαλλία, μερικοί αναζήτησαν και βρήκαν θέσεις σε ελληνικά πανεπιστήμια, άλλοι επένδυσαν τις ικανότητές τους σε διάφορες απασχολήσεις. Αρκετοί δε ζουν πια. Θυμάμαι τυχαία τους αείμνηστους Γ. Τενεκίδη και Ν. Σβορώνο, Α. Ελεφάντη, Μ. Παπαγιαννάκη και βέβαια τον πρύτανη και εμπνευστή όλων μας Ν. Πουλαντζά.

Η υπερορία ήταν εθελοντική επιλογή ορισμένων. Για μερικούς από εμάς ήταν αναγκαστική συνέπεια διώξεων και δικαστικών αποφάσεων. Πολλούς τους υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες κόμματα και κινήματα. Άλλοι ψάχναμε μέσα στο μπούγιο να βρούμε που θα διοχετεύσουμε τις πολιτικές μας ανησυχίες.

Όλοι όμως μοιραζόμαστε την κατάπληξη που μας προκαλούσαν οι αλλαγές, που είχε επιφέρει στο επιστητό η μικροαστική αισθητική της δικτατορίας. Δεν ξέρω αν η παράδοση αυτή συνεχίζεται. Θυμάμαι, όμως, ότι πριν από το 1965 στους Χορούς της σχολής ναυτικών δοκίμων, όπου εστρατολογούντο και οι πιο ευπρεπείς στη συμπεριφορά από τα ναυτάκια για να σερβίρουν ποτά προς τις ημίγυμνες και «εγκαύλους κορασίδες» (Εμπειρίκος), υπήρχε πάντα μια κορυφαία στιγμή. Ήταν η στιγμή του pasodoble. Σχεδόν κανείς δε χόρευε πια στην Ισπανία αυτόν τον απαρχαιωμένο ανδαλουσιάνικο χορό, που ζούσε και βασίλευε στους στροβιλισμούς αυτής της άσχετης με τις ιβηρικές παραδόσεις χώρας της νότιας βαλκανικής.

Με τον ίδιο τρόπο οι αγροτικής προέλευσης μικροαστοί κολονέλοι, με τη συγκρατημένη καθημερινότητά τους, είχαν επιδράσει με κριτήριο τον καθωσπρεπισμό και στη γλώσσα. Μια σειρά από έννοιες, εντελώς αθώες, είχαν μετεξελιχθεί για να καλύπτουν τα ιδιαίτερα γούστα και την αιδημοσύνη των νέων αφεντικών και των ισοβίων θεραπαινίδων τους. Οι «υπηρέτριες» είχαν γίνει «οικιακοί βοηθοί». Οι «πανεπιστημιακοί βοηθοί», «λέκτορες» και το πιο διασκεδαστικό από όλα τα «γραφεία κηδειών», «γραφεία τελετών». Βέβαια, κανείς πια δεν άκουγε, ακόμα και στα πιο λαϊκά μαγειρεία «βάλε μου λίγη ακόμα σαλτσούλα», διότι είχε επέλθει η μεγαλοπρεπής «σως», η οποία εχρησιμοποιείτο ακόμη και στα τυλιχτά σουβλάκια και στα «βρώμικα» των γηπέδων.

Διαπιστώνω αυτές τις μέρες, ίσως με κάποια καθυστέρηση, ότι ζούμε ξανά μια μεταπολίτευση, τη μετάβαση προς τη λαϊκή δημοκρατία. Η Τρόικα ήταν ένας όρος μεταφορικός, αφού στην κυριολεξία σημαίνει τρία άλογα που σέρνουν έλκηθρο στη χιονισμένη ρωσική στέπα. Μετονομάστηκε κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης Συριζανέλ σε «Θεσμούς». Τώρα γιατί οι «Θεσμοί» συνέχισαν να πηγαινοέρχονται χειμωνιάτικα με μεγάλη νευρικότητα ανάμεσα στα πολυτελή γραφεία τους και τα ελληνικά υπουργεία, κανείς «δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα»; Η «υποτέλεια» μετονομάστηκε σε «έντιμο συμβιβασμό». Κάποιος, που επιτυγχάνει τέτοιον έντιμο συμβιβασμό μετά από 17 ώρες αγώνα και προσυπογράφει, χωρίς να το εγκρίνει, το χειρότερο τρίτο μνημόνιο αυτής της ιστορίας, δεν μπορεί, βέβαια, να είναι «γερμανοτσολιάς» ή «δούλος της Μέρκελ» ή να περιμένει «στα τέσσερα» (αλβανιστί «τούρλια πράπα»), ούτε μπορεί κανείς να τον αποκαλέσει «γιουσουφάκι του Γιούνκερ», αλλά αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή «λαϊκό αγωνιστή» που ανοίγει δρόμους και σε άλλους λαούς της Ευρώπης. Επίσης, οι «μη προνομιούχοι» του μακαρίτη Ανδρέα μετονομάστηκαν σε «πτωχούς». Ανάμεσα στις δυο κατηγορίες υπάρχει μια διαφορά 1,5 με 2 εκατομμύρια μικροαστών τους οποίους οι σημερινοί σταλινικοί ηγέτες της χώρας εξοντώνουν βαθμιαία, εξαθλιώνοντάς τους οικονομικά. Η παράνοια, η διπλή γλώσσα (doublespeak) και η επιτήρηση και των πιο απλών καθημερινών σχέσεων από τους κομισάριους μιας συγκεκριμένης ηθικής και αισθητικής σίγουρα μας φέρνουν σε στιγμές προετοιμασίας μιας ακατανόμαστης δικτατορίας.

Το μόνο καλό είναι ότι ο Τσίπρας δεν έχει μεραρχίες. Μήπως τις έχει όμως κανένας άλλος; Ας επαγρυπνούμε, γιατί στον κόσμο του παραλόγου, που ζούμε, όλα είναι δυνατά. Όσοι από εμάς τους ντετερμινιστές έζησαν την 21η Απριλίου του 1967 ξέρουν ότι το αναπάντεχο και το παράλογο υπάρχει. Εμφανίζεται μετά από στιγμιαίες εξελίξεις αλλά μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Επιτήδειοι

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Χίτλερ περίμενε μέχρι τα μέσα περίπου του 1943 μια κίνηση της ουδέτερης Τουρκίας, που θα επηρέαζε σοβαρά τις τύχες του Άξονα, του καθεστώτος του και του ιδίου. Η Τουρκία, βλέπετε, είχε τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου κάνει όλες τις διπλωματικές κινήσεις, που θα δημιουργούσαν στο Βερολίνο την αυταπάτη ότι τελικά θα συμπαρατασσόταν.

Παράλληλα όμως η τουρκική κυβέρνηση προωθούσε προς την Παλαιστίνη και το μέτωπο της Μέσης Ανατολής χιλιάδες Άγγλους, που είχαν ξεκοπεί στην Ελλάδα από την κεραυνοβόλο προέλαση των γερμανικών μηχανοκινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ρεύμα αυτό των φυγάδων προστέθηκαν σιγά, σιγά και Έλληνες αξιωματικοί και διωκόμενα στελέχη αντιστασιακών οργανώσεων ανάμεσά τους και αρκετοί κομμουνιστές.

Ο επιτήδειος ουδέτερος έδειχνε ένα διαφορετικό προφίλ κάθε φορά που επιδίωκε ένα στόχο. Με την ανατολίτικη νοοτροπία, που τους χαρακτηρίζει, οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει μια συμπεριφορά δισυπόστατη και αμφιλεγόμενη, που στόχο είχε να τους κατατάξει μεταξύ των νικητών, όποια και αν ήταν η έκβαση του πολέμου. Αυτή, βεβαίως η γραμμή πλεύσης μεταβαλλόταν στο βαθμό που άλλαζαν και οι συνθήκες και μετά τη νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ και το Κουρσκ και τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, οι επαφές με τον άξονα αραίωσαν και η Τουρκία βαθμιαία έπαιρνε θέση για τον μεταπολεμικό αντισοβιετικό της ρόλο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Δυσκολευόμαστε στην Αθήνα να αντιληφθούμε σε ποιο βαθμό συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται οι δύο όψεις της Τουρκίας. Από τη μια οι παραδόσεις μιας ξεπεσμένης αυτοκρατορίας, όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Από την άλλη ένα ταξικό καθεστώς, που κρατάει στο περιθώριο εκατομμύρια θρησκόληπτους αγρότες στα βάθη της Ανατολής. Όπως και να ‘ναι η ανατολίτικη επιτηδειότητα συνεχίζεται και σήμερα κάθε φορά που η Τουρκία νομίζει ότι έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει ή να απειλήσει τους «φίλους και εταίρους».

Από το προσφυγικό ρεύμα η Τουρκία έχει αποκομίσει κολοσσιαία κέρδη. Στη γαλλική τηλεόραση προβλήθηκε μια έρευνα που έδειχνε πως λειτουργούν τα δίκτυα των διακινητών. Ανάμεσά τους μια κυρία, που ήταν, επίσης, άμισθος πρόξενος της Γαλλίας στη συγκεκριμένη πόλη, πουλούσε φουσκωτά σκάφη και εξωλέμβιες μηχανές σε ομάδες που ‘θελαν να διαφύγουν στην Ελλάδα κάτω από την επίσημη προεδρική φωτογραφία του κ. Ολάντ (ναι καλέ, του ίδιου που εθώπευε ακατάπαυστα τους γλουτούς του δικού μας Πρωθυπουργού προ ημερών). Έχει περάσει τελείως απαρατήρητο (αλήθεια τι κάνει αυτή η ΕΡΤ που με τόσους κόπους και τέτοιες δαπάνες απελευθερώσαμε από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο;) ότι οι Τούρκοι αποκομίζουν από το ρεύμα των προσφύγων τεράστια ποσά. Είναι τα κέρδη της μεταφοράς μέσα στην Τουρκία από τα σύνορα της Συρίας ως τα σημεία παράνομης διείσδυσης στο κοινοτικό έδαφος, δηλαδή τα ελληνικά νησιά. Είναι ακόμη η μαύρη αγορά σκαφών και εξωλεμβίων μηχανών, που εγκαταλείπονται ή συχνότερα καταβυθίζονται στα ελληνικά παράλια για να μην υπάρχει τρόπος επαναπροώθησης. Τέλος, το σημαντικότερο από όλα ποσόν, πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, είναι τα κέρδη των προωθητών και διακινητών. Σ’ αυτό το κύκλωμα μετέχουν όλοι: τοπικοί άρχοντες, οικονομικοί παράγοντες, πολιτικές οργανώσεις και βεβαίως η ηγεσία του τουρκικού λιμενικού σώματος και του πολεμικού ναυτικού. Αν αυτό δε συνέβαινε, προσφυγικό ρεύμα τέτοιων διαστάσεων δε θα ήταν δυνατό να υπάρξει.

Επανειλημμένα η Τουρκία έχει ρυθμίσει τη ροή των προσφύγων για να την εντάξει σε σχεδιασμούς της εξωτερικής της πολιτικής. Και επειδή η ηγεσία της δεν είναι μόνο ασύδοτη αλλά και ξεδιάντροπη, αυτές οι ρυθμίσεις κάθε φορά εξαγγέλλονται και ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Έτσι η Τουρκία, στην πραγματικότητα συνένοχος για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επιδιώκει να μεταβληθεί σε θύμα και ζητάει αποζημίωση για τις ανύπαρκτες οικονομικές ζημίες, που έχουν προκληθεί.

Παρακολουθεί κανείς την τουρκική πολιτική επί του μεταναστευτικού; Ποιες ήταν οι θέσεις με τις οποίες πήγε η Ελλάδα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής; Ποιος ετοιμάζει αυτές τις θέσεις; Η εμπειρία της θείτσας των Εξαρχείων Τασίας αξιοποιείται; Αν ναι, με ποιο τρόπο και σε ποιο θέμα; Αν όχι, αυτό σημαίνει απόρριψη της ασκούμενης, μέχρι τώρα, πολιτικής; Και ποιος φταίει για την επιλογή της θείτσας; Ο τωρινός Υπουργός, κάποιος σοβαροφανής του οποίου το όνομα δυστυχώς ξεχνάω, έχει να μας πει τίποτα άλλο πέρα από τις συνηθισμένες μπούρδες, που επιτρέπουν την ισόβια σίτιση στον παραδείσιο χώρο των ΜΚΟ; Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει προτάσεις στον Πρωθυπουργό; Έχουμε μάθει τα πάντα. Κατ’ αρχήν τις εξωφρενικές απαιτήσεις των Τούρκων. Μέγιστο όριο να τους παρασύρει το ρεύμα αυτών των δυστυχισμένων, που δεν έχουν που την κεφαλήν κλίναι, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Ελάχιστο όριο να τα κονομήσουν όσο μπορούν πιο πολύ, όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ξέρουμε τι είπε η Μέρκελ, τι επανέλαβε ο Ολάντ, τι επανέλαβε ο Τσιπρολάντ (γιατί αυτός να λέει Ολαντρέου;). Αυτό που δεν ξέρουμε και δεν θα το μάθουμε ποτέ, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτή όφειλε να είναι μία και μόνη: Η πείρα έχει δείξει ότι όσο πιο μακριά βρίσκεσαι από τις πηγές του προσφυγικού ρεύματος, τόσο πιο δύσκολη είναι η ανάσχεσή του. Επομένως η Τουρκία οφείλει να ανακόψει το ρεύμα των προσφύγων επί του εδάφους της. Να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το προσφυγικό για να ασκεί κουτοπόνηρη ανατολίτικη πολιτική διεκδικήσεων απέναντι στην Ευρώπη. Να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για τη διευθέτηση του κουρδικού προβλήματος. Τέλος, να σταματήσει να χρησιμοποιεί του πρόσφυγες ως πιόνια για τις φιλοδοξίες του κυβερνόντος κόμματος και του ίδιου του Ερντογάν.

Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Επέτειος

Αν ζούσε σήμερα, η Μελίνα θα ήταν 95 ετών. Ήταν ιδιαίτερα υπερήφανη γιατί τα 61α γενέθλιά της είχαν συμπέσει με τη μεγάλη νίκη του Πα.Σο.Κ. το 1981. Μερικά χρόνια πριν είχε γεννηθεί, τις ίδιες μέρες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που γιόρτασε προχθές τα 97 του χρόνια. Μπροστά σ’ αυτή τη συρροή γεγονότων δεν μπορεί να μείνει κανείς ασυγκίνητος. Το τυχαίο, καμιά φορά, είναι συγκλονιστικό.

Έτσι, λοιπόν, ας πούμε για τη νίκη της 18ης Οκτωβρίου 1981 ότι το καλύτερο σχόλιο το έκανε η κ. Φώφη Γεννηματά λέγοντας: «το 1981 ήταν η πρώτη φορά αριστερά». Αρκεί αυτή η σωστή διατύπωση να μην περιοριστεί στη θριαμβολογία. Πρώτη φορά ήταν, επίσης, για την ασυγκράτητη δημαγωγική συνθηματολογία, για την ενθάρρυνση όλων των λαϊκίστικων οπισθοδρομικών και ύποπτων συμφερόντων και για την στρατολόγηση στις τάξεις του προσωπικού της εξουσίας όλων των αποτυχημένων και ακατάλληλων στοιχείων του κοινωνικού περιθωρίου.

Κατά δεύτερον ας ευχηθούμε να ζήσει πολύ πέραν της εκατοστής επετείου των γενεθλίων του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ιστορία θα του καταλογίσει ευθύνες και θα αναγνωρίσει μερικά από τα κίνητρά του για την εποχή της αποστασίας του 1965. Θα το κάνει καλύτερα από ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς που τον ζήσαμε και στα χειρότερά του στα πεζοδρόμια της καλοκαιρινής Αθήνας του 1965 και στα καλύτερά του, όταν είχε ταχθεί στο πλευρό των αγωνιζομένων για τη δημοκρατία επί χούντας και αργότερα στην αιχμή όσων αγωνίζονταν για μια Ελλάδα εκσυγχρονισμένη και ευρωπαϊκή.

Ας έρθουμε, όμως, στη Μελίνα, που δεν έκανε ολόκληρο εκείνο το ταξίδι μαζί μας. Έφυγε νωρίς. Δύσκολο να την περιγράψει κάποιος από όσους την είχαν συναναστραφεί. Ήξερε να διαχειρίζεται πολλές απ’ τις πιο τραγικές, για εκείνη και τον περίγυρό της, στιγμές με σπάνιο χιούμορ.

Θυμάμαι έντονα αυτές τις ημέρες ένα μάθημα, που μου είχε δώσει, που ισχύει για τους πάντες και για πάντα: «Ποτέ να μην απασχολείς τον κόσμο με εσωκομματικά ζητήματα. Διαδικασίες, συσχετισμοί, προθεσμίες όλα αυτά οι πολίτες τα βαριούνται θανάσιμα και έχουν δίκιο. Έχουν δίκιο για τους λόγους που θα σου εξηγήσω και που σπανιότατα αναφέρονται ανοιχτά. Οι πολίτες ξέρουν ότι εσύ, εγώ, εμείς, τα μέλη εν πάσει περιπτώσει του φορέα έχουμε κάνει αυτό το αποφασιστικό βήμα. Συμμετέχουμε εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Αυτό προϋποθέτει θυσίες, χρήμα, χρόνο, ένταση και φθορά. Οι πολίτες λένε λοιπόν: εσύ πάρε τις αποφάσεις και οργάνωσε έναν τρόπο να βρίσκω και εγώ τη δυνατότητα να λέω τη γνώμη μου για τις εξελίξεις, αλλά χωρίς να αναλαμβάνω ευθύνες. Προηγούνται τα προβλήματά μου και έπονται οι αντιθέσεις, οι αντιπάθειες, οι συμπάθειες και οι φιλοδοξίες σας. Πρώτα εμείς (το εκλογικό σώμα) και μετά εσείς μέλη και στελέχη του κόμματος».

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αντιστοιχεί απόλυτα και με την κατεύθυνση που πάντα και σε όλους τους χώρους αναγγέλλεται ρητορικά και με πλήρη ασυνέπεια, σχεδόν ποτέ, δεν εφαρμόζεται: πρώτα το έθνος, μετά τα λαϊκά προβλήματα και ανάγκες και μόνο μετά και στο μέτρο του δυνατού τα συμφέροντα του κόμματος και οι εσωτερικές του διαδικασίες.

Πως να μη θυμηθώ τη Μελίνα και τη ριζωμένη στη γη πολιτική φιλοσοφία της αυτές τις μέρες που στα μέσα ενημέρωσης κυριαρχεί η εσωκομματική διαμάχη στη ΝΔ για την ηγεσία. Στο μεταξύ όργιο γίνεται με τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων εναντίον του λαού και ιδιαίτερα των μεσαίων τάξεων, κατεδαφίζονται κεκτημένα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αίμα γίνονται παίγνιο της τυχάρπαστης συμμορίας που κυβερνά τον τόπο.

Αν είχαν τη σοφία της Μελίνας, οι επίδοξοι ηγέτες της ΝΔ θα αποφάσιζαν να κάνουν συνέδριο μετά από έξι μήνες και τότε να εκλέξουν ηγεσία στη βάση μιας ώριμης και συγκροτημένης συζήτησης που θα αναδείκνυε την πραγματική ιδεολογική και κοινωνική τους ταυτότητα. Τότε θα είχε ο τόπος αντιπολίτευση και εφόσον κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκτήσουμε, από ότι φαίνεται, κάτι θα ήταν κι αυτό.

Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

altsantiri.grΔεν εκπλήσσει ο Πάγκαλος: Είχα αποφασίσει να ψηφίσω στις εκλογές ...altsantiri.grΟλοένα και πιο κοντά βαίνουμε στο ενδεχόμενο να δούμε με σημαία της ΝΔ, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος μιλώ [...]

News247.grΈνας Πάγκαλος στο ΣΥΡΙΖΑNews247.grΑποφάσισε να γίνει ο Πάγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν φθηνό να σταθεί κανείς στην φυσιογνωμική ομοιότητα των δύο ανδρών. Ο Υπουργός Παιδείας δεν μοιάζει απλώς. [...]

Newsbeast.grΠάγκαλος: Να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί ή όχι με την ...Newsbeast.grΝα αποφασίσει αν τελικά συμφωνεί ή όχι με την επαναπροώθηση μεταναστών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κάνοντ [...]

Newsbeast.grΠάγκαλος: Αυτογελοιοποιήθηκαν αυτοί που πέταξαν αυγάNewsbeast.grΤην εισβολή μελών της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας» στο χώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του [...]

MetroSport.grΠάγκαλος: Οχετός κατά Τζιτζικώστα με λεξιλόγιο... πεζοδρομίου ...MetroSport.grΠάγκαλος με χυδαίους χαρακτηρισμούς: "Μαλάκας που είναι, αλλά πολύ μαλάκας όμως. Ναι ναι ναι ναι και λέε [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish