Παρέμβαση στην πολιτική (ebook)

paremvasi2-jpgΗ ιδέα της επανέκδοσης όλων των άρθρων που σχεδόν δυο χρόνια τώρα έχω δημοσιεύσει στο Βήμα μου ήρθε κυρίως από την πίεση που υφίσταμαι από πολίτες που επικοινωνούν μαζί μου ηλεκτρονικά ή με τη συνηθισμένη μορφή αλληλογραφίας ή προφορικά για να μου επισημάνουν την ανάγκη να πάρω θέση για το ένα ή το άλλο. Είναι εξαιρετικά άχαρο να απαντάς σε ένα τέτοιο αίτημα με την αναφορά σε κάποιο άρθρο που έχεις γράψει για το ίδιο ή παραπλήσιο θέμα, χωρίς να θυμάσαι συνήθως την ημερομηνία και αναθέτοντας εκ των πραγμάτων την έρευνα για να βρεθεί το κείμενο σε αυτόν που θέλει να γνωρίζει τις απόψεις σου, γιατί έχει μια ιδιαίτερη εκτίμηση σε αυτά που θα μπορούσες να έχεις πει.

Η ηλεκτρονική μορφή έκδοσης κειμένων και η ευχέρεια πρόσβασης σε αυτήν χιλιάδων συμπολιτών μας που χειρίζονται με άνεση τους δικτυακούς τόπους καθιερώνει μια μεσαία μορφή επικοινωνίας, ανάμεσα στα εβδομαδιαία δημοσιευμένα κείμενα και ένα βιβλίο παραδοσιακού τύπου που λογικό είναι να έχει ιδιαίτερες αξιώσεις.

Το βιβλίο διατίθεται μόνο σε ψηφιακή έκδοση (ebook) μέσω του iBookstore.

ibookstore-on-itunes 2

 

 

 

LinkedInShare/Bookmark
Posted in Άρθρα, Βιβλία

Η κρίση της Γάζας, της Ουκρανίας και εμείς

Έπειτα από έντεκα περίπου χρόνια ενασχόλησης με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, δεν έχω βέβαια την τάση να πλειοδοτήσω ή να μετατρέψω τα διεθνή συμφέροντα σε θέματα μικροκομματικής καπηλείας.

Ούτε υποτιμώ τις δυσκολίες που παρουσιάζει για την ελληνική διπλωματία η οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα των εχθροπραξιών της Γάζας ή στο άλλο καυτό ζήτημα των ημερών, που είναι η αυτοδιάθεση του ρωσόφωνου λαού της Ανατολικής Ουκρανίας, ο σεβασμός των συνόρων σε αυτή την περιοχή, σε συνδυασμό με τις εγγυήσεις που πρέπει να παρέχονται, στις μειονότητες που δημιουργούνται από τη μεταβολή των ομόσπονδων σοβιετικών δημοκρατιών σε ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη.

Το Ισραήλ μπροστά στην ισλαμική στροφή της Τουρκίας και την εν γένει άνοδο του Ισλαμισμού και κυρίως της πιο ακραίας εκδοχής του, που είναι οι τζιχαντιστές, είναι λογικό να στραφεί προς τη μόνη δυτικού τύπου δημοκρατία που υπάρχει στην περιοχή, την Ελλάδα. Βέβαια, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των πολιτικών τους κινημάτων δεν είχαν ποτέ διαρραγεί. Ιδιαίτερα, ήταν τακτικότατες οι επαφές μεταξύ του εβραϊκού Κογκρέσου και των ομογενειακών οργανώσεων. Εγώ ο ίδιος συνήθιζα κάθε Σεπτέμβριο, όταν πήγαινα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να καλώ την ηγεσία του εβραϊκού Κογκρέσου σε ένα πρόγευμα εργασίας, όπου συχνά είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις ακόμη και για πολιτικές συνεργασίες στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ολόκληρο το άρθρο ›

Posted in ΤΟΒΗΜΑ

Το μαγαζάκι της «επανάστασης που δεν έγινε»

Στις 28 Ιουλίου 2013 «Το Βήμα της Κυριακής» δημοσίευσε άρθρο μου με τίτλο «Τιμή και δόξα στη Μεταπολίτευση». Το άρθρο συνεχίστηκε στις 4 Αυγούστου 2013. Σήμερα, με την ευκαιρία της παρόδου 40 ετών από τα γεγονότα του 1974, επανερχόμαστε για να ασχοληθούμε όχι τόσο με το τι έγινε αλλά περισσότερο με το τι δεν έγινε και θα μπορούσε να γίνει.

Αν διαβάσετε με προσοχή τα κείμενα αυτών που διαδηλώνουν την απογοήτευσή τους για τη Μεταπολίτευση, θα διαπιστώσετε ότι κυρίως θρηνούν για την αποτυχία επαναστατικών σχεδίων και αποφάσεων που είχαν υιοθετηθεί από μικρές και ακραίες ομάδες.

Η «Μεταπολίτευση που δεν έγινε» έχει πάρει θέση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μαζί με την Κομμούνα του Παρισιού, διάφορες εξεγέρσεις όπως η Βουδαπέστη, το Τάμπερε της Φινλανδίας και η Αγία Πετρούπολη το 1905 ή οι ναύτες της Κροστάνδης και, τέλος, η καθ’ ημάς ένοπλη κατάληψη της εξουσίας του Πρώτου και του Δεύτερου Γύρου, ενώ ο Τρίτος έχει ήδη αρχίσει για μερικούς.

Ολόκληρο το άρθρο ›

Posted in ΤΟΒΗΜΑ

Αιγιαλοί και πράσινα άλογα

Μια πρακτική της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας, η οποία οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, είναι η γενικευμένη αρλουμπολογία, η ενθάρρυνση στη συνέχεια παρορμητικών, κινηματικού χαρακτήρα εκδηλώσεων και αργότερα η βαθμιαία λησμονιά των εξάρσεων, συνήθως αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχει θεσμικό αδιέξοδο.

Είναι γνωστή η άποψή μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως πάνω απ’ όλα η ηγεσία του και ο πρόεδρός του Τσίπρας είναι κακέκτυπα της θρυλικής αυτής μορφής πολιτικάντη που είχε διαιωνίσει με την ερμηνεία του ο μακαρίτης Κωνσταντάρας, δηλαδή του Μαυρογιαλούρου.

Χθες σε συγκέντρωση 300 περίπου στελεχών, με μέσο όρο ηλικίας τα εξήντα, εκήρυξε για πολλοστή φορά επανάσταση διά της οποίας όλοι αυτοί οι παππούδες με αρχιστράτηγο τον ίδιο θα υπερασπιστούν τα ελεύθερα μπάνια του λαού, διαταράσσοντας την τάξη και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των λουομένων.

Ολόκληρο το άρθρο ›

Posted in ΤΟΒΗΜΑ

ΒΗΜΑFM 99.5: 15.07.2014

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Posted in Ήχος, Ραδιόφωνο
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

SKAIΠάγκαλος: Φορτσάκης για Πρόεδρος - Ο ΣΥΡΙΖΑ η χειρότερη δυνατή ...SKAIΤον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκη πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Θεόδωρος Πάγκαλος. «Γιατί όχι ο Φο [...]

Τον Φορτσάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτείνει ο Θ. Πάγκαλοςwww.star.gr​Κι εκεί που κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναζητώντ [...]

iefimeridaΤον Φορτσάκη θέλει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΠάγκαλοςiefimeridaΑκόμα μία έκπληξη προκάλεσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αφού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα πρότεινε να γίνει Πρόεδρος της Δ [...]

Τα Νέα ΟnlineΠάγκαλος: Οι ευθύνες του Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ και ο ...Τα Νέα ΟnlineΕυθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου για τη «διάλυση» όπως είπε της παράταξης επέρριψε ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεω [...]

News.grΟ Πάγκαλος προτείνει Φορτσάκη για Πρόεδρο Δημοκρατίας!News.grΜετά την προ μηνών δήλωσή του ότι δεν θα αρνείτο μια πρόταση για να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Θ. Πάγκαλος, πρότεινε γ [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish