Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Διαφορετικότητες

Ένας φασίστας δεν ανέχεται τις διαφορετικότητες. Επιλέγουμε τον πληθυντικό, γιατί η χρήση του όρου στον ενικό εισάγει μιαν ύποπτη γενίκευση, που ήδη, αυτή καθ’ εαυτή, συρρικνώνει το πεδίο ανοχής. Όλα τα εγκλήματα και κατ’ επέκταση οι ιδεολογίες που έχουν σαν χαρακτηριστικό τον αυταρχισμό και οδηγούν στον ολοκληρωτισμό, στηρίζονται στον αποκλεισμό, στο διωγμό και τελικά στην εξόντωση ομάδων, που ζούσαν ή σκέφτονταν διαφορετικά.

Ο Σωκράτης πίνει το κώνειο, γιατί οι ιδέες του διαφθείρουν τη νεολαία. Οι Χριστιανοί Μάρτυρες καταβροχθίζονται από τα άγρια ζώα στους ρωμαϊκούς ιπποδρόμους. Αργότερα, η Υπατία στην Αλεξάνδρεια, οι πάντα πιστοί στο παρελθόν ειδωλολάτρες Μανιάτες και οι εικονομάχοι εξοντώνονται από το φανατισμό της Ορθοδοξίας. Παράλληλα, όμως, ο Καθολικισμός καίει στην πυρά πολλούς ασήμαντους και συκοφαντημένους και ανάμεσά τους μεγάλες προσωπικότητες.

Για να ‘ρθουμε στη σύγχρονη εποχή ο Χίτλερ παραδίδει στο λαϊκό φανατισμό ανίατους ασθενείς, ομοφυλόφιλους, Αθίγγανους, κομμουνιστές, σοσιαλιστές και τελικά όλους όσους είχαν εβραϊκή καταγωγή. Το τέλος της διαδρομής είναι τα στρατόπεδα εξόντωσης και τα κρεματόρια. Την ίδια εποχή μια ιδεολογία, που όχι απλώς διεκδικεί την προοδευτικότητα, αλλά και έχει την απαίτηση να τη μονοπωλήσει, πράττει αντίστοιχα. Εκατομμύρια χωρικοί πεθαίνουν από την πείνα, ενώ οι οπαδοί της άλλης αλήθειας με την ταμπέλα «Τροτσκιστής» ή και διάφορες άλλες, που εφευρέθηκαν αργότερα, οδηγούνται σε θαλάμους βασανιστηρίων, σε εκτελεστικά αποσπάσματα και στα κτηνώδη γκούλαγκ της Σιβηρίας.

Η Σταλινική παρεκτροπή οδήγησε, για πρώτη φορά, στην αμφισβήτηση του αξιώματος ότι το μίσος και η αυθαιρεσία είναι αποκλειστικά ιδιότητες της κοινωνικής συντήρησης και της παραδοσιακής άρχουσας τάξης. Η συγγραφέας HannahArendt και ο ημέτερος Κορνήλιος Καστοριάδης ανέδειξαν τον ολοκληρωτικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς καθώς και τις αλλοιώσεις, που αυτός επιφέρει στις προοδευτικές και απελευθερωτικές ιδέες του 19ου αιώνα.

Η σημερινή μας Κυβέρνηση ψηφίστηκε θετικά από τον 1 στους 4, που είχαν δικαίωμα ψήφου. Ο λαός έχει πάντα δίκιο και τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων πρέπει να γίνονται αποδεκτά με όποιον τρόπο και αν εξήχθησαν, αν δεν υπάρχει διαπιστωμένη άσκηση βίας και νοθείας. Αυτά για το τυπικό της ιστορίας.

Έχουμε, όμως, ακόμα το δικαίωμα να σκεφτόμαστε. Όταν ξέσπασε η κρίση πληρωμών και η χώρα αναγκάστηκε να καταφύγει στην έκτακτη και υπό όρους χρηματοδότηση (παλιά το λέγανε τρόικα) των θεσμών, οι αμετανόητοι και επομένως ψυχοπαθείς λενινιστές της παρέας Τσίπρα, έκαναν μια προσπάθεια για να αφαιρέσουν το λόγο από τους γείτονές τους στο πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους του κολοσσιαίου χώρου που σκόπευαν να λεηλατήσουν, του πλειοψηφικού Πα.Σο.Κ.

Επιθέσεις εναντίον του Πα.Σο.Κ. γίνονταν συστηματικά από τη γέννησή του και μετά. Ήταν όμως διαφορετικής ποιότητας. Γεγονότα είχαν επανειλημμένα παραποιηθεί. Στατιστικές είχαν αλλοιωθεί με τρόπο ώστε να σημαίνουν άλλο τελείως από εκείνο που πραγματικά έπρεπε να εκφράσουν. Προσωπικές επιθέσεις με συκοφαντίες και αισχρή λασπολογία είχαν γίνει για όλους σχεδόν τους ηγέτες του χώρου. Χωρίς μέτρο χρήση όρων υβριστικού περιεχομένου είχε επίσης επανειλημμένα διαπιστωθεί. Όλα αυτά, όμως, έγιναν μέσα στα πλαίσια μια συζήτησης. Ο στόχος της επίθεσης είχε το δικαίωμα στον αντίλογο και ο επιτιθέμενος καθόταν να συζητήσει. Δευτερολογούσε, απαντούσε, ενίσχυε ή σχετικοποιούσε τα επιχειρήματά του. Είχαμε, δηλαδή, πολιτική συζήτηση. Συχνά αυτή ήταν απρεπής, φανατισμένη, δόλια διαμορφωμένη για να επιτύχει άμεσα αποτελέσματα, ψηφοθηρική, δημαγωγική, άλλα ήταν συζήτηση.

Το 2010 εμφανίστηκαν τα κομάντος της «πρώτης φοράς Αριστερά». Αυτοί δεν μιλούσαν. Ούρλιαζαν και γρύλιζαν. Αν δεν έφευγες αμέσως κάτω από τις βρισιές, τα γιουχαΐσματα, τα φτυσίματα, τα χτυπήματα και έκανες την ηρωική προσπάθεια να απαντήσεις ή να ρωτήσεις ποιο είναι το υπόβαθρο της επίθεσης, τότε άρχιζαν οι προπηλακισμοί, οι βιαιοπραγίες και η ασφάλειά σου έμπαινε σε άμεσο κίνδυνο. Μέσα στη Βουλή, ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός και τα πρωτοπαλίκαρά του έβριζαν και συκοφαντούσαν ασύστολα κάτω από την ανεξήγητη ανοχή των τότε ηγεσιών των δύο μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων. Το σύνθημα, που είχε εκστομίσει ο κ. Τσίπρας, έγινε καθημερινή πραγματικότητα σε όλη τη χώρα: «Δε θα τολμάτε να μιλήσετε. Δε θα τολμάτε να πείτε το όνομά σας, να βγείτε από τα σπίτια σας».

Το πεδίο της σύγχρονης σύγκρουσης για την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα μας είχε προδιαγραφεί. Στην Ελλάδα των Λενινιστών ηγετών του Συ.Ριζ.Α., μόνο μια φωνή θα ακουγόταν. Η νεοφασιστική φλυαρία της ασύδοτης προπαγάνδας του νεοκομμουνισμού. Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζει, προσαρμόζεται και σηκώνει ξανά κεφάλι όταν του δοθεί η ευκαιρία. Όσο οι άνθρωποι αυτοί είναι στην εξουσία, η δημοκρατία μας θα υποφέρει, τα ατομικά μας δικαιώματα θα είναι σε κίνδυνο. Η επιταγή για την άμεση εγρήγορση όσων αγαπούν την ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη.

LinkedInShare/Bookmark
Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Διαρκής επανάσταση

Γιώργου Θεοτοκά: «Αργώ» Τ.1 Βιβλιοπωλείον της Εστίας 1936, Σελ. 113

«Παίζουμε, μωρέ, παίζουμε το Κράτος, το έθνος, την πολιτισμένη κοινωνία, εμείς τα αντάξια παιδιά των ληστών και των κουρσάρων, εμείς οι έξυπνοι, οι σπουδαίοι, μια βρωμοπαρέα μπάσταρδοι αλήτες και τυχοδιώκτες, κλέψαμε το όνομα των Ελλήνων και τα λεφτά των ξένων, των Κουτόφραγκων, και παίζουμε το Κράτος στον ίσκιο της Ακρόπολης για να τους βουτήξουμε κι άλλα λεφτά, λεφτά, όσο μπορούμε περισσότερα λεφτά, κι’ ορίστε να τα λάβετε, αξιότιμοι κύριοι κερατάδες, ορίστε να πληρωθείτε από τα βράχια και τους αειμνήστους προγόνους και τους αρχαιολογικούς χώρους και τον αττικό ουρανό. Μα τώρα η Ευρώπη δεν πληρώνει πια, επειδή την πήρε κι’ αυτήν ο διάβολος με τη σειρά της, τη γριά πόρνη. Για τούτο θα ψωφήσουμε της πείνας, μες στα ερείπια του αρχαίου και του νεώτερου πολιτισμού και να με συμπαθάς. Η κωμωδία τελείωσε.»

Όταν το ’89 αναπτύχθηκε σε όλο της το μεγαλείο η επιχείρηση διάλυσης του Πα.Σο.Κ. και εξόντωσης του εθνικού ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, ο ελληνικός λαός συσπειρώθηκε και αντιστάθηκε. Έγιναν τότε τρεις φορές εκλογές. Συγκροτήθηκαν τρεις κυβερνήσεις η «παρά φύσιν», κατά τον κύριο Τσίπρα, κυβέρνηση Τζανή Τζανετάκη με σκοπό την «κάθαρση», η οικουμενική του Ξενοφώντα Ζολώτα, όπου μετείχε κατ’ ανάγκη και το ίδιο το Πα.Σο.Κ και τέλος σχηματίστηκε η επιδιωκόμενη κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη με πλειοψηφία μιας ψήφου, του μεταπηδήσαντος, μακαρίτη τώρα, Θόδωρου Κατσίκη, που είχε εκλεγεί αυτός μόνος από τη ΔΗΑΝΑ του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Αυτός ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος. Να κυβερνήσει τη χώρα ο Μητσοτάκης. Να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που θα κέρδιζαν τη γενική αποδοχή, να λεηλατήσει μέχρι τέλους, χωρίς κανένα οίκτο, το χώρο του Πα.Σο.Κ και να αφαιρέσει από τις δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις τη δυνατότητα έκφρασης. Γι’ αυτό, βέβαια, χρειαζόταν η ποινική καταδίκη και ο εγκλεισμός στη φυλακή του Ανδρέα Παπανδρέου. Τρία χρόνια μετά ο Παπανδρέου κέρδιζε θριαμβευτικά τις εκλογές και η κοινωνία μας είχε μαζικά αποδοκιμάσει τους συνωμότες του «βρώμικου ‘89».

Αν συγκρίνουμε τα γεγονότα αυτά με τα σημερινά, βλέπουμε ότι υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά. Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014, μετά κέρδισε ξανά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πάλεψε με επιτυχία να πάρει θετική απάντηση στο δημοψήφισμα με το εξωφρενικό δίλλημα, που έθεσε ο ίδιος και που γενικά από όλους στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκε ως επικοινωνιακό τέχνασμα και προ 10 ημερών ζήτησε ξανά για τέταρτη φορά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Τι ρόλο παίζει αυτός ο τύπος, που κάθε φορά που κερδίζει τις εκλογές αρχίζει να σχεδιάζει πότε θα ξανακάνει τις επόμενες για να αποκτήσει ακόμα πιο «κρυστάλλινη», ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο βαριά και γεμάτη ευθύνες εντολή διακυβέρνησης της χώρας και που ανάμεσα στη μια εκλογική αναμέτρηση και στην άλλη ξεκουράζεται;

Το λέω αυτό, γιατί μου έχει κάνει κατάπληξη το προσωπικό της νέας κυβέρνησης. Μελέτησα με προσοχή τα πρόσωπα, που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση. Είναι οι ίδιοι με εκείνους της προηγούμενης με δυο τρεις σπάνιες εξαιρέσεις. Και αυτοί που κάποιον αντικατέστησαν ανήκουν στα ίδια ρεύματα. Γιατί το σύνολο αυτών των ανικάνων θα μεταβληθεί σε ομάδα κρούσης για να φέρουμε επιτέλους εργασίες και ανάπτυξη στον τόπο αυτόν; Μήπως πρόκειται για διαρκή επανάσταση; Μήπως μας κυβερνούν Τροτσκιστές; Θα το δεχόμουν πολύ ευχαρίστως ως δικαιολογία για την πρόκληση, που συνιστούν αυτές οι τρίτες εκλογές, εάν δεν ήξερα πόσο βαθιά σταλινική είναι η παιδεία των ανθρώπων που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας. Ελάχιστα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη είχαν την ευκαιρία, όπως το δικό μας με την ΟΠΛΑ και με τις επαναστατικές δυνάμεις που είχε ήδη συγκροτήσει για τη μονοπώληση της εξουσίας, να απαλλαγούν τόσο έγκαιρα και τόσο ολοκληρωτικά από τους Τροτσκιστές αντιπάλους τους. Μάλλον απίθανο είναι το δόγμα Τσίπρα να είναι ανάλογο με εκείνο του Λέοντος Τρότσκι. Το πιθανότερο είναι ότι μια άθλια ομάδα μικροαστών καβάλησε την εξουσία και είναι έτοιμοι για όλα για να μην αφιππεύσουν.

Στο μεταξύ εταιρίες, ξαδέρφια, «θείοι», στελέχια και στελεχάκια όλων των επιπέδων και άλλοι παράγοντες της αρπαχτής έχουν πάρει θέσεις. Αν αναρωτιέστε τι κάνουν τόσες ώρες χωρίς να παράγουν τίποτα, η απάντηση είναι απλή: αυτοί δεν είναι απλώς όργανα και σύμμαχοι της διαπλοκής, είναι η διαπλοκή.

 

 

Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Διαπραγματεύσεις

Το άρθρο αυτό γράφεται τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Όπως είναι φυσικό δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έκβασή τους, όμως είτε προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, είτε και που είναι και το πιθανότερο μία κυβέρνηση ευρύτατης συναίνεσης, οι αρμόδιοι θα πρέπει την επομένη της ορκωμοσίας τους, να πάρουν το δρόμο του Γολγοθά των Βρυξελλών και να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση.

Δεν εννοούμε, βέβαια, με κανέναν τρόπο επαναδιαπραγμάτευση, όπως άφηνε να εννοηθεί ο αρχηγός και οι ειδικευμένοι στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Pactasountservandaκαι scriptamanent, όπως θα έλεγαν και οι πρόγονοι του νομικού μας πολιτισμού Λατίνοι. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί σχεδόν πάντα στο παρελθόν, η εφαρμογή των κειμένων, που προκύπτουν από τα κατευθυντήρια όργανα της Ευρώπης, είναι πάντα μια περίπλοκη υπόθεση και υπάρχει ένα περιθώριο ερμηνείας, που δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης ή επιδείνωσης των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί ανάλογα με τη μορφή που θα πάρει η διαπραγμάτευση.

Το γενικό πλαίσιο, λοιπόν, της επόμενης κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή, είναι δεδομένο. Είναι το μνημόνιο και οι συμφωνημένες γενικές εφαρμοστικές του διατάξεις. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και καλό θα ήταν να μη γίνει τέτοια απόπειρα και να μην αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη προς αυτήν την κατεύθυνση για λόγους δημαγωγίας και ψηφοθηρίας. Πολλοί αγανάκτησαν όταν πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της επιτροπής και σεσημασμένος φίλος της Ελλάδας Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ προειδοποίησε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι οποιαδήποτε απόπειρα αθέτησης των συμφωνημένων ή πλημμελούς εφαρμογής τους θα δημιουργούσε ιδιαίτερα δυσάρεστο κλίμα για τη χώρα μας. Όμως, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Στη χώρα που γέννησε τον Αίσωπο θα ήταν περίεργο να επιμένουν μερικοί να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να φωνάζουν αναίτια «Λύκος!! Λύκος!!» κάθε φορά που η ζωή τους δυσκολεύει.

Δεύτερο αίτημα των καιρών είναι η επάρκεια των εκπροσώπων. Πρέπει να είναι πρόσωπα γενικής αποδοχής. Ιδιαίτερα μετά την διαπόμπευση της χώρας από τον ανεκδιήγητο και αλλοπρόσαλλο κ. Βαρουφάκη για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών είναι ανάγκη να επιλεγεί πρόσωπο χωρίς ιδεοληψίες, κομματικό παρελθόν, με τη μέγιστη δυνατή αποδοχή στους κοινοτικούς μηχανισμούς. Εδώ εννοούμε ότι πίσω από το ταμπελάκι που λέει «ΕΛΛΑΣ» αποκλείεται να καθίσει στα κοινοτικά τραπέζια οπαδός της μαρξιστικής – λενινιστικής ανάλυσης ακόμα και αν ο ίδιος δεν στερείται σοβαρότητας. Ούτε, όμως, μεταξύ των πολιτευτών και ενδεχόμενα βουλευτών της ΝΔ είναι σκόπιμο να επιλεγεί το πρόσωπο που θα έχει στα χέρια του την τύχη της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν στην κοινωνία προσωπικότητες καταξιωμένες που έχουν, βέβαια, ως πολίτες προτιμήσεις και πεποιθήσεις, αλλά δεν έχουν ακόμα καταβροχθισθεί από τον Μολώχ της κομματικής αντιπαράθεσης. Ας τους βρούμε και ας τους αξιοποιήσουμε για τη σωτηρία της χώρας.

Τέλος, πρέπει οι ηγεσίες και όσοι βουλευτές εκλεγούν την Κυριακή που έρχεται και φιλοδοξούν να εκφράσουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να δεσμευτούν με όρκο «φρικτό» ότι δε θα θέσουν σε κίνδυνο για δευτερεύοντες λόγους την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η δέσμευση θα μπορούσε να είναι κάτι απλό. Ότι δηλαδή ο εξαναγκαζόμενος από τη συνείδησή του, που προφανώς πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, να εγκαταλείψει την κυβερνητική πλειοψηφία, οφείλει να παραιτηθεί και να αποδώσει την έδρα του στον πολιτικό σχηματισμό που τον εξέλεξε.

Μόνο με τάξη, ασφάλεια, κυβερνητική και φορολογική σταθερότητα και αφού ξανανοίξουν τα μεταλλεία στη Χαλκιδική θα υπάρξουν άμεσα νέες επενδύσεις, οικονομική ανάκαμψη, μείωση της ανεργίας και έμμεσα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μείωση του χρέους.

Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Διακύβευμα

Κατά καιρούς εμφανίζεται ως κομήτης μια εξεζητημένη λέξη από τον απέραντο θησαυρό εννοιών, που διαθέτει η υπέροχη ελληνική γλώσσα. Αντικαθιστά άλλες απλούστερες και συνήθως έχει σύντομο βίο. Είναι μια διαδικασία, που την παρακολουθώ με ενδιαφέρον και την προτιμώ από την αντίστροφη αντικατάσταση πολλών συνθέτων εννοιών από μια απλοποίηση συνήθως εισαγόμενη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βλακώδης υιοθέτηση από το πολιτικό και επικοινωνιακό μας κατεστημένο, που ως γνωστόν είναι ημιαναλφάβητο, του λατινικής προέλευσης απλοποιητικού όρου «contra». Βαθμιαία αντικατέστησε και εξαφάνισε λέξεις που είχαν η καθεμιά την ιστορία της και κάποια απόχρωση όπως: διένεξη, διαφωνία, διαπληκτισμός, αντιπαράθεση, διχογνωμία, αντίθεση κ.ο.κ. Εδώ και χρόνια, όλες αυτές οι πλουσιοπάροχες σε έννοια λέξεις έχουν συλλήβδην αντικατασταθεί από την κόντρα.

Παλιά, όταν ένας φιλόδοξος πολιτικός ή δημοσιογράφος ήθελε να περάσει στην πρώτη γραμμή, πρότεινε συνταγματική αναθεώρηση. Συνήθως έβρισκε ευήκοα ώτα στην ίδια τη βουλή ή από όμοιούς του, που ψοφούσαν για διάκριση και πάντα από το λόμπυ των συνταγματολόγων, που εκ των πραγμάτων ήταν οι ειδικοί επί του θέματος. Αν πας σε ένα χασάπη και τον ρωτήσεις: «Τι να φάμε σήμερα;» είναι πολύ πιθανότερο να σου προτείνει κάποιο φιλέτο ή μπουτάκι αρνίσιο, παρά συναγρίδα ή φρεσκότατο γαύρο. Έτσι και οι συνταγματολόγοι – που κατά κάποιον παλιό μαχόμενο δικηγόρο που γνώριζα, ήταν αυτοί, που δεν μπορούσαν ποτέ να μάθουν Δικονομία – ενθουσιάζονταν βλέποντας στάδιο δόξης λαμπρό. Από τη μεταπολίτευση έγιναν κάμποσες αναθεωρήσεις ή συζητήσεις τέτοιου είδους. Τα βασικά θέματα της πολιτείας δεν τολμήσαμε ποτέ να τα αγγίξουμε. Έτσι, το πολιτικό και επικοινωνιακό κατεστημένο, με προεξάρχοντες τους συνταγματολόγους, οδήγησε το πολιτικό σύστημα σε σήψη και σε διάλυση. Οδηγηθήκαμε, λοιπόν, στην ανάγκη «διακυβεύματος»;

Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι μας διαβάζουν έχουν παίξει κάποτε στη ζωή τους τάβλι ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι προϋποθέτει ζάρια όπως monopolyή μπαρμπούτι. Ας αναπολήσουμε τέτοιες στιγμές. Ο παίκτης κινεί νευρικά μέσα στη χούφτα του τους κύβους και με ένα απότομο σπάσιμο του χεριού τους εκσφενδονίζει πάνω στη συμφωνημένη επιφάνεια. Το αποτέλεσμα, που προκύπτει, είναι προφανώς τυχαίο. Μπορεί να φέρεις θριαμβευτικά δυο εξάρες ή ντόρτια ή να αναγκαστείς στο ταπεινό ασσόδυο.

Να υποθέσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο υπερασπίστηκε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας της ευρωζώνης; Να υποθέσουμε ότι τα έπαιξε όλα στα ζάρια; Αν κάτι τέτοιο δε συνέβη και η στάση τους ήταν αντικείμενο σχεδιασμού και εκτίμησης του συσχετισμού δυνάμεων και προσπάθειας οικοδόμησης συμμαχιών, τότε τι νόημα έχει η χρησιμοποίηση του όρου διακύβευμα στην εκ των υστέρων περιγραφή των γεγονότων;

Το παιδί μπήκε μόνο του με τα δύο εξάσφαιρά του ξεκούμπωτα και ένα τσιγάρο μισοσβησμένο να κρέμεται στην άκρη των χειλιών του και βάδισε ατρόμητα προς το μπαρ κοιτάζοντας με το ατσάλινο βλέμμα του το επίφοβο κοινό του BarSaloon «Euro»; Ή πέρασε τις ώρες του στο πρώτο πάτωμα στην αγκαλιά της θείας Άνγκελας, που ντυμένη με δαντέλες Βαυαρίας, τον γαργαλούσε μέχρι να υποκύψει; Ως πότε πια οι παλικαρισμοί και τα διακυβεύματα;

Τώρα, που ο Λαφαζάνης βρήκε επιτέλους ταξί για το Νομισματοκοπείον, δεν κάνουμε και καμιά δουλειά; Ο κόσμος υποφέρει.

Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Βάσεις

Οι συνομήλικοι μου, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είχαν συνδεθεί με αυτό που ονομάστηκε δημοκρατική παράταξη ή κεντροαριστερά πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους υπό την επήρεια του συνθήματος: «έξω οι βάσεις του θανάτου». Η αναφορά ήταν προφανής. Αμερικάνοι, κυρίως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, 60.000 περίπου σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 100.000 αν υπολογίζαμε και τα μέλη των οικογενειών τους , ήταν εγκατεστημένοι στη Σούδα έξω από τα Χανιά, σε ένα τμήμα του αεροδρομίου του Ελληνικού, στην παραλία της Νέας Μάκρης, στην Ελευσίνα, όπου υπήρχε σκαμμένος στις πλευρές της Πάρνηθας και χώρος αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τα συστήματα προπαγάνδας, τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης υπερσύγχρονων μέσων αποτροπής, πυρηνικών και συμβατικών, ήταν απόλυτα ενταγμένα στο κλίμα του ψυχρού πολέμου και επομένως ήταν λογικό, με βάση τη λογική μας εκείνης της εποχής, να θεωρούμε αμυντική κάθε κίνηση του σοβιετικού στρατοπέδου και επιθετική κάθε αντίθετη κίνηση του ΝΑΤΟ και της Αμερικής. Ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του Στάλιν και την επικράτηση του γραφικού και χαρωπού Ουκρανού χαχόλου Νικήτα Κρούτσεφ η φιλία και η συμπαράσταση προς την Σοβιετική Ένωση και την εξωτερική της πολιτική ήταν δεδομένη για έναν προοδευτικό νέο. Τότε είχα εκλεγεί αντιπρόεδρος του ελληνοσοβιετικού συνδέσμου με πρόεδρο τον μακαρίτη Βαγγέλη Γιαννόπουλο και πρόεδρος του ελληνοκουβανικού με γενικό γραμματέα και κινητήρια δύναμη τον επίσης μακαρίτη Ανδρέα Λεντάκη. Τα χρόνια πέρασαν. Η τελευταία αξιοποίηση των αντιαμερικανικών αισθημάτων του λαού μας έγινε όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές του 1981 και δε θα ξεχάσω ποτέ το ατέλειωτο ποτάμι που πανηγύριζε μεταξύ Ομόνοιας και Συντάγματος με δύο βασικά συνθήματα. Αυτό που προαναφέραμε για τις βάσεις και το άλλο πασίγνωστο: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο».

Για τις βάσεις υπήρχε και ειδική προσπάθεια με διαπραγματεύσεις, που διεξήγαγε με πλήρη πρωτοβουλία ο βετεράνος της πολιτικής και της δημοσιογραφίας Γιάννης Καψής, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και μέγας γνώστης της γλώσσας και της νοοτροπίας των Αμερικανών. Παράλληλα, όμως, και με ρυθμούς, που καμιά φορά δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε, άλλαζαν τα δεδομένα. Νέες τεχνολογίες, νέες ισορροπίες προετοίμαζαν σιγά, σιγά, πολλές φορές χωρίς να είναι ορατές με γυμνό μάτι, τις προϋποθέσεις της κατάρρευσης του κομμουνιστικού συστήματος παντού στην Ανατολική Ευρώπη και τελικά και στην ίδια τη Σοβιετική Ένωση. Η μία μετά την άλλη, οι αμερικανικές βάσεις μείωναν το προσωπικό τους και αντίστοιχα τους προϋπολογισμούς τους, είχαν λιγότερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, άδειαζαν τους χώρους αποθήκευσης από τα πιο προηγμένα όπλα, που δεν ήταν πια τόσο ανάγκη να βρίσκονται τόσο κοντά στο «σιδηρούν παραπέτσαμα», το οποίον εξάλλου είχε σιγά, σιγά καταρρεύσει.

Ήρθε, λοιπόν, μια μέρα, που ακόμα και ο πιο επίμονος μαχητής ήταν υποχρεωμένος να αντιληφθεί ότι οι βάσεις δεν υπήρχαν πια και ότι αυτοί που ασχολούντο με τα κατάλοιπα μιας τέτοιας δυτικής δραστηριότητας ήταν πολύ διαφορετικοί από τους αγέρωχους πεζοναύτες του παρελθόντος. Γι’ αυτό, με μεγάλη έκπληξη και κάποιον κρυφό ενθουσιασμό διάβασα προχθές στην Καθημερινή (27/8/2015) την ακόλουθη είδηση: «Κατάρρευση των βάσεων. Ρεκόρ χαμηλού βαθμού εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφηκε φέτος. Υποψήφιος εισήχθη με 1,13 στο Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (sic) των ΤΕΙ στην Άμφισσα, αποκαλύπτοντας την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ».

Δεν αλλάζουν, λοιπόν, οι στόχοι της Αριστεράς. Απλώς προσαρμόζονται. Κάποτε η βάση για να μη μείνεις στην ίδια τάξη ή για να εισαχθείς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 10 στα 20 ή 5 στα δέκα. Τώρα με λευκή κόλλα, γιατί αυτό περίπου φαντάζομαι περιγράφει η είδηση που σας ανέφερα, μπορείς να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στην Άμφισσα. Ο Απόλλων μόνο μπορεί να καταλάβει με ποιο αντικείμενο θα ασχοληθείς! Όπως και να ‘ναι μετά από μερικά χρόνια φραπεδιάς και ταβλιού στις τοπικές καφετέριες, αν έχεις το κατάλληλο κομματικό «κονέ» και την τύχη να πέσεις πάνω σε κανέναν Προκόπη Παυλόπουλο, μπορεί να γίνεις μόνιμος δημόσιος υπάλληλος μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.

Κάτω λοιπόν οι βάσεις και οι κοινωνικές διακρίσεις. Ζήτω οι «χρήσιμοι» δημόσιοι υπάλληλοι, που ψηφίζουν σύσσωμοι τα παλληκάρια της εθνικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Ξέρετε δηλαδή ποιους. Αυτά τα παλληκάρια που δεν πονάν ποτέ.

 

Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

Newsbeast.grΠάγκαλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα πέσειNewsbeast.grΠάγκαλος σημείωσε: «Το συγκρότημα αυτό δεν έχει παραπάνω από τέσσερις ή πέντε μήνες ζωή κι αυτό το βγάζω κι από τη μέση ζωή των κυβε [...]

Πρώτο ΘΕΜΑΠάγκαλος: «Αυτοί που μας κυβερνούν είναι ψυχασθενείς»Πρώτο ΘΕΜΑΜε τον ιδιαίτερο, δικό του καυστικό τρόπο σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις και την επικαιρότητα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας π [...]

NewsBombΠάγκαλος: Προτείνει Κώστα Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔNewsBomb"Έχω λαμπρές μαρτυρίες για τη δράση του στην Κεντρική Ελλάδα, για το άνοιγμά του σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, για την πρ [...]

gazzetta.grΠάγκαλος: Αθλια ομάδα μικροαστών που καβάλησε την εξουσίαgazzetta.grΠάγκαλος: Αθλια ομάδα μικροαστών που καβάλησε την εξουσία. «Σύνολο ανίκανων» ήταν ένας από τους χαρακτηρισμούς, που απέδω [...]

Newsbeast.grΠάγκαλος: Ο λαός ψήφισε πολιτική αστάθειαNewsbeast.grΣτο εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ο Θεόδωρος Πάγκαλος, επισημα [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish