Σκοπιμότητα ή ελεύθερη επιλογή

Στις εθνικές εκλογές ο συνειδητός και ώριμος ψηφοφόρος πολίτης ανήκει κατ’ αρχήν σε κάποιον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο. Οι αιτίες είναι η επαγγελματική απασχόληση, η συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις και πολλές φορές ιστορικού χαρακτήρα καταβολές, όπως η οικογενειακή παράδοση ή ο τόπος καταγωγής. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες επιλογές ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν την εκπροσώπηση του συγκεκριμένου χώρου. Η σύγκριση κυβερνητικών προγραμμάτων και η αναδρομή στις κυβερνητικές ή αντιπολιτευτικές επιδόσεις του συγκεκριμένου κόμματος, καθώς και η αξιοπιστία της ηγεσίας του, παίζουν ρόλο για την τελική επιλογή. Οπου, όπως στην Ελλάδα, υπάρχει το σύστημα του σταυρού προτίμησης, αξιολογούνται και τα άτομα που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο.

Η ψήφος στις εθνικές εκλογές έχει τελεσίδικο χαρακτήρα. Συμβάλλει στη δημιουργία της επιθυμητής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το ψηφοδέλτιο, όπως το βλήμα του πυροβόλου όπλου, από τη στιγμή που πέφτει στην κάλπη διαμορφώνει το μέλλον. Δεν γνωρίζω αν κάποιος κάποτε έκοψε τα χέρια του μετανιωμένος, γνωρίζω όμως ότι ακόμη και αυτή η ακραία μορφή αυτοκριτικής δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.
Ολόκληρο το άρθρο ›

LinkedInShare/Bookmark
Posted in ΤΟΒΗΜΑ

ΒΗΜΑFM 99.5: 09.04.2014

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Posted in Ήχος, Ραδιόφωνο

Κοσμογονία και η εσωτερική αυλή

Καθημερινά ή κάποια διεθνής πηγή ή κάποιος ετερόφωτος ή πηγαίος ντόπιος διανοητής επισημαίνουν ότι στην Ευρώπη επίκειται κοσμογονία. Σε μια τόσης έντασης και τέτοιας έκτασης αλλαγή συνθηκών είναι φυσικό μερικοί να βρεθούν στον δρόμο για την κορυφή του Ολύμπου και άλλοι να κατακρημνιστούν και να εξαφανιστούν στα Τάρταρα.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ατελής αλλά μόνη υπαρκτή εκπροσώπηση των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τους 21 εκπροσώπους της χώρας στο αντιπροσωπευτικό αυτό σώμα θα κληθούμε να εκλέξουμε σε περίπου 40 ημέρες.

Λογικό θα ήταν μπροστά σε μια τέτοια προοπτική να έχει αρχίσει ήδη να κυριαρχεί ο ουσιαστικός, σε βάθος, προβληματισμός γύρω από τις βασικές επιλογές που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.
Αυτή η διαπίστωση έχει ιδιαίτερη αξία για τον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Υποτίθεται ότι ο σχεδιασμός της μελλοντικής δράσης γίνεται συλλογικά από τους πολίτες που δραστηριοποιούνται γύρω από τις βασικές αξίες αυτής της παράταξης. Εξειδικεύεται σε προγραμματικές δεσμεύσεις που στηρίζονται στην επιστημονική ανάλυση, στην πολιτική πείρα και στην ψύχραιμη και επιστημονική μελέτη του συσχετισμού οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η παράταξη αυτή δεν επιτρέπεται να αφήνει τον εαυτό της να επηρεαστεί από προκαταλήψεις, φανατισμούς και συναισθήματα ή, τέλος, προσωπικές ματαιοδοξίες.
Ολόκληρο το άρθρο ›

Posted in ΤΟΒΗΜΑ

ΒΗΜΑFM 99.5: 01.04.2014

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Posted in Ήχος, Ραδιόφωνο

Ο λαός και το ΠαΣοΚ

Ενα από τα μεγαλύτερα εργατικά κέντρα της Ελλάδας είναι εκείνο της Ελευσίνας και της υπόλοιπης Δυτικής Αττικής. Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί είναι το εν δυνάμει ποίμνιό του. Εκεί, σ’ αυτή την περιοχή που παλιά κάλυπταν εκτεταμένες φυτείες ελαιοδέντρων και μερικά άγονα μεν, αλλά με καρπούς εξαιρετικής ποιότητας σταροχώραφα, χτυπάει η καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας. Τα 2/3 των προϊόντων της μεταποίησης στη χώρα μας, αν εξαιρέσει κανείς τη διατροφή, προέρχονται από αυτή την περιοχή. Οι καινούργιοι κλάδοι (συσκευασία, τελική παρουσίαση προϊόντος, μεταφορά, αποθήκευση, συναρμολόγηση, επανεξαγωγή και τα κάθε είδους logistics) εκεί έχουν, κατά κύριο λόγο, την έδρα τους. Εκεί και οι πολυεθνικές: η κινεζική COSCO, η αμερικανική Ηewlett Packard για την ασιατική παραγωγή της, οι έλληνες κυρίαρχοι στον τομέα του τσιμέντου με τον Τιτάνα κ.ά. εκεί έχουν τα στρατηγεία τους, τη διοίκησή τους, τα παγκόσμια ή πανευρωπαϊκά επιτελεία τους.
Posted in ΤΟΒΗΜΑ
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

ZouglaΠάγκαλος κατά ΛαζόπουλουZouglaΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Απριλίου 2014, 14:52. Αφετηρία για δραστικές αλλαγές στον χώρο της κεντροαριστεράς θεωρεί τις ευρωεκλογές ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Με δηλώσε [...]

Πάγκαλος: Να αυτοδιαλυθούν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και 58Nooz.grΜε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA, προτείνει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των "58", αμέσως μετά τις εκλογές του Μα [...]

www.star.grΘ. Πάγκαλος: Χειμαρρώδης για Σαμαρά και Λαζόπουλοwww.star.gr​Συνέχεια στον σάλο που προκλήθηκε τη Μ.Δευτέρα στην κυβέρνηση με την απουσία του ΠΑΣΟΚ από την εξαγγελία για τους αστέγους δίνει [...]

NewsBombΠάγκαλος: Έχει δίκιο ο ΒενιζέλοςNewsBombΠάγκαλος, είπε πως ο χειρισμός του θέματος ήταν λανθασμένος και πως παρέσυραν τον Πρωθυπουργό «οι γνωστοί του σύμβουλοι» τους οποίους «πρέπει να τους πά [...]

Θ. Πάγκαλος: Να αυτοδιαλυθούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡCapital.grΤην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος που να συμπεριλαμβάνει το "ιδεολογικό" στίγμα τη [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Σχόλια