Μυστήρια του αβγού

Με ξύπνησε (γράφω Μεγάλη Τετάρτη) η δεκαετής κόρη μου, που κάτι ανακάτευε θορυβωδώς στο παρακείμενο δωμάτιό της. Οταν τη ρώτησα «Γιατί, κοριτσάκι μου, ξύπνησες τόσο νωρίς χωρίς λόγο;» μου απάντησε: «Τι χωρίς λόγο, βρε μπαμπά; Θα βάψουμε αβγά με τη μαμά» και αποχώρησε με υπερήφανο και πολυάσχολο ύφος.

Από μικρός, σε ένα σπίτι όπου οι γυναίκες εφάρμοζαν με μεγάλη αυστηρότητα τους κανόνες της πασχαλινής ορθόδοξης νηστείας, είχα προβληματιστεί γύρω από τη βαθύτερη σημασία και το συμβολικό νόημα των απαγορεύσεων και των ελευθεριοτήτων της πασχαλινής νηστείας και της κορύφωσής της στο όργιο των ημερών του Πάσχα.

Είχα το προνόμιο, στα πρώτα πανεπιστημιακά μου χρόνια, να συζητώ συχνά με έναν ξεχωριστό, από κάθε άποψη, άνθρωπο και ιερωμένο, τον παπα-Γιώργη Πυρουνάκη. Ημουν τότε οπαδός του ιστορικού υλισμού, αλλά ο φανατισμός, η παραδοξολογία και το πνεύμα αντιλογίας που με χαρακτήριζαν δεν αποθάρρυναν τον μεγάλο συνομιλητή μου.

Μου είχε εξηγήσει πως οι ρίζες των απαγορεύσεων της νηστείας προϋπήρχαν σε παλαιότερες θρησκείες της Μεσογείου, πως συνδέονταν αρμονικά με τις ετήσιες εξελίξεις του εύκρατου κλίματός μας και είχαν αναμφισβήτητη οικολογική χρησιμότητα.

Πως παραδείγματος χάρη είναι λογικό να τρως τις ελιές που σαπίζουν, όταν η θερμοκρασία του καλοκαιριού έλιωνε το χοντρό αλάτι που τις προστάτευε. Αντιθέτως, χρήσιμη ήταν η εξοικονόμηση λαδιού, διότι η ελιά μπορούσε καπριτσιόζικα να καρποφορεί μία φορά στα δύο ή στα τρία χρόνια.
Ολόκληρο το άρθρο ›

LinkedInShare/Bookmark
Posted in ΤΟΒΗΜΑ

Σκοπιμότητα ή ελεύθερη επιλογή

Στις εθνικές εκλογές ο συνειδητός και ώριμος ψηφοφόρος πολίτης ανήκει κατ’ αρχήν σε κάποιον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο. Οι αιτίες είναι η επαγγελματική απασχόληση, η συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις και πολλές φορές ιστορικού χαρακτήρα καταβολές, όπως η οικογενειακή παράδοση ή ο τόπος καταγωγής. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες επιλογές ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν την εκπροσώπηση του συγκεκριμένου χώρου. Η σύγκριση κυβερνητικών προγραμμάτων και η αναδρομή στις κυβερνητικές ή αντιπολιτευτικές επιδόσεις του συγκεκριμένου κόμματος, καθώς και η αξιοπιστία της ηγεσίας του, παίζουν ρόλο για την τελική επιλογή. Οπου, όπως στην Ελλάδα, υπάρχει το σύστημα του σταυρού προτίμησης, αξιολογούνται και τα άτομα που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο.

Η ψήφος στις εθνικές εκλογές έχει τελεσίδικο χαρακτήρα. Συμβάλλει στη δημιουργία της επιθυμητής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το ψηφοδέλτιο, όπως το βλήμα του πυροβόλου όπλου, από τη στιγμή που πέφτει στην κάλπη διαμορφώνει το μέλλον. Δεν γνωρίζω αν κάποιος κάποτε έκοψε τα χέρια του μετανιωμένος, γνωρίζω όμως ότι ακόμη και αυτή η ακραία μορφή αυτοκριτικής δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.
Ολόκληρο το άρθρο ›

Posted in ΤΟΒΗΜΑ

ΒΗΜΑFM 99.5: 09.04.2014

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Posted in Ήχος, Ραδιόφωνο

Κοσμογονία και η εσωτερική αυλή

Καθημερινά ή κάποια διεθνής πηγή ή κάποιος ετερόφωτος ή πηγαίος ντόπιος διανοητής επισημαίνουν ότι στην Ευρώπη επίκειται κοσμογονία. Σε μια τόσης έντασης και τέτοιας έκτασης αλλαγή συνθηκών είναι φυσικό μερικοί να βρεθούν στον δρόμο για την κορυφή του Ολύμπου και άλλοι να κατακρημνιστούν και να εξαφανιστούν στα Τάρταρα.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ατελής αλλά μόνη υπαρκτή εκπροσώπηση των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τους 21 εκπροσώπους της χώρας στο αντιπροσωπευτικό αυτό σώμα θα κληθούμε να εκλέξουμε σε περίπου 40 ημέρες.

Λογικό θα ήταν μπροστά σε μια τέτοια προοπτική να έχει αρχίσει ήδη να κυριαρχεί ο ουσιαστικός, σε βάθος, προβληματισμός γύρω από τις βασικές επιλογές που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.
Αυτή η διαπίστωση έχει ιδιαίτερη αξία για τον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Υποτίθεται ότι ο σχεδιασμός της μελλοντικής δράσης γίνεται συλλογικά από τους πολίτες που δραστηριοποιούνται γύρω από τις βασικές αξίες αυτής της παράταξης. Εξειδικεύεται σε προγραμματικές δεσμεύσεις που στηρίζονται στην επιστημονική ανάλυση, στην πολιτική πείρα και στην ψύχραιμη και επιστημονική μελέτη του συσχετισμού οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η παράταξη αυτή δεν επιτρέπεται να αφήνει τον εαυτό της να επηρεαστεί από προκαταλήψεις, φανατισμούς και συναισθήματα ή, τέλος, προσωπικές ματαιοδοξίες.
Ολόκληρο το άρθρο ›

Posted in ΤΟΒΗΜΑ

ΒΗΜΑFM 99.5: 01.04.2014

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Posted in Ήχος, Ραδιόφωνο
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

NαυτεμπορικηΜε αγωγές απειλεί το ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. ΠάγκαλοςNαυτεμπορικηΜε αγωγές απειλεί ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, το συντάκτη της χθεσινής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται ως ο άνθρω [...]

News247.grΠάγκαλος μαινόμενος για Κρήτη: "Να γίνει ανακατάληψη του νησιού ...News247.grΟι Κρητικοί, αφού έδωσαν αρχικά δίκιο στον Θεόδωρο Πάγκαλο, για το ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθ [...]

NαυτεμπορικηΘ. Πάγκαλος για υποψηφιότητα Σαμπιχά: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το ...NαυτεμπορικηΟ ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν, σχολίασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφορικά με την απομάκρυνση της υποψηφιότητα [...]

Το Βήμα OnlineΘ. Πάγκαλος: «Με τον κ. Σκουρλέτη θα γνωριστούμε καλύτερα»Το Βήμα OnlineΤην Τετάρτη 23 Απριλίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο και απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ [...]

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα δικαίωμα κριτικής δεν διαθέτει ο Θ. ΠάγκαλοςNαυτεμπορικηΤην άποψη ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν έχει ούτε ηθικό ούτε και πολιτικό δικαίωμα να κάνει κριτική για τις «σχέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ με [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Σχόλια