Μαζί τα φάγαμε

Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας «πώς τα φάγατε τα λεφτά», που μας ρωτάει ο κόσμος είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.

Θεόδωρος Πάγκαλος, Βουλή, 21.09.2010

 

Η τεκμηρίωση του «Όλοι μαζί τα φάγαμε» θα περιλαμβάνεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου, το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει σε e-book.

Το βιβλίο ορίζει την έννοια της συνευθύνης και της συνενοχής των πολιτών στο πάρτυ που έγινε. Επίσης, περιγράφει το πόσα, πότε, πώς και ποιοι «τα φάγανε», πώς κατανέμεται η ευθύνη από πάνω προς τα κάτω και περιλαμβάνει συγκεκριμένες ιστορίες.

Η γνωστοποίηση των παραπάνω πληροφοριών θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της πολιτικής κατάστασης της χώρας. Επίσης θα δράσει «παιδευτικά» ειδικά για τους νέους, ώστε να μετασχηματιστεί η θέληση για μια κρατικοδίαιτη θέση στο δημόσιο σε θέληση για ανάπτυξη και δημιουργία.

Στο εγχείρημα αυτό θα βοηθήσει η κατάθεση ιστοριών «Μαζί τα φάγαμε» από τους πολίτες. Ζητούμε από τους πολίτες με την τεχνική crowdsourcing να μας στείλουν επώνυμα, ή ανώνυμα, την ιστορία τους.

Οι ανώνυμες ιστορίες, θα δημοσιευθούν στο βιβλίο και σε ειδικό δικτυακό τόπο. Οι επώνυμες θα μπορέσουν να αποτελέσουν υλικό προς περαιτέρω έρευνα.

Η φόρμα υποβολής στο www.pangalos.gr έχει κλείσει. Παρακαλούμε καταγράψτε την ιστορία ή το σχόλιό σας στο http://mazi-ta-fagame.gr .

Για απευθείας αγορά του βιβλίου πατήστε εδώ.

LinkedInShare/Bookmark
 • αλεξανδρος μιχαηλιδης

  δυστηχως δεν εχουμε το γνωθις εαυτον σαν λαος…

  μαζι σου θοδωρε….

 • Nikos Anastasopoulos

  Ωραία ‘’μαζί τα φάγαμε’’ και τώρα ας πούμε πως έτσι θα δικαιολογηθεί όλη η κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα μας. Ναι έχουμε δημοκρατία διαλέγουμε ελεύθερα τα άτομα που θέλουμε να μας αντιπροσωπεύουν στην πολιτική ζωή. οι επιλογές μας όμως μέχρι τώρα έχουν αποδειχτεί λανθασμένες .υποτίθεται ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δεν είναι ένα τυχαίο άτομο. έχει συγκεκριμένη μόρφωση και παιδιά, όταν δηλαδή θα υπάρξουν στοιχεία διαφθοράς κ από πολίτες κ από πολιτικούς..οι άξιοι πραγματικά πολιτικοί δεν θα επιτρέψουν να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις αυτό το κακό..ο πολιτικός θα πρέπει να αγκαλιάζει τον πολίτη να τον βοηθά συνετά .αλλά κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό .αν ο ίδιος ο πολίτικος έβαζε ένα τέλος και ήξερε τον πραγματικό του ρόλο τώρα δεν θα ήμασταν εδώ. αλλά πάνω απ όλα το χρήμα τα πλούτοι η άνετη ζωή. εκεί έξω λαοί ολόκληροι πεθαίνουν καθημερινά για να έχουμε ‘’εμείς ‘’ οι υποτιθέμενοι πολιτισμένοι μια καλή ‘’ζωούλα’’. βγαίνω εκεί έξω και ρωτώ ένα μικρό παιδί τι δουλειά θέλει να κάνει όταν μεγαλώσει..κ μου απαντά ..’’πολιτικός !!!να έχω πολλά λεφτά χωρίς να κουράζομαι ιδιαίτερα .που τα παιδιά είναι το μέλλον μας .μέχρι και αυτό έχει καταστραφεί σίγουρα. Η αρχαία Ελλάδα πέθανε .ο σύγχρονος έλληνας δεν μπορεί να είναι πλέον περήφανος για το τώρα του. έχουμε χάσει τις αξίες μας όλα τα ιδανικά. πάντα έτσι ήταν ο κόσμος αλλά τουλάχιστον εμείς οι έλληνες σαν λαός με την ιστορία μας κ τη σταδιοδρομία μας σε αυτόν τον κόσμο που στην ουσία γεννήθηκε από τους προγόνους μας να μην τον αφήσουμε να σβήσει έτσι. θα έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος περήφανοι με το κεφάλι ψηλά..πάνω απ όλα είμαστε άνθρωποι .αν όλοι γνώριζαν τι θα πει ανθρωπιά ο κόσμος θα ήταν καλύτερος..τίποτα δεν είναι δύσκολο ΕΜΕΙΣ τα κάνουμε όλα περίπλοκα αφήνουμε άτομα εκεί έξω να μας γαλουχούν να Μας κοροϊδεύουν φανερά και να μην αντιδρούμε .ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

 • παντελής τουντας

  καλησπερα κατεβασα το βιβλιο και το διαβάζω Εάν και κανονικά πρεπει να το διαβάσω όλο πρωτα και μετά να σχολιάσω παρ’όλα αυτά δεν μπορώ να μην παραθέσω κάποια σχόλιατώρα
  Το πρώτο είναι ότι αναφέρεστε σε λαικιστές δημαγωγούς τύπου Τσίπρα χαρακτηρισμό με τον οποίο δεν διαφωνώ αλλα μιας και κανετε αυτή την αναφορά οφείλετε να κάνετε αναφορά και στον αρχιερέα της δημαγωγίας και βασικό υπαίτιο και ιδρυτή του κομματικού δημοσίου Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο υπηρετήσατε !
  Επίσης γράφετε : Η φράση ” τα φάγαμε όλοι μαζί ” σημαίνει οτι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς _τον Ελληνικό Λαό_ συμμετείχαμε σε μη ορθολογικές πρακτικές
  Και μικρό τμήμα τι γίνεται Κε Πάγκαλε !! ???

 • ΚΡΕΩΝ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΑΣ.
  ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΗ” ΠΛΗΓΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 • http://www.arxis.gr Γιάννης Χτούρης

  Αυτό το μαζί τα φάγαμε είναι μια πονηρή έκφραση πίσω από την οποία θέλει ο Κύριος Πάγκαλος να κρύψει τον πολιτικό κόσμο. Δηλαδή Κύριε Πάγκαλε αν μια ιδιωτική επιχείρηση φαλιρίσει, ο διαχειριστής της επιχείρησης έχει το δικαίωμα να λέει στους εργαζόμενους «δεν πειράζει, μαζί φαλιρίσαμε την επιχείρηση”. Αν το έλεγε αυτό ένας διαχειριστής θα ήταν το ανέκδοτο της ημέρας. Στην ιδιωτική επιχείρηση οι ποινές, τα πρόστιμα και όλο το κόστος που συνεπάγεται μια καταστροφή πτώχευσης, θα μπορούσε να πει ο διαχειριστής ότι «δεν πειράζει αφού όλοι μαζί φαλιρίσαμε την επιχείρηση, όλοι μαζί θα πληρώσουμε το κόστος της καταστροφής;” Γιατί ο πολιτικός μπορεί να το πει;. Γιατί ο πολιτικός μπορεί να πει “σας οδήγησα στην καταστροφή, πληρώστε τώρα όλοι για να σωθούμε” . Άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να το πει γιατί αυτός δεν είναι ο απλός υπάλληλος, ο συνταξιούχος, ο μικροεπιχειρηματίας, ο αγρότης, αλλά αυτός που εκλέχτηκε για να διοικήσει αυτή τη χώρα. Άρα δεν έχει το δικαίωμα να κρύβεται πίσω από πονηρές εκφράσεις του τύπου “μαζί τα φάγαμε”. Επίσης, αυτά τα παραδείγματα διαφθοράς που καταγράφονται είναι υπέρ σας ή εναντίον σας. Δηλαδή ο εφοριακός που έβαζε ταρίφα για να δώσει προτεραιότητες στη σειρά ή αυτός που δεν πήγαινε καθόλου στη δουλειά του και πληρωνότανε για αυτό, είναι παραδείγματα υπέρ σας ή εναντίον σας. Αυτά δείχνουν πόσο αδιάφοροι είναι η πολιτική τάξη στην Ελλάδα απέναντι στη δημοκρατία και τους θεσμούς. Γιατί όταν συμβαίνουν αυτά, η δημοκρατία και οι θεσμοί βλάπτονται. Ένα είναι το γεγονός, ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου δεν έχει ιδέα από διοίκηση, διοικούσε και διοικεί τυχαία τις μοίρες μας και το μόνο που κάνει είναι να μας παραμυθιάζει με διάφορες ιστορίες τύπου ναστραντίν χότζα, ώστε να ξεχνιόμαστε και να μην αντιδρούμε. Διαφθορά δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Διαφθορά υπάρχει σε όλα τα κράτη, αλλού περισσότερη αλλού λιγότερη. Το θέμα είναι πως τη διαχειρίζεται η πολιτική τάξη κάθε χώρας και πως οργανώνει την διοίκηση της χώρας ώστε να είναι επ’ ωφελεία των πολιτών.

 • John

  Το βιβλιο δεν το εχω διαβασει αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι Ελληνες πηραν το κομματι τους απο την πιτα. Οι λιγοι Ελληνες που δεν ειχαν μεριδιο, συνέβαλαν στο χρεος με την απαθεια τους και με την υποστήριξη τους στους γνωστους που διεκδικούσαν κομματι απο την πιτα σε περιοδο εκλογων. Δεν χρειαζεται να παω μακρια για να δωσω ενα παραδειγμα. Οι γονεις μου ειναι και οι δυο ελευθεροι επαγγελματιες και παντοτε ειχαν λιγο οφελος απο τις διαφορες κυβερνησεις που περασαν απο την Ελλαδα. Αλλά ψήφισαν στο παρελθόν κάποια πολιτική παράταξη που θα ωφελούσε καποιον οικογενειακο φιλο.

  Το μεγαλυτερο προβλημα στην Ελλαδα, που μας εφερε εδω που ειμαστε, ειναι η νοοτροπια του Ελληνα. Αν καποιος πολιτικος ελεγε την αληθεια, θα έφευγε από τον πολιτικό κόσμο την επόμενη μέρα. Ο Ελληνας δεν θελει να ακουσει την αληθεια. Ο Έλληνας θέλει μόνο να ακούσει αυτό που τον βολευει, είναι ή δεν είναι σωστό. Η σημερινη πολιτικη σκηνη φανερωνει την ασχημη νοοτροπια. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να πληρωσουν τα βασικα εξοδα του σπιτιου τους, αλλα δεν τους ενδιαφέρει αν θα βγει καποιος πολιτικος να τους πει τι πρεπει να κανουμε για να αλλαξουμε σελιδα και να βγούμε σωστα απο την κριση. Γιατι ολοι κατα βαθος γνωρίζουν ότι για να διαλύσουν το τέρας που δημιουργησαν, θα δοκιμαστουν ακομα περισσοτερο και θα πρέπει να αποδεχτούν ότι οι ευκολες δουλειες και τα ευκολα λεφτα δεν θα ξανάρθουν. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν στραφεί σε κομματα και οργανωσεις που ριχνουν τις ευθυνες σε αλλους (πολιτικες παραταξεις ή εξωτερικούς παράγοντες). Η τακτική τους δουλευει και κερδιζουν περισσοτερους υποστηρικτες χωρις καν να έχουν προβάλει ενα πλανο για να βοηθήσουν την οικονομια. Ο Ελληνας δοκιμάζατε, αλλα δεν αλλαζει. Αν οι Ελληνες θελουν την αληθεια, θα πρεπει να την αποδεχτουν. Ένα μεγάλο ποσοστό του Αθηναϊκού πληθυσμού θα πρέπει να αφησει την Αθηνα και να γυρισει στα χωρια του. Η Ελλαδα ειναι μια αγροτική χώρα και αυτη την στιγμη οχι μονο δεν εξαγουμε, αλλα ουτε καν παράγουμε αρκετά για να καλύψουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες. Οι αγορές είναι γεμάτες με εισαγωμενα φρουτα και λαχανικα.

  Το 30% του Ελληνικού πληθυσμού ηταν απασχολημένo με αγροτικες εργασιες στις αρχές του 80. Μια περίοδος όπου η Ελλάδα παρήγαγε από ρούχα μέχρι αυτοκινητα. Η βιομηχανια εχει πεθανει στις μερες μας και παρόλο που 3.8 εκατομμύρια του Ελληνικού πληθυσμού δεν εχει τελειωσει το δημοτικο και το 10% ειναι τελειως αγραμματο, το ποσοστο του εργατικου δυναμικου που ασχολείται με τις αγροτικες εργασιες εχει πεσει στο 12%. Η λογική λέει ότι θα έπρεπε να εχει ανεβει κατακορυφα απο την στιγμη που η πτώση της βιομηχανίας λιγοστεψε τις θεσεις εργασιας χαμηλων προσοντων. Και αυτο το νουμερο δεν αντιπροσωπεύει καν το πραγματικό ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού που ασχολείται με αγροτικες δουλειες, οταν το 20% του εργατικού δυναμικού στην Ελλαδα είναι μετανάστες οι οποιοι ασχολουνται με εργασιες χαμηλων προσοντων (οπως οι αγροτικες). Δηλαδη ευτυχώς που έχουμε και τους μετανάστες να παράγουν κάτι στην Ελλαδα, διαφορετικα και τις λιγες ντοπιες ντοματες που τρωμε δεν θα τις βλεπαμε. Γιατι ο Ελληνας της Αθηνας που ειναι ανεργος και δεν εχει ουτε καλα προσοντα να πιασει μια ειδικευμενη εργασία θα προτίμησει να πουλησει την ψήφο του για ένα πιάτο φαί, απο το να ριξει τα μουτρα του για να βρει μια αξιοπρεπης εργασια στο χωριο του. Με αλλα λογια η κριση δεν αλλαξε τιποτα στην νοοτροπια του Ελληνα. Πριν πουλουσε την ψήφο του για μια θεση εργασιας, τωρα την πουλαει για μικροτερα πραγματα.

  Θα ήθελα να ξεκαθαρισω οτι ειμαι Ελληνας του εξωτερικου και δεν εχω ψηφισει ποτε στην Ελλαδα. Οι αποψεις μου δεν σχετίζονται με κανενα κομμα και η αλήθεια είναι ότι πάντοτε ένιωθα τυχερος που ειμαι μακρια και δεν χρειάζεστε να σκεφτω πολυ για το ποιον θα ψηφισω οταν ολοι ειναι ιδιοι. Ποτε δεν μπορουσα να χωνεψω την λογικη συμφοιτητών μου που τα παρατάγανε ολα και έτρεχαν στην Ελλαδα για να ψηφίσουν. Αργοτερα καταλαβα οτι το ονειρο του Ελληνα ητανε να χωθει στο δημοσιο για να αραξει. Αλλά για να φτασουν εκει επρεπε να περασουν απο το κεντρο εξυπηρετησης πελατων πρωτα (τα πολιτικα γραφεια). Θα μπορουσαμε να εχουμε καλυτερους πολιτικους αλλα οι πολιτικοι αντιπροσωπευουν τους ψηφοφόρους και πράττουν όπως οι ψηφοφόροι τους θελουν να πράττουν. Στην Ελλαδα ανεβοκατεβαζουμε κυβερνησεις οποτε θελουμε με σκοπό να βρουμε ποια κυβερνηση θα κανει μαγικα να μας βολέψει ολους και να λυσει τα αλυτα χωρις να στεναχωρήσει κανεναν.

  Διαβαζω στις εφημεριδες του εξωτερικου ότι η Ελλάδα είναι σε ύφεση για περισσοτερο απο πεντε χρονια. Οι περισσοτεροι Ελληνες πιστευουν οτι ειμαστε σε υφεση τα τελευταια 2 – 2,5 χρονια. Πηρε πανω απο 2 χρονια αρνητικης οικονομιας για να αποφασίσει το Ελληνικο κρατος ότι πρέπει να μειώσει τα εξοδα του. Το μεγαλυτερο προβλημα για τις κυβερνησεις ηταν και ειναι οι ψηφοφοροι που γνωρίζουν ότι τίποτα δεν δουλεύει στην χώρα, αλλά δεν θέλουν να το αλλαξουν. Ως αποτέλεσμα, η ανεργια να χτυπάει λάθος κόσμο που βοηθούσε θετικα την οικονομια (οπως οι ελευθεροι επαγγελματιες) για να μην θυσιαστουν οι εξαγριωμενοι ψηφοφοροι (οπως ο γειτονας μου στο πατρικο μου που δουλευει στον δήμο πάνω από 15 χρόνια και μετά τις 9:30 είναι στο σπίτι του σε καθημερινη βαση). Και εδώ που είμαι τα πράγματα είναι δύσκολα αν και το σύστημα δεν είναι τόσο διεφθαρμενο όσο το Ελληνικο (εδω το πρόβλημα είναι οι τράπεζες και το χάιδεμα τους απο τις κυβερνησεις). Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστει το προβλημα ηταν οι περικοπες. Ειδα αρκετο κοσμο να χανει την δουλεια του. Αλλα δεν ειναι ολα δημοσια εδώ και επομενως όσοι έχασαν την δουλειά τους δεν ητανε ψηφοφοροι των αφεντικών τους. Έτσι οι περικοπες (σωστές ή λαθος) εφαρμόστηκαν αμεσως. Στην Ελλαδα που οι περικοπες έπρεπε να είχαν γίνει 5 χρονια πριν ακομα συζητάνε για το ποια κυβερνηση ειναι πιο εξυπνη να ξεφύγει από τον υπολοιπο κοσμο κόσμο και να ξαναδωσει ανύπαρκτες θεσεις εργασιας και λεφτα σε ολους.

Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

Έφυγε ο Νίκος Πάγκαλος  fonien.grΠάγωσε την Τετάρτη η Κριτσά και όλο το Μεραμπέλλο στο κακό νέο για τον θάνατο του Νίκου Πάγκαλου, του φωτογράφου του τόπου μας του ανθρώπου που έχει ... [...]

21-22 Αυγούστου 1926: Ο Κονδύλης ανατρέπει τον Πάγκαλο  EthnosΤο πραξικόπημα του Κονδύλη για την ανατροπή της δικτατορίας του Πάγκαλου. [...]

Γ. Πάγκαλος: "Καλώς όρισες Πέρο στην οικογένεια του Αλμυρού"  Prisma NewsΜια σπουδαία μεταγραφή ολοκλήρωσε ο Αλμυρός ο οποίος ενέταξε στην δύναμη του τον επι χρόνια αρχηγό του ΟΦΗ και πρώτο [...]

Τρίτη σερί νίκη με Κωστένογλου η ΑΕΚ  AthlitikoGrΗ ΑΕΚ έκανε μια πειστική νίκη στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Λαμία με 2-0 χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα. Τρίτη σερί νίκη του Νίκου Κωστένογλου στον πάγκο της ΑΕΚ. [...]

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ζω με 370 ευρώ τον μήνα, θέλω να τους δω κρεμασμένους  Πρώτο ΘΕΜΑ«Θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία γιατί έχουμε εμφύλιο», δηλώνει ο πληθωρικός πολιτικός που σημάδεψε την Ελλάδα της Μεταπολί [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish