Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή", 21 Ιανουαρίου 2006


Δημοσιογράφος: Καλαρίτης Λάμπρος

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

“Η Χριστίνα Βαληνάκη κατέθεσε όταν έγινε δυσβάστακτο το κόστος για τον Καραμανλή”

Υπάρχει πραγματική ανάγκη για νέα αναθεώρηση του Συντάγματος; Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η προηγούμενη αναθεώρηση έγινε λίγο στο «πόδι»,λίγο επικοινωνιακά, δηλαδή αυτό το οποίο προειδοποιεί ο Γιώργος Παπανδρέου να μην κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έκρινε ότι υπάρχει, συνεπώς δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε περισσότερο. Έχει νόημα να δούμε τους λόγους που επικαλέστηκε. Ο κ.Καραμανλής ουσιαστικά είπε στην Βουλή τέσσερις λόγους για τους οποίους θέλει να κάνει αναθεώρηση: το ασυμβίβαστο των Βουλευτών, τον βασικό μέτοχο, τα δάση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση ήταν προϊόν σοβαρής δουλειάς γι’ αυτό και το Σύνταγμά μας είναι από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη. Όπως έχω πει και παλαιότερα, προσωπικά περίμενα περισσότερα από την εν λόγω συνταγματική αναθεώρηση. Όμως και η ίδια η Νέα Δημοκρατία τελικά παραδέχεται την ποιότητα της προηγούμενης αναθεώρησης αφού η ίδια μιλά για δευτερεύουσες αλλαγές της.

Ποιος θα είναι ο γνώμονας στην συζήτηση με τους συναδέλφους σας της επιτροπής στην οποία είστε επικεφαλής, σε περιπτώσεις διαφορετικών απόψεων ή προτάσεων που μάλλον αποδείχθηκαν προβληματικές, όπως το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών; Ορισμένα μέλη της επιτροπής, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση διαφωνίας θα διατηρήσουν την αυτονομία τους στην διατύπωση των δικών τους θέσεων

Πιστεύω ειλικρινά στον διάλογο και θέλω να ακούσω με προσοχή όλους τους συνομιλητές μου. Γι’ αυτό και δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν. Όσον αφορά το Σύνταγμα δεν μπορεί να υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι σαφέστατο ότι ο Βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση, συνεπώς μπορεί και πρέπει να εκφραστεί κατά συνείδηση. Άλλωστε εγώ δεν υπήρξα ποτέ οπαδός της θεωρίας του λόχου ούτε καν σε πιο απλά ζητήματα, πόσο μάλλον στην κορυφαία πολιτειακή διαδικασία. Θέλουμε να πείσουμε, όχι να εξαναγκάσουμε.

Γιατί από τα θέματα που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ είναι ο χωρισμός Κράτους Εκκλησίας; Από πού προκύπτει ως προτεραιότητα; Κατ’ αρχήν εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει χωρισμός ή ορισμένες οριακές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δύο;

Το ΠΑΣΟΚ δεν χρησιμοποιεί την ορολογία «χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας». Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα πρέπει να δούμε συνολικά το πώς το κράτος αντιμετωπίζει τις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες και σε επίπεδο συνταγματικών διακηρύξεων. Μιλώ για τη γνωστή συνταγματική αντίφαση μεταξύ ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και επικρατούσας θρησκείας. Αντίφαση βεβαίως που υπάρχει σε διακηρυκτικό και όχι πραγματικό επίπεδο. Όπως ξέρετε, η συζήτηση για τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία έχει ανοίξει με πρωτοβουλία άλλων. Και κυρίως άνοιξε εξαιτίας της στάσης, της τακτικής και της διάθεσης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρίου Χριστόδουλου όχι μόνο να εμπλακεί στην τρέχουσα πολιτική αλλά και να επιβάλλει  μια ιδιότυπη ομηρία στην Πολιτεία. Η προφανής αδυναμία της ηγεσίας της Εκκλησίας να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση, τα τεράστια και αναπάντητα ερωτηματικά που ανέκυψαν για οικονομικά ζητήματα, η διαπλοκή κληρικών και δικαστικών που μας πάει πίσω στα μαύρα χρόνια του δεξιού παρακράτους, η χωρίς κανένα πρόσχημα εμπλοκή στην πολιτική από συγκεκριμένους Μητροπολίτες που είναι και στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, είναι μια διαρκής πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και κυρίως για το θρησκευτικό συναίσθημα της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών. Είναι προφανές ότι μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να δεχθούμε εμείς να συγκαλύπτεται πίσω από πολεμικές ιαχές του τύπου «το ΠΑΣΟΚ θέλει να χωρίσει το έθνος από την εκκλησία». Αυτά είναι παραμύθια. Εμείς θέλουμε μια Εκκλησία ισχυρή, ακτινοβολούσα με κύρος και έργο, όπως άλλωστε την θέλει και η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Αρκετός κόσμος από την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ ξενίζεται που το κόμμα του συζητά, θετικά, ζητήματα όπως η άρση της «μονιμότητας» των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τέτοιες αλλαγές;

Μα κανείς δεν έθεσε πραγματικά τέτοιο ζήτημα. Διαβάστε προσεκτικότερα τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και θα δείτε ότι άλλο είπε επίσημα και άλλο φρόντισε να περάσει ως πρωτοσέλιδο με την γνωστή διαδικασία των non papers. Εν πάση περιπτώσει εμείς δεν συζητάμε τίποτα που να μας γυρίσει πίσω στην εποχή που η πλατεία Κλαυθμώνος πήρε το όνομά της. Από κει και πέρα όμως υπάρχουν επιμέρους περιπτώσεις, προβλέψεις, δυνατότητες. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα αρνηθούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει «ιερά κείμενα» πέραν των οποίων δεν συζητάει τίποτα. Είμαστε ένα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κόμμα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον περιορισμό ορισμένων παρεμβάσεων των δικαστηρίων, π.χ. να μη έχουν το δικαίωμα αποφάσεων σε ζητήματα εισοδηματικής πολιτικής, για επιδόματα κλπ. Εκτιμάτε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί πέραν των «αναγκαίων» ορίων σε κάποιες περιπτώσεις και χρειάζονται αλλαγές;

Νομίζω ότι η ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής οποιασδήποτε κυβέρνησης από ένα μικρό περιφερειακό δικαστήριο, αποτελεί ένα ζήτημα που θα πρέπει να το εξετάσουμε. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί για κανένα λόγο και με καμία πρόφαση η δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη αλλά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πώς θα γίνεται αυτό σε περιπτώσεις όπου απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Η διαπλοκή αποτελεί παράγοντα αλλοίωσης της ποιότητας της Δημοκρατίας, προκαλεί στρεβλώσεις και εξαρτήσεις; Είναι ρεαλιστικό ενδεχόμενο η θωράκιση της πολιτικής μέσα και από συνταγματικές πρόνοιες ή είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προσωπικής συνείδησης;

Προφανώς και είναι θέμα κατ’ αρχήν προσωπικής συνείδησης και πολιτικής βούλησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να θέτει εμπόδια και αυστηρές ποινές όταν υπάρχει ζήτημα αθέμιτης συναλλαγής. Γενικότερα όμως θα σας πω ότι προσωπικά πιστεύω ότι ό,τι μπορεί να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα, ό,τι μπορεί να γίνει με νόμο να γίνει με νόμο και μόνο ό,τι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει από τα δύο προηγούμενα θα πρέπει να περιληφθεί στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα πρέπει να είναι ένα περιεκτικό, κατά το δυνατόν σύντομο κείμενο που να αναδεικνύει την εθνική ταυτότητά μας.

Γιατί χαρακτηρίσατε «σκάνδαλο πρώτης γραμμής» την υπόθεση της κυρίας Χριστίνας Βαληνάκη; Πιστεύετε ότι της παρέχεται πολιτική κάλυψη;

Έχουμε χάσει το μέτρο, εντελώς. Άκουσα μια δήλωσή της ότι θα καταθέσει ως απλός πολίτης. Δηλαδή ως τι άλλο θα μπορούσε να καταθέσει; Έχει κάποια άλλη ιδιότητα; Έτσι όπως το έθεσε, είναι προφανές ότι θεωρεί ότι μας κάνει χάρη που θα καταθέσει «ως απλός πολίτης». Να μας πει λοιπόν αν δεν μας έκανε αυτή την χάρη, με ποια ιδιότητα θα κατέθετε. Χθες διακόπηκε η ροή του προγράμματος για να μας ενημερώσουν μέσα στα άγρια μεσάνυχτα ότι η κυρία Βαληνάκη κατέθεσε. Θα ήθελα να μου πει κάποιος αν ξέρει έστω και μία περίπτωση ενός «απλού πολίτη» ο οποίος καταθέτει τα μεσάνυχτα. Αυτά είναι κλασικά συμπτώματα μιας αλαζονείας που είναι πολύ νωρίς για να την έχουν όχι μόνο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι σύζυγοί τους. Σεμνά και ταπεινά λοιπόν, η κυρία Βαληνάκη καθορίζει το αν, το πώς και το πότε θα καταθέσει. Αυτή είναι η μία πλευρά της υπόθεσης. Η άλλη είναι ακόμα προκλητικότερη. Υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί ότι τελικά η κυρία Βαληνάκη κλήθηκε εξαιτίας των διαστάσεων που πήρε το θέμα στον Τύπο; Δηλαδή κλήθηκε να καταθέσει, όταν ο κ.Καραμανλής έκρινε ότι το πολιτικό κόστος υπερέβαινε πλέον την υποχρέωσή του απέναντι στον φίλο και συνοδοιπόρο του.

Η υπόθεση των παράνομων συλλήψεων Πακιστανών επανέφερε το θέμα της δράσης ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα. Από την εμπειρία σας και ως υπουργού Εξωτερικών και με βάση τα όσα από τότε έχουν εξελιχθεί, σε τι βαθμό πιστεύετε ότι παρεμβαίνει ο ξένος παράγοντας στην λειτουργία και τις αποφάσεις της χώρας;

Εξαρτάται από τι δέχονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, από την διεθνή συγκυρία και βεβαίως την θέση της χώρας στον διεθνή και ευρωπαϊκό συσχετισμό ισχύος.

Πολλοί από το ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν στον Κώστα Καραμανλή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Το περίεργο είναι αρκετοί λένε ότι το ίδιο για τον Γιώργο Παπανδρέου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεκτικό σχέδιο αντιπολίτευσης και σαφές πολιτικό πλαίσιο.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Ο Καραμανλής κυβερνά. Ο Παπανδρέου όχι. Η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία. Η δική μας δουλειά δεν είναι να κάνουμε ότι έκανε ο κ.Καραμανλής όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δηλαδή να τάζουμε τα πάντα στους πάντες. Η δική μας δουλειά είναι εκτός από το να ελέγχουμε την κυβέρνηση, να φτιάξουμε μια συνεκτική, εφαρμόσιμη, πειστική, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό κάνουμε και χρειαζόμαστε χρόνο.

Είστε ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα των κομματικών οργάνων ή χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στη νέα δομή του ΠΑΣΟΚ; Λειτουργεί αποτελεσματικά το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχετε;

Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ πηγαίνουν προς το καλύτερο. Μην ξεχνάτε πώς ήμασταν την επόμενη μέρα των εκλογών του Μαρτίου του 2000.


Share