Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 30 Ιανουαρίου 2006


Δημοσιογράφος: Πάνος Σώκος

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

“Πάγκαλου καρφολόγιο”

Άλλοι Τίτλοι

“ΡΟΧΑΛΗΤΑ ακούγονται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά «Μητσοτάκης» το ΥΠΕΞ αν δοθεί στην Ντόρα”


Σχόλιο Εφημερίδας

Για όλους και για όλα μιλάει ο Θ. Πάγκαλος σήμερα στην «Ε». Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι:

Για την κυβέρνηση:
– Η Ντόρα Μπακογιάννη, αν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, θα επιδεινώσει την εξωτερική πολιτική Καραμανλή, θα εφαρμόσει πολιτική Μητσοτάκη.
– Στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα… ακούγονται ροχαλητά.
– Ο Αγγλος υπουργός Εξωτερικών κ. Στρο είναι ένας κυνικός πλασιέ των Τούρκων. Δεν θα έπρεπε να τον δεχθεί ο πρωθυπουργός.

Για το ΠΑΣΟΚ:
– Ηταν λάθος που ο Ε. Βενιζέλος δεν συνεννοήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου πριν απαντήσει στον Καραμανλή για το Σύνταγμα. Συντάσσομαι με όσα είπε, όμως θα μπορούσε να αποφευχθεί η απάντηση γιατί δεν πρέπει να χορεύουμε στον ρυθμό που χτυπάει το ταμπούρλο της η Ν.Δ.
– Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το δικαίωμα να χάσει από την κυβέρνηση έτσι όπως αυτή είναι σήμερα.
– Δεν είναι απαραίτητο να ιδρυθεί Συνταγματικό Δικαστήριο.
– Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πιο προχωρημένο καθημερινό συντονισμό.

Για τις δημοτικές εκλογές:
– Τον Πειραιά και 4-5 μεγάλους δήμους στην Αττική μπορεί να τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Για τον Κ. Σημίτη:
– Είναι βουλευτής Πειραιά μπορεί εκεί να δραστηριοποιηθεί.


Ως υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν νομίζετε ότι παρατηρείται μια πολυφωνία στο κόμμα σας για το θέμα;
«Στο θέμα του Συντάγματος οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και σε μας δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Άρα σε πολλά απ’ αυτά τα ζητήματα θα έχουμε περισσότερες από μία απόψεις. Δεν είναι θετικό για το πολιτικό μας σύστημα, για θέματα όπως η θρησκευτική συνείδηση ή η ιδιωτική εκπαίδευση, να υπάρχει πειθαρχία λόχου. Υπάρχουν αποχρώσεις και διαχωριστικές γραμμές μέσα στα μεγάλα κόμματα, ενίοτε και στα μικρότερα, όπως είναι ο ΣΥΝ».

Τα ρωτάω αυτά επειδή την απάντηση στον Καραμανλή έκανε ο κ. Βενιζέλος και όχι το ΠΑΣΟΚ…
«Διάβασα την απάντηση του κ. Βενιζέλου, πλήρως συντάσσομαι με αυτή. Έχω την ακόλουθη επιφύλαξη. Θα έπρεπε να υπάρχει μια συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το αν θα απαντήσει αυτός ή όχι, γιατί κάθε φορά που μιλάει ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντάει ο πρόεδρος ως φυσικός συνομιλητής του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση και ήταν λάθος. Επίσης θεωρώ ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε και να χορεύουμε στο ρυθμό που χτυπάει το ταμπούρλο της Ν.Δ., γιατί η Ν.Δ. δίνει πολύ μεγάλο βάρος στο επικοινωνιακό μέρος της διαδικασίας της αναθεώρησης. Δεν είναι απαραίτητο να δουλεύουμε με τους ρυθμούς της Ν.Δ. Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε μεταγενέστερα, διότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει ως θέματα σύγκρουσης αυτά που είναι κυρίαρχα στην κοινωνία αυτή τη στιγμή, όπως η οικονομία, η ανεργία, η ακρίβεια, ο διεθνής προσανατολισμός της χώρας».

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η απάντηση;
«Ναι, θα μπορούσε, αλλά δεν ήταν και κακό τελικά».

Έχει ωριμάσει στην κοινωνία το θέμα χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας;
«Ναι, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε ποδοσφαιρικό ματς ανάμεσα σε χριστιανούς και μη χριστιανούς. Δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη για το Κράτος και την Εκκλησία και αυτό δεν πρέπει να ειδωθεί από ορισμένους ως προσπάθεια περιορισμού της Εκκλησίας. Μπορεί να της δώσει δύναμη και κύρος που σήμερα δεν έχει».

Άλλα θέματα;
«Να συζητήσουμε τις διατάξεις που ενισχύουν την αυτοδιοίκηση και το περιβάλλον. Είμαι επιφυλακτικός γύρω από τη δημιουργία νέων θεσμών εκεί που έχουμε θεσμούς που λειτουργούν καλά, όπως είναι το ΣτΕ. Άρα αναρωτιέμαι γιατί να φτιάξουμε Συνταγματικό Δικαστήριο. Δεν μου αρέσουν και οι διάφοροι θεσμοί που προτείνονται από ευφυείς ανθρώπους κατά τρόπο ανιστόρητο και χωρίς να αντιστοιχούν σε καμιά ανάγκη της πολιτικής μας ζωής, όπως είναι η Γερουσία. Γερουσία έχουν οι χώρες με μεγάλη έκταση και έχουν πρόβλημα εκπροσώπησης περιφερειών ή έχουν παλιά προνόμια και δικαιώματα υφιστάμενων κοινωνικών καταστάσεων, π.χ. οι λόρδοι και θέλουν κάτι να τους δώσουν να κάνουν. Εμείς δεν έχουμε λόρδους, είμαστε όλοι ποιμένες και αλιείς και το να δημιουργήσουμε λόρδους είναι κωμικό και αφελές. Για να μην πω ότι μερικοί νομίζουν ότι στη γερουσία βάζεις τους γέρους πολιτικούς που δεν εκλέγονται…».

Όμως ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε, να συμφωνήσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο; Συμφωνεί και ο Ε. Βενιζέλος.
«Δεν έχει συζητηθεί στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ώριμο. Κάποιοι το υποστηρίζουν. Υπάρχει π.χ. στην Αμερική γιατί είναι ομοσπονδιακό κράτος. Εμείς έχουμε μια χώρα που διασχίζεται σε μισή μέρα. Είναι και ντροπή για την χώρα, είναι και γελοίο να κάνεις πολλούς βαρείς θεσμούς».

Και στο θέμα της άρσης της μονιμότητας ακούσθηκαν διαφορετικές απόψεις. Ο κ. Πολυζωγόπουλος διαφωνεί…

«Ο κ. Πολυζωγόπουλος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα είναι πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Πρέπει να εξυπηρετήσει και τις δύο αποστολές. Δικαίως λέει ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εννοεί φαντάζομαι ότι γι’ αυτόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν νομίζω ότι μιλάει αυθαιρέτως και εξ ονόματος άλλων που δεν συμφωνούν. Εγώ από από την άλλη μεριά, ως υπεύθυνος για την αναθεώρηση, δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει θέμα. Κατ’ αρχήν το έθεσε η κυβέρνηση, άρα υπάρχει. Μπορεί να το θέσουν και άλλοι κοινωνικοί φορείς , ο ΣΕΒ π.χ. Να μπούμε στη συζήτηση αυτή και μετά να πάρουμε θέση, αφού δούμε με μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση τις θέσεις τής ΓΣΕΕ».

Εσείς είστε υπέρ της άρσης;
«Είμαι υπέρ του συνδυασμού της ασφάλειας ως προς την εργασιακή κατάσταση και ενός ευλύγιστου συστήματος κινητικότητας. Το πρόβλημα δεν είναι η μονιμότητα, αλλά διάφορα αρτηριοσκληρωτικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από μια κακώς εννοούμενη λαϊκίστικη προσέγγιση του θέματος των διαφόρων εργασιακών διεκδικήσεων. Πρέπει οι εργασιακές διεκδικήσεις να αφορούν πράγματα – ωφέλημα για μια κατηγορία εργαζομένων. Αυτοί που είναι καλύτεροι, ευφυέστεροι, να παίρνουν πιο πολλά λεφτά, να μπορούν να πηγαίνουν από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Ευλυγισία και κινητικότητα θέλουμε, κι αυτά δεν είναι αντίθετα με την μονιμότητα».

Υπάρχει έλλειψη συντονισμού στο ΠΑΣΟΚ; Συμφωνείτε με τη συγκρότηση μιας μικρής ηγετικής ομάδας για τον καθημερινό συντονισμό;

«Το πρόβλημα συντονισμού είναι ευθύνη του προέδρου. Υπάρχει το πολιτικό συμβούλιο, λειτουργεί τακτικότατα όσο ποτέ άλλοτε και με πλήρη άνεση μπορούμε να μιλήσουμε όλοι. Ο συντονισμός είναι απαραίτητος σε πιο προχωρημένη μορφή. Θα μπορούσε να λυθεί με την πρωτοβουλία του προέδρου να κάνει προκαταρκτικές ενδιάμεσες συναντήσεις με μέλη του Π.Σ. που εμπλέκονται στο κάθε θέμα, είτε με βάση το παρελθόν και την πείρα τους είτε με βάση τις αρμοδιότητες, που έχουν σήμερα».

Γιατί ενώ η Ν.Δ. χάνει έδαφος, το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει και δεν πείθει τους πολίτες;

«Η Ν.Δ. ψηφίσθηκε από ανθρώπους που έκαναν μια ιστορική γι’ αυτούς στροφή, που δεν είχαν ποτέ ψηφίσει Δεξιά. Οι άνθρωποι αυτοί επειδή έχουν ένα κύρος στον περίγυρό τους δεν είναι έτοιμοι να απαρνηθούν τόσο γρήγορα τη στροφή τους. Θεωρώ ότι περί τον Μάρτιο θα περάσει το ΠΑΣΟΚ μπροστά».

Θεωρείται ότι από αυτή την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να χάσει;

«Δεν ξέρω ποια θα είναι η εικόνα της κυβέρνησης όταν θα γίνουν εκλογές. Είναι λάθος να βιάζεσαι και να προτρέχεις. Τώρα όχι. Λογικά ο μέσος πολίτης πρέπει να εκτιμήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητο να κυβερνήσει, έστω και ως αναγκαίο κακό για όσους δεν έχουν πεισθεί ότι μπορούμε να ανανεωθούμε».

Όμως ακόμα δεν έχει σαφείς θέσεις για το τι θα κάνει ως κυβέρνηση και δέχεται κριτική επειδή δεν παρουσιάζει πρόγραμμα.

«Αυτή η συζήτηση είναι εσωτερική. Ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς που κάνουμε στον εαυτό μας το κάνουμε οι ίδιοι. Στη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς είχαμε ένα πολύ καλό και προωθημένο πρόγραμμα για την οικονομία. Παρουσιάσαμε πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση. Δεν είναι σωστό ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει πρόγραμμα κάθε φορά που η κυβέρνηση κάνει κάτι. Είναι λάθος τακτική με την έννοια ότι για πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, επικεντρώνεις γύρω κριτική που είναι αρνητική για τον σκοπό που επιδιώκεις».

Πώς βλέπετε τις δημοτικές εκλογές σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ;

«Έχουμε το πρόγραμμά μας για την αυτοδιοίκηση και τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Αυτές οι θέσεις διεισδύουν και στη Ν.Δ. και στην Αριστερά. Με βάση και την καλή διαχείριση των περισσοτέρων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι θα βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση. Δεν νομίζω ότι θα πάρουμε την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά το να είμαστε σε τέσσερις ή πέντε από τις πόλεις της Αττικής πρώτοι ή στον Πειραιά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Αυτό βλέπω να γίνεται και πιστεύω ότι κυρίως σε επίπεδο νομαρχιών θα εκφρασθεί μια στροφή προς το ΠΑΣΟΚ που θα έχει πολιτική σημασία».

Πώς είναι δυνατόν να επιτίθεστε στον Αλ. Αλαβάνο και παράλληλα να λέτε ότι μπορείτε να συνεργασθείτε με τον ΣΥΝ;

«Στον Αλαβάνο εγώ;»

Είπατε ότι δεν μπορείτε να συζητήσετε μαζί του γιατί, εκεί στον ΣΥΝ, η ηγεσία του δεν ξέρει τι κάνει;

«Ο Αλ. Αλαβάνος είναι ένας πολιτικός αρχηγός και δεν έχω τη φιλοδοξία ή τη ματαιοδοξία να έχω την τιμή και τη δόξα να συζητήσω μαζί του. Εννοούσα γενικότερα με την πολιτική ομάδα που ηγείται του ΣΥΝ, ότι δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει. Θέλει όλα τα δικά της δικά της και όλα τα δικά μας δικά της. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η άποψη που έχουν στον ΣΥΝ, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ψηφίσει τους υποψηφίους του, όπου αυτοί μπορούν να εκλεγούν, αλλά αυτός δεν θα ψηφίσει πουθενά τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, επειδή “δεν είναι καλό το ΠΑΣΟΚ”. Αν δεν είναι καλό, αν νομίζουν ότι δεν είμαστε εναρμονισμένοι με την επαναστατική ορθοδοξία του κ. Αλαβάνου, τότε να μην ψηφίσουν τους υποψηφίους μας, αλλά να μη δέχονται και τις ψήφους μας. Με το ΚΚΕ δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Είναι γνωστή η ανταλλαγή Ν.Δ. και ΚΚΕ στην Καρδίτσα π.χ. Και αν αυτό το κάνεις μία φορά, το ξανακάνεις».

Να πάμε στο Κυπριακό. Πώς βλέπετε τις προτάσεις της Τουρκίας και την παρέμβαση του Στρο;

«Είναι μια θρασύτατη συμπεριφορά του Άγγλου υπουργού, είναι ένα κυνικό δείγμα πολιτικής χωρίς αρχές. Είναι μια παμπάλαια θέση των Τούρκων να σταματήσει το εμπάργκο και τώρα έχουμε τον κ. Στρο που γίνεται πλασιέ αυτής της πρότασης. Νομίζω δεν έπρεπε να τον δεχθούμε στην Αθήνα ή δεν έπρεπε να τον δεχθεί ο πρωθυπουργός, να έβλεπε τον κ. Μολυβιάτη και να έφευγε».

Όμως μάλλον περπατάει στην Ευρώπη αυτή η θέση της Τουρκίας;

«Περπατάει γιατί με το “όχι” στο σχέδιο Ανάν μπήκαμε εμείς στη θέση του κατηγορουμένου και οι Τούρκοι έχουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια αποκτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία».

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση στα εθνικά μας θέματα δεν κινείται αποτελεσματικά;

«Δεν το έχετε ακούσει αυτό το υπέροχο που λένε ότι κατατέθηκε εξώδικο από γείτονες του Μπενάκειου Μεγάρου που στεγάζεται το ΥΠΕΞ, διότι τα ροχαλητά τους εμποδίζουν την ημέρα να εργασθούν και τη νύχτα να κοιμηθούν; Στο υπουργείο Εξωτερικών θα έχουμε αυτοκτονίες από νευρική κρίση που δημιουργεί η ραστώνη και η τεμπελιά».

Με την Ντόρα Μπακογιάννη θα πάρει πάρει μπροστά το υπουργείο;

«Αν αναλάβει η κ. Μπακογιάννη οπωσδήποτε θα κάνει κάτι στον τρόπο δουλειάς του υπουργείου. Η πολιτική της όμως είναι μια επιδεινωμένη έκφραση της πολιτικής Καραμανλή, είναι πολιτική Μητσοτάκη».

Υπάρχει μια εντύπωση όμως ότι η Ντόρα κινείται πιο κοντά στις θέσεις Παπανδρέου στα εξωτερικά θέματα. Έτσι τουλάχιστον λέγεται.

«Δεν μπορώ να το πω αυτό».

Διαβάσατε το βιβλίο Σημίτη; Πώς βλέπετε τις παρεμβάσεις του;

«Το διάβασα. Περιγράφει τα γεγονότα με ακρίβεια και περίπου όπως θα φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε να τα περιγράψει. Δεν το βρήκα και εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί δεν βρήκα τίποτε καινούργιο».

Συμμερίζεσθε τη θέση του ότι οι εκλογές χάθηκαν το τελευταίο δίμηνο;

«Είναι λανθασμένη η εκτίμησή του. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το λέει. Είναι μια δικαίωση του εαυτού του».

Θα μπορούσε σήμερα στο ΠΑΣΟΚ να παίξει έναν άλλο ρόλο;

«Προφανώς. Καταρχήν είναι βουλευτής Πειραιώς. Απ’ ό,τι ξέρω έχει καιρό να πάει στον Πειραιά. Θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον Πειραιά. Πέραν αυτού διεθνώς γιατί όχι. Δεν νομίζω ότι αν ζητήσει να ασκήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, θα υπάρξει κανείς στο ΠΑΣΟΚ να του το αρνηθεί».

Η εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ;

«Είναι τιμητικό που ένας Έλληνας παίρνει αυτή τη θέση και νομίζω πως θα τον ενισχύσει, αλλά κατά πόσο θα το λάβουμε αυτό υπ’ όψιν στην Ελλάδα δεν μπορώ να σας πω. Η Διεθνής μπορεί να παίζει ηγετικό ρόλο για τα προβλήματα της ανισότητας με τον Τρίτο Κόσμο, την εργασία των παιδιών, τα χαμηλά μεροκάματα, την ανεργία, την αλληλεγγύη».



Share