Συνέντευξη στην εφημερίδα «Χρήμα – Τρίτη», 1 Αυγούστου 2006



Τίτλος Πρώτης Σελίδας

Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει αναλόγως των δημοσκοπήσεων

Γιατί το ΠΑΣΟΚ θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής στα εθνικά θέματα;

Η στρατηγική του Πρωθυπουργού στα εξωτερικά θέματα είναι η ίδια που ακολουθεί και στα εσωτερικά. Εκμεταλλευόμαστε το έργο του ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή που το καταγγέλλουμε από το πρωί ως το βράδυ και περιμένουμε τον καιρό να περάσει περνώντας όμορφα στην ακροθαλασσιά. Αναρωτιέμαι όμως για πόσο καιρό η κα Μπακογιάννη θα ανέχεται αυτή την στρατηγική. Όσον αφορά εμάς, είναι προφανές ότι έχουμε την υποχρέωση ως αξιωματική αντιπολίτευση, να ασκήσουμε κριτική και να κάνουμε τις προτάσεις μας. Αυτό πράξαμε και νομίζω ότι βρήκε σημαντική ανταπόκριση από τους πολίτες.

Εκτιμάτε πως ο Πρωθυπουργός θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και πότε;

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει γενικότερα με τον Πρωθυπουργό, θα πάρει τις αποφάσεις του αναλόγως των δημοσκοπήσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι ότι εκεί που έχουν οδηγήσει την οικονομία δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Ίσως να επιλέξουν τις πρόωρες εκλογές ώστε να χρησιμοποιήσουν το γελοίο επιχείρημα «εμείς θέλαμε αλλά δεν προλάβαμε να κάνουμε όσα είπαμε» για να μετακυλίσουν, ως συνήθως, αλλού τις ευθύνες. Θα επιχειρήσουν έτσι να εξαργυρώσουν δυο φορές τις ίδιες υποσχέσεις. Αθάνατη ελληνική δεξιά!

Τί φταίει κατά την γνώμη σας που το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσιάζει στις μετρήσεις δυναμική ανατροπής των εκλογικών συσχετισμών;

Πολλά πράγματα. Το κυριότερο όμως είναι ότι η συζήτηση εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από εμάς και όχι γύρω από την κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της. Συμβαίνει λοιπόν το εξής παράδοξο: η κυβέρνηση έχει επιτύχει να κυβερνά αντιπολιτευόμενη διαρκώς όχι μόνο παρελθούσες πολιτικές αλλά και τις παρούσες, δηλαδή τον ίδιο της τον εαυτό.

Γιατί δεν μπορεί να καρπωθεί την δυσαρέσκεια των πολιτών και να πείσει πως μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών;

Όπως βλέπετε, η ερώτησή σας δικαιώνει την παρατήρησή μου. Και πάλι το ζήτημα είναι τι κάνει το ΠΑΣΟΚ. Μα το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνάει τον τόπο εδώ και 3 χρόνια. Το κύριο ζήτημα λοιπόν είναι τι κάνει αυτός που κυβερνά, αυτός δηλαδή που επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές μας. Όχι τι θα μπορούσε ή τι θα έπρεπε να κάνει η αντιπολίτευση η οποία στο τέλος-τέλος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μιλά. Κι αυτό το κάνουμε ήδη.

Οι δημοτικές εκλογές πιστεύετε πως θα αλλάξουν το κλίμα;

Οι δημοτικές είναι εκλογές με έντονα τοπικό χρώμα. Οι νομαρχιακές όμως μπορούν να αλλάξουν το κλίμα γιατί το πολιτικό μήνυμα είναι σαφέστερο.

Τί απαντάτε στην κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα και συγκεκριμένες προτάσεις;

Εξαιρουμένου του ΚΚΕ που έχει σαφές στίγμα ακριβώς γιατί είναι ξεκάθαρο ότι βιώνει μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας, ποιο άλλο κόμμα έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα με όρους της δεκαετίας του ’70 ή του ’80; Κανένα. Με όρους όμως σύγχρονους, με όρους του 21ου αιώνα οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι ορατές, ιδιαίτερα τώρα που κυβερνά η συντηρητική παράταξη. Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα. Ας δούμε τι έγινε στην φορολογία. Επιβαρύνθηκαν ξεκάθαρα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι γιατί πλήρωσαν περισσότερους φόρους την ίδια στιγμή που ευνοήθηκαν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων.

Στον τομέα της οικονομίας ποιό είναι το κεντρικό σημείο που διαφοροποιεί τις θέσεις σας από αυτές της ΝΔ;

Εμείς θέλουμε ένα ισχυρό κράτος που μπορεί να παρεμβαίνει, να ελέγχει και να επιβάλλει την τήρηση των νόμων θέτοντας έτσι ένα σαφές και λειτουργικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες ή η Εθνική Τράπεζα δεν πρέπει να περάσουν εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει, και το δείχνει με την πολιτική της πράξη, ότι όλα θα λυθούν δια μαγείας από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες. Πιστεύουν ακόμα αυτά που πίστευαν οι νεοφιλελεύθεροι στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ακόμα όμως και οι διαπρύσιοι κήρυκες αυτών των ιδεών, όπως ο Φουκουγιάμα, αρθρογραφεί τελευταίως στον Observer με τίτλους όπως “Bring the state back”, φέρτε πίσω το κράτος, για να το πούμε στα ελληνικά. Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι κυρίως το πώς διανέμεται ο παραγόμενος πλούτος.

Ποιά στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στο Ασφαλιστικό;

Περιμένουμε να ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αυτοί έχουν την ευθύνη. Ας μιλήσουν λοιπόν εκείνοι για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός τι θέλουν να κάνουν.


Share