Συνέντευξη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, 17 Σεπτεμβρίου 2006



Τίτλος

Διαζύγιο με το παρελθόν μας

Κύριε Πάγκαλε, τελικά οι υποθέσεις της διαφθοράς που κατακλύζουν την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, είναι και πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης. Τι λέτε όμως για το επιχείρημα της ότι αυτή, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τις αποκαλύπτει;

Να σας πω μια ιστορία από την εκλογική μου περιφέρεια. Ήταν μια γεροντοκόρη, ξέρετε από αυτές τις αμέμπτου ηθικής που πήγαιναν κάθε Κυριακή στην Εκκλησία για να κουτσομπολέψουν ασυστόλως όλες τις υπόλοιπες ενώ οι ίδιες τα βράδια έκαναν ότι μπορούσαν για να βουτήξουν στην αμαρτία. Τα έφερε έτσι η ζωή που ένα πρωί η γειτονιά τον πήρε χαμπάρι τον αγαπητικό και βούηξε το χωριό. Πάει λοιπόν την Κυριακή στην Εκκλησία η γεροντοκόρη μας και ανακοινώνει μεγαλοφώνως για να την ακούσουν όλοι: «πω, πω τι έπαθα… μπήκε, βγήκε ο Μήτσος στο σπίτι μου, χαμπάρι δεν πήρα»!

Το ζήτημα δεν είναι η πλευρά αστυνομικού δελτίου των προσφάτων γεγονότων. Πρόκειται για ανώτερα πολιτικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης. Για την επιλογή τους έχουν πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένοι Υπουργοί, ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ στο σύνολό της.


Σε ό, τι αφορά στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, και τις πολυσυζητημένες κουμπαριές, το κόμμα σας θα ζητήσει την παραίτηση του υπουργού κ. Τσιτουρίδη;
Εμένα με ενδιαφέρει τι θα κάνει ο κ.Καραμανλής ο οποίος εξανάγκασε τον κ.Τσιτουρίδη σε παραίτηση για ζητήματα μικρότερης σημασίας. Ο Λάνσελοτ του πολέμου της διαφθοράς –όπως αρέσκεται να αυτοπαρουσιάζεται ο κ.Καραμανλής- απ’ ότι φαίνεται αρκείται στις λαμπερές πανοπλίες αλλά μένει μακριά από τις πραγματικές μάχες για να μην τις γρατσουνίσει. Χάρτινοι ήρωες.


Στην ομιλία σας στο Εθνικό Συμβούλιο, καταγγείλατε πρακτικές καρτέλ, στο τραπεζικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ θα μπει στον πειρασμό να φέρει στην επιφάνεια νέα σκάνδαλα, παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα στοιχεία;
Οι πρακτικές καρτέλ στο τραπεζικό σύστημα δεν είναι απλώς ένα σκάνδαλο. Συνιστούν μια τεράστια και παράνομη μεταβίβαση πλούτου από τον λαό σε μια εντυπωσιακά ολιγάριθμη ομάδα ισχυρών. Δεν το αποκαλούμε ληστεία διότι δεν φορούν κουκούλες και δεν κρατούν όπλο. Αντιθέτως χαμογελούν και εμφανίζονται ως «φίλοι» μας μέσα από τις διαφημίσεις της τηλεόρασης. Είναι ο περίφημος Μπάμπης που μας κλείνει πονηρά το μάτι σαν να μας λέει ότι όσοι δεν έχετε πάρει δάνεια είστε εκτός μόδας. Η χώρα χρειάζεται ισχυρές Τράπεζες και ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομία. Γι’ αυτό πρέπει να σπάσει το καρτέλ και να επικρατήσει ο ανταγωνισμός που προωθεί την ανάπτυξη και συμφέρει στους πολίτες κι εδώ την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Δείτε όμως τι έγινε με την πώληση της Εμπορικής. Μας είπαν ότι την ξεπουλούν στους Γάλλους για να σπάσουν το καρτέλ. Τι έγινε; Οι Γάλλοι φυσικά άλλο που δεν ήθελαν να μπουν κι αυτοί στο καρτέλ αφού έτσι κερδίζουν τεράστια ποσά. Άλλη μια επιτυχημένη κίνηση του κ.Αλογοσκούφη…


Είναι εμφανής η επιδίωξη του κ. Παπανδρέου να αποδομήσει το προφίλ του πρωθυπουργού. Μήπως όμως για να πείσει το κόμμα σας, τους πολίτες, πρέπει να πάρει ανοιχτά αποστάσεις και από τα κακώς κείμενα προηγούμενων κυβερνήσεων του;
Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Το νέο ζήτημα είναι η προσπάθεια του σημερινού Πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από την ίδια την κυβέρνησή του. Χάρη σε μια περίεργη ανοχή των ΜΜΕ η προσπάθεια αυτή είναι μέχρι σήμερα τουλάχιστον, επιτυχής.

Οι απόψεις μου είναι γνωστές. Η γνωστή ατάκα «κάναμε και λάθη» δεν πείθει και πολύ χαίρομαι που δεν πείθει γιατί επιτέλους πρέπει να αφήσουμε τις γενικότητες και να πούμε καθαρά την αλήθεια. Έτσι οι πολίτες θα πειστούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταλάβει σε τι έκανε λάθος. Αυτό είναι για μένα η σχέση του Κράτους με τον Πολίτη περιλαμβανομένου και του φαινομένου της διαφθοράς. Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Κοιτάξτε δεν νομίζω ότι μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όσες δικαιολογίες κι αν βρούμε.


Επιμένετε στη θέση σας, ότι ειδικά επί κυβερνήσεων Σημίτη, εντάθηκαν τα προβλήματα;
Η πρώτη τετραετία Σημίτη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την δεύτερη. Και στις δύο όμως η χώρα έκανε μεγάλα βήματα στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Ο Σημίτης είναι ασφαλώς ένας έντιμος και δημιουργικός πολιτικός. Μετά το 2000 όμως άρχισε να χάνει τον έλεγχο. Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει να αρνείται ακόμα και να συζητήσει πράγματα που δεν του ήταν ευχάριστα ή δεν ταίριαζαν στον τρόπο σκέψης του. Η προοπτική της βέβαιης ήττας μετά το 2002 αποσάρθρωσε τα πάντα. Η αδυναμία να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση είναι μια από τις αιτίες που η διαφθορά μεγάλωσε επί των ημερών μας. Το δεύτερο θέμα για το οποίο μάλιστα έχουμε ιστορική ευθύνη, είναι η αδυναμία μας να μεταρρυθμίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα. Και για τα δύο αυτά θέματα έχω μιλήσει εγκαίρως εντός και εκτός κομματικών διαδικασιών.


Μήπως στις λίστες των εθνικών εκλογών, πρέπει να γίνει και μια ανανέωση προσώπων, τουλάχιστον όσων προκαλούν δυσάρεστες μνήμες στην κοινή γνώμη;
Αυτά θα εξεταστούν όταν έρθει η ώρα. Θα σας θυμίσω όμως ότι ο πολίτης δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ανεύθυνος. Με το σύστημα του σταυρού προτίμησης ο πολίτης έχει απεριόριστες δυνατότητες ανανέωσης.


Την ώρα που το κόμμα σας, επιχειρεί να μειώσει την «ψαλίδα» με τη Ν.Δ.
εξελίσσεται στους κόλπους του, ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός, μεταξύ πρωτοκλασάτων που επιδιώκουν να κατοχυρώσουν θέσεις, για την επόμενη μέρα στην αρχηγία. Τι λέτε;

Ρωτήστε όσους το κάνουν. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να μειωθεί η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία επειδή ο λαός θα απογοητευτεί από τις πολιτικές της. Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι να εμπιστευτεί ξανά εμάς με βάση το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος.


Εάν τα αποτελέσματα των εκλογών της Αυτοδιοίκησης,
δεν είναι ικανοποιητικά για το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται γκρίνιες;

Ικανοποιητικά θα είναι. Δεν περιμένω να είναι όμως τέτοια που θα μας επιτρέψουν να πούμε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή θέληση.


Share