Η στράτευση υποχρέωση όλων των Ελλήνων
Η στράτευση υποχρέωση όλων των Ελλήνων
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, 21/1/2007
Απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί λένε από τηλεοράσεως ότι οι μονάδες του Στρατού Ξηράς έχουν μια πραγματική σύνθεση που αντιστοιχεί στο 60% περίπου της εικαζόμενης δύναμή τους. Αυτό είναι και το όριο στο οποίο μια μονάδα αποσύρεται από τις επιχειρήσεις. Αν δηλαδή ένας λόχος, ένα τάγμα, ένα σύνταγμα έχει 40% απώλειες αποσύρεται στα μετόπισθεν και αντικαθίσταται από τις εφεδρείες. Με άλλα λόγια ανώτατοι ηγέτες του στρατού ομολογούν ότι δεν έχουμε στρατό ξηράς.
Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στο Ναυτικό και την Αεροπορία γιατί λόγω του τεχνικού τους χαρακτήρα οι επαγγελματίες αποτελούν υψηλότερο ποσοστό της σύνθεσης των πληρωμάτων και της υποδομής.
Με άλλα λόγια η αποτρεπτική ισχύς της εθνικής άμυνας για την οποία ο ελληνικός λαός καταβάλλει βαρύτατο τίμημα αυτήν την στιγμή δεν υφίσταται.
Τι πρέπει να γίνει;
Κατ’ αρχήν να βγει ευθαρσώς η Κυβέρνηση, να ομολογήσει ότι εξαπάτησε τους ψηφοφόρους όταν επαγγελόταν μείωση της στρατιωτικής θητείας και να ζητήσει συγγνώμη. Ιδιαίτερα από τους νέους που στήριξαν ελπίδες στα προεκλογικά ψεύδη του κ.Καραμανλή. Υπό τις παρούσες συνθήκες μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι αδιανόητη.
Η κοινή γνώμη παρακολούθησε με βδελυγμία τον κομματικό εγκάθετο αντισυνταγματάρχη που εμπορευόταν απαλλαγές. Με αηδία και περιφρόνηση αντιμετωπίζει όλους όσους τώρα ή παλιότερα, εξηγούν με παιχνιδιάρικο ύφος πως και γιατί απηλλάγησαν παράνομα και αδικαιολόγητα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Για να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς πρέπει να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης σε όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτά τα κυκλώματα. Πρέπει ακόμα να απομονωθούν και να στιγματιστούν επαγγελματικά και ηθικά όλοι όσοι συνήργησαν, συγκάλυψαν ή δικαιολογούν τέτοιες συμπεριφορές.
Παράλληλα όμως πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η αναβολή λόγω σπουδών είναι δυνατό να είναι ακαθορίστου διαρκείας ακόμα και για επιμελείς σπουδαστές. Όταν γενικεύεται στην ουσία καταργεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της στράτευσης. Ιδιαίτερα τώρα που τείνουμε προς την 12ετή υποχρεωτική εκπαίδευση, την γενίκευση των κάποιας μορφής τριτοβάθμιων σπουδών και για ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών, μεταπτυχιακών σπουδών εδώ και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και η προοπτική της στράτευσης στα 18 (με την ενηλικίωση) πρέπει να εξετασθεί σοβαρά από τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και ευρύτατης συναίνεσης.
Παράλληλα είναι απαραίτητο λόγω της πολυπλοκότητας των σύγχρονων οπλικών συστημάτων να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων ή των για ένα χρονικό διάστημα κατατασσόμενων.
Τέλος πιστεύω ότι με βάση και την κατακτημένη και εμπεδωμένη πλέον στη χώρα μας ισότητα των φύλων πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με το γυναικείο κίνημα την προοπτική 6μηνης κοινωνικής υπηρεσίας για τις γυναίκες που δεν ανατρέφουν παιδιά, η οποία θα περιλαμβάνει και στοιχεία προπαίδευσης σε βοηθητικά αμυντικά καθήκοντα.
Μόνο αν συνδυασθούν όλα αυτά τα μέτρα θα αποκτήσει εκ νέου η πολυδάπανη αμυντική μας προσπάθεια, αξιοπιστία.
Αλλιώς θα ξοδεύουμε για να βλέπουμε ωραίες παρελάσεις ενός διακοσμητικού στρατεύματος που θα συγκροτείται από τους αδικημένους αυτής της κοινωνίας. Όλους αυτούς που δεν μπορούν να αποφύγουν την στοιχειώδη αυτή υποχρέωσή τους προς την πατρίδα.