Δήλωση σχετικά με τις τουρκικές απαιτήσεις για τον Άι-Στράτη και τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ για τη Ρωσία


Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2007

Θέλω να σχολιάσω δύο δραστηριότητες, που πιστεύω ότι έχουν και οι δύο σχέση με την επιλογή να κολακεύεται και να μην αμφισβητείται με κανέναν τρόπο η αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και στην περιοχή μας.
Η πρώτη, είναι η πολύ χαλαρή και μέχρι στιγμής ανύπαρκτη θα έλεγα, αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών, απέναντι στο φαινόμενο της θρασύτατης τουρκικής απαίτησης, να τεθεί ο Αη – Στράτης εκτός νατοϊκής άσκησης, κάτι που οδήγησε στη ματαίωση της άσκησης, με απόφαση της ηγεσίας της συμμαχίας . Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, πρέπει να εκτιμήσει με τα πραγματικά δεδομένα την έκταση του γεγονότος. Πρόκειται για σημαντικότατο γεγονός, είναι το δεύτερο τέτοιο φαινόμενο και από την πλευρά της Τουρκίας δείχνει μια αυξάνουσα θρασύτητα και μία αυξάνουσα τάση αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Από την πλευρά της συμμαχίας μία όλο και μεγαλύτερη σύμπτωση με τις τουρκικές απόψεις. Και από την πλευρά της Ελλάδας αδράνεια, βίαιη έλλειψη θέλησης να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την ουσία των πραγμάτων και πλήρης ανικανότητα στην κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα και στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι συμμαχίες.
Το δεύτερο θέμα, είναι μια ατυχέστατη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος επετέθη εναντίον της Ρωσίας, σε συγκεκριμένο Ρώσο αξιωματούχο, διότι η Ρωσία αμφισβητεί την πολιτική της Τσεχίας και της Πολωνίας, να δεχτούν στο έδαφός τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που οδηγούν στην ανατροπή της υφιστάμενης ισορροπίας στην Ευρώπη και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για μια ένταση και για την αφετηρία ενός καινούριου ψυχροπολεμικού κλίματος.
Οι χώρες αυτές που είναι πλέον μέλη της Ε.Ε., δεν ενημέρωσαν τις χώρες που είναι εταίροι τους, στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά, υποβαθμίζοντας την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή απέναντι σε αυτό που θεωρούν υπέρτατο αξίωμα της εξωτερικής τους πολιτικής, δηλαδή τη στάση τους απέναντι στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν διαπίστωσε με ανησυχία αυτό το φαινόμενο αλλά έσπευσε να σχολιάσει κατά τρόπο εντελώς παράξενο και μέχρι τώρα θα έλεγα, πρωτοφανή, δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος εξέφερε τις απόψεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Share