Συγκυριακή η πρόσβαση της ΝΔ στο Κέντρο

Συγκυριακή η πρόσβαση της ΝΔ στο Κέντρο

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, 4 Μαρτίου 2007

Σχετικά με τον «μεσαίο χώρο» είχα συγγράψει ειδικό άρθρο για την εφημερίδα σας που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου του 2000. Τότε είχα υποστηρίξει αφενός ότι δεν υπάρχει «μεσαίος χώρος» ως πολιτική κατηγορία ανεξάρτητη από την ιστορική διαδρομή και τις ταξικές σχέσεις και αφετέρου ότι μόνο με την εμφάνιση ενός ακροδεξιού κόμματος θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσει στρατηγικά η ΝΔ κάποιο τμήμα του «μεσαίου χώρου». Είχα μάλιστα συστήσει σε όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα να μελετήσουν το έργο του Ν.Πουλαντζά.

Εκείνη η ανάλυσή μου διατηρεί πλήρως την επικαιρότητά της. Η πρόσβαση της Νέας Δημοκρατίας στα «νέα μεσαία στρώματα» και στη «νέα μικροαστική τάξη» εξακολουθεί να είναι προϊόν της συγκυρίας εκφράζοντας τις πρόσκαιρες ανάγκες ενός τακτικισμού που σήμερα εξυπηρετεί αμφότερους.

Ο ΛΑΟΣ του κ.Γ.Καρατζαφέρη δεν είναι το ακροδεξιό εκείνο κόμμα που θα νομιμοποιήσει την «μεσαία» εικόνα της ΝΔ γιατί τελικά αναπτύσσεται απλώς ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας με έναν λόγο που πολύ συχνά συμπίπτει με αυτόν του ΚΚΕ. Πιο πιθανό είναι να συγκρουστεί ο ΛΑΟΣ με το ΚΚΕ διεκδικώντας τις ίδιες ομάδες ψηφοφόρων παρά ο ΛΑΟΣ με τη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που εκ της θέσης, της ιστορίας, της ταυτότητας αλλά και των γενικότερων επιδιώξεών του, εξακολουθεί να έχει τις προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να εγγυηθούν ότι η στρατηγική του συμμαχία με τα «νέα μεσαία στρώματα» και τη «νέα μικροαστική τάξη» είναι η καλύτερη επιλογή διότι προσφέρει την μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ο κ.Καραμανλής, ως γνήσιος αλλά και ικανός τακτικιστής, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον τη συγκυρία του 2000-2004 αλλά στρατηγικά δεν επέτυχε τίποτα απλώς γιατί τελικά «μεσαίος χώρος» όπως τον ορίζει ο ίδιος, δεν υπάρχει!

Share