Συνέντευξη στον "Τύπο της Κυριακής", 18 Μαρτίου 2007


Δημοσιογράφος: Γιάννης Αντύπας

Τίτλος

“Είμαι εδώ για να παράγω πολιτική”

Ερχόμενος εδώ πέρασα από τη Χαριλάου Τρικούπη όπου προσπαθούσαν να μάθουν τι είπατε στη ΝΕΤ. Γιατί προκαλείτε άγχος στους συντρόφους σας;

Μα γιατί προσπαθούσαν; Θα μπορούσαν να δουν την πρωινή εκπομπή Λυριτζή- Οικονόμου που είναι από τις καλύτερες και θα άκουγαν τι είπα. Ποιοι είναι αυτοί που πάνε τόσο νωρίς στη Χαριλάου Τρικούπη και δεν ανοίγουν την τηλεόραση;

Ένα στέλεχος μου είπε ότι “ο Πάγκαλος από τρίτεκνος οινοποιός έχει περάσει στις δυνάμεις του νόμου και της τάξης!”

Αν αυτός που έκανε αυτό το σχόλιο είναι οπαδός ή στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε λάθος κτίριο! Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που πρέπει να εξασφαλίσει στον πολίτη τα βασικά αγαθά και το πρώτο απ’ όλα τα αγαθά, ανώτερο και από την ευημερία, είναι προφανώς η ασφάλεια του πολίτη, η ηρεμία του και η αίσθηση μιας καλά οργανωμένης πολιτείας που τον αφήνει απερίσπαστο στις λοιπές του δραστηριότητες. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και δε θα γίνει ποτέ κίνημα ερεθισμένων διανοουμένων ή ανθρώπων που βγάζουνε στο δημόσιο χώρο τον ψυχισμό τους, όποιος κι αν είναι αυτός.

Στο ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί πλέον το ερώτημα που το πάει ο Πάγκαλος;

Εγώ συμμετέχω ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι υποχρέωσή μου να δρω μέσα στο καθορισμένο πλαίσιο επειδή εκεί με έταξε η μοίρα και η εμπιστοσύνη των συντρόφων μου. Είναι υποχρέωσή μου απέναντί τους να παράγω πολιτική! Ο ρόλος των στελεχών στα καθοδηγητικά όργανα των κομμάτων και στη Βουλή δεν μπορεί να είναι μονάχα εκτελεστικός. Πρέπει κανείς να παράγει πολιτική, να προσφέρει ιδέες. Μερικές γίνονται δεκτές γιατί είναι εύκολες και κατανοητές, άλλες πρέπει να κάνουν το δρόμο τους, άλλες μπορεί να είναι απορριπτέες και εκεί ασκείται κριτική από το ΠΑΣΟΚ, την οποία οφείλω να λάβω υπόψη μου. Αλλά δε θα δεχθώ ποτέ την άποψη ανθρώπων χωρίς σκέψη, χωρίς ευαισθησία, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κομματικές διαδικασίες μονάχα για την προσωπική τους αναρρίχηση και θεωρούν ότι πρέπει να μη λέμε τίποτα ή όταν λέμε κάτι να το λέμε όλοι μαζί με κραυγή και εν χορώ! Δε θα το δεχθώ αυτό, δεν είναι η αντίληψή μου για την πολιτική και δεν είναι η αντίληψή μου για τη δημοκρατία!

Εσείς θέλετε να γίνετε πρωθυπουργός;

Όλοι οι Έλληνες θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί (γέλια). Το θέμα είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ένας και για να σας απαντήσω σοβαρά, τους πρωθυπουργούς τους κάνουν μεταξύ πολλών ανθρώπων με ίσες δυνατότητες, οι συνθήκες. Οι συνθήκες επιλέγουν τελικά ποιος από αυτούς τους ισοδύναμους είναι αυτός που χρειάζεται στην παράταξη και στην πλειοψηφία που διαμορφώνεται στις εκλογές . Αλίμονο αν η Ελλάδα αναδείκνυε έναν ηγέτη κάθε δεκαετία, θα ήτανε πολύ θλιβερό συμπέρασμα.

Να περάσουμε στο μετά…

Μη με ρωτάτε μόνο για τα εσωκομματικά γιατί ξέρετε ο κόσμος όλα αυτά που λέμε τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.

Ο κόσμος βαριέται και το λέει στις δημοσκοπήσεις με συντριπτικές και συγκλονιστικές πλειοψηφίες. Οι εφημερίδες πουλάνε όλο και λιγότερα φύλλα και τα κόμματα συγκεντρώνουν όλο και λιγότερα μέλη. Πρέπει να τον σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο!

Θέλετε να με καταστρέψετε. Λέτε τα εσωκομματικά στους άλλους…

Βλέπετε, λοιπόν, τον φαύλο κύκλο. Εγώ λέω ότι είναι οι τρεις βλακώδεις ερωτήσεις και οι τρεις βλακώδεις απαντήσεις: Τι θα γίνει άμα χάσει το ΠΑΣΟΚ, τι θα γίνει με τον κ.Γιώργο Παπανδρέου, είστε υποψήφιος πρόεδρος; Και οι τρεις βλακώδεις απαντήσεις βεβαίως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα χάσει, ο κ.Γιώργος Παπανδρέου θα μείνει και εγώ έχω φιλοδοξίες αλλά όχι υπέρτερες της παράταξης.

Πως κρίνετε την πολιτική του κ.Β.Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

Εγώ δεν πιστεύω ότι τα υπουργεία είναι υπόθεση ενός ανθρώπου. Υπάρχει βαθύτατο πρόβλημα τάξης και αστυνόμευσης στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε και βελτίωσε τα πράγματα αλλά η κυβέρνηση τα πάει πίσω γιατί κομματίζεται  ασύστολα. Πρόκειται για μία γενοκτονία κυριολεκτικά του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουνε οι δυνάμεις ασφαλείας και τάξης στην Ελλάδα και αυτό η ΝΔ το κάνει ενσυνείδητα. Το χειρότερο τώρα πια είναι ότι κάνει πολιτική ενθάρρυνσης της αταξίας δημιουργώντας εντάσεις γιατί ελπίζει ότι θα εισπράξει ψήφους.

Το φαινόμενο της τρομοκρατίας το φοβάστε μετά τα τελευταία περιστατικά;

Ελπίζω πως όχι, αλλά  θέλω να πω ότι αυτοί που σπρώχνουν τους νέους στην άκρη και το περιθώριο της πολιτικής ζωής -είτε ως εμπνευστές και καθοδηγητές τους είτε ως αντιμέτωποί τους με πρωτόγονα και αυταρχικά μέσα- καλλιεργούν τη βία και δημιουργούν το θερμοκήπιο για τέτοιες ιδέες και πρακτικές.

Τρία χρόνια ΝΔ. Τι σκέφτεται ο Θεόδωρος Πάγκαλος; Τι του έρχεται στο μυαλό;

Δυστυχώς η περίοδος Μητσοτάκη! Πως τα κατάφεραν σε 12 μήνες τότε να αντιστρέψουν όλους τους δείκτες δε μπορώ να το καταλάβω. Πρέπει να σας πω ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτή τη σταθερή διαφορά στην πρόθεση ψήφου, οι ποιοτικοί δείκτες έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται και να δείχνουν μια ολοένα και αυξανόμενη προτίμηση του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει σχέδιο των εταιρειών δημοσκοπήσεων κα κάποιων συμφερόντων να υπονομεύσουν τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ;

Δε νομίζω. Απλώς ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο περιβάλλον που ενδεχομένως τα αποτελέσματά τους να είναι λιγότερο σημαντικά για την έκβαση των εκλογών απ’ ότι νομίζουμε.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για συμφέροντα που θέλουν να τον κάνουν υπηρέτη τους…

Υπάρχουν, δεν εννοούσε τις δημοσκοπήσεις μονάχα. Θα ήταν περίεργο να μην υπάρχουν. Υπάρχουν εξυπηρετήσεις της ΝΔ προς τα μεγάλα συμφέροντα οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και έχουνε κατονομαστεί. Πιστεύετε ότι αυτά τα συμφέροντα θα είναι αδιάφορα στην προοπτική επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία; Τη στιγμή που δήλωσε στο πρόγραμμά του ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για να περιορίσει την ασυδοσία τους; Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα συγκροτήματα παίρνουν τα μέτρα τους…

Στην εξωτερική πολιτική θα ήθελα μια σύγκριση της περιόδου Μολυβιάτη με την περίοδο της κυρίας Μπακογιάννη…

Ξέρετε, σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών δεν κάνει εξωτερική πολιτική στο βαθμό που έκανε άλλοτε. Εξωτερική πολιτική κάνει κυρίως ο πρωθυπουργός με τη βοήθεια του υπουργού Εξωτερικών. Επομένως όταν μιλάμε για εξωτερική πολιτική στην ουσία μιλάμε για τον κ. Καραμανλή. Πιστεύω ότι ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε με γνησιότητα την άποψη Καραμανλή να αφήσει στο περιθώριο την εξωτερική πολιτική και να ζήσει από τα έτοιμα. Αυτό οδήγησε σε ζημίες όπως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Και ήρθαμε στην κ. Μπακογιάννη η οποία ακολουθεί μία άλλη τακτική. Κινεί το σώμα της τουλάχιστον. Είναι παρούσα. Δυστυχώς δεν έχουμε ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Τα παραδείγματα με τον Άι Στράτη και τις δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου είναι χαρακτηριστικά. Έχουμε πολιτική χωρίς συνέχεια και συνέπεια που δείχνει ότι ασκούνται επιρροές πάνω στο υπουργείο, οι οποίες εισηγούνται στην κ. Μπακογιάννη τέτοιες αντιδράσεις και οι οποίες δεν είναι πάντα ελλαδικές αλλά και εξωελλαδικές!

Εννοείται ότι επηρεάζεται από τι Ηνωμένες Πολιτείες;

Ναι βέβαια, ποιοι άλλοι επηρεάζουν το υπουργείο Εξωτερικών; (γέλια)

Συμφωνείτε με τη θέση ότι η κ. Μπακογιάννη δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν όταν ανέλαβε τη θέση;

Θεωρώ ότι η κ. Μπακογιάννη είναι εντυπωσιακός άνθρωπος, είναι ηγετική φυσιογνωμία στη ΝΔ, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Μέχρι ενός σημείου θα της έδινα το ελαφρυντικό ότι δεν είναι ώρα για μεγάλες πρωτοβουλίες και εντυπωσιακές κινήσεις αλλά υπάρχουν πράματα που μπορεί να κάνει. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και αν την εμποδίζει ο πρωθυπουργός να ασκήσει μία πίεση πάνω στον πρωθυπουργό. Για να παίξει τον ρόλο της. Το να είναι ένα είδος αχυρανθρώπου του κ. Καραμανλή σε αυτή την περίοπτη θέση δε νομίζω ότι είναι ικανοποιητικό.

Εστιάζετε στον κ. Καραμανλή…

Να, νομίζω ότι θα μείνει στην ιστορία σαν ο πρωθυπουργός που δεν έκανε τίποτα. Όταν ανοίξουν τα στόματα θα είναι πολύ έντονη η κριτική που θα του γίνει, ακόμη και από τους συνεργάτες του, λόγω της απροθυμίας του να πάρει πρωτοβουλίες και να δείξει τόλμη.

Να μην περιμένουμε μεταρρυθμίσεις αν κερδίσει τις εκλογές;

Όχι βέβαια. Η ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές όπως είναι και με το πρόσωπο που μας έδειξε αυτή την τετραετία θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση και το κόμμα και η κυβέρνηση και η χώρα ολόκληρη. Διότι θα επιβραβευθούν τα χειρότερα στοιχεία της αδράνειας σε δημόσιο και κοινωνικό επίπεδο και της ταυτόχρονης ανάπτυξης των πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Συμφέροντα που κρύβονται από κάτω και αποτελούν τη βασική ενασχόληση των υπουργών.

Δε μπορεί να καταστείλει κανείς μονάχα με μέτρα τιμωρίας την ανθρώπινη ανεντιμότητα. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να μην τα κρύβουμε. Να μη βρίσκουμε σχήματα για να μη συζητάμε για αυτά. Και αυτό το κάνει συστηματικά η ΝΔ. Αυτό με ανησυχεί γιατί είναι ένα σύνθημα προς όλους που έχουν ταπεινά και σκοτεινά ένστικτα να τα αφήσουν ανεξέλεγκτα. Είναι ένα σύστημα που λέει κλέψτε! Είμαστε όλοι αλληλέγγυοι!


Share