Πραξικόπημα στο … Άντεν

  

Πραξικόπημα στο … Άντεν

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής, 22 Απριλίου 2007

«Είχα μόλις γυρίσει στο Παρίσι την 18η Απριλίου. Στην Αθήνα είχα κατεβεί μετά από πρόσκληση του Αντώνη Μπριλλάκη (στην τότε ΕΔΑ πρόσκληση του κόμματος ήταν διαταγή) για να συναντήσω τον μόλις αποφυλακισθέντα Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος μαζί με άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ είχε αναλάβει την ουσιαστική καθοδήγηση της ΕΔΑ. Είχα τελειώσει τη μεταπτυχιακή φοίτηση και είχα την πρόθεση να εξαντλήσω τη γαλλική μου υποτροφία, μένοντας ακόμη δύο χρόνια στο Παρίσι για να συντάξω τη διατριβή μου. Ο Φλωράκης ανέτρεψε όλα αυτά τα σχέδια. Επρεπε να γυρίσω αμέσως στην Ελλάδα, να πάρω μέρος στις εκλογές (ήμουν ήδη υποψήφιος το 1964) και να ασχοληθώ επαγγελματικά με το κόμμα.

Οποιες και αν ήταν οι αρχικές μου διαθέσεις τέτοιες εντολές δεν ήταν προς συζήτηση στην οδό Αριστείδου εκείνη την εποχή.

Γύρισα λοιπόν στο Παρίσι για να οργανώσω τη μετακόμιση της οικοσκευής μου (κυρίως βιβλία) και το πρωί της 21ης Απριλίου πήρα το μετρό και πήγα στην Avenue de l’ Opera, στην Ολυμπιακή Αεροπορία, να βγάλω εισιτήριο για την Αθήνα. Μπροστά στην είσοδο του πρακτορείου υπήρχε ένα πρόχειρο κιόσκι που πουλούσε “France Soir” εκείνη την εποχή, λαϊκή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Με την άκρη του ματιού μου μού φάνηκε ότι διάβασα “Coup d’ etat a Aden” (“Πραξικόπημα στο Αντεν”). Την εποχή εκείνη στο Αντεν (Νότια Υεμένη) ήταν σε εξέλιξη μια επανάσταση που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των διαφόρων μαρξιστικών τάσεων στο Πανεπιστήμιο.

Οταν άνοιξα το πρωτοσέλιδο είδα με τρόμο την αλήθεια. Τα τανκς μπροστά στον Αγνωστο και “Athenes” αντί “Aden” όπως νόμιζα.

Εκείνη τη στιγμή έβγαινε από την Ολυμπιακή ο ευπατρίδης και παλιός σοσιαλδημοκράτης Στρατής Σωμερίτης, που είχε έρθει να επισκεφθεί τον γιο του. Εμεινε και αυτός άναυδος.

Γύρισα σπίτι κυριολεκτικά τρεκλίζοντας. Γύρω μου τα πακέτα τού επαναπατρισμού έχασκαν σαν πρώτη πράξη ημιτελούς δράματος. Θυμάμαι ότι για μισή ώρα έκλαιγα με λυγμούς πεσμένος μπρούμυτα στο κρεβάτι.

Σε καμιά ώρα το τηλέφωνο άρχισε να χτυπάει. Είχε αρχίσει η κινητοποίηση. Η απελπισία έπρεπε να ξεπερασθεί. Η αντίσταση έπρεπε να αποκτήσει πρόσωπο. Η απομόνωση του καθεστώτος να αρχίσει.

Το ίδιο βράδυ ήμαστε τουλάχιστον χίλιοι στο 44, rue de Rennes. Ξεχειλίσαμε και κατακλύσαμε την πλατεία τού St. Germain. Οι κατάπληκτοι Γάλλοι έβλεπαν, πρώτη φορά, μιαν εικόνα που θα τους συνόδευε για μιαν επταετία. Οι Ελληνες διαδήλωναν για τη Δημοκρατία στην πατρίδα της Δημοκρατίας.

Ενα ένα έρχονται στο μυαλό μου τα πρόσωπα εκείνης της αντίστασης. Πολλοί δεν ζουν πια. Οι άλλοι γνωρίσαμε τις πιο διαφορετικές τύχες στη ζωή μας.

Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πάθος και την πίστη τους στη Δημοκρατία. Οπως και δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτούς που βολεύτηκαν, σιώπησαν και συνεργάστηκαν με το καθεστώς τής βίας και του παραλογισμού.

Αιώνιο να είναι το όνειδος».

LinkedInShare/Bookmark
Posted in Άρθρα
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

Με «παιδική κούκλα» μοιάζει ο Πάγκαλος… - Εφημερίδα Ημερήσια Ημαθίας  Ημερήσια - ΒέροιαΕίναι προφανές ότι οι δημοκρατικοί πολίτες της Βέροιας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι κάθετα αντίθετο [...]

Θεόδωρος Πάγκαλος: Σαν είπαν ότι είμαι Χριστιανός; – Δεν είμαι Χριστιανός!  Athens MagazineΠρόσφατα ο Θεόδωρος Πάγκαλος προκάλεσε την κοινή γνώμη λέγοντας: Σαν είπαν ότι είμαι Χριστιανός; – Δεν είμαι [...]

Η φούστα, ο Πάγκαλος και ο Μυριβήλης | Η Εφημερίδα των Συντακτών  Η Εφημερίδα των ΣυντακτώνΟ Μυριβήλης εμπνέεται και την απαγόρευση την κάνει θέμα σε έξι χρονογραφήματα, δημοσιευμένα από τις αρχές Δεκ [...]

Πάγκαλος για Τσίπρα: Μήπως δεν ήσουν κομμουνιστής, αλλά μπαχαλάκιας;  indicatorΣφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το ιδεολογικό του στίγμα, εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας τον [...]

Για πρώτη φορά οι Κούρδοι παίρνουν θέση: «Σημίτης & Πάγκαλος Πρόδωσαν τον Οτσαλάν, εκτελούσαν εντολές  DiferNewsΑπό τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου του 1999 στα διεθνή μέσα ενημέρωσης [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish