Συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Βουλγαρίας "Focus" και την βουλγαρική εφημερίδα "TROUNT", 30/6/2007


Τίτλος

“Στην ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σχετικά με τα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας”

Κύριε Πάγκαλε, ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια ως προς την πορεία για ευρωατλαντική ολοκλήρωση;

Ας μην συγχέουμε αυτούς τους δύο θεσμούς και διαδικασίες. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι πολύ περισσότερο, πολύ σημαντικότερο και πολύ κρισιμότερο ασφαλώς για το μέλλον της Ευρώπης και την παγκόσμια ειρήνη. Η Ελλάδα ανήκει στις δυνάμεις εκείνες που με συνέπεια και σταθερότητα εργάζονται ώστε η Ευρώπη ή τουλάχιστον όποιες χώρες το επιθυμούν, να γίνουν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ενιαία αγορά. Η Ελλάδα επίσης και υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των συνόρων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποχής από κάθε αλυτρωτική προπαγάνδα, υποστηρίζει σταθερά την ένταξη όλων των βαλκανικών κρατών στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Πιστεύω και το πιστεύω βαθιά, ότι πέρα από την Ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, τα βαλκανικά κράτη και ειδικά όσα έχουν βυζαντινό παρελθόν, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα που πρέπει να μπουν πάνω από μικρόψυχους εθνικισμούς και κοντόθωρες βλέψεις.

Σαν Υπουργός Εξωτερικών είχατε πάρει μέρος στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν να στείλει πρόσκληση προς τη Βουλγαρία για πλήρη ένταξη στη ΕΕ. Τώρα, όταν είμαστε πλέον μέλος της ΕΕ, πως νομίζετε, ποια είναι τα προβλήματα, που η Βουλγαρία πρέπει να λύσει;

Η Βουλγαρία θα γνωρίσει μια νέα εποχή μετάβασης και θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί γρήγορα στο κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό το περίφημο κοινοτικό κεκτημένο δεν είναι απλώς κάποιες νομικές διατάξεις, είναι μια ολόκληρη αντίληψη, μια άλλη νοοτροπία. Δεν είναι ένα ή δύο θέματα, αλλά μια διαφορετική λειτουργία, μια διαφορετική λογική για το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Η Ελλάδα έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και μάλιστα γνωρίζει καλά και τις δυσκολίες αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφού έχει μοιραστεί με την Βουλγαρία ένα κοινό παρελθόν στους νεώτερους χρόνους. Λοιπόν είμαστε εδώ έτοιμοι να υποστηρίξουμε την βουλγαρική διαδικασία προσαρμογής όπως υποστηρίξαμε την Βουλγαρία και στην πορεία της ένταξής της.

Σε τι επιπεδο κατα τη γνωμη σας βρισκονται τωρα οι σχεσεις Ελλαδας – Βουλγαριας ως χωρες μελη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Η Ελλάδα είχε μια ειδική σχέση συνεργασίας από την εποχή που η Βουλγαρία ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σας θυμίζω την εποχή Καραμανλή-Ζίβκοφ και Ζίβκοφ – Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και την βουλγαρική στάση κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 1987. Και η Ελλάδα και η Βουλγαρία ξέρουν ότι η Τουρκία, όσο παραμένει μια στρατοκρατούμενη, αυταρχική κοινωνία, αποτελεί μια στρατηγική απειλή. Ειδικά όσον αφορά την ΕΕ πάντως, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιτέλους δεν θα είμαστε η μόνη ορθόδοξη χώρα.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα Δυτικά Βαλκάνια στην πορεία τους πρоς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;

Όσο παραμένουν ανοιχτά ζητήματα συνόρων, οι προοπτικές θα παραμένουν μακρινές.

Τι είναι η πρόβλεψή σας για τη διαφορά Ελλάδος και Σκοπίων για το όνομα; Η Βουλγαρία αναγνώρισε τη ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, κίνηση που έκαναν και άλλες χώρες.

Η Βουλγαρία αναγνώρισε το όνομα αλλά μόνον ως γεωγραφικό προσδιορισμό. Από αυτά που γνωρίζω, εκτός αν άλλαξε εν τω μεταξύ θέση η Βουλγαρία, ποτέ δεν αναγνώρισε την ύπαρξη ενός «μακεδονικού» έθνους. Βέβαια με την επιλογή αυτή παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της εθνικότητας την οποία αναγνωρίζει η Βουλγαρία στους κατοίκους της FYROM. Η προσωπική μου θέση ως προς το ζήτημα της ονομασίας είναι γνωστή. Αν τα Σκόπια θέλουν να λέγονται Μακεδονία, είναι δικό τους θέμα. Από κει και πέρα η προσπάθειά τους να σφετεριστούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας είναι ενδιαφέρουσα, έχει στοιχεία φολκλόρ και θα τους οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε νέους μεγάλους προβληματισμούς για το ποιοι είναι. Η διάθεσή τους επίσης να μιλούν χαμηλόφωνα για αλύτρωτη «Μακεδονία» είναι ελαφρώς γελοία αν αναλογιστεί κάποιος ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να αντιμετωπίσουν μια θανάσιμη απειλή για τη χώρα τους αφού οι Αλβανοί των Σκοπίων μετά την ανεξαρτησία του Κοσσόβου ενδεχόμενα θα θελήσουν να ενωθούν μαζί του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που όχι μόνο δεν απειλεί τα Σκόπια αλλά και επιθυμεί την διατήρηση της εδαφικής τους ακεραιότητας ενώ έχει πλέον και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εκεί.

Ειναι γνωστη η προταση Σας για ονομα της ΠΓΔΜ – δηλαδη «Μακεδονικη Δημοκρατια Σκοπιων» ή «Μακεδονικη Δημοκρατια σε παρενθεση Σκοπια». Τι σας κανει να πιστευετε οτι τετοια προταση μπορει να ειναι βιωσιμη και αποδεκτη;

Αφού οι Σλάβοι των Σκοπίων θέλουν να ονομάζουν το κράτος τους «Μακεδονία» θα ήταν καλό για όλους μας να υπάρξει ένας διαχωρισμός με τα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας που ανήκουν σε άλλα κράτη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η προσθήκη της λέξης «Σκόπια» ικανοποιεί αυτή τη συνθήκη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως αποκλείει κάθε είδους αλυτρωτική προπαγάνδα εναντίον γειτονικών κρατών.

Εκτιμάτε ως πρόκληση προς την Ελλάδα η κίνηση της ΠΓΔΜ να μετονομάσει το αεροδρομιο των Σκοπιων σε αεροδρομιο «Μεγας Αλεξανδρος»;

Χαίρομαι όταν άλλοι λαοί και χώρες αναγνωρίζουν το μεγαλείο και την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού. Και ο ελληνικός πολιτισμός αποτελείται από πολλούς επιμέρους τοπικούς πολιτισμούς, όπως ο μακεδονικός, ο θρακικός, ο κρητικός, ο ηπειρώτικος, ο αιγαιοπελαγίτικος, ο πελοποννησιακός. Αλλά και από πολλές επιμέρους πολιτισμικές κοινότητες όπως οι Αρβανίτες ή οι Βλάχοι. Αν οι Σκοπιανοί θέλουν να πουν στον κόσμο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν και δικός τους πρόγονος τότε δεν έχουν παρά να μιλήσουν την ίδια γλώσσα μ’ εκείνον. Η κίνηση αυτή της ηγεσίας των Σκοπίων δείχνει την μεγάλη εθνική ανασφάλεια την οποία βιώνουν εξαιτίας της ανερχόμενης δύναμης του αλβανικού εθνικισμού. Σήμερα οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Αλβανούς και είναι εμφανές ότι το ντόμινο του Κοσσόβου δεν θα σταματήσει στα σημερινά του σύνορα. Απέναντι στον αλβανικό εθνικισμό, στον εθνικισμό δηλαδή ενός μουσουλμανικού πληθυσμού που θεωρεί ότι ως απόγονοι των Ιλλυριών κατοικούσε πάντα εδώ, οι ορθόδοξοι χριστιανοί των Σκοπίων κάνουν το λάθος να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της εθνικής τους ταυτότητας που εκκρεμεί από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνοντας ένα άλμα στην αρχαία ελληνική ιστορία.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις απο αυτή τη εκκρεμότητα πάνω στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών;

Στις σχέσεις των δύο χωρών οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο σημαντικές όσο στο εσωτερικό τους όπου διάφορες πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται το συναίσθημα και τον πατριωτισμό των πολιτών για να κερδίσουν εύκολα κάποιες ψήφους.


Share