Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος", 16 Ιουλίου 2007


Δημοσιογράφος: Β. Σκουρής

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

Δεν έχουν θέση στο Επικρατείας οι γυρολόγοι της πολιτικής

Άλλοι τίτλοι

Ξέχασαν τις ταυτότητες όταν ήρθε η «Δεξιά του Κυρίου»

Αισθάνεστε ότι το ΠΑΣΟΚ ποινικοποιεί την πολιτική ζωή της χώρας;

Δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί να το κάνει αυτό το ΠΑΣΟΚ. Κατ αρχάς δεν είναι κυβέρνηση για να ασκήσει πίεση, να δώσει κατευθύνσεις στη Δικαιοσύνη. Ή να προσπαθήσει να την επηρεάσει, διότι δυστυχώς πρόσφατα έχουμε και μεθόδους επηρεασμού. Αν εννοείτε ότι το ΠΑΣΟΚ επισείει την προσοχή της Δικαιοσύνης επί θεμάτων που κατά την άποψή του έχουν μια διάσταση παραβίασης του νόμου, τότε αυτό είναι όχι απλώς δικαίωμα κάθε πολίτη, αλλά και υποχρέωσή του.

Περιλαμβάνεται στον Ποινικό Κώδικα, όπως ξέρεις, και άρθρο που τιμωρεί την απόκρυψη και την αποσιώπηση εγκλήματος. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, όντας ένας υπεύθυνος πολιτικός οργανισμός, το ΠΑΣΟΚ αν έχει την εντύπωση ότι κάπου υπάρχουν εγκλήματα, δηλαδή παραβιάσεις του νόμου, να μην επισείει την προσοχή της Δικαιοσύνης στα θέματα αυτά;

Μετά το «χαρτί Παπακωνσταντίνου», πάντως, που τράβηξε ο Καραμανλής, το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να συζητάει για τα ομόλογα ή…

Κάνετε λάθος. Εγώ συνεχίζω και ο κ. Παπανδρέου στις ομιλίες του ήταν πολύ έντονος επί του θέματος του ομολόγου. Δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έλαβε υπόψη του την παρέμβαση αυτή και τελικά θεωρώ ότι όταν αναλυθεί το χαρτί που τράβηξε ο κ. Καραμανλής, ο κ.Καραμανλής θα γίνει καταγέλαστος. Θα είναι μια μαύρη σελίδα στην πολιτική του ιστορία. Γιατί εξέπεσε τόσο χαμηλά.

Ο πρωθυπουργός για τη διαφθορά τι έκανε κατά τη γνώμη σας;

Ο πρωθυπουργός συγκάλυψε τη διαφθορά. Οπως επεχείρησε να συγκαλύψει κατά το παρελθόν τις υποκλοπές τηλεφώνων και άλλα θέματα για τα οποία υπήρχαν σοβαρές υποψίες ευθύνης κομματικού μηχανισμού ή βασικών υπουργών.

Στο συγκεκριμένο θέμα των ομολόγων η προσπάθεια συγκάλυψης πήρε τη μορφή της φυγής προς τον άλλο και προς το παρελθόν.

Δηλαδή η πρόταση που ασμένως υποδέχθηκαν και το ΚΚΕ και ο κ. Κολιοκώστας, και κατά πάσα πιθανότητα, όπως ακούω και βλέπω στα μέσα, θα τη δεχθεί και ο κ. Ζορμπάς, είναι να ερευνήσουμε γενικώς το δομημένο ομόλογο στη χώρα μας και κυρίως τα τελευταία χρόνια. Και το δομημένο ομόλογο δεν είναι το θέμα. Το δομημένο ομόλογο είναι θεσμός, τοποθέτηση χρημάτων, που χρησιμοποιείται ευρύτατα από χιλιάδες οργανισμούς, ανάλογα με αυτούς που τον χρησιμοποιούσαν και στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο ομόλογο είναι σκάνδαλο. Διότι υπάρχουν προμήθειες. Αυτό είναι το σκάνδαλο.

Δηλαδή τώρα ο κ. Καραμανλής τι μας λέει. Οτι στο παρελθόν τα Ταμεία, με διοίκηση ΠΑΣΟΚ, πήραν δομημένα ομόλογα. Ε, και λοιπόν; Τι σημασία έχει αυτό; Είναι για τους αφελέστατους, δηλαδή, αυτή η προσέγγιση. Αλλά δυστυχώς όπως φαίνεται, ο κ. Καραμανλής, έχοντας διαπιστώσει ότι έγινε πρωθυπουργός χάρη στην αφέλεια των ψηφοφόρων, πιστεύει βαθύτατα στην άποψη ότι αυτό θα συνεχιστεί…

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε αρκετά, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία;

Εγώ νομίζω πως ναι, αλλά δεν νομίζω πως η διεκδίκηση της ψήφου έχει αυτό τον χαρακτήρα που δώσατε και που θέλουν να του δώσουν.

Διότι η ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά στηρίζεται στην άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ στα 18 χρόνια διακυβέρνησης από το 1981 έκανε ζημιά στον τόπο. Εγώ δεν το πιστεύω.

Και εγώ και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και η πλειονότητα της κοινής γνώμης γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε καλό στον τόπο και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους Ελληνες και στους φτωχότερους Ελληνες. Γιατί αυτοί ήταν το κοινό μας. Ηταν η κοινωνική μας βάση και σ’ αυτούς στηριχτήκαμε, αυτούς θελήσαμε να εξυπηρετήσουμε. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε καλό, ότι το ΠΑΣΟΚ σε κάποια φάση βρέθηκε μπροστά σε περίπλοκα θεσμικά προβλήματα, τα οποία δεν είχε την τόλμη, ή αν θέλετε τη διάθεση, γιατί είχαν περάσει πολλά χρόνια και υπήρχε κάποια κούραση, να λύσει. Και αυτό το αδιέξοδο μας οδήγησε στο περιθώριο.

Χάσαμε την πολιτική πρωτοβουλία και από εκεί και πέρα χάσαμε και την εξουσία. Αυτό, λοιπόν, το πώς θα ανακτήσουμε την πολιτική πρωτοβουλία και πώς, συνεπώς, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τις προσεχείς εκλογές, είναι το νέο στοιχείο.

Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να δεχτούμε τη θεωρία πως η Ελλάδα ήταν καλύτερη πριν έρθει το ΠΑΣΟΚ ή θα ήταν καλύτερη εάν το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνούσε τόσα χρόνια.

Οι υπουργοί γιατί προωθούν την εκλογολογία; Η οποία, εν τέλει, ίσως να είναι και σε βάρος της κυβέρνησης;

Εγώ νομίζω ότι θέλουν να έχουν πάντα τη δυνατότητα να προσφύγουν σε εκλογές… αρπακτικού χαρακτήρα. Να αρπάξουν, δηλαδή, την εξουσία, συγκυριακά. Επειδή δεν έχουν πρόγραμμα και δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν προοπτικές, σου λέει θα έρθει μια στιγμή κακή για την αντιπολίτευση, κάτι θα συμβεί, κάτι θα λεχθεί, κάπως θα ανατραπούν τα προγνωστικά, τότε θα ορμήσουμε και θα εξασφαλίσουμε μια μικρή πλειοψηφία, που θα μας κρατήσει στην εξουσία.

Εμείς δεν κάνουμε πολιτική για την εξουσία και γι αυτό και δεν μας ενδιαφέρει αυτού του είδους η ευκαιριακή αναμέτρηση. Δεν θέλουμε, δηλαδή, εκλογές τώρα, επειδή θεωρούμε ότι είναι ευνοϊκά για μας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ζητούμε εκλογές γιατί θεωρούμε ότι είναι το χρέος μας, διότι πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση κάνει κακό στον τόπο.

Εγώ πιστεύω ότι όσο περνούν οι μήνες, τα πράγματα για τη ΝΔ θα είναι χειρότερα, διότι αργά ή γρήγορα ο κ. Καραμανλής θα εγκαταλείψει κάθε ιδέα περί πρόωρων εκλογών και θα κάνει εκλογές τον Μάρτιο, κανονικές, για τον απλό λόγο ότι εάν τις κάνει τον Μάρτιο την ενδεχόμενη ήττα θα τη χρεωθεί το κόμμα και όχι ο ίδιος. Εάν κάνει πρόωρες εκλογές, είναι εμφανές πως θα έχει και ένα μεγαλύτερο προσωπικό μερίδιο ευθύνης και η θέση του στην ηγεσία της ΝΔ θα είναι επισφαλής. Είναι τόσο απλά τα πράγματα, κατά την άποψή μου.

Θέλω να σας ρωτήσω για ένα θέμα που το κόμμα σας συνήθως δεν ομιλεί. Για το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού. Πιστεύετε ότι πρέπει να αποσυρθεί;

Παρακολούθησα τη συζήτηση αυτή από τον Τύπο. Δεν είμαι ειδικός και δεν θέλω να κάνω τον ειδικό για θέματα που δεν με έχουν απασχολήσει ιδιαιτέρως.

Απ αυτά που διάβασα στον Τύπο έβγαλα το συμπέρασμα ότι μερικές διατυπώσεις ήταν ατυχείς, αλλά δεν ήταν, τέλος πάντων, και για να αναστατωθεί η χώρα ολόκληρη και να το κάνουμε κύριο θέμα συζήτησης.

Αντίθετα, μια και μιλάμε σε ένα επίπεδο πατριωτισμού και μιας θρησκοληψίας, θα ήθελα μέσω της εφημερίδας σας να προκαλέσετε μια συζήτηση σχετικά με τις ταυτότητες.

Τι έχει γίνει με τις ταυτότητες; Ξέρετε, έχω αναστατωθεί. Πήρα νέα ταυτότητα και αυτή η ταυτότητα δεν γράφει ούτε ελληνική υπηκοότης, ούτε ορθόδοξος χριστιανός. Και αναρωτιέμαι, αυτές οι διαδηλώσεις με τα φλεγόμενα ράσα, οι τρομεροί αφορισμοί, οι διχαστικοί λόγοι, ο πρωθυπουργός προσερχόμενος μετά της κυρίας Νατάσας για να υπογράψει στο δημοψήφισμα της Αρχιεπισκοπής, όλα αυτά πού πήγαν; Ξεχάστηκαν, γιατί πλέον δεν είναι ο Σταθόπουλος υπουργός; Ο Σταθόπουλος δηλαδή ήταν ο στόχος του… λαϊκού κινήματος της δεξιάς και της ακροδεξιάς;

Εννοείτε ότι κορόιδεψαν τον λαό για πολιτικές σκοπιμότητες…

Εννοώ ότι είναι καραγκιόζηδες όσοι έχουν συμμετάσχει σ’ αυτή την ιστορία. Κορόιδεψαν τον λαό για να κάνουν μια επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησης εκείνη την εποχή, μιας κυβέρνησης που είχε ορισμένα χαρακτηριστικά που δεν τους άρεσαν.

Ηταν μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή και εκσυγχρονιστική κυβέρνηση. Αυτό δεν τους άρεσε και προσπάθησαν να την υπονομεύσουν.

Αυτό είναι το θέμα. Είναι υπόλογοι όλοι όσοι συμμετείχαν σ’ αυτά. Και όταν ήρθε η «Δεξιά του Κυρίου», ξεχάστηκαν όλα…

Εκανε τον κύκλο της

Η κ. Παπαρήγα πρόσφατα σας αποκάλεσε δειλό…

Δεν θέλω να συνεχίσω αυτήν τη συζήτηση με το ΚΚΕ, η οποία και έκανε τον κύκλο της και έβγαλαν όλοι τα συμπεράσματά τους και η κυρία Παπαρήγα επίσης. Τώρα τι να σας πω. Το ποιος είναι δειλός το έχουν δείξει η ιστορία του καθενός και η δράση του.

Οι Κύπριοι αποφασίζουν

Την υποψηφιότητα Χριστόφια πώς την κρίνετε;

Εγώ ερωτήθην καιρό πριν υποβληθεί η υποψηφιότητα, εξεδήλωσα τη φιλική μου διάθεση για τον κ. Χριστόφια, την απέραντη εκτίμηση που του έχω και ως αρχηγού του συγκεκριμένου κόμματος της κυπριακής Αριστεράς και ως προέδρου της Βουλής, και για τη συμβολή του στην εθνική υπόθεση. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι είναι λογικό, εάν θέλετε, το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου να βάλει ένα δικό του υποψήφιο για Πρόεδρο, έχει επανειλημμένα υποχωρήσει μέχρι τώρα και έχει στηρίξει άλλους υποψηφίους από άλλους πολιτικούς χώρους με μεγάλο αίσθημα εθνικής ευθύνης και είναι λογικό αυτό να μη γίνεται επ αόριστον. Κάποια στιγμή θα θέλει και το ΑΚΕΛ να μετρήσει τη δύναμή του και την ακτινοβολία της προσωπικότητας που προτείνει. Από εκεί και πέρα, θέση επί των κυπριακών πολιτικών δεδομένων ούτε εγώ παίρνω, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κανένας Ελλαδίτης Ελληνας είναι σωστό να κάνει. Πιστεύω ότι είναι σωστό να αφήσουμε τους Κυπρίους να κυβερνηθούν μόνοι τους, έχουν άλλωστε μεγάλη πείρα και μεγάλη πολιτική ωριμότητα.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οχι καταφύγιο γυρολόγων της πολιτικής

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να σηματοδοτεί;

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι υπόθεση του προέδρου, όπως είναι και το ευρωψηφοδέλτιο έτσι είναι σ’ όλα τα κ όμματα και έτσι θα γίνει και στο ΠΑΣΟΚ αυτήν τη φορά, όπως γινόταν και στο παρελθόν.

Για τον θεσμό όμως αυτόν καθαυτόν, έχω την άποψη ότι το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από την κοινωνία και έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη χώρα επαρκώς στο εξωτερικό.

Να γνωρίζουν γλώσσα, να έχουν μια γενικότερη ενημέρωση κ.λπ. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι ευρωβουλευτές και επίσης αντίστοιχα χαρακτηριστικά, δηλαδή κοινωνική παρουσία, γενική αναγνώριση και μη ενασχόληση με την πολιτική, πρέπει να έχουν και τα στελέχη του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Δεν θεωρώ ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι για να καταφεύγουν αυτοί που δεν πρόκειται να εκλεγούν ή να προσέρχονται διάφοροι οι οποίοι θέτουν υποψηφιότητα από εδώ και από εκεί και τελικά δεν έχουν τη λαϊκή υποστήριξη.

Συμφωνία μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων

Πιστεύετε ότι στην Πάρνηθα θα υπάρξει αναδάσωση;

Πιστεύω ότι στην Πάρνηθα θα γίνουν αυτά που έγιναν και παντού αλλού.

Ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος και πιστεύω ότι ο κίνδυνος εμπρηστικών ενεργειών από ορισμένους, αλλά και ασχέτως εάν δεν υπήρχαν εμπρησμοί, αυτό που ακολουθεί, δηλαδή η παράνομη δόμηση, δεν θα σταματήσει ποτέ, εάν δεν γκρεμιστούν αυθαίρετα.

Προτείνω να υπάρξει συμφωνία των δύο κομμάτων, να δοθεί ένα σχέδιο επιχειρησιακό από ένα συντονιστικό όργανο παρά τω πρωθυπουργώ και να αρχίσουν άμεσα κατεδαφίσεις τμημάτων που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αυτό στις εξόχως προσβλητικές για την κοινωνία μας και επικίνδυνες για τον τρόπο ζωής μας περιπτώσεις: Αναδασωτέες δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, μπαζωμένες κοίτες φραγμάτων και ποταμός, αιγιαλός – εκεί που εμποδίζεται η πρόσβαση του πολίτη στη θάλασσα.

Αυτά να γκρεμιστούν σ’ όλη την Ελλάδα, τώρα, πριν τις εκλογές, ώστε να δοθεί ένα μάθημα που ο ελληνικός λαός δεν θα το ξεχάσει ποτέ και θα παίξει ένα ενεργητικό ρόλο στο μέλλον.

Κατά τα λοιπά ως κυβέρνηση τίποτα δεν έχουν κάνει, τίποτα δεν κάνουν, λεφτά δεν υπάρχουν και ό,τι λένε είναι λόγια του αέρα.


Share