Συνέντευξη στην εφημερίδα της Χίου "Χιαχτίδα", 29 Ιουλίου 2007


Δημοσιογράφος: Δ.Διόλατζης

Τίτλος

“Κάθε μέρα που περνά υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος για να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ”

Η Νέα Δημοκρατία ολοκληρώνει τη θητεία της σε λίγους μήνες στη κυβέρνηση και θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για μία τετραετία. Γιατί ο πολίτης να μην ξαναψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία;

Για δυο λόγους. Πρώτον τον κορόιδεψε. Δεν έκανε τίποτα απ’ ότι υποσχέθηκε πριν από 4 χρόνια. Έχει μάλιστα το θράσος να ζητά την ψήφο ξανά με τις ίδιες υποσχέσεις. Θυμάστε την επανίδρυση του κράτους; Τι είδαμε αυτά τα 4 χρόνια; Κουμπάρους (ο πρωταγωνιστής για τον οποίο ο Ζαγορίτης κόμπαζε ότι τον είδαμε με χειροπέδες σήμερα είναι ελεύθερος και πηγαίνει περίπου ως ήρωας σε εσωκομματικές συγκεντρώσεις της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη), κατάρρευση του ΕΣΥ, διάλυση της Παιδείας, καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων με τα δομημένα ομόλογα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο γιος του πρώην διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας –για να μην ξεχνάμε και τα πρόσωπα. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες διαλύθηκαν, φωτιές έκαψαν ως και την Πάρνηθα, το καλύτερα φρουρούμενο δάσος της Ελλάδας! Ακόμα και τις Πανελλήνιες εξετάσεις που ποτέ δεν είχαν αμφισβητηθεί κατάφεραν να τις εξευτελίσουν. Πρόκειται για μια δεξιά λαίλαπα που εκδικείται τη χώρα γιατί όταν ο τόπος προχωρούσε αυτοί ήταν στην αντιπολίτευση αρνούμενοι τα πάντα και βρίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τον Κ.Σημίτη. Ποιος ξεχνά τον Καραμανλή να δηλώνει ότι ο Σημίτης είναι ο αρχιερέας της διαπλοκής; Και τολμά αυτός σήμερα να επικαλείται την ηθική και τον πολιτικό πολιτισμό για να καταδικάσει τον κ.Αλαβάνο; Πόση υποκρισία πια να αντέξουμε;

Πιστεύετε ότι τις εκλογές του 2004 τις έχασε ο Κώστας Σημίτης ή ο Γιώργος Παπανδρέου;

Τις εκλογές τις έχασε το ΠΑΣΟΚ.

Ποιο θεωρείτε ως πιο αρνητικό στοιχείο της πολιτικής που εφάρμοσε ο Κώστας Σημίτης;

Ο Κώστας Σημίτης έχει περάσει στην ιστορία. Νομίζω λοιπόν ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα πουν δυο πράγματα: ότι ήταν εκείνος που οδήγησε την Ελλάδα στην ΟΝΕ και γύρισε μια σελίδα στην ιστορία της χώρας αλλά, για διάφορους λόγους, δεν έκλεισε το κεφάλαιο που άνοιξε αποφεύγοντας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που και έπρεπε και θέλαμε να γίνουν. Το κυριότερο μάλιστα, όπως απέδειξε και η εμπειρία, ήμασταν και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τις κάνουμε προς όφελος του λαού και όχι των «νταβατζήδων» όπως τους αποκαλεί ο σεμνός, ταπεινός και κόσμιος κ.Καραμανλής.

Για ποιο λόγο θα «βγάζατε το καπέλο» στον Κώστα Καραμανλή;

Δεν θα του έβγαζα το καπέλο γιατί δεν είναι προς τιμήν του αυτό που θα πω. Αλλά μεγίστη απορία, μου προκαλεί η πρωτοφανή αδιαφορία του για όσα συμβαίνουν στην χώρα. Ποτέ άλλοτε ένας Πρωθυπουργός δεν είχε τόσο γραμμένο και με τόσο προκλητικό τρόπο, ολόκληρο το ελληνικό λαό. Μου δίνει την αίσθηση ενός Αυτοκράτορα που πιστεύει ότι έχει οριστεί από τον Θεό να κυβερνά υπηκόους και η μόνη υποχρέωσή του είναι να τους διασκεδάζει με ανέκδοτα και χαριεντισμούς ή να τους εντυπωσιάζει με περίτεχνα ρητορικά σχήματα και εντυπωσιακές χειρονομίες.

Πιστεύετε ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ της ελληνικής οικονομίας;

Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο κ.Αλογοσκούφης για να αλλάξει τους αριθμούς. Μετά την εισαγωγή της πορνείας στους εθνικούς λογαριασμούς, μπορεί να κάνει ότι και η Enron στην Αμερική. Να σκεφτεί μελλοντικές ιδέες που θα φέρουν μελλοντικά έσοδα και να τα εγγράψει στον προϋπολογισμό από τώρα ώστε να μας κάνει ακόμα πλουσιόερους. Φως στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στην τσέπη του λαού με αυτή την κυβέρνηση ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι α)υπερέχουμε και β)υστερούμε ως χώρα ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης; (και γιατί)

Υπερέχουμε σε πολλά. Υστερούμε σε ένα. Δεν έχουμε ένα σύγχρονο κράτος ικανό να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες στις πρωτοβουλίες και τον δυναμισμό τους. Αυτό μας λείπει, αυτό πρέπει να κάνουμε. Και επειδή δεν το κάναμε το 2000-2004 χάσαμε τις εκλογές. Η διαφορά με τη ΝΔ είναι ότι θέλει ένα κράτος που να υποτάσσεται στο κόμμα και στους λίγους γι’ αυτό και δεν διστάζει να το διαλύσει ενώ εμείς θέλουμε ένα κράτος που θα υπηρετεί τους πολίτες και θα εφαρμόζει τους νόμους. Οι νόμοι είναι η μόνη πραγματική υπεράσπιση των φτωχών και των αδύναμων.

Σχολιάστε τη φράση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ περί κουρασμένων προσώπων που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο της μονιμότητας….

Είναι σαφής. Προς τι το σχόλιο;

Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται σήμερα ανανέωση στα πρόσωπα;

Η ανανέωση δεν επιβάλλεται. Προκύπτει. Εμείς έχουμε ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό θα φανεί και στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Τι ήταν αυτό που όφειλε να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2004 και κατά τη γνώμη σας δεν άλλαξε;

Προσπαθούμε να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς και το καταφέρνουμε με γρηγορότερο ή αργότερο ρυθμό.

Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα και σταθερά πρώτη τη ΝΔ. Ο αρχηγός σας ζητάει συνεχώς εκλογές το συντομότερο. Αν γίνουν οι εκλογές το Φθινόπωρο, πιστεύετε ότι θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ;

Δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο γιατί πλέον ξέρει καλά ότι το αποτέλεσμά τους κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι. Θα πάει στο Συνταγματικό όριο της τετραετίας, την Άνοιξη και ξέρετε καλά ότι αυτό σημαίνει έμμεση παραδοχή ήττας για τη ΝΔ. Ήδη κάθε μέρα που περνά υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ.

Aν χάσει στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ότι τίθεται θέμα ηγεσίας;

Δεν θα χάσει. Ο Γεώργιος Παπανδρέου είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας. Το μόνο θέμα που πρέπει να προσέξει σχετικά με το κόμμα είναι να μην ξαναζήσει το ΠΑΣΟΚ την εμπειρία της περιόδου 2000-2004. Ως Πρωθυπουργός θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα πάθουμε ότι και η ΝΔ τώρα: μια Κεντρική Επιτροπή που θα αποτελείται αποκλειστικά από κρατικά στελέχη. Ο Γεώργιος Παπανδρέου για να διατηρήσει την επαφή με το λαό θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα μακριά από το κράτος.

Το κόμμα σας έχει καταγγείλει πολλά σκάνδαλα καθόλη τη θητεία της ΝΔ. Ποιο θεωρείται μεγαλύτερο;  και γιατί;

Είναι πολύ δύσκολη η επιλογή. Νομίζω όμως ότι το κορυφαίο είναι η απογραφή και αναθεώρηση του ΑΕΠ. Ξέρω ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν στο μυαλό τους τα δομημένα ομόλογα ή τους κουμπάρους. Όμως αν τα σκάνδαλα αυτά μας στοίχισαν 100 ευρώ κατά κεφαλήν παραδείγματος χάριν, η υπόθεση της απογραφής και της αναθεώρησης του ΑΕΠ μας στοίχισε πολλές φορές περισσότερο και θα μας στοιχίσει κι άλλα αφού πλέον πρέπει να πληρώνουμε στην Ευρώπη περισσότερα απ’ όσα παίρνουμε. Και το χειρότερο είναι ότι τραυμάτισε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας. Ξεφτιλιστήκαμε σε όλη την υφήλιο. Και αυτό πληρώνεται πολύ και σε βάθος χρόνου, όπως ξέρουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία.

Σχολιάστε μου τη παραίτηση του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου…

Δεν υπάρχει κάτι προς σχολιασμό. Επέλεξε ότι θεώρησε καλύτερο για τον εαυτό του. Είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Πιστεύετε ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης από το υπουργείο Παιδείας του σκανδάλου της βαθμολογικής νοθείας;

Γιατί μόνο σ’ αυτό έγινε προσπάθεια συγκάλυψης; Εδώ διόρισαν στη Βουλή από την πίσω πόρτα τις κόρες δύο δικαστικών και του κομματικού τους στελέχους του κ.Ζορμπά για να διασφαλίσουν ότι όλα θα γίνουν όπως συμφέρει το κόμμα. Ειδικά για το θέμα της νοθείας στους βαθμούς τα πράγματα είναι απλά. Η Δεξιά για να δείξει την αυστηρότητά της και ότι αυτή αναβαθμίζει τις σπουδές έβαλε την βάση του 10. Μόλις είδε όμως τι επιπτώσεις έχει αυτό στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τις οικογένειες και την οικονομία, κατάλαβε ότι έκανε λάθος. Και τι έκανε για να το διορθώσει; Έδωσε προφορικές οδηγίες για να μπουν εύκολα θέματα και μετά έδωσε πάλι προφορικές οδηγίες για να διορθωθούν επιεικώς τα γραπτά. Στην ανάγκη μάλιστα, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη, να ξαναδιορθωθούν μπας και περάσουν περισσότεροι! Δεν δίστασε να εξευτελίσει έναν ολόκληρο θεσμό που δεν είχε αμφισβητηθεί ποτέ επί δεκαετίες για να κουκουλώσει τις συνέπειες των δικών της αδιέξοδων επιλογών. Και αυτή είναι η «αθώα» εκδοχή. Ιδού η υποκρισία, ιδού τα αδιέξοδα, ιδού η σεμνότητα και η ταπεινότητα!

Παρατηρούμε ότι συνεχίζετε την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, και μάλιστα πρόσφατα αφήσατε αιχμές για τη στάση του Περισσού στο θέμα της εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την CosmOTE.  Τι ρόλο έχει παίξει ο Περισσός στην εξαγορά της εν λόγω εταιρείας;

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και ο Περισσός κρυφό καμάρι.

Κε Πάγκαλε έχετε ρίζες από το νησί μας. Μας έχετε δε επισκεφτεί αρκετές φορές. Ποια είναι ακριβώς η «συγγένειά» σας με τη Χίο;  Νιώθετε καθόλου χιώτης;

Έχω διπλή αναφορά στη Χίο. Η εκ πατρός προγιαγιά μου ήταν η Αγγελική Καυκά, το γένος Νεγρεπόντη. Και ο πεθερός μου Ανδρέας Χριστοφάκης είναι από τα Κουρούνια της Βόρειας Χίου. Έτσι τα τρία από τα πέντε παιδιά είναι Χιώτες κατά 30% περίπου. Πέραν αυτού αγαπώ την Χίο και του Χιώτες και αν αποκτήσω ελεύθερο χρόνο θα έρχομαι ασφαλώς συχνότερα.


Share