Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 6 Αυγούστου 2007

Δημοσιογράφος: Βούλα Κεχαγιά

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

“Έχουν ήδη χάσει τις εκλογές”

“Διδαχθήκαμε από τα λάθη μας”

Όλα δείχνουν πως πλησιάζουν οι εκλογές, φαίνεται όμως ότι ο κόσμος δεν έχει εξοργιστεί σε ό,τι αφορά τη στάση του απέναντι στο κυβερνών κόμμα.
Η οργή υπάρχει και είναι δεδομένη. Η οργή δεν μεταβάλλεται σε εκλογική συμπεριφορά αυτομάτως. Χρειάζεται ωρίμαση και αυτή θα υπάρξει. Η Ν.Δ., η οποία είχε ήδη δυσκολίες γιατί ήταν πολύ κοντά με το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, έχει πια χάσει οριστικά τις εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν αυτές. Το πιστεύω αυτό, έχουν χάσει τις εκλογές και δεν υπάρχει πια τρόπος γιατί είναι πολύ κοντά οι ημερομηνίες, ακόμη κι αν γίνουν οι εκλογές τον Μάρτιο, για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Οι εκλογές χάνονται και κερδίζονται πάνω στο θέμα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Και η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει τρωθεί βαρύτατα από τα γεγονότα.

Από τη στιγμή που εκφράζετε τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. χάνει τις εκλογές, να σας ρωτήσω: Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει; Το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα έτοιμο. Το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικά στελέχη και πιστεύω ότι έχει βγάλει πολλά διδάγματα από το παρελθόν. Είναι ένα κόμμα ώριμο, έμπειρο και με προοπτική.

Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι υπάρχει ένδεια σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Στελέχη που προσέρχονται όμως δεν γίνονται αποδεκτά- και αναφέρομαι στην υπόθεση των κ.κ. Νεονάκη και Πάχτα.
Δεν θέλω να αρχίσω να συζητάω αυτό το ζήτημα που πέραν των άλλων είναι και επώδυνο προσωπικό ζήτημα για ορισμένους. Με μερικούς έχω καλές σχέσεις, άλλους τους ξέρω λιγότερο, θα περιμένω την εισήγηση της επιτροπής εκλογικών διαδικασιών και θα τοποθετηθώ μέσα στα κομματικά πλαίσια. Είναι πολύ δύσκολο ζήτημα και πολύ σοβαρό για να το συζητάμε πριν δούμε την εισήγηση.

Άρα δεν είναι ένα θέμα που έχει κλείσει οριστικά;
Αφού δεν έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια; Εμείς περιμένουμε την εισήγηση που θα γίνει στο Πολιτικό και στο Εθνικό Συμβούλιο και η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

Νομίζετε ότι ο κ. Παπανδρέου νιώθει ισχυρός μέσα στο κόμμα;
Νομίζω ναι. Έχει τη στήριξη όλων μας- εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που θέτει θέμα προέδρου αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα συμφωνούμε με κάθε του κίνηση.

Θεωρείτε ότι κάποιοι έχουν όμως στο μυαλό τους να θέσουν θέμα ηγεσίας;

Μα κι εγώ θέλω να μπω καβάλα σ΄ ένα άλογο στην Αγια-Σοφιά. Δεν νομίζω ότι θα το πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο στη ζωή μου.

Δηλαδή πρόκειται για ευσεβείς πόθους;

Δεν ξέρω για ποιον μιλάτε. Αν θέλετε, μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου. Εγώ έχω μία προοπτική, μία πολιτική συνείδηση και μία προσωπική φιλοδοξία. Και επειδή δεν είμαι υποκριτής και άθλιος το λέω αυτό. Όποιος δεν το λέει είναι άθλιος, είναι ψεύτης. Λέω ότι έχω πολιτική φιλοδοξία. Δεν έχω άγχος. Είμαι εκεί, έτοιμος να κάνω αυτό που θα είναι απαραίτητο τη στιγμή που θα πρέπει να κάνω αυτό που θα πρέπει να κάνω. Τίποτε άλλο. Και πιστεύω ότι αυτή είναι η ομαλή θέση καθενός που δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα. Να έχει φιλοδοξία, να είναι διαθέσιμος και έτοιμος για οποιαδήποτε αντιμετώπιση συγκεκριμένης εντολής που θα του δοθεί την ώρα της κρίσης, είτε η ώρα της κρίσης είναι η εκλογική μάχη είτε σχηματισμός κυβέρνησης μετά ή οτιδήποτε.

Ώς πού φτάνει η δική σας φιλοδοξία; Οι θέσεις είναι δεδομένες, έχουμε Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Δημοκρατίας… Ξέρω να μετράω τις δυνάμεις μου και ξέρω όταν χρειάζεται να μπαίνω στο περιθώριο και να δείχνω άλλους που πρέπει να μπουν πιο μπροστά από μένα. Το έχω κάνει επανειλημμένα και τώρα αν χρειαστεί.

Υπάρχουν δηλαδή άλλοι πιο μπροστά από εσάς;

Δεν υπάρχει πρόεδρος του Κινήματος;

Κι έπειτα;

Το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο όμως συμμετέχω.

Επομένως μιλάμε για την ίδια αφετηρία.

Με ποιον;

Πώς σας φάνηκε η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε;

Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τα δάση, παρότι ήταν στο πρόγραμμά της. Αντιθέτως ενθάρρυνε τις οικοπεδοφαγικές και καταπατητικές ορέξεις, τις ομάδες που έχουν συμφέροντα και με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με νόμο που έφερε ενώ είχε προβλήματα και δεν έβαλε μυαλό. Παραμονές εκλογών οι καταπατητές σκέφτηκαν: Ας βάλω φωτιά τώρα, θα χτίσω μετά τις εκλογές. Αυτό είναι σοβαρή πολιτική ευθύνη.

Η οποία αγγίζει τους υπουργούς;

Η οποία αγγίζει τον Πρωθυπουργό. Δεν έκανε κανείς του κεφαλιού του εκεί μέσα. Έχουν σοβαρή ευθύνη γιατί διέλυσαν την Πυροσβεστική -την ίδια υπηρεσία που πέρσι ήταν αποτελεσματική.

Οι αναγνώστες ρωτούν

Το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έχει ανοίξει τις αγκάλες του προς τον Συνασπισμό; Είναι εφικτή η σύγκλιση των δύο κομμάτων;

Μα τις έχει ανοιχτές. Το ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως έχει μιλήσει για να βρούμε κάποιας μορφής συνεργασία με τον ΣΥΝ, εγώ το λέω χρόνια  από το 1990, το έχω πει πρώτη φορά μερικούς μήνες μετά το τέλος της δίκης Κοσκωτά, όπου όπως ξέρετε εισαγγελείς ήταν στελέχη του ΣΥΝ μεταξύ άλλων. Αυτό δεν έχει γίνει εφικτό γιατί ο ΣΥΝ έχει άλλες εκτιμήσεις, αλλά εμείς παραμένουμε ανοιχτοί προς μια συζήτηση.

Έχετε διαβάσει το βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη “Παράδοση Οτζαλάν, η ώρα της αλήθειας”;

Έχω διαβάσει το βιβλίο. Πιστεύω ότι πολλά απ’ όσα λέει είναι η προσωπική του εμπειρία και τα εκθέτει κατά τρόπο υποκειμενικό. Μ’ αυτό εννοώ ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες ή εκδοχές για τα ίδια γεγονότα. Γενικά όμως είναι ένα βιβλίο που είναι κοντά στην πραγματικότητα και διακρίνεται από ειλικρίνεια και πάθος για την υπόθεση αυτή που βεβαίως του κόστισε ιδιαίτερα. Ο Σάββας Καλεντερίδης έχει την εκτίμησή μου.

Θεωρείτε την πολιτική επάγγελμα ή θα αντιμετωπίζατε την ιδέα να περιοριστεί η δυνατότητα εκλογών των βουλευτών σε δύο θητείες;

Η πολιτική δεν είναι και ούτε πρέπει να γίνει επάγγελμα. Μ’ αυτή την έννοια πρέπει ίσως να ξαναδούμε το ασυμβίβαστο της άσκησης επαγγέλματος από βουλευτές. Μπορείς να έχεις ένα όριο θητείας για νομάρχες, δημάρχους, υπουργούς, δεν μπορείς ποτέ να έχεις περιορισμούς στην εκλογή βουλευτών.

Κύριε Πάγκαλε, γιατί συνεχίσατε την κόντρα με το ΚΚΕ; Δεν εννοώ ότι την τροφοδοτήσατε, ωστόσο απαντάτε στον Περισσό. Και δεν είναι λίγο ανιστόρητο το μέτωπο αυτό;

Απαντάω μέχρι ενός σημείου. Όταν σταμάτησαν μετά την έκκλησή μου να φέρουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της υπόθεσης Γερμανός σχετικά με τη συμπεριφορά τους, εκεί σταμάτησα κι εγώ. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να αναγνωρίσω στο ΚΚΕ το μονοπώλιο μιας εξωθεσμικής και πέρα από τα πολιτικά μας ήθη συμπεριφοράς του να μπορεί να βρίζει ασύστολα όλους όσοι διαφωνούν μαζί του, να μην επιτρέπει καμία κριτική και να επαίρεται γι’ αυτήν τη συμπεριφορά του πουλώντας τσαμπουκά. Αυτό δεν θα περάσει. Συμφωνώ ότι το μέτωπο είναι ανιστόρητο. Έπρεπε να υπάρχει από την αρχή της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια μιλάμε για ιδεολογικό μέτωπο.


Share