Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής, 26 Αυγούστου 2007
Δημοσιογράφος: Δ.Κρουστάλλη
Τίτλος
“Πολιτική κωλοτούμπα από τη ΝΔ στο θέμα Ζορμπά”
– Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν καταγράφουν πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του ΠαΣοΚ, αλλά το δείχνουν να υπολείπεται της ΝΔ – τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, όπως τη χαρακτηρίζετε. Από πού αντλείτε την αισιοδοξία ότι θα είστε κυβέρνηση στις 17 Σεπτεμβρίου;
«Δεν δίνει κανείς έναν αγώνα μόνον αφού έχει εξασφαλίσει το αποτέλεσμα – τουλάχιστον αυτή δεν είναι η δική μου προσέγγιση. Θα ήταν ευτελισμός της πολιτικής δράσης αν αντικειμενικός σκοπός ήταν μόνο η εξουσία και όχι η προσπάθεια διάδοσης και καταξίωσης ιδεών τις οποίες πιστεύεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δύο πράγματα. Την εικόνα της κοινής γνώμης μια δεδομένη στιγμή και επίσης μια τάση. Η τάση, που είναι αδιαμφισβήτητη, δείχνει συνεχώς πτώση της επιρροής της κυβερνητικής παράταξης και κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό επιτρέπει να ελπίζουμε σε μια νίκη του ΠαΣοΚ. Πιστεύω ότι οι εκλογές θα έχουν χαρακτήρα ντέρμπι. Μην ξεχνάτε ότι το 2000 το ΠαΣοΚ κέρδισε για καμιά εξηνταριά χιλιάδες ψήφους».
– Πιστεύετε ότι ο λόγος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ήταν οι αποκαλύψεις που περιέχει η έκθεση Ζορμπά;
«Θεωρώ ότι η προσπάθεια να συντομευθεί η κυβερνητική αγωνία γύρω από το θέμα των ομολόγων, που είναι ένα πρωτοφανές, μεγάλης εκτάσεως πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, οδήγησε σε μια προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και επομένως προσπαθεί να κλείσει τα πράγματα σε μια περίοδο, αν θέλετε, ύποπτη, με την έννοια ότι δεν λειτουργεί η κοινωνία, λείπουν οι πολίτες, ανοίγουν τα σχολεία, υπάρχουν μεγάλες αθλητικές αναμετρήσεις. Θέλουν τους πολίτες απόντες, την κοινωνία σε σύγχυση, τους θεσμούς να λειτουργούν ατελώς. Είναι ένα είδος πραξικοπήματος. Πίσω από τις γελοίες δικαιολογίες περί της ανάγκης ισχυρής πλειοψηφίας για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και περί της κοινωνικής αναταραχής που υποτίθεται ότι δημιουργεί το ΠαΣοΚ, κρύβεται η αγωνία του κ. Καραμανλή για διατήρηση πάση θυσία της εξουσίας».
– Το ΠαΣοΚ δεν θεωρούσε ανεξάρτητο τον κ. Ζορμπά. Εσείς ο ίδιος τον είχατε χαρακτηρίσει άνθρωπο με έμμονες ιδέες, κομματικό στέλεχος της κυβέρνησης κτλ. Τώρα πώς λέτε ότι σας δικαιώνει η έκθεσή του;
«Είπα πολλές φορές, και το επαναλαμβάνω, ότι ο κ. Ζορμπάς είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Κάποτε ήταν εισαγγελέας με μεγάλο κύρος, αλλά επέλεξε – προφανώς επειδή οι ιδεολογικές και πολιτικές του προτιμήσεις είναι σε αυτόν τον χώρο – να γίνει γενικός γραμματέας υπουργείου, δηλαδή υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης. Γι’ αυτόν τον λόγο θεώρησα ότι η τοποθέτησή του ως επικεφαλής αυτής τής υποτίθεται ανεξάρτητης Αρχής, η οποία απεκαλύφθη ότι αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους, ήταν εσφαλμένη. Τώρα αν μέσα στην ψυχή τού κ. Ζορμπά πάλεψε ο δικαστικός και ο συντηρητικός πολίτης και νίκησε ο δικαστικός, τότε πραγματικά η ΝΔ την πάτησε. Νομίζω όμως ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί ενώ εμφάνιζε τον κ. Ζορμπά ως την απάντηση στο θέμα των ομολόγων, τώρα αμφισβητεί όχι μόνο το πόρισμα αλλά και την προσωπικότητά του, προσπαθώντας να υπονομεύσει το κύρος του με έναν χυδαίο και αχαρακτήριστο τρόπο. Πρόκειται για μια πολιτική κωλοτούμπα. Και πιστεύω ότι σε πολλούς οπαδούς της ΝΔ δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι δυνατόν άνθρωποι σοβαροί να επαναλαμβάνουν στα καφενεία, στις γειτονιές τους, αυτά τα γελοία επιχειρήματα;»
– Υπάρχει όμως συντεταγμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση προκειμένου να αποκρυβεί η έκθεση από τη Βουλή;
«Αυτό το σκάνδαλο συγκροτείται από δύο αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Το ένα είναι ότι το ομόλογο εξεδόθη από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από το Γενικό Λογιστήριο. Εκεί οι ευθύνες έχουν πρόσωπο. Τα ονόματα είναι Αλογοσκούφης, Δούκας, Κουρής. Προκύπτει – το αναγνωρίζει και η έκθεση Ζορμπά – υπόνοια για την ύπαρξη στα εννιά ομόλογα που αφορούν 24 Ταμεία ενός ποσού παράνομων προμηθειών το οποίο ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Οπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγάλη μίζα για ένα πρόσωπο. Είναι προφανές ότι η μίζα πήγαινε σε κάποιον φορέα και δεν μπορεί να είναι ούτε ένα από τα μικρά κόμματα ούτε βεβαίως το ΠαΣοΚ. Είναι η ΝΔ. Τώρα αν μπορεί κάποιος να μου αποδείξει ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξέδωσε αυτό το ομόλογο, ότι η ΝΔ ήταν έτοιμη να εισπράξει τα χρήματα και ότι όλα ήταν μια σύμπτωση, ε, τότε ομολογώ ότι πρόκειται περί θαύματος! Οσοι θέλουν να πιστεύουν στα θαύματα ας ικανοποιηθούν με την εξήγηση αυτή».
– Δηλαδή οι βαλίτσες με τις μίζες έχουν όνομα και διεύθυνση…
«Εχουν παραλήπτη! Είναι προσπάθεια χρηματοδότησης του κομματικού χώρου όπου αναφέρθηκε ο κ. Ζορμπάς. Πρέπει πλέον να βρεθούν οι αποδείξεις για να υπάρξει και η ποινική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη, διότι δεν υπάρχει μόνο αν προκύψουν αξιόποινα γεγονότα, προκύπτει και εκ των χειρισμών».
– Το ΠαΣοΚ έλεγε παλαιότερα ότι δεν θα στηριχθεί προεκλογικά μόνο στα ομόλογα. Σας καλύπτει η προεκλογική στρατηγική που ακολουθείτε;
«Δεν είμαστε εμείς που επιζητούμε το σκάνδαλο των ομολόγων. Αυτό βγαίνει κάθε τόσο και μας πιάνει από τον λαιμό. Θυμηθείτε την υπόθεση Κοσκωτά και τι κλίμα δημιούργησε στη χώρα. Αυτές οι υποθέσεις δεν κλείνουν με τεχνάσματα ούτε μπορούμε να τις σκουπίσουμε κάτω από το χαλί του σαλονιού μας. Η ΝΔ με τη συμπεριφορά της κρατάει ζωντανό το σκάνδαλο των ομολόγων. Αν είχε αποφύγει όλες αυτές τις χυδαίες, και αφελείς πολλές φορές, μεθοδεύσεις θα είχαμε πολύ καθαρότερη ατμόσφαιρα. Η υπόθεση αυτή απαιτεί – και θα χρησιμοποιήσω μια λέξη που δεν μου αρέσει – κάθαρση και μάλιστα πριν από τις εκλογές, ώστε οι πολίτες να ψηφίσουν με πλήρη συνείδηση γύρω από τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και των κοινωνικών πόρων από την κυβέρνηση Καραμανλή».
– Συμμερίζεστε την άποψη περί αποδυνάμωσης του δικομματισμού ή περί του τέλους της μεταπολίτευσης;
«Εχω κάνει δέκα εκλογές. Κάθε φορά την παραμονή των εκλογών διαπιστώναμε αποδυνάμωση του δικομματισμού και την επομένη των εκλογών ενίσχυσή του. Ας αφήσουμε να μιλήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Προσωπικά ήμουν πάντα αντίπαλος του δικομματισμού. Με ενοχλεί η κομματική κατ’ ανάγκην κυβέρνηση και το σύστημα του σταυρού προτίμησης. Η ιστορία του δικομματισμού πρέπει κάποτε να λήξει. Με την έννοια ότι σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, καλώς ή κακώς, υπάρχουν δύο μεγάλα κόμματα, ένα κεντροδεξιό και ένα κεντροαριστερό. Στην Ελλάδα όπως είναι τα πράγματα δεν μπορεί να υπάρξει άλλη συμμαχία πέραν αυτής ΠαΣοΚ – Συνασπισμού. Θεωρώ ότι ακόμη κι αν το ΠαΣοΚ έχει αυτοδυναμία θα πρέπει να απευθυνθεί για τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».
– Με τη ΝΔ λέτε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνασπισμό «γερμανικού τύπου»;
«Θεωρώ ότι είναι αδύνατον να συνεννοηθούμε με τη ΝΔ. Δεν μπορεί ένα κόμμα με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, όπως είναι το ΠαΣοΚ, να συνεργαστεί με ένα άλλο το οποίο στερείται προτάσεων επί όλων των θεμάτων. Στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν ένα πρόγραμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν το δικό τους, τα έβαλαν σε ένα τραπέζι, προφανώς τα κλάδεψαν, τα ακρωτηρίασαν και διαμόρφωσαν ένα κοινό πρόγραμμα. Από ‘κεί και πέρα όμως υπάρχει το θέμα του ήθους. Η ΝΔ από τότε που βγαίνει στις εκλογές υβρίζει και προπηλακίζει το ΠαΣοΚ, μας φέρεται περιφρονητικά και αλαζονικά μέσα και έξω από τη Βουλή. Η πολιτική της ΝΔ, πολιτική πόλωσης και διχασμού, οδηγεί σε αδυναμία συνεννόησης των δύο μεγάλων κομμάτων».