Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", 3 Σεπτεμβρίου 2007

Δημοσιογράφος: Γ.Αντύπας

Τίτλος

Μοιράζουν νομίσματα από τσουβάλι

Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών;

Αυτή η ιστορία νομίζω είναι γελοία. Δυστυχώς, μπορεί να γίνεται πιστευτή από ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, διότι ως λαός ρέπουμε στη θεωρία της συνωμοσίας.

Μήπως αργήσατε να παρουσιάσετε το σχέδιο ανασυγκρότησης;

Όχι, γιατί το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης, σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση που παίρνει απλώς δημαγωγικά μέτρα, έχει ένα τσουβάλι και μοιράζει νομίσματα, όπως οι μεσαιωνικοί ηγεμόνες που τα πετούσαν στο πλήθος που σκοτωνόταν να τα μαζέψει, εμείς έχουμε ένα πραγματικό σχέδιο.

Οι πολίτες δυσανασχέτησαν με την κριτική που βιάστηκε να κάνει το ΠΑΣΟΚ…

Έχω ακούσει αυτή την ερώτηση. Τίθεται τόσο συχνά που υποψιάζομαι ότι είναι από τα σκονάκια που μοιράζει ο Ρουσόπουλος σε ορισμένους συναδέλφους σας. Αφού έκανε -λέει- μια συναινετική δήλωση, τι τον έπιασε ύστερα από 7 ώρες. Μα έπειτα από 7 ώρες είχε βγει ο κ. Καραμανλής και είχε αφήσει να εννοηθεί -γιατί σημασία δεν έχει μόνο τι λέει αλλά και τι αφήνει να εννοηθεί, είτε με τη σιωπή του είτε με τα καραγκιοζιλίκια του, τα μπουφάν, την ΕΥΠ και άλλες βόλτες που κάνει- είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει τις φωτιές. Και βγήκε ο Παπανδρέου και του απάντησε ανάλογα. Και έτσι θα απαντάται από εδώ και μπρος ο κ.Καραμανλής. Αυτή η κομπίνα «είμαι αρχηγός κόμματος και κάνω προεκλογική εκστρατεία σαν πρωθυπουργός» θα σταματήσει. Είναι στα όρια της απόπειρας εκλογικού πραξικοπήματος η συμπεριφορά του. Όλες οι κυβερνήσεις είχαν έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο κοινής παραδοχής. Εδώ άλλαξαν θέση. Έκαναν τον Αντώναρο υπουργό και τον Ρουσόπουλο εκπρόσωπο. Ο οποίος μιλά και για λογαριασμό του κόμματος και της κυβέρνησης και ανάλογα αλλάζει ύφος. Το παιχνίδι «είμαι ποντικός γιατί έχω τρίχες, είμαι πουλί γιατί έχω φτερά», ένα τραγουδάκι που λέει η νυχτερίδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Εγώ δεν έχω πάρει ραβασάκι, το έχω διαβάσει στις εφημερίδες, στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης…

Το υπέθετα. Δεχόμαστε επίθεση, κακοήθη επίθεση και θεσμικά απαράδεκτη που βλάπτει τη χώρα. Διότι όταν αφήνεις να εννοηθεί και διαδίδεις ο ίδιος ότι υπάρχει κέντρο επαναστατικής δράσης, τόσο ικανό που μπορεί να κάψει τη μισή Πελοπόννησο, ο κόσμος που ήταν να έρθει στην Ελλάδα ακυρώνει τα εισιτήριά του. Αυτή είναι φυσική αντίδραση σε μια τέτοιας έκτασης δυσφημιστική εταιρία από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας.

Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο των εταιριών δημοσκοπήσεων να κοντύνουν το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου;

Δεν το ξέρω αυτό. Έχω γενικά την άποψη ότι οι εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι στην αγορά. Ζουν όχι από τις εκλογικές περιόδους, αλλά καθημερινά πρέπει να συνάπτουν συμβόλαια και να έχουν πελάτες. Και ο πελάτης όταν δει ότι μια εταιρία έπεσε τελείως έξω στην πολιτική της πρόβλεψη, θα το λάβει υπόψη. Εύχομαι οι ελληνικές εταιρίες να είναι σοβαρές και να μην παρασύρονται από τις κομματικές τους προτιμήσεις ώστε να δημιουργήσουν αύριο -όταν θα έχουν χρεοκοπήσει πλέον- ένα κενό που θα καλυφθεί από ξένες εταιρίες. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση ήταν προφανώς περιττή και έωλη, εφόσον όλοι οι άλλοι οργανισμοί είχαν αποσυρθεί. Ορθώς αντιμετωπίστηκε απορριπτικά…

Ποιος είναι ο πήχυς;

Χρειαζόμαστε αυτοδύναμη πλειοψηφία, μια μεγάλη νίκη. Αμέσως μετά πρέπει να συγκροτήσουμε μια ευρύτατη πλειοψηφία δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών, η οποία θα μπορεί να είναι η στρατιά που μπορεί να υλοποιήσει ουσιαστικές αλλαγές στο προσεχές μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ εργάζεται για να κερδίσει;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα – αυτός ο τύπος κόμματος βρίσκεται σε κρίση σε όλη την Ευρώπη. Είναι όμως παράλληλα και ένας εκλογικός μηχανισμός και αυτοί που τον συγκροτούν επιθυμούν με ένταση την εξουσία. Υπάρχει τους τελευταίους μήνες μια αυξημένη συσπείρωση, λόγω και των πράξεων και των παραλείψεων της κυβέρνησης. Τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο.

Έχει κλείσει τον κύκλο του;

Δεν είμαι έτοιμος να το πω, ιδίως όταν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές και θα κυβερνήσει την ερχόμενη τετραετία. Βεβαίως, κανένας κομματικός σχηματισμός δεν είναι θεϊκής προέλευσης και δεν έχει ιερό χαρακτήρα. Τέτοια πράγματα μόνο ολοκληρωτικά κόμματα μπορούν να τα υποστηρίζουν. Θα ’ρθει κάποια στιγμή πιθανόν που οι περιστάσεις θα απαιτήσουν ή μια ριζική αναθεώρηση των κυρίων χαρακτηριστικών του ή τη δημιουργία ενός άλλου κομματικού σχηματισμού. Αυτά τα πράγματα είναι μες στη ζωή…

Είπατε ότι και ο «θάνατος» ενός κόμματος είναι μέσα στη ζωή…

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ποτέ θάνατος, θα έλεγα ότι υπάρχουν μετεμψυχώσεις…


Share