Η ψήφος είναι μια στιγμιαία πράξη, τα αποτελέσματά της διαρκούν 4 χρόνια

Η ψήφος είναι μια στιγμιαία πράξη, τα αποτελέσματά της διαρκούν 4 χρόνια

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” (Παλλήνη), 14/9/2007

Η απόφαση για την υποστήριξη ενός κόμματος ή ενός υποψηφίου στις εκλογές εξαρτάται από τρεις ομάδες κριτηρίων:

Α. την συνολική εικόνα

Β. την τοπική διάσταση

Γ. τα προσωπικά μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα.

Οι τρεις αυτοί κύκλοι άλλοτε εφάπτονται, άλλοτε ταυτίζονται αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καθένας οδηγεί σε διαφορετικές επιλογές.

Για την τρίτη ομάδα τίποτα δεν έχει να προσθέσει κάποιος διότι αυτό είναι το πεδίο όπου ο καθένας είναι κατ’ εξοχήν αντιμέτωπος με την συνείδησή του. Μένουν οι δύο άλλες ομάδες κριτηρίων λοιπόν, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας κριτικής και συζήτησης.

Ας δούμε την τοπική διάσταση. Τι έγινε αυτά τα 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ στον τόπο μας; Τι έγινε στην Ανατολική Αττική;

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η Ανατολική Αττική γνωρίζει μια εκρηκτική πληθυσμιακή ανάπτυξη η οποία αν δεν συνοδευτεί με αντίστοιχα έργα υποδομής και συγκεκριμένες παρεμβάσεις απλώς θα οδηγήσει στην επανάληψη των τραγικών λαθών από τα οποία υποφέρει ο οικιστικός ιστός της Αθήνας.

Οι Αθηναίοι φεύγουν νότια, βόρεια και ανατολικά γιατί θέλουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Θέλουν περισσότερο χώρο. Το πρόβλημα είναι πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον χώρο. Ήδη η γεωργική χρήση υποχωρεί ραγδαία και παραγωγικά τμήματα του πληθυσμού μεταπίπτουν στην κατηγορία κάποιου είδους εμπορομεσιτών που αποκτούν περιουσία χάρη στις πωλήσεις της πατρικής γης. Η πίεση είναι μεγάλη. Εδώ τα κύρια ερωτήματα είναι αν τα δάση θα γίνουν ωραίες βίλες και η γεωργική γη δεκάδες μικρότερα ή μεγαλύτερα οικόπεδα. Επί ΝΔ σημειώθηκε η μεγαλύτερη καταστροφή δασικών εκτάσεων στην ιστορία της Αττικής ενώ καμία πρόνοια, κανένα σχέδιο ούτε καν μια ιδέα δεν έχει κατατεθεί για το πώς θα διατηρηθούν καλλιέργειες όπως τα σταφύλια που δίνουν το φημισμένο κρασί μας.

Στην Ελλάδα πάντοτε η γη και συνεπώς η οικοδομή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πηγή πλούτου και δημιουργίας υπεραξίας. Αυτή είναι η ουσία της αντιπαροχής άλλωστε.

Για να το πούμε συνθηματικά, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο ένα μέγεθος που αφορά την υγεία, την ζωή μας και την αισθητική μας. Είναι και ένα σημαντικότατο οικονομικό μέγεθος. Ως σύγχρονη Κίρκη έχει μαγέψει πολλούς αλλά όποιοι ξεχνούν την τύχη των συντρόφων του Οδυσσέα διαπράττουν μοιραίο λάθος.

Η ΝΔ σήμερα έχει επιλέξει και για την Αττική, όπως και για την υπόλοιπη χώρα –γι’ αυτό άλλωστε επιχείρησε την αναθεώρηση του άρθρου 24-, ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στην λογική της αντιπαροχής του ’60. Χιλιάδες μικρές Αθήνες είναι το όνειρό τους.

Είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα;

Την ίδια στιγμή κανένα μέτρο, καμιά δημόσια επένδυση για την δημιουργία των υποδομών. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί απαγορευμένη λέξη όταν δεν προσφεύγουν στην συνήθη λαϊκίστικη και απίστευτα υποκριτική τακτική του να υπόσχονται παντού εκείνα που θέλει να ακούσει το ακροατήριό τους. Το μεγάλο έργο της αποχέτευσης για την οποία επί ΠΑΣΟΚ δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ –μια επένδυση που απαξιώνεται τραγικά κάθε μέρα που περνά- έχει σταματήσει σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Δυτική Αττική. Γιατί;

Η εξήγηση είναι απλή και σκληρή. Επιθυμούν να έχουν την καρέκλα, ηδονίζονται με την χαρά της υπογραφής στο τέλος των υπουργικών εγγράφων αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν καμία από τις ευθύνες που απορρέουν και συνδέονται με την θέση τους.

Η ψήφος είναι μια στιγμιαία πράξη. Τα αποτελέσματά της όμως διαρκούν τέσσερα χρόνια και μερικές φορές καθορίζουν για πάντα το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας, πόσο μάλλον μιας περιοχής.

Το ΠΑΣΟΚ με τις αδυναμίες ή τα λάθη του, προχώρησε. Όλα τα μεγάλα έργα που άλλαξαν την ζωή μας εδώ στην Αττική έχουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ.

Ας επιλέξει λοιπόν ο καθένας με ότι κριτήριο εκείνος νομίζει ορθό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τέσσερα ολόκληρα χρόνια χάθηκαν για την Αττική, τέσσερα ολόκληρα χρόνια το μόνο που έχει να επιδείξει η ΝΔ είναι χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών.

Αν σε άλλες περιοχές ο κύριος λόγος που πρέπει να υπερψηφισθεί το ΠΑΣΟΚ είναι η γενικότερη πορεία της χώρας, εδώ στην Αττική, εξίσου ισχυρό αν όχι ισχυρότερο, είναι το τοπικό κριτήριο.

Share