Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο, Β' μέρος 17/6/2008

  

Δημοσιογράφος: Γιάννης Καμπουράκης

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

Ωραία η αυτοδυναμία αλλά δεν υπάρχει

Χρειαζόμαστε μια νικηφόρα εκλογική συμπαράταξη

Το ΠΑΣΟΚ κρατιέται δεύτερο και ο Πρόεδρός του συναγωνίζεται είτε με τον κ. Τσίπρα, είτε με τον Κανέναν, στον τομέα της «πρωθυπουργισιμότητας», που όλοι θεωρούν πάρα πολύ κρίσιμο. Η δική σας η εξήγηση ποια είναι;

Το θέμα δεν είναι θέμα προσωπικό, ακόμα και αν εκφράζεται προσωπικά. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος έχει επιφυλάξεις για το ΠΑΣΟΚ. Και είχα διατυπώσει προειδοποιήσεις σ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας Σημίτη, για τη μορφή που έπαιρνε η πολιτική μας και την απόσταση που αποκτούσαμε βαθμιαία από το κοινό αίσθημα.

Αυτό δεν έχει ακόμα ξεχαστεί προφανώς. Δεν έχουμε πείσει ότι έχουμε κάνει άλλες επιλογές. Και ότι κυρίως αυτές τις επιλογές τις έχουμε κάνει συνειδητά και ότι διαθέτουμε το πολιτικό προσωπικό που θα τις υπηρετήσει με αφοσίωση. Αυτό είναι το πρόβλημά μας.

Υπάρχει, αν θέλετε, μία οριακή ερώτηση. Υπάρχει αυτοδύναμη απάντηση; Η αυτοδυναμία είναι ωραία, αλλά αυτοδύναμη απάντηση υπάρχει;

Τι εννοώ μ’ αυτό; Προφανώς οι παρατάξεις είναι πάγιες. Πάγιες γιατί διαρκούν όσο διαρκούν οι μεγάλες ιστορικές περίοδοι που καθορίζονται από τα ιστορικά γεγονότα, την τεχνολογία, τις διεθνείς εξελίξεις κ.λπ.

Μέσα στην περίοδο που διανύουμε, είναι προφανές ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεγάλες παρατάξεις. Η συντηρητική και η προοδευτική. Αυτό δε σημαίνει ότι τα κόμματα είναι κατ’ ανάγκη σχηματισμοί οι οποίοι προορίζονται να ζήσουν όσο θα κρατήσει και η ιστορική περίοδος, επομένως ότι μια παράταξη θα εκφράζεται πάντα από το ίδιο κόμμα και μόνο απ’ αυτό. Αυτό είναι ένας μύθος, μία θρησκευτικού τύπου δοξασία, την οποία απ’ ό,τι ξέρω μόνο το ΚΚΕ ασπάζεται αυτή τη στιγμή.

Θα σας θυμίσω ότι στο παρελθόν η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα εκφράστηκε – στη διάρκεια της δικής μου ζωής – με το Λαϊκό κόμμα, με τον Συναγερμό του Παπάγου, με την ΕΡΕ, με τη χρησιμοποίηση από το χουντικό καθεστώς στελεχών και ιδεών της Δεξιάς. Και μετέπειτα από τη Νέα Δημοκρατία.

Αντιστρόφως και στη μεγάλη προοδευτική παράταξη, έχουμε σχηματισμούς, όπως είναι η ΕΔΑ, όπως είναι η Ένωση Κέντρου, όπως είναι η ΕΠΕΚ, το  κόμμα Φιλελευθέρων, αλλά και μικρότερα κόμματα. Μετά την μεταπολίτευση από την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου και από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε ο συνασπισμός των διαφόρων δυνάμεων, το ΚΚΕ εσωτερικού, τώρα το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχουν κομματικές μορφής οργάνωσης οι οποίες αλλάζουν για να εκφράσουν μία πραγματικότητα που αυτή δεν αλλάζει, παρά μόνο οριακά συρρικνώνεται ή διευρύνεται, που είναι η παράταξη. Μήπως λοιπόν να καθίσουμε να συζητήσουμε – και εκεί ξαναρχόμαστε στο πρόβλημα των συμμαχιών – ποια είναι η άριστη, η πιο συσπειρωτική, η πιο νικηφόρα εκλογική έκφραση της παράταξης; Ή αν θέλετε, ποιος συνδυασμός κομματικών φορέων χρειάζεται να συντονιστεί και να δώσει μία νέα εκλογική πανστρατιά, η οποία θα έχει τη νίκη γραμμένη στις σημαίες της.

Μιλάτε για νέο σχηματισμό; Νέο κόμμα;

Όχι κατ’ ανάγκη. Χρειάζεται μια εκλογική συμπαράταξη, η οποία να έχει νικηφόρα δυναμική και προοπτική, η οποία θα κινητοποιήσει τους ανθρώπους και θα τους οδηγήσει προς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Δεν με ενδιαφέρει να συζητώ μονάχα με τα κόμματα και να κάνω το λάθος που κάνουν όσοι βλέπουν την κοινωνία ως ένα ταψί με μπακλαβά, όπου το κάθε κομμάτι τελειώνει εκεί που αρχίζει το επόμενο και μπορείς να το κόβεις κατά βούληση. Δεν είναι έτσι η κοινωνία. Η κοινωνία είναι ένα σύνολο ρευστών και μεταλλασσόμενων ρευμάτων, ιδεών. Έχει μια δυναμική. Αν πηγαίνεις με το ρεύμα θα έχεις αποτέλεσμα. Αν πας να ανέβεις το ποτάμι προς την πηγή, θα τσακιστείς στα βράχια και κάποια ώρα δε θα έχεις και να πιεις νερό.

Κι αν έλθει νέα ήττα στις ευρωεκλογές;

Εγώ δεν θεωρώ ήττα του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές εάν έχει ποσοστό μικρότερο απ’ αυτό που έχει στις εθνικές εκλογές. Θεωρώ ότι το όριο το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι η επίδοσή μας στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Δηλαδή, ένα ποσοστό κοντά στο 34% είναι στόχος ελάχιστος, τον οποίο πρέπει να τάξουμε στον εαυτό μας.

Ακόμα και με την οικονομία σε αυτή την κατάσταση;

Η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ κακή, γιατί ο ρυθμός αύξησης έχει πέσει, όπως είναι φυσικό, έχουμε δηλαδή στασιμότητα, φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις πάλι στην απασχόληση με αύξηση της ανεργίας, την οποία αποκρύπτει επιμελώς η κυβέρνηση, αφού έκανε διάφορες κομπίνες για να μειώσει τον αριθμό των ανέργων, υπάρχει πληθωρισμός. Έχουμε δηλαδή στασιμοπληθωρισμό. Και αργά ή γρήγορα πιστεύω ότι ο κ. Αλογοσκούφης θα υποστεί πιέσεις και στο ποσοστό του δημοσίου ελλείμματος.

Δηλαδή;

Δεν έχει κάνει τίποτε εδώ και πέντε χρόνια για τις επιχειρήσεις του δημοσίου, οι οποίες δημιουργούν δημόσια ελλείμματα. Έχουμε τον ΟΣΕ, έχουμε τα λεωφορεία, έχουμε τα νοσοκομεία. Εγώ δε λέω ότι συμφωνώ με λύσεις που μπορεί να δώσει η Νέα Δημοκρατία σε όλους αυτούς τους τομείς. Αλλά να ξεκινήσουμε από το πρόβλημα και όχι από τον ΟΤΕ, ο οποίος μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει σου φέρνει τον οβολό του. Γιατί ο ΟΤΕ είναι εξαιρετικά κερδοφόρος.

Τότε γιατί προχώρησε η κυβέρνηση;

Γιατί ήθελαν να κάνουν τη μπίζνα γύρω απ’ τον ΟΤΕ. Όπως θέλουν να κάνουν και τη μπίζνα γύρω απ’ τα λιμάνια. Δηλαδή δουλεύουν για συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Εγώ δεν είμαι έτοιμος να πω ότι χρηματίζονται, πριν αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Αλλά υπάρχουν ασάφειες και ελλείμματα στην εξήγηση των γεγονότων, στα οποία πρέπει κάποτε να απαντήσουν.

Εδώ είχατε πει ότι πολιτικό στέλεχος θα περάσει την πόρτα της φυλακής…

Έχω κάνει στη Βουλή ένα πολύ απλό ερώτημα. Η Deutsche Telecom ξύπνησε ένα πρωί και είπε «τι να αγοράσω σήμερα;» σαν κυρά που βγαίνει στο παζάρι, στη λαϊκή αγορά; Ή είχε προηγηθεί κάποια επαφή;

Υπήρξαν, πριν από τη νομοθετική πρωτοβουλία που άνοιξε πλέον το έδαφος, επαφές με την Deutsche Telecom; Και ποιες ήταν αυτές; Θέλω να μου απαντήσουν ένα ναι, και να μου πουν τότε τι επαφές έκαναν, ή ένα όχι και τελειώνει για μένα το ζήτημα.

Διότι έχω την άποψη ότι αυτά τα ήξερε ο κ. Βγενόπουλος και αυτό που σας περιγράφω τώρα είναι ποινικό αδίκημα. Διότι η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο βέβαια. Είναι το inside trading που λένε στην Αμερική. Για το οποίο στην Αμερική έχουν πέσει κορμιά και έχουν γίνει και φιλμ τα οποία ενδεχομένως έχετε δει.

Έρχονται δηλαδή πιο δύσκολες ημέρες;

Συνιστώ γενικά κάποια ηρεμία, διότι μπαίνουμε πλέον στο υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι, το οποίο είναι μία απόλυτη και αυτοτελής αξία. Ας το περάσουμε όπως μπορούμε, όσοι μπορούμε. Γιατί εδώ μπορούμε να σκεφθούμε και τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν.

Και ο κρίσιμος Σεπτέμβριος;

Πάντα έρχεται, κάθε χρόνο και επιβιώσαμε από δυσκολότερα πράγματα. Θα επιβιώσουμε και τώρα.


LinkedInShare/Bookmark
Posted in Συνεντεύξεις
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

21-22 Αυγούστου 1926: Ο Κονδύλης ανατρέπει τον Πάγκαλο  EthnosΤο πραξικόπημα του Κονδύλη για την ανατροπή της δικτατορίας του Πάγκαλου. [...]

Έφυγε ο Νίκος Πάγκαλος  fonien.grΠάγωσε την Τετάρτη η Κριτσά και όλο το Μεραμπέλλο στο κακό νέο για τον θάνατο του Νίκου Πάγκαλου, του φωτογράφου του τόπου μας του ανθρώπου που έχει ... [...]

Γ. Πάγκαλος: "Καλώς όρισες Πέρο στην οικογένεια του Αλμυρού"  Prisma NewsΜια σπουδαία μεταγραφή ολοκλήρωσε ο Αλμυρός ο οποίος ενέταξε στην δύναμη του τον επι χρόνια αρχηγό του ΟΦΗ και πρώτο [...]

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και το Κυπριακό  sports.in.grΣυμπληρώνονται σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, είκοσι (20) ακριβώς χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, (τότε) αναπληρωτή υπουργού ... [...]

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ζω με 370 ευρώ τον μήνα, θέλω να τους δω κρεμασμένους  Πρώτο ΘΕΜΑ«Θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία γιατί έχουμε εμφύλιο», δηλώνει ο πληθωρικός πολιτικός που σημάδεψε την Ελλάδα της Μεταπολί [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish