Συνέντευξη στην εφημερίδα "METRO", 17 Οκτωβρίου 2008

Δημοσιογράφος: Χ.Βούζας

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΟΡΟΥΣ «ΒΡΩΜΙΚΟΥ ‘89»

Κύριε υπουργέ μήπως το ΠΑΣΟΚ με την πρότασή του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απομονώθηκε, καθώς μόνο το ΛΑΟΣ δείχνει να συμφωνεί μαζί σας;

Δεν νομίζω ότι αυτές οι επιλογές πρέπει να γίνονται με όρους πολιτικού οπορτουνισμού, δηλαδή να κοιτάει κανείς ποιο είναι το μικροκομματικό του συμφέρον. Αυτό κάνουν δυστυχώς τα δύο κόμματα της πρώην κομμουνιστικής Αριστεράς, τα οποία προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από την πραγματικότητα για να μπορέσουν να παίξουν και στον τομέα αυτό που πρέπει όμως να είναι έξω από το καθημερινό πολιτικό παιχνίδι, τη γνωστή θέση τους ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ίδιο με τη ΝΔ. Προσπαθούν, δηλαδή, να εξομοιώσουν τη ζέουσα και καυτή επικαιρότητα του σκανδάλου του Βατοπαιδίου με προπαρασκευαστικές κινήσεις που είχε αποπειραθεί ο Ευφραίμ στο παρελθόν, είχε μέχρι ένα σημείο δελεάσει υπουργούς του ΠΑΣΟΚ αλλά που ανασκευάσθησαν εγκαίρως και εξουδετερώθηκαν από την κυβέρνηση την ίδια και κυρίως από τη δράση κοινωνικών παραγόντων που ανήκαν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Διότι στις Επιτροπές που έδιναν τη μάχη εναντίον του Ευφραίμ συμμετείχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο πρωτεργάτης της κίνησης ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης που είχε τότε πρόεδρο το σημερινό μας βουλευτή κ. Πεταλωτή. ‘Αρα δεν ισχύει ότι το ΠΑΣΟΚ άφησε ένα κατάλοιπο πάνω στο οποίο αναγκάστηκαν τρόπον τινά να δρομολογήσουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση οι υπουργοί της ΝΔ. Υπάρχει αυτοτελές σκάνδαλο που ξεκινάει και ολοκληρώνεται την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Με αφορμή τη στάση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ μιλάνε ακόμη και για ένα νέο «βρώμικο ‘89»….

Όσοι έχουμε ζήσει το ’89 δεν μπορούμε να εξαλείψουμε αυτή την έννοια. Πρέπει να ομολογήσω ότι παρότι δεν μου αρέσει καθόλου η επαναφορά αυτής της ατμόσφαιρας κι εγώ αναγκάστηκα να το σκεφτώ αυτό. Διότι είναι προφανές ότι η στάση των δύο κομμάτων εξυπηρετεί ενδεχόμενα τις δικές τους ψηφοθηρικές απαιτήσεις αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τον κ. Καραμανλή που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Άρα μετά από αυτή τη στάση δεν ισχύει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κυρίως προς το ΣΥΝ για διάλογο και ενδεχόμενη συνεργασία;

Εμείς έχουμε μία θέση η οποία προβλέπει την ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας,  ευρύτερης της κομματικής – εκλογικής μας επίδοσης. Χρόνια το πολεμώ, χρόνια το προτείνω και είμαι επιτέλους ευτυχής που υπάρχει στα επίσημα κείμενα του κόμματος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι γύρω από 30,32,35% που μπορεί να πάρει ένα κόμμα στις εκλογές συγκεντρώνεις και συσπειρώνεις δυνάμεις κοινωνικές, πολιτικές που μπορεί να είναι κόμματα, κινήσεις, σύλλογοι άτομα για να διαμορφώσεις μιας ευρύτερη συναίνεση γύρω από συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι η συζήτηση που θέλουμε με το Συνασπισμό και αυτή τη συζήτηση δεν πρέπει να πάψουμε να την προωθούμε με συνέπεια και συνέχεια στους τομείς που μια τέτοια συνάντηση είναι εφικτή. Από εκεί και πέρα στα δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε με τα θέματα στα οποία διαφωνούμε .

Δηλαδή δεν το ακυρώνει αυτό η τωρινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

Βεβαίως, και δεν το ακυρώνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή κάνεις μιας τεράστια  προσπάθεια για να κυβερνηθεί η χώρα σ’ ένα νέο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, αν και τις λέξεις αυτές τις έχει λίγο εξευτελίσει ο κ. Καραμανλής, μπορεί αυτή να έχει σχέση με τους τακτικούς ελιγμούς της μίας ή της άλλης ηγεσίας.

Με την πρόταση για Προανακριτική που καταθέσατε στοχοποιείτε τρία πρόσωπα. Και θα μπορούσε να σας πει κανείς, καλά οι Μπασιάκος και Δούκας έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από συγκεκριμένα έγγραφα που έχουν σχέση με την υπόθεση του Βατοπαιδίου αλλά ο Ρουσσόπουλος;

Δεν έχω τη δυνατότητα να απαντήσω σε τέτοιου είδους ερώτηση. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν απόχρωσες ενδείξεις για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή. Γιατί ήδη υπάρχει η δικαστική έρευνα, ο φάκελος της οποίας έπρεπε να έρθει αμέσως στη Βουλή από τη στιγμή που ανέκυψε όνομα υπουργού ή υφυπουργού. Και ο κ. Σανιδάς έχει παραβιάσει το Σύνταγμα γιατί δεν τον έπραξε αυτό.

Θεωρείτε ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε για όλα αυτά. Και το ρωτώ αυτό , γιατί εδώ εμφανίζεται ένα πρόσωπο που βρίσκεται δίπλα στον κ. Καραμανλή, ο υπουργός Επικρατείας να εμπλέκεται σ’ αυτή την υπόθεση…

Δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν να μην ενημερώνεται ο πρωθυπουργός για τέτοιες μεγάλες διακυμάνσεις στην περιουσία του κράτους. Το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να του πει ότι λύνουμε αυτό το θέμα των διεκδικήσεων δεκάδων εκτάσεων από τη Μονής Βατοπαιδίου, με αυτόν τον πολιτικό τρόπο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που επιφέρει στη ΝΔ η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατά την άποψή σας;

Νομίζω ότι η Μονή Βατοπαιδίου είναι από πολίτικη άποψη ανάλογη με τις άλλες υποθέσεις που έχουν υπάρξει στο παρελθόν: Ομόλογα, Πακιστανούς, υποκλοπές, επιδοτήσεις ακτοπλοϊας κλπ. Η διαφορά είναι ότι αυτή χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του συστήματος Καραμανλή. Όπως είπατε κι εσείς ο κ. Ρουσσόπουλος δεν είναι ένας τυχαίος υπουργός. Είναι ένας από τους δύο ή τρεις πυλώνες της καραμανλικής εξουσίας. Άρα η ευθύνη πάει κατευθείαν στον πρωθυπουργό.


Share