Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 15/11/2008

Για τους αμυντικούς εξοπλισμούς: Το πρόβλημα είναι η κυβερνητική ανικανότητα

Δημοσιογράφος: Λ.Σπυροπούλου

Θα ήταν σκόπιμο να γίνουν περικοπές των προγραμμάτων ή πάγωμα;

Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Εξοπλιζόμαστε γιατί δίπλα μας υπάρχει μια επιθετική χώρα που έχει ως στρατηγικό της στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια κατάσταση οιονεί υποτελούς κράτους. Καλύτερα λοιπόν να δίνουμε χρήματα για να μας φοβούνται παρά να έρθει η στιγμή τα παιδιά μας να χύσουν το αίμα τους γιατί θα μας θεωρήσουν εύκολα θύματα όπως έγινε στην Κύπρο. Αν δεν υπήρχε η Τουρκία, σήμερα θα χρειαζόμασταν βασικά συνοριοφύλακες και τζιπάκια όχι στρατιώτες και άρματα μάχης.

Νομίζετε ότι περνάμε την σημερινή κρίση επειδή δίνουμε πολλά χρήματα στους εξοπλισμούς; Η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά στην πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει. Αν στα 5 αυτά χρόνια είχαν κάνει έστω και τα μισά από όσα υπόσχονταν για την λειτουργία του κράτους, σήμερα η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Έλεγαν ότι θα βρουν 10 δις ευρώ από την μείωση της σπατάλης στο δημόσιο. Πού είναι; Κοιτάξτε το ζήτημα της στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμα και σήμερα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση ενώ και τα μέτρα που ψήφισε θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την άνοιξη. Κάθε μέρα λέει και άλλα πράγματα, κατάφερε να συγκρουστεί και με την κοινωνία και με τις τράπεζες. Αν δεν ήταν για κλάματα γιατί εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη, θα ήταν η καλύτερη σύγχρονη κωμωδία και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.
Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ξοδεύτηκαν τερατώδη ποσά για τους εξοπλισμούς…

Τερατώδη ποσά; Πού τα είδατε; Καταρχήν αυτά τα «τερατώδη ποσά» πληρώνονται με μακροχρόνια δάνεια, όχι αμέσως άρα αν αύριο τα εγκαταλείπαμε το άμεσο κέρδος θα ήταν πολύ μικρότερο από την τεράστια ζημία που θα προκαλούσε η κατάρρευση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Αυτό άλλωστε ήταν και το μεγάλο κόλπο της ΝΔ με την επαίσχυντη απογραφή, για να μην ξεχνιόμαστε. Μετέφερε όλες τις πληρωμές στο έτος παραγγελίας, εκτόξευσε στα ύψη το δημόσιο έλλειμμα τεχνητά και μετά μας είπε ότι το έριξε με την πολιτική της. Παραμύθια με χάρτινους δράκους. Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν αν ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά αλλά αν έπιασαν τόπο και αν η χώρα μεγέθυνε την τεχνογνωσία της. Το σημαντικό πρόβλημα νομίζω ότι είναι ότι με τα ποσά που διαθέτουμε θα έπρεπε ήδη να έχουμε αναπτύξει μια πολεμική βιομηχανία σαν του Ισραήλ και δεν το έχουμε κάνει. Αυτή ήταν και είναι η μεγάλη μου διαφωνία στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πάντως, να γνωρίζετε ότι ακόμη και με τα ποσά αυτά που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διέθεσαν, η αναλογία ισχύος μεταξύ ημών και των Τούρκων ειδικά στην Αεροπορία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι.

Share