Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, 7 Δεκεμβρίου 2008

Δημοσιογράφος: Β.Σκουρής

Πρόωρες Εκλογές το 2010 με αφορμή τον Πρόεδρο

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει σε Προανακριτική κ.Πάγκαλε;

Είναι μια θέση που είχαμε υιοθετήσει, όταν γνωρίζαμε πολύ λιγότερα πράγματα για το βάθος και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Με τα στοιχεία που διαθέτουμε, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να επανέλθουμε σ’ αυτή την πρόταση. Πρέπει να επιμείνουμε, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα. Και ελπίζω να συμφωνήσει στη διερεύνηση και η πλειοψηφία, που δεν βλέπω για ποιο λόγο επιμένει στην πολιτική της συγκάλυψης.

Η διαδοχολογία στη ΝΔ θα συνεχιστεί;

Το… πυρηνικό όπλο Καραμανλής μπαίνει σε αχρηστία. Προφανώς, αυτό ανοίγει μια συζήτηση ενδοπαραταξιακή. Δεν ξέρω αν θα πάρει τη μορφή της διαδοχολογίας αλλά, φυσικό δεν είναι; Πάντως η συζήτηση αυτή αρχίζει να γίνεται στη ΝΔ, πολύ καθυστερημένα κατά την άποψή μου και πολύ διστακτικά, γιατί δεν έχουν παράδοση δημοκρατικής λειτουργίας στο κόμμα τους. Μοιραία κάποια στιγμή το θέμα θα τους ξεφύγει. Πέραν αυτού, είναι προφανές ότι κάποιοι φιλοδοξούν να γίνουν διάδοχοι του κ.Καραμανλή, που είναι 11 χρόνια αρχηγός της ΝΔ, αρκετά χρόνια Πρωθυπουργός και κάποιοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα τους.

Για σας πιο επικίνδυνος αντίπαλος είναι ο κ.Αβραμόπουλος ή η κ.Μπακογιάννη;

Εμένα μ’ ενδιαφέρει αυτός που θα είναι λιγότερο επικίνδυνος για τον τόπο. Και γι’ αυτό με ενδιαφέρουν οι ιδέες και οι προτάσεις του, η υπόσχεση που δίνει και η έως τώρα πορεία του. Πώς θα είναι συνεπής με τις πολιτικές θέσεις που υιοθετεί;

Το λέγω γιατί γνωρίζετε πολύ καλά και την κ.Μπακογιάννη και τον κ.Αβραμόπουλο.

Και τους δύο τους γνωρίζω πολύ καλά, αλλά δεν πρόκειται να πάρω θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Βεβαίως τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε ανάλογα με το ποιος θα αντικαταστήσει τον κ.Καραμανλή, αν κάποιος τον αντικαταστήσει, θα είναι συμπεράσματα σοβαρά και σε σχέση με τις θέσεις και την πολιτική φυσιογνωμία που θα αναπτύξει ως αρχηγός. Άλλωστε, αρχή άνδρα δείκνυσι. Δεν είναι όμως πάντα ίδιος ο πολιτικός όταν γίνεται αρχηγός. Όπως και ο κ.Καραμανλής, ως πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι ίδιος με τον Κώστα που γνωρίζαμε στη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει εκλογές αν η ΝΔ δεν δεχθεί Προανακριτική;

Δεν έχει νόημα αυτό. Και να τις προτείνουμε, δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε.

Έχετε μπροστά όμως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας…

Όντως. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει υπόψη του τα πρωτεύοντα πρώτα και τα δευτερεύοντα μετά. Και το πρωτεύον για την πολιτική κατάσταση της χώρας είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και κυρίως το βιοτικό του επίπεδο. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να γίνει αργότερα, να προηγηθούν οι εκλογές, σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούμε να ψηφίσουμε μετά τις εκλογές. Συνεπώς στην προεδρική εκλογή, ο καθένας θ’ αναλάβει τις ευθύνες του.

Κύριε Πάγκαλε ο κ.Αλογοσκούφης δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας…

Ο κ.Αλογοσκούφης (γέλια). Με συγχωρείτε που γελάω. Αλλά έχετε ακούσει ποτέ τον κ.Αλογοσκούφη να δηλώνει απαισιόδοξος για κάτι; Ο κ.Αλογοσκούφης παραποιεί την πραγματικότητα. Έχει αναίδεια χιλίων πιθήκων. Δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα όριο και στην παραποίηση της πραγματικότητας.

Ο κίνδυνος παρέμβασης του ΔΝΤ υπάρχει στην οικονομία;

Όχι, γιατί είμαστε στο ευρώ. Αν είχαμε την δραχμή θα είμαστε ήδη στο ΔΝΤ. Το ευρώ, από αυτή την πλευρά, μας διασώζει, αφού μας επιτρέπει να διατηρούμε και να αυξάνουμε πχ το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το κάνουμε επ’ άπειρον ή μέχρι οιουδήποτε ύψους, αλλά έχουμε δυνατότητες με το ευρώ που δεν είχαμε με την δραχμή.

Πυροτέχνημα ο Τσίπρας

Πιστεύετε στην Κουμουνδούρου ότι “αποσύρουν” σιγά σιγά τον κ.Τσίπρα;

Ο κ.Τσίπρας ήταν ένα φαινόμενο καθαρά μιντιακό. Όπως όλα τα μιντιακά φαινόμενα είχε ένα χαρακτήρα πυροτεχνήματος. Ξέρετε πόσο ωραίο πράγμα είναι ένα πυροτέχνημα, δεν υπάρχει κανείς νομίζω που να διατηρεί ένα εκατοστόμετρο παιδικής ψυχής και να μην μένει άναυδος μπροστά σε πυροτεχνήματα. Εγώ ξετρελαίνομαι όταν τα βλέπω.

Αλλά το πυροτέχνημα κρατάει πάρα πολύ λίγο. Ίσως αυτό να είναι και η γοητεία του. Έχω την εντύπωση ότι πολύς κόσμος ανακάλυψε, με κατάπληξη και δυσαρέσκεια, ότι ο νέος πολιτικός αρχηγός είχε μια απαρχαιωμένη πολιτική γνώση και γλώσσα.

Ήταν ένας παλιός κομμουνιστής, ούτε καν της περιόδου του Πολυτεχνείου, αλλά από παλιά, πολύ παλιά. Απλά τέτοια γλώσσα και σκέψη διαθέτει ήδη το ΚΚΕ με την κ.Παπαρήγα και τους συνεργάτες της. Γιατί να υπάρχει και στον Συνασπισμό; Ζημιά κάνει, καλό δεν κάνει…


Share