Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος", 10/1/2009

Δημοσιογράφος: Γιάννης Αντύπας

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

“Με μοντέλο Σαρκοζί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ”

Μετά τον ανασχηματισμό βλέπετε εκλογές ή πιστεύετε πως ο Κ. Καραμανλής κερδίζει χρόνο;

Είναι σαφές ότι πέραν του Φεβρουαρίου του 2010 δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη χωρίς τη διενέργεια εκλογών…

Αποκλείεται, δηλαδή, να συναινέσετε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Καθ οιονδήποτε τρόπο. Θεωρούμε ότι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας προηγείται οποιασδήποτε άλλη εκτίμησης και αναφοράς. Πόσω μάλλον που οι εκλογές δεν εμποδίζουν να ψηφίσεις τον «Α» ή τον «Β» μετά τη διενέργειά τους. Γιατί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί. Εχουμε αυτόν τον απόλυτο ορίζοντα. Ενδιάμεσα έχουμε τον ορίζοντα των ευρωπαϊκών εκλογών. Πιστεύουμε ότι εκεί θα καταγραφεί στην κάλπη η υστέρηση της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Με κυβέρνηση μειοψηφίας στην κοινωνία και με έναν μόνο βουλευτή πλειοψηφία στη Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να κυβερνά. Υπάρχει και ένα τρίτο όριο, το όριο του εκλογικού νόμου για την εφαρμογή της λίστας μέχρι τις 18 Μαρτίου. Πιστεύω ότι μέχρι τότε ο κ. Καραμανλής έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει το κόμμα του, ώστε να παραμείνει αρχηγός μετά την ήττα τους στις εκλογές.

Το θέλει αυτό, θέλει να συνεχίσει;

Πιστεύω ότι είναι από τους ανθρώπους που αγκιστρώνεται στην εξουσία.

Μετά τον ανασχηματισμό πολλοί μιλούν για «παράδοση στην Ντόρα»…

Εγώ θα έλεγα ότι οι βασικές επιλογές αυτού του ανασχηματισμού είναι προεκλογικές. Δείτε τη γεωγραφική κατανομή των ψηφοδελτίων. Την επιλογή προσώπων. Ο κ. Στυλιανίδης, που ήθελε να κρατήσει κάτι από τις μεταρρυθμίσεις της κ. Γιαννάκου, αντικαταστάθηκε από τον επικοινωνιακό κ. Σπηλιωτόπουλο, που άρχισε να χαϊδεύει τα αυτιά των φοιτητών. Αλλαξε και ο κ. Λιάπης, που είπε όχι στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, και ήρθε ο λαϊκιστής κ. Σαμαράς. Εχουμε, δηλαδή, διάφορους ευχάριστους υπουργούς. Οταν θες να είσαι ευχάριστος, δεν είσαι σοβαρός.

Πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μιλά ακόμη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων;

Με το ΚΚΕ δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Αλλά και τα τελευταία 15 σημεία του ΣΥΝ, που προβλέπουν αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, κατάργηση της Λισαβόνας και του Μάαστριχτ και διάφορα άλλα ευτράπελα, δεν νομίζω ότι αφήνουν περιθώρια για κοινή δράση. Περίμενα ότι ο ΣΥΝ, διαβάζοντας τα μηνύματα των καιρών και βλέποντας ότι ο λαός επιθυμεί αυτήν τη συνεργασία, θα βελτίωνε κάπως τη θέση του.

Μονόδρομος η αυτοδυναμία λοιπόν…

Είμαστε καταδικασμένοι στην αυτοδυναμία, αλλά επειδή δεν μου αρέσει η μονοκομματική εντροπία, θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να διευρύνουμε το πεδίο υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ από όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί η έννοια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που ισχύει σε όλη την άλλη Ευρώπη και είναι πολύ ευρύτερη της μονοκομματικής. Να σας φέρω ως παράδειγμα των Σαρκοζί, που έχει μια τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή και δεν έχει ανάγκη κανέναν βουλευτή. Εσπευσε, όμως, να αξιοποιήσει σοσιαλιστές.

Είναι λύση ο μεγάλος συνασπισμός;

Αυτό είναι απευκταίο. Θα οδηγήσει σε μια κατάσταση σύγχυσης. Η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα συναινέσεως με τη λογική της αποχαυνώσεως, πρέπει να έχει και αντιθέσεις. Γιατί έχει η ίδια η κοινωνία αντιθέσεις. Ομως, υπάρχει κατάσταση όπως προέκυψε στη Γερμανία προσφάτως, όπου δεν υπάρχει άλλη λύση. Και τότε ο λαός ο ίδιος με τα αποτελέσματα τα εκλογικά που δίνει επιβάλλει αυτού του είδους τη συνεργασία, γιατί η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη.

Ως μεταβατική λύση;

Προφανώς συμφωνείτε, φαντάζομαι, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογές κάθε πέντε μήνες και να διαλύσουμε το σύμπαν. Θα εξεγερθεί ο λαός και θα ψηφίσει τον πρώτο τυχόντα που θα πει ότι είναι υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων. Επειδή στη χώρα μας υπάρχει θρησκευτική προσέγγιση, όταν κάποιος το πει αυτό είναι σαν να αμάρτησε. Κακή προοπτική αλλά υπαρκτική. Δεν γίνεται να την ξορκίζουμε όπως τους καλικάντζαρους τα Θεοφάνια.

Τρομοκρατία ξανά;

Είναι τραγικό. Ολοι όσοι διέλυσαν την αστυνομία, όλοι όσοι έκαναν μικροπολιτική, έχουν βαρύτατη ευθύνη.

Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είστε υπέρ του μικρού ή του παραδοσιακού σχήματος;

Είμαι φανατικός οπαδός του μικρού και ευέλικτου. Νομίζω ότι 15 υπουργοί, με κατάργηση της Κυβερνητική Επιτροπής, είναι αρκετοί.

«ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΚΑΤΑ ΚΚΕ, ΣΥΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ασκούν ένα ιδιότυπο είδος φασισμού

Εσείς με το άσυλο, που είναι και το θέμα των ημερών, τι θα κάνετε;

Εχει καταργηθεί εδώ και χρόνια με την έννοια της κατάληψης. Κατάληψη θα πει ότι καθιστώ δικιά μου τη σχολή και απαγορεύω δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με τη δικιά μου αντίληψη. Αυτό κάνουν οι αριστεριστές με τη συνεργασία του ΚΚΕ και του ΣΥΝ συχνά, του ΣΥΝ μόνο σχεδόν πάντα, ασκώντας έναν ιδιότυπο είδος φασισμού. Διότι η απαγόρευση της έκφρασης και της διατύπωσης γνώμης είναι φασισμός. Οταν με εμποδίζεις να πάω στο μάθημα, είναι κατάλυση του ασύλου. Πρώτον, πρέπει να σταματήσουν οι καταλήψεις. Δεύτερον, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που λέει ρητά ότι κακουργήματα ακόμη και εν τη τελέσει, προετοιμαζόμενα, δεν καλύπτονται από το άσυλο. Με αυτήν την έννοια όποιος ετοιμάζει μολότοφ, δίνει την πλήρη νομική βάση στην αστυνομία να μπει και να εφαρμόσει τον νόμο. Γιατί οι πολιτευτές πανεπιστημιακοί βλέπουν να καταστρέφεται η περιουσία του ελληνικού λαού και μετά βγαίνουν και κάνουν θεωρίες. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι φοιτητές. Είναι οι πανεπιστημιακοί, που είναι βαθύτατα διεφθαρμένοι.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΝΤΟΡΑ
Δεν ασκεί σωστά τα καθήκοντά της, γιατί στοχεύει στην πρωθυπουργία

Ανησυχείτε για τα Ελληνοτουρκικά;

Τίποτα απ αυτά που γίνονται δεν είναι καινούργιο. Το καινούργιο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά είναι ότι η τουρκική ηγεσία έχει αντιληφθεί ότι δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική, πως θα περάσει πολύς καιρός για να είναι έτοιμοι και επανέρχονται στις χειρότερες των παλαιών συνηθειών τους. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και άλλα φόρα πέραν της ΕΕ, όπως το ΝΑΤΟ και τις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπου κάποιος θα πρέπει να εφαρμόσει την πυγμή του. Τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Μπους οι Αμερικανοί μάς φέρθηκαν πολύ άσχημα, το καθεστώς της βίζας είναι απαράδεκτο.

Εχει αποτύχει η κ. Μπακογιάννη;

Νομίζω ότι ακολουθεί μια πολιτική που έχει σκοπό να τη φέρει στην πρωθυπουργία. Είναι ήρεμη, χαμογελαστή και δεν θέλει να ταράξει τα ύδατα. Ε, δεν γίνεται έτσι.


Share