Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλία", 22/2/2009
Δημοσιογράφος: Σ.Λέτσιος
Τίτλος Πρώτης Σελίδας
“Λευκές Επιταγές ζητά ο Καραμανλής”
Εκλογές ζητά επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο είναι έτοιμο αυτό να εφαρμόσει μια αξιόπιστη και άμεσα αποτελεσματική πολιτική σε όλα τα επίπεδα…
Ξεκινάμε λάθος. Δεν έχω καμία διάθεση για μια ακόμα φορά να συζητώ αν μπορεί ή δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι, όταν κυβερνά η ΝΔ οδηγώντας σταθερά τη χώρα στο γκρεμό. Ξεχάστε την οικονομική κρίση που συνέβη τώρα και ο Καραμανλής χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τα πάντα. Πριν αναλάβει η ΝΔ υποσχόταν ανάπτυξη στο 5%. Όχι μόνο δεν το πέτυχε αλλά κάθε χρόνο από τότε που ανέλαβε η ανάπτυξη έπεφτε σταθερά. Δεν τήρησε κανέναν προϋπολογισμό της, δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της. Θυμάστε ότι θα μείωναν την σπατάλη κατά 10 δις ευρώ από τον πρώτο χρόνο; Είμαστε στον πέμπτο χρόνο κι ακόμη υπόσχονται τα ίδια. Κόλλησε η βελόνα κύριε Λέτσιο, στο γραμμόφωνο. 5 χρόνια ακούμε τα ίδια και δεν γίνεται τίποτα. Χάρη στη ΝΔ η χώρα βρίσκεται στο καταχείμωνο της οικονομικής κρίσης, φορώντας κοντομάνικο μπλουζάκι. Το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν, όταν πρόκειται η λύση στο πρόβλημα να είναι η μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους στην οικονομία ξέρει πολύ καλά τι να κάνει γιατί πολύ απλά, είμαστε σοσιαλιστικό κόμμα.
Απέναντι στη συνεχώς διογκούμενη οικονομική κρίση ποιά περιθώρια υπάρχουν για την εφαρμογή μιας πιο γενναιόδωρης οικονομικής πολιτικής, όπως ταυτόχρονα και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους;
Το ΠΑΣΟΚ δεν υπόσχεται ότι θα μοιράσει χρυσές λίρες. Εμείς λέμε δυο πράγματα. Χωρίς κοινωνική συνοχή και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολλών η οικονομία δεν μπορεί να σταθεί. Οι πολιτικές μας στοχεύουν στην αναδιανομή του εισοδήματος ώστε οι πολλοί να αισθανθούν ασφαλείς και αισιόδοξοι για να λειτουργήσουν φυσιολογικά και με εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της άμεσης εμπλοκής του κράτους και όχι μέσω ιδιωτικών τραπεζών όπως πάει να κάνει η κυβέρνηση με το γνωστό πακέτο των 28 δις. Εμείς εγγυόμαστε ότι το κόστος θα το πληρώσουν πρώτα απ’ όλους οι πλουσιότεροι και το όφελος θα το μοιράσουμε στους πολλούς.
Τίθεται άμεσα και ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί στην αλλαγή του με βάση το σκεπτικό, ότι ακόμη και με ένα ποσοστό γύρω στο 38% θα είχε την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης;
Δεν τίθεται από εμάς. Ο κ.Παυλόπουλος το έθεσε επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση πάει για εκλογές. Να ποιοι δημιουργούν κλίμα εκλογών. Ας μην κρυβόμαστε. Για εμάς, αν ήμασταν ιδιοτελείς κάθε άλλο παρά αρνητική θα ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα. Θα μας έδινε μεγαλύτερο αριθμό Βουλευτών όμως έτσι κι αλλιώς την αυτοδυναμία είναι πια πολύ πιθανό ότι θα την κερδίσουμε. Όσο περνά ο χρόνος μάλιστα γίνεται και πιο πιθανό. Γι’ αυτό και θα μου κάνει εντύπωση αν τελικά ο Καραμανλής πάει σε εκλογές μετά τον Μάρτη του 2010 διότι αυτό θα σημαίνει ότι έχει αποδεχθεί την ήττα και απλώς παρατείνει όσο μπορεί την παραμονή στην πρωθυπουργική καρέκλα. Παρά όμως ότι μας συμφέρει θεωρούμε ότι δεν είναι ώρα για αλλαγή των όρων του παιχνιδιού. Να πάμε σε εκλογές με τους όρους που ξέρουμε καλά όλοι, να μετρηθούμε όλοι με βάση αυτούς και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει. Η αυτοδυναμία για μας δεν είναι αυτοσκοπός όπως για τη ΝΔ. Είναι απλώς ένα μέσο που καθίσταται αναγκαίο εξαιτίας της στάσης του Αλαβάνου και του Τσίπρα.
Δεν σας προβληματίζει το ότι πέφτει η αξιοπιστία των δύο μεγάλων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, αφού οι πολίτες δεν θεωρούν ικανά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να διαχειριστούν τα εσωτερικά προβλήματα;
Με προβληματίζει αλλά εξίσου με προβληματίζει και η γενίκευσή που κάνετε. Από πού προκύπτει ότι γενικώς οι πολίτες δεν θεωρούν ικανά μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα; Αν μάλιστα μπει μια τέτοια ερώτηση θα δείτε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικής αποδοχής σε σχέση με τα υπόλοιπα. Το πρόβλημα λοιπόν αφορά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και θα πρέπει να το δούμε ενταγμένο στον γενικότερο πίνακα. Κι αυτός ο πίνακας λέει κάτι πολύ απλό. Ο ελληνικός λαός θα δώσει μια ευκαιρία ακόμα στο ΠΑΣΟΚ και στο Γιώργο Παπανδρέου. Κι αυτή η ευκαιρία ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για το υπάρχον πολιτικό σύστημα συνολικά, όχι μόνο για τα δύο μεγάλα κόμματα.
Φαίνεται ότι είναι σαφώς περιορισμένες οι δυνατότητες συγκρότησης συμμαχικής κυβέρνησης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Εάν τα όποια προβλήματα παρακάμπτονταν δεν θα αποτελούσε αυτό μια πράξη υπέρβασης με μεγάλες προοπτικές;
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα εκτός αν μας εξαναγκάσει ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του. Μας βρίζουν και μας λοιδορούν επί 5 χρόνια. Απαξιούν να μας απαντήσουν στις ερωτήσεις που κάνουμε στη Βουλή προς τους Υπουργούς. Δεν τηρούν καν τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας απέναντι στο 35% του ελληνικού λαού που αποτελεί τον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Και τώρα που φοβούνται το κόστος, τώρα που δεν ξέρουν τι να κάνουν, ζητούν ξαφνικά συναίνεση και συνεννόηση; Μα σε τι ακριβώς ζητούν συναίνεση και συνεννόηση; Προσέξτε τι λέει ο Καραμανλής. Δεν προτείνει συγκεκριμένα σημεία για να συμφωνήσουμε. Ζητά γενικώς και αορίστως συναίνεση. Πάνω σε τι όμως; Θέλει λευκές επιταγές απ’ όλους μας για να μην του ασκείται κριτική για ό,τι κι αν κάνει. Μόνο ο Θεός είναι υπεράνω κριτικής. Ο Θεός και ο Αυτοκράτορας στην παρηκμασμένη Ρώμη. Αν πράγματι πιστεύει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τη δύναμη να ξεπεράσει την κρίση, δεν έχει τη δύναμη να κυβερνήσει, ας παραιτηθεί. Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε αν ο λαός μας δώσει την ευθύνη.
Όλο και καθίσταται πιο περίπλοκο το ζήτημα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και από τις δύο πλευρές υπάρχουν εκείνα τα πρόσωπα, που θα επιθυμούσαν μια σοβαρή προσέγγιση. Βλέπετε να οδηγείται σε εγκατάλειψη αυτή η ιδέα;
Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε. Από την άλλη πλευρά, εξαιρουμένου του Κουβέλη που ουσιαστικά αποδοκιμάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Συνασπισμού και αποτελεί κόκκινο πανί για το πολύχρωμο καρναβάλι του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιποι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα είναι κάθοδος στον Άδη όπως είπε ο Αλαβάνος. Τελικά αυτό που θα γίνει είναι αυτό που θα επιβάλλει η ζωή. Μια συνεργασία με εκείνους που θέλουν να ενταχθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία και ταυτοχρόνως επιβεβαίωση του διαζυγίου με εκείνους που καλά καλά δεν αντέχουν ούτε να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών έδωσαν να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν πιεστικά. Από τι είδους μέτρα έχει άμεση ανάγκη ο χώρος των αγροτών;
Θυμάμαι τον Καραμανλή που έλεγε ότι θα πηγαίνει ο ίδιος στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας για να υπερασπίζεται τους αγρότες. Παρίστανε τον Λέοντα Σγουρό που με το σπαθί προτεταμένο θα υπερασπίζονταν τους Γραικούς απέναντι στους Λατίνους. Τελικά μόνο Λέοντας δεν αποδείχθηκε. Θυμάμαι τον Χατζηγάκη πάνω στα τρακτέρ όταν συναγωνιζόταν σε επαναστατικό οίστρο τον Πατάκη και τον Κοκκινούλη. Ζήλωσε τη δόξα του αείμνηστου Κούρκουλου στο γνωστό ελληνικό γουέστερν του κάμπου «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Ο Πρωθυπουργός δεν αξιολόγησε ποτέ σοβαρά το αγροτικό ζήτημα. Ξέρετε, είναι πολύ κουραστικό να σκεφθείς πάνω στο πως η χώρα δεν θα ζήσει ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης, γιατί αυτό θα συμβεί αν καταρρεύσει η αγροτική μας οικονομία. Και ο Καραμανλής δεν θέλει να κουράζεται. Το δικό μας πρόγραμμα είναι γνωστό, ο Πρόεδρός μας τα έχει πει επανειλημμένως και τα έχει πει στους ίδιους τους αγρότες πρόσωπο με πρόσωπο.
Επισείοντας διαρκώς το χαρτί των πρόωρων εκλογών μήπως τελικά υποβαθμίζεται η σημασία των ευρωεκλογών;
Οι ευρωεκλογές πρέπει να αφορούν κυρίως τα της Ευρώπης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν οι εθνικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές, ώστε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας που είναι πρόβλημα διακυβέρνησης. Όσο δεν λύνεται το οξύτατο πολιτικό μας πρόβλημα τόσο θα αυξάνει το κόστος για να βγούμε από την κρίση.