Συνέντευξη στην εφημερίδα "Real News", 30/8/2009

Δημοσιογράφος: Β.Σκουρής

Τίτλος

“Κάποιος να παραιτηθεί”

Καμία παραίτηση για τις εκλογές, καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης…

Η κυβέρνηση αυτή έχει αναγάγει σε βασική αρχή συμπεριφοράς την αναισθησία. Όταν πήραν την εξουσία το 2004 είχαν χρησιμοποιήσει μερικές καινοφανείς και περίεργες ως προς την ασάφειά τους λέξεις, όπως επανίδρυση του κράτους  και πολιτικό πολιτισμό. Είχα πραγματικά κουραστεί να ακούω βουλευτές της Ν.Δ. να επαναλαμβάνουν περί πολιτικού πολιτισμού που είναι τελείως διαφορετικός από τον δικό μας. Τελικά κατάλαβα ότι δεν είχαν τίποτα στο μυαλό τους. Απλός προπαγάνδιζαν με επικοινωνιακή έννοια. Στοιχείο, όπως φαίνεται και από τις πυρκαγιές, αυτού του…πολιτικού πολιτισμού είναι η αναισθησία.

Ο κ. Αντώναρος, πάντως, έφτασε να λέει ότι έφταιγαν τα πεύκα…

Προφανώς τα πεύκα είναι εύφλεκτα. Προφανώς ο άνεμος δημιουργεί προβλήματα. Προφανώς τα δάση παίρνουν φωτιά σε όλες τις χώρες. Και κάνεις δεν ήταν τόσο κακοήθης όσο η Ν.Δ. όταν απέδωσε το ναυάγιο του «ΣAMINA» στον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή. Επειδή τελικά, όπως διαπιστώθηκε, το ναυάγιο είχε ως αιτία το γεγονός ότι εκοιμάτο ο πλοίαρχος, απουσίαζε ο ύπαρχος και ο τρίτος αξιωματικός κυνηγούσε μια τουρίστρια. Πράγματα που ήταν προφανώς εκτός του ελέγχου του υπουργού. Κανείς λοιπόν δεν είναι τόσο κακοήθης όσο ήταν αυτοί εκείνη την εποχή, για να πει ότι αιτία και αφορμή της ύπαρξης της πυρκαγιάς ήταν η Ν.Δ. Εδώ όμως ελέγχονται για συγκεκριμένες πράξεις. Από το ’93 δεν έχουν αγοράσει ούτε ένα αεροπλάνο. Από το ’89 δεν έχουν αγοράσει ούτε ένα εναέριο μέσο κατάσβεσης. Από το ’93 δεν έχουν αγοράσει κανένα επίγειο μέσο που έχει ως στόχο την κατάσβεση. Από εκεί και πέρα, μπορούν να μας εξηγήσουν την ανικανότητα της κομματικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος μπροστά στα γεγονότα; Ο ένας να ανακαλεί τις άδειες, ο άλλος να ανακαλεί την ανάκληση κ.ο.κ., την αναπομπή των εθελοντών, την ασυνεννοησία με την αεροπορία; Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιες ευθύνες. Δεν θέλω να παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής επειδή συνέβη αυτό που συνέβη. Αλλά κάποιος δεν πρέπει να παραιτηθεί; Κάποιος; Ο αρχηγός της πυροσβεστικής. Ο γενικός γραμματέας. Κάποιος. Κάποιος επιτέλους.

Πιστεύετε ότι η πόλωση με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη Ν.Δ..;

Ναι. Γιατί δεν έχουν καμία άλλη δυνατότητα να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο δυνατό των ψήφων από το να συσπειρώσουν και να φανατίσουν την παραδοσιακή τους βάση. Είναι μια πολιτική ακροδεξιά, μια πολιτική δοκιμασμένη στο παρελθόν, «εμείς και οι άλλοι». Και ο λόγος που δεν έχουν κανένα άλλο μέσο είναι γιατί δεν έχουν απολογισμό. Τι θα πουν στους ψηφοφόρους και στους πολίτες; Θα μιλήσουν για την πορεία της οικονομίας, για τις μεταρρυθμίσεις; Θα μιλήσουν για την αποτελεσματικότητα και το καλό όνομα των υπουργών τους; Θα μιλήσουν για την διαφάνεια και την εντιμότητα που υποτίθεται έφεραν στο δημόσιο βίο; Είναι προφανές ότι οποιοδήποτε από αυτά πει κάποιος στο καφενείο, οι αντιδράσεις θα είναι δριμύτατες.. Εγώ συναντώ καθημερινά πολλούς ψηφοφόρους της Ν.Δ., κάποιοι εκ των οποίων δεν σκέφτονται να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά βρίζουν χυδαιότατα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Έτσι όπως τα περιγράφετε είναι σαν να θεωρείτε την κυβέρνηση Καραμανλή χειρότερη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Εγώ νομίζω ότι ο Καραμανλής θα μείνει στην ιστορία ως ο Καραμανλής ο Μικρός. Ξέρετε, στην γαλλική πολιτική ιστορία υπήρχε ο Μέγας Ναπολέων και ο Ναπολέων ο Τρίτος. Επειδή λοιπόν  ο άλλος ήταν ο Μέγας, ο Ναπολέων ο Τρίτος έμεινε στην Ιστορία ως ο Ναπολέων ο Μικρός. Και εδώ κάτι αντίστοιχο θα έχουμε. Και είναι και της μόδας τώρα να επιχειρούμε να αναδείξουμε σε εθνάρχη και μεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης Ιστορίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θεωρώ ότι και αυτή η επιλογή είναι λανθασμένη γιατί όσο θυμούνται οι οπαδοί του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση και τις ευρωπαϊκές του επιλογές, είναι φυσικό να κάνουν την σύγκριση με τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα για τον ανιψιό που δεν έδωσε τη δυνατότητα να τον κρίνει κανείς με οποιαδήποτε επιείκεια.

Τι μπορεί να κερδίσει ο πρωθυπουργός από τυχόν ανασχηματισμό;

Τώρα πια; Εγώ νομίζω ότι θα πρόκειται για ανέκδοτο. Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σας με το ποδόσφαιρο, αλλά όταν κάνει τις τρεις αλλαγές ο προπονητής, τις κάνει για συγκεκριμένους λόγους. Ή για να επιτεθεί περισσότερο ή για να αμυνθεί αποτελεσματικότερα ή επειδή μερικοί έχουν κουραστεί ή τραυματιστεί και δεν πρέπει να πέσει η απόδοση. Οι αλλαγές του κ. Καραμανλή θα είναι απλά και μόνο επειδή ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν να βγουν από τα γραφεία τους. Είναι δηλαδή μη κυκλοφορήσιμοι. Και δεν είναι δυνατόν να βοηθήσει την κυβέρνηση όταν ο προπονητής αλλάζει τρεις παίκτες επειδή σέρνονται στο έδαφος υπό το βάρος των ανομιών, των σκανδάλων και της ανικανότητας τους. Όταν βεβαίως κάνει κανείς αλλαγές, πρέπει να διαθέτει και κάποιον πάγκο, όπως λέμε στο ποδόσφαιρο. Εγώ δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στη Ν.Δ. Θα μπορούσε να βάλει ανθρώπους που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους και ύστερα από έξι μήνες να τους θαυμάζει το πανελλήνιο. Αλλά τώρα δεν υπάρχει περιθώριο. Είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει τρεις μήνες ζωής στην καλύτερη περίπτωση. Θα βάλει, λοιπόν,  έναν άγνωστο για να καταξιωθεί σε τρεις μήνες; Τον κακομοίρη τον καταδικάζει και αυτόν…

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δηλαδή, πρόταση συνεργασίας στον ΣΥΝ;

Είναι σαφές ότι πρόταση μας προς όλους υπάρχει και ισχύει. Είναι ανοιχτό το θέμα αυτό. Εμείς ουδέποτε το κλείσαμε και ουδέποτε θεωρήσαμε ότι πρέπει να αντιδρούμε σε τυχόν ατυχείς δηλώσεις των άλλων. Έχουμε ακούσει ότι συνεργασία μαζί μας σημαίνει κάθοδος στην κόλαση. Εγώ σας διαβεβαιώ είμαι χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρετε ποτέ δεν ήμουν φρόνιμο παιδί. Ε, δεν πέρασα άσχημα. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους του ΣΥΝ, που τόσο ταλαιπωρούνται αυτές τις μέρες, να μην είναι τόσο αμετροεπείς. Έτσι;

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας δηλαδή;

Ακούστε, υπάρχει μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πάγια πρόταση, εδώ και δεκαετίες, προς όλες τις συνεννοήσιμες τάσεις της πολιτικής ζωής. Τι  εννοώ συνεννοήσιμες; Δεν μπορούμε προφανώς να ανοίξουμε μια συζήτηση με το ΚΚΕ, το οποίο έχει ως πολιτική προϋπόθεση, όπως την καθορίζει το καταστατικό του, τη χρήση της βίας και την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας για την εφαρμογή της δικτατορίας του προλεταριάτου. Το λέει το καταστατικό του αυτό, σπεύδω να σας πω γιατί αμέσως ο «Ριζοσπάστης» θα με βρίσει επειδή το θύμισα, αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν θέλουν να θυμίζουν το καταστατικό τους. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με το ΚΚΕ τη διεθνή προοπτική της χώρας και επομένως ούτε καν την οικονομική της πολιτική γιατί είναι εναντίον της Ευρώπης. Εμείς όμως είμαστε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, που αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο, που αποδέχονται τις δημοκρατικές διαδικασίες, το πολίτευμα μας και τις βασικές του αρχές, η συζήτηση είναι δυνατή. Με τη Ν.Δ., βεβαίως, δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αυτοί μας απορρίπτουν συνολικά και εμείς τους απορρίπτουμε συνολικά.

Συνεπώς αυτές τις προτάσεις για συγκυβέρνηση πώς τις κρίνετε;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς Έλληνας που θα καταλάβει πως θα κυβερνήσουν μαζί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με την κατάσταση που επικρατεί τώρα βεβαίως, γιατί δεν λέω πως στον αιώνα τον άπαντα δεν μπορεί  να κυβερνήσει το ένα μεγάλο κόμμα με το άλλο για λόγους ιδεολογικούς. Αυτό μπορεί να συμβεί. Σήμερα, όμως, με τη διαμορφωμένη πολιτική συνεργασία της Ν.Δ., τον διαμορφωμένο πολιτικό λόγο που μας απευθύνει και τη δικιά μας αντίσταση και κριτική σε αυτού του είδους την πολιτική επίθεση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία. Έχει αποκλειστεί εκ των προτέρων. Θα πάμε έτσι στις εκλογές. Με πόλωση και οξύτητα. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, αλλά έτσι θα είναι. Πως θα πούμε μετά στον ελληνικό λαό ότι θα κυβερνήσουμε μαζί; Εκτός αν θέλουμε να ξεφτιλίσουμε τελείως το πολιτικό σύστημα και την πολιτική ζωή της χώρας.


Share