Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 14/12/2009

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε αντιπρόεδρε, ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό ότι δεν θα ληφθούν μέτρα εις βάρος του κοσμάκη…

Έχουμε πει επανειλημμένα ότι θέλησή μας είναι να παραμείνουμε στο μείγμα μέτρων που έχουμε εξαγγείλει προεκλογικά. Μέχρι τώρα είμαστε συνεπείς σ΄ αυτήν τη δέσμευση. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία μεγάλη φημολογία που κυκλοφορεί και τροφοδοτείται από την πτωτική τάση της χώρας στις μετρήσεις διαφόρων οργανισμών. Ζούμε στο κλίμα αυτών των πιέσεων, είναι πολύ οδυνηρό φαντάζομαι για τον συνάδελφό μου τον κ. Παπακωνσταντίνου και πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να ζητήσουμε βεβαίως συμπαράσταση και κατανόηση από τον ελληνικό λαό.

Επειδή αναφερθήκατε στον κ. Παπακωνσταντίνου, θα θέλατε να βρίσκεστε στη θέση του;

Με τίποτα.

Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση της οικονομίας;

Είναι πολύ άσχημη. Εγώ τουλάχιστον, που είμαι στη Βουλή 29 χρόνια, δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια κατάσταση.

Επομένως ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει τη στήριξη της κυβέρνησης;

Απόλυτα, απόλυτα.

Γιατί υπάρχει φιλολογία ότι υπάρχει διάσταση για τους χειρισμούς ανάμεσα στον ίδιο και τον Πρωθυπουργό;

Όταν ένας υπουργός έχει διαφωνία με έναν άλλο υπουργό για τον χειρισμό ενός θέματος δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στήριξη. Υπάρχουν διαφορετικές γωνίες με τις οποίες βλέπει κανείς τα πράγματα, αυτά είναι θέματα που πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε με συλλογικές λειτουργίες, που μέχρι αυτή τη στιγμή αποδίδουν.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα- δεν αρέσει στην κυβέρνηση αυτή η λέξη- που μάλλον θα επισπευσθούν για να πληρώσουν οι κατέχοντες, μπορούμε να περιγράψουμε σε ποιον άξονα θα κινούνται;

Οι γενικές γραμμές είναι αυτές που έχουμε πει. Δεν θα προκαλέσουμε περισσότερη ένταση στις ανισότητες και τις αδικίες, έχουμε συναίσθηση της δύσκολης θέσης των χαμηλοεισοδηματιών, των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων και θεωρούμε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν στον κοινό κορβανά δίκαια και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Αποκλείουμε το ενδεχόμενο έκτακτου δανεισμού;

Αυτό δεν το ξέρω, κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω κανένα κράτος που να μπορεί να πει αποκλείω την προοπτική έκτακτου ή μη έκτακτου δανεισμού, γιατί αλλάζουν και οι συνθήκες διαπραγμάτευσης μετά. Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι ότι το χρέος μας πρέπει να σταθεροποιηθεί για να αρχίσει να υποχωρεί. Τότε και ο δανεισμός θα είναι πιο εύκολος, θα είναι μια υπόθεση ρουτίνας, και όχι όπως έχει καταντήσει έπειτα από μία 5ετία Ν.Δ. Γιατί αυτήν τη στιγμή ο δανεισμός είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ελληνική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αν μετριάσουμε την εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή θα αντιμετωπίσουμε και το οικονομικό θέμα…

Βεβαίως, βεβαίως.

Από τη στιγμή που έχετε τη λύση στο πρόβλημα,γιατί βλέπουμε τις καθυστερήσεις στη στελέχωση του δημόσιου τομέα; Δεν μπαίνουν υπογραφές…

Αυτήν τη στιγμή είναι ελάχιστοι οι γενικοί γραμματείς που δεν έχουν τοποθετηθεί. Κάπου μία ντουζίνα. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις για γενικούς γραμματείς για τους οποίους υπάρχει διαφωνία. Όλοι οι άλλοι είναι στα γραφεία τους, υπογράφουν.

Υποτίθεται όμως ότι π.χ. στις Εφορίες κάποιοι που κατέχουν διευθυντικές θέσεις δεν δίνουν εντολές να προχωρήσουν φορολογικοί έλεγχοι.

Αν δεν δίνουν εντολές, κάνουν πολύ άσχημα τη δουλειά τους, είτε ενεργούν ως κακοί υπάλληλοι είτε ως κομματικοί εγκάθετοι. Εμείς δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε η Ν.Δ., να αντικαταστήσουμε όλους τους διευθυντές υπηρεσιών π.χ. γυμνασίων και λυκείων, όλους τους διευθυντές νομαρχιών με δικά μας κομματικά στελέχη. Αυτή η κατάσταση διαλύει το κράτος, είναι έξω από τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να κυβερνήσουμε.

Ξέρετε, έγινε πολλή φασαρία με το θέμα Κουτούπη. Τι έδειξε αυτό το θέμα, ότι πράγματι το ΠΑΣΟΚ παίζει το παιχνίδι έτσι όπως το ανοίγει. Ήταν ένας κύριος απολύτως άγνωστος στο ΠΑΣΟΚ και με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία και το βιογραφικό του, με βάση την εντύπωση που έκανε ο ίδιος στον υπουργό τον πήραμε. Και απεδείχθη ότι ήταν γελοίο πρόσωπο. Και έκανε τον καραγκιόζη στο Facebook. Αν κάποιος θέλει να κάνει τον μάγκα και σαχλά αστεία, θα μείνει με το στίγμα τού σαχλαμάρα στην υπόλοιπη ζωή του.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τότεγιατί «εξεγέρθησαν»;

Υπάρχουν εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλουν διάφορες θέσεις, τις οποίες δεν θα έχουν αν υπάρχουν άλλοι καλύτεροι από αυτούς. Φανταζόντουσαν ότι με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όπως στο παρελθόν θα υπέρχετο νομή της εξουσίας. Ε, δεν θα επέλθει νομή της εξουσίας, γιατί θέλουμε να κάνουμε ρήξη στην πολιτική ιστορία.

Σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό διάλογο, το ΚΚΕ δεν προσέρχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δύσπιστος.

Δύο κόμματα που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν κατά αποκλειστικότητα ορισμένα στρώματα της κοινωνίας και είναι οι φορείς των απόψεών τους δεν προσέρχονται στον διάλογο. Μετά πώς μπορούν να θέσουν τις απόψεις τους και να εκθέσουν τις απόψεις των άλλων; Είναι χαρακτηριστικό μιας συμπεριφοράς που εγώ θα την περιέγραφα: περιμένω στη στάση κι όποτε περνάει κανείς πετάω μια πέτρα.

Share