Ομιλία του Θεόδωρου Πάγκαλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ομιλία του Θεόδωρου Πάγκαλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Κείμενο από τα πρακτικά της Βουλής

(Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι πολύ γιατί δεν θα μπορέσω προφανώς να πω πολλά απ’ αυτά που είχα υπόψη να αναφέρω στο Σώμα. Αισθάνομαι βεβαίως μεγάλη τιμή γιατί διαδέχομαι στο Βήμα το νέο Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και θα ήθελα να του πω ότι πρέπει κανείς να δείχνει, όπως έδειξε, έμπνευση και ενθουσιασμό όταν ξεκινάει μια τέτοια προσπάθεια.
Και εδώ υπάρχουν ορισμένα όρια κύριε Αρχηγέ της Νέας Δημοκρατίας. Να μην απορρίψουμε το σχέδιο Ανάν εδώ στην ελληνική Βουλή, όπως κάνατε πριν από λίγο. Είναι υπόθεση του κυπριακού λαού. Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ένα νέο σχέδιο ειρήνευσης της Κύπρου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Το είπα, κύριε Πάγκαλε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Επίσης, να μου επιτρέψετε να σας πω ότι την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον Πατριάρχη καλό είναι να την εκφράζει αυτός που πράγματι εκφράζει πολιτειακά το σύνολο του λαού μας, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς εκφράζουμε τμήματα του λαού.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Εγώ δεν διασκεδάζω –ειλικρινά σας το λέω και χρόνια τώρα μου συμβαίνει αυτό- με την προσπάθεια αυτή αναζήτησης των συγκεκριμένων μεριδίων ευθύνης γύρω από τη διαχείριση των οικονομικών και πολιτικών πραγμάτων της χώρας, αν δηλαδή η ευθύνη η δική σας είναι 53% και η δική μας 32% και άντε λίγο να έχουν και άλλοι γιατί κάτι έκαναν λάθος ενδεχομένως. Είναι σαφές ότι η κοινωνία αυτή είναι μια ενιαία κοινωνία, μια δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία και όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς, φταίει και ο Χατζηπετρής καμιά φορά όπως λέει ο Κελαϊδόνης. Βεβαίως, ο Χατζηπετρής μόνο δεν μπορεί να φταίει. Γιατί καμιά φορά, άμα σας ακούει κανείς στη Νέα Δημοκρατία, έχει την αίσθηση ότι φταίει μόνο ο Χατζηπετρής.
Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Αυξήθηκαν οι δαπάνες πέραν του δέοντος, πέραν του όσου είχατε υπολογίσει. Εγώ συγκρίνω τα αποτελέσματά σας με τις δικές σας προβλέψεις. Δεν επιτύχατε τα έσοδα, υστερήσατε σε σχέση με όσα είχατε προβλέψει. Τι συνέβη; Και αυτό συνέβη πριν από την κρίση, πολύ πριν από την κρίση. Τι συνέβη λοιπόν; Εκεί κάτι συνέβη και καλό θα ήταν να κάτσετε να σκεφθείτε αυτό που σας συνέβη. Γιατί εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι Υπουργοί και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εστερούντο καλών προθέσεων ή ικανοτήτων. Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.
Ποιο είναι το πολιτικό αυτό πρόβλημα; Είναι το πελατειακό κράτος, κύριοι συνάδελφοι, και το γνωρίζετε πολύ καλά. Το γνωρίζουμε όλοι σε αυτή την Αίθουσα πολύ καλά. Ξέφυγαν οι δαπάνες κυρίως σε ό,τι αφορά τους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις, που αποτελούν τον κύριο όγκο των δημοσίων δαπανών. Και εκεί γιατί εδιορίσαμε, εδιορίσατε, διορίζουμε. Και διορίζουμε γιατί θέλουμε να εκλεγούμε. Γιατί ο διορισμός συνδέεται με το σταυρό προτίμησης που είναι η σπονδυλική στήλη του εκλογικού μας συστήματος.
Η φαυλότητα λοιπόν του εκλογικού συστήματος, η φαυλότητα του πολιτικού μας συστήματος τελικά οδήγησε στην υπέρβαση των δαπανών. Τα δώρα προς διάφορους οι οποίοι χρηματοδοτούν κόμματα και άτομα μέσα σε τεράστιες εκλογικές περιφέρειες όπου χωρίς οικονομικές ενισχύσεις είναι αδύνατο να επιζήσεις, αυτά τα δώρα, φορολογικά και άλλα, είναι η αιτία της υστέρησης των εσόδων.
Ένα από τα πρώτα σας νομοθετήματα είναι το κολοσσιαίο δώρο τη μη φορολόγησης των διανεμομένων δαπανών των ανωνύμων εταιρειών. Κολοσσιαίο δώρο που τους κάνατε, για να εξασφαλίσετε την εύνοιά τους. Και μη μιλάμε για δάνεια εδώ πέρα με τόση ευκολία μερικές μέρες, μερικές εβδομάδες μετά τις εκλογές. Εμφάνισε η κυβέρνησή σας –δεν θέλω να αναφέρω το όνομα του Υπουργού, δεν είναι πια ανάμεσά μας- τέσσερα δάνεια από τη City Bank βραχυπρόθεσμα, με κολοσσιαίο επιτόκιο, εντελώς αδικαιολόγητα. Και αυτά τα πήρε το ποτάμι και ποτέ δεν συζητήσαμε για αυτά. Και υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.
Μη λέμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει αιτία πολιτική που μας οδήγησε εκεί που σήμερα βρισκόμαστε. Και θέλετε να δούμε τα πράγματα θετικά και να εγκαταλείψουμε το παρελθόν; Βάλτε λοιπόν πλάτη, βάλτε ένα χέρι να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, να αλλάξουμε το διοικητικό χάρτη της χώρας, να κλείσουμε τις πόρτες, τα παράθυρα, τους φεγγίτες από τους οποίους μπαίνουν οι διάφοροι στο δημόσιο και γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι. Να στάδιον δόξης λαμπρόν! Ας αλλάξουμε την Ελλάδα όλοι μαζί.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει και κάτι άλλο. Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον για τους υφάλους τους οποίους έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επειδή βλέπω τους δύο συναδέλφους σχεδόν συνεχώς, αντελήφθην ότι έχω τύχη που δεν έχω μεταβληθεί σε Τιτανικό, γιατί ελίσσομαι μεταξύ της κυρίας Αρσένη και του κυρίου Παπακωνσταντίνου και δεν εβυθίσθη μέχρι αυτήν τη στιγμή. Σας άκουσα όμως να συντρίβετε υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα τον νεοφιλελευθερισμό και να λέτε ότι υπάρχει αυτός ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, ο οποίος έχει ένα πρόβλημα. Δεν έχει αντίστοιχο στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη υπάρχει χριστιανοδημοκρατία, υπάρχουν φιλελεύθεροι. Εσείς τι είστε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν έχετε δει το Λαϊκό Κόμμα. Θα σας στείλουμε τα πρακτικά του Λαϊκού Κόμματος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Είστε κοινωνικοί φιλελευθεριστές, δηλαδή μια ιδεολογία και μια πρακτική που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης. Ε, αυτό είναι το πρόβλημά σας. Και είναι πολύ εύκολο επειδή κάποιοι ηττήθησαν πρόσφατα και κάποιοι ενίκησαν πρόσφατα, να τους καλείτε να εξαφανιστούν. Διότι αυτό κάνατε.
Μετατρέψατε το φιλελευθερισμό σε αμάρτημα. Τους κολλήσατε και ένα νέο φιλελευθερισμό για να τους κάνετε ακόμα πιο απεχθείς. Αυτά ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν τα κάνει. Και τους εξαφανίσατε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Εμείς τα λέμε αυτά. Λέμε οι νεοφιλελεύθεροι κ.λπ. Λοιπόν δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Έχετε και εσείς υφάλους. Και καλύτερα να καθίσετε να αποσαφηνίσετε την ιδεολογική σας φυσιογνωμία για να βοηθήσετε να αποσαφηνιστεί η πολιτική συζήτηση στη χώρα.
Λυπάμαι που έφυγε ο κ. Σαμαράς. Είχα πάει προ ημερών στην Ηλεία. Ήθελα να τον παρακαλέσω να μην αντιταχθεί στην εκδηλούμενη πρόθεση των κατοίκων της Ηλείας να εκστρατεύσουν εναντίον μιας από τις τελευταίες αποφάσεις που πήρε ως Υπουργός Πολιτισμού, την απόφαση που υπέγραψε στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 437 με την οποία μετακινεί το ναό του Επικουρείου Απόλλωνα από το Δήμο Φιγαλείας όπου αρχαιόθεν ανήκε εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Μεσσηνία, δηλαδή σε μια κοινότητα στην Προϋπολογισμό οποία ψηφίζεται. Και βεβαίως οι Ηλείοι και οι Φιγαλιείς δεν είναι ευτυχείς και ζητούν επανόρθωση. Το λέω αυτό για να δείτε ότι η φαυλοκρατία, το ρουσφέτι και η εύνοια και η αλίευση ψήφων με διάφορα τεχνάσματα έχει βαθιές ρίζες. Συγκινεί ακόμα και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Share