Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρη για ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου

Πατήστε για περισσότερα…

Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 440/31/16.2.2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου κλπ.

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη θα απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, λόγω απουσίας του Πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, καθώς οι ενδείξεις για ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου σε σημεία του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου, όπως στο Καστελόριζο, πληθαίνουν, η διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο προσκρούει σε συγκεκριμένα εμπόδια: Στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, καθώς και σε λάθη και παραλείψεις των ελληνικών κυβερνήσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) –που υπόκειται σε μεθοδευμένη πίεση από την Άγκυρα- αλλά και στην έλλειψη εξειδικευμένου κρατικού φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:
Είναι στα σχέδια της Ελληνικής Κυβέρνησης η προσπέλαση αυτών των εμποδίων και η άσκηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με στόχο την εκμετάλλευση τέτοιων κοιτασμάτων προς ανακούφιση της δεινής οικονομικής θέσης της χώρας;»

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στην ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό του αξιότιμου Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Καρατζαφέρη, εμπεριέχονται δύο θέματα: Το πρώτο είναι η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα και το δεύτερο είναι το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της, η οποία ενδεχομένως μπορεί να συνδέεται με την ύπαρξη κάποιων κοιτασμάτων στο Καστελόριζο.
Η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έχει συνολικά μία μακρά ιστορία, γιατί ξεκίνησε το 1903.
Το 1903 ως το 1960 έγιναν 51 έρευνες από ιδιωτικές εταιρείες και το μέσο βάθος ήταν 1.800 μέτρα με τα τεχνολογικά μέσα της εποχής.
Από το 1962 ως το 1967 το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει αποκλειστικά τις έρευνες και γίνονται 17 γεωτρήσεις μέσου βάθους 1.450 μέτρων.

Από το 1975 μέχρι το 1994 ιδρύεται πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαιοειδών, η Δ.Ε.Π. , η οποία αναπτύσσει και σχετική δραστηριότητα και εξειδικεύεται, με αποτέλεσμα να γίνουν 130 έρευνες με μέσο βάθος 2.320 μέτρα, που καθιερώνεται πλέον ως βάθος και για τις υπόλοιπες γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν.
Από το 1997 μέχρι το 2002 υπάρχει μία περίοδος μεγάλων εταιρειών που γίνονται και εκχωρήσεις σε μεγάλες εταιρείες. Γίνονται μόνο έξι έρευνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν υπεύθυνες μεγάλες εταιρείες με πείρα στον τομέα αναλαμβάνουν το θέμα, τότε περιορίζεται ο αριθμός των ερευνών.

Από το 1971 ως το 2005 υπάρχει η κοινοπραξία του Πρίνου η οποία κάνει 72 έρευνες στην γνωστή περιοχή.
Όλες αυτές οι έρευνες έχουν καταλήξει σε αρνητικά αποτελέσματα. Η μόνη η οποία απέδωσε, είναι αυτή του Πρίνου, η οποία συνολικά από το 1981 μέχρι το 2007 έδωσε 116 εκατομμύρια βαρέλια με όφελος για το ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια.

Έχουν γίνει έρευνες και στη Ρόδο. Καμία αναφορά για ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου δεν έχει υπάρξει στη μέχρι τώρα ιστορία της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Επομένως, είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα.
Η Κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει έναν φορέα κρατικό, ο οποίος θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα, θα εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη νομοθεσία, θα εκσυγχρονίσει το αρχείο, θα αναπτύξει επιστημονικές έρευνες σχετικές, θα προσελκύσει πετρελαϊκές εταιρείες και θα κοιτάξει να αξιοποιήσει όλες τις ενδεχόμενες πληροφορίες ή δεδομένα που υπάρχουν.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ύπαρξη ενός στρώματος υδρογονανθράκων αποκτά οικονομικό ενδιαφέρον όταν είναι στο κατάλληλο βάθος και όταν βεβαίως υπάρχει και μία σχέση με την παγκοσμίως διαμορφούμενη τιμή πετρελαίου και αερίου, η οποία επιτρέπει την εκμετάλλευσή του.

Το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, κύριε Πρόεδρε, όπως ξέρετε έχει σχέση με το θέμα της Υφαλοκρηπίδας και εντάσσεται στον γενικότερο πολιτικό διάλογο με τη γείτονα χώρα, η οποία αρνείται πεισμόνως –είναι η μόνη χώρα πλέον στον κόσμο, γιατί και οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη θέση τους- την υπογραφή του Δικαίου της Θαλάσσης, της Παγκοσμίου Συμβάσεως, που έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι χώρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου προβλέπει σαφώς, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο Πρέσβης, την αναγνώριση Υφαλοκρηπίδας στα νησιά, πράγμα που η γειτονική χώρα αρνείται. Εκεί πολλά χρόνια τώρα υπάρχει ένας διάλογος, ο οποίος δεν οδηγεί σε αποτελέσματα. Βεβαίως, νομίζω ότι αυτό θα ήταν αντικείμενο μίας άλλης ενδεχομένως ευκαιρίας να το συζητήσουμε. Δεν μπορώ να σας απαντήσω λεπτομερέστερα μέσα στο χρόνο που μου διατίθεται.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε τον κύριο Αντιπρόεδρο.

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κύριος Γεώργιος Καρατζαφέρης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, πριν δέκα χρόνια ήμουν σ’ ένα διεθνές forum στο Λονδίνο και με πλησίασε ανώτατος διπλωματικός της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας και μου είπε ότι ο ευφυέστερος Υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης είναι ο κύριος Πάγκαλος. Ο κύριος Πάγκαλος λοιπόν σήμερα κάνοντας χρήση αυτής της ευφυΐας του ξεφεύγει από την ουσία του πράγματος.
Εδώ, κύριε Αντιπρόεδρε, έχουμε συγκεκριμένα θέματα. Βρέθηκαν σοβαρές ενδείξεις. Έγινε μία ημερίδα εδώ και πήγαν δύο μέλη της Κυβερνήσεώς σας, οι αρμόδιοι, αλλά πήγε και ο Αμερικανός πρέσβης. Διαβάζω το «Ποντίκι» που είναι μία εφημερίδα η οποία δεν ανήκει τουλάχιστον σ’ ένα χώρο που πρεσβεύει τέτοια πράγματα και λέει ξεκάθαρα ότι βρέθηκαν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει ένα κοίτασμα. Τι κάνουμε; Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα «μπαμπούλα» στην περιοχή. Εμείς λοιπόν φοβούμενοι το «μπαμπούλα» αυτό -και μέχρι πότε και για πόσο- κάνουμε πως δεν υπάρχει τίποτα, «κουκουλώνουμε» τα θέματα.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην ΑΟΖ; Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι η ΑΟΖ δεν έχει καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Έτερον εκάτερον. Η υφαλοκρηπίδα έχει κενά, η ΑΟΖ δεν έχει καθόλου κενά. Να προχωρήσουμε στην ΑΟΖ. Όλες οι χώρες του κόσμου την έχουν δεχθεί. Η Τουρκία η ίδια έχει δεχθεί την ΑΟΖ. Έχει κάνει συμφωνία με τη Ρωσία, με τη Ρουμανία, με τη Βουλγαρία στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν κάνει στην περιοχή μας γιατί ξέρει ότι δεν τη συμφέρει. Εμείς γιατί δεν προχωράμε; Για να υπάρξει ΑΟΖ πρέπει το κράτος να την ανακηρύξει, αλλιώς δεν υφίσταται ΑΟΖ. Υπάρχουν δε συγκεκριμένες θέσεις που αναπτύσσονται από τον πλέον ειδικό, τον κύριο Καριώτη. Γιατί η Ελλάδα δεν λέει «ΑΟΖ εκεί»; Έχει βάλει ΑΟΖ η Λιβύη η οποία φθάνει μέχρι τη Γαύδο, εξ ου και οι οποιεσδήποτε διεκδικήσεις της Τουρκίας για τη Γαύδο κάθε τόσο που τη συμφέρει. Εμείς γιατί δεν λέμε ΑΟΖ; Αφήστε την υφαλοκρηπίδα. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η υφαλοκρηπίδα. Η ΑΟΖ είναι το πιο απλό πράγμα. Έχουμε και επιχειρήματα. Η ίδια η Αμερική το 1983 είπε «200 μίλια γύρω μου ΑΟΖ και στα νησιά», κύριε Πρόεδρε. Επομένως υπάρχει προηγούμενο, υπάρχει ένα διεθνές «δεδικασμένο». Φοβόμαστε; Τι συμβαίνει; Μήπως λοιπόν λόγω της οικονομικής καχεξίας που έχουμε τώρα η οποία επιβαρύνει κι άλλες παραμέτρους της πολιτικής ζωής της χώρας, κάνουμε πως δεν υπάρχει θέμα; Μπορούμε; Η Ελλάδα έχει τη δύναμη να στηρίξει τα συμφέροντά της ή μήπως μπαίνουν άλλες σκέψεις ότι αυτό το κοίτασμα κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθεί για εξάλειψη του χρέους;
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό το θέμα. Θέλω να ακούσω μία υπεύθυνη απάντηση από σας με το λόγο το δικό σας ο οποίος λόγος όταν το θέλετε, κύριε Πρόεδρε, μπορεί να είναι περιεκτικός και να απαντά και εις τους πολλούς, αλλά και σε δύο-τρεις ανθρώπους που πρέπει να τα ακούσουν στη γειτονιά μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος έχει το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσει.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Όποιο λόγο και αν έχει κανείς, ακόμα και αν είναι «μάγος» του λόγου, δεν μπορεί μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να αναπτύξει το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το πώς εμπλέκεται το θέμα της υφαλοκρηπίδας με το θέμα τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ποιο είναι το μέλλον της ιστορίας όπως διαγράφεται από την εξέλιξη των διεθνών παραμέτρων.

Βεβαίως η Ελληνική Κυβέρνηση δεν φοβάται κανέναν και αυτονόητο είναι ότι σας απαντώ στο ερώτημα που θέσατε για το αν η οικονομική κατάσταση μας επηρεάζει ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για τις διπλωματικές μας επιδιώξεις αν η χώρα δεν είχε οικονομικά προβλήματα με διεθνείς προεκτάσεις. Αυτό είναι αυτονόητο.
Σ’ ό,τι αφορά το πετρέλαιο, εγώ έψαξα συστηματικά και όταν μου έφεραν τις πρώτες πληροφορίες -γιατί δεν είμαι ειδικός επί του θέματος- τους παρακάλεσα να επανέλθουν και να ψάξουν έτι συστηματικότερα. Όλοι οι άνθρωποι της ΔΕΠ, οι άνθρωποι του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας μου είπαν ότι δύο πηγές πληροφοριών περί πετρελαίου υπάρχουν στο Καστελόριζο. Η μία είναι αυτή στην οποία αναφέρεται το «Ποντίκι», έγκριτο φύλλο, αλλά δημοσιογραφικά ήταν τα θέματα που ανέφερε και η περιγραφή της ημερίδας. Η άλλη ήταν μία εκπομπή του παλαιού μου φίλου και γνωστού και σε σας δημοσιογράφου κυρίου Χαρδαβέλλα που ονομάζεται «Πύλες του μυστηρίου». Δυστυχώς, παρόλο που είναι φίλος μου και τον έχω παρακαλέσει πάρα πολλές φορές, δεν μου έχει παραδώσει τα «κλειδιά» των «πυλών του μυστηρίου» κι έτσι δεν μπορώ να ξέρω από πού πήρε τις πληροφορίες ότι υπάρχει πετρέλαιο στο Καστελόριζο.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Αντιπρόεδρε.

Share