Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα Ηandelszeitung, 17.02.2010
Συνέντευξη στον Kurt Speck, 17/02/2010
“Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κακή κατάσταση»
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση. Τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για να επαναφέρει τη χώρα σε μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης;
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη. Αλλά, βεβαίως, η οικονομική ύφεση γίνεται τώρα όλο και πιο αισθητή. Επιπλέον, η χώρα έχει αναγκαστεί να μειώσει τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να μειωθεί το υψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει μακρά ιστορία ως σύγχρονο κράτος. Μόλις το 1832 αποσχισθήκαμε από την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακολούθησαν συνεχείς πόλεμοι για την εθνική μας ολοκλήρωση. Η χώρα καταλήφθηκε το 1940 από τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία και καταστράφηκε ολοσχερώς. Πολύτιμοι αρχαίοι θησαυροί λεηλατήθηκαν. Αργότερα, η στρατιωτική δικτατορία που στήριξαν οι ΗΠΑ φρόντισε ώστε η συνεχής ανάπτυξη βασισμένη σε ισορροπημένες δομές να διακοπεί.
Αλλά τώρα είναι τα εδώ και δεκαετίες δημοκρατικώς νομιμοποιημένα κόμματα υπεύθυνα για την τύχη του κράτους.
Ναι, αυτά τα κόμματα, ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό φρόντισαν κατά το παρελθόν ώστε να εκπροσωπούνται επαρκώς οι ψηφοφόροι τους στον κρατικό μηχανισμό. Κατά συνέπεια, η γραφειοκρατία επεκτεινόταν συνεχώς. Σήμερα έχουμε πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Η νέα κυβέρνηση θα μειώσει το δημόσιο τομέα με εύλογο τρόπο, σε ένα λογικό επίπεδο.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και το υψηλό δημόσιο χρέος;
Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή είχε χάσει τον έλεγχο των δαπανών. Ταυτόχρονα, τα έσοδα ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού ύψους σχεδόν 13% των οικονομικών επιδόσεων του έτους, διπλάσιο από όσο αναμενόταν. Επιπλέον προστίθεται σε αυτά ένα δημόσιο χρέος της τάξης των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έχει η κυβέρνηση συγκεκριμένα σχέδια με τα οποία προτίθεται να επιτύχει τις απαραίτητες διορθώσεις;
Δεν θα είναι εύκολο να γίνουν οι απαραίτητες περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Περισσότερα από τα δύο τρίτα προέρχονται από τους μισθούς και τις συνταξιοδοτικές παροχές που είναι εντελώς ανελαστικές. Θα είναι δύσκολο να γίνουν περικοπές εκεί. Το πιο πιθανό είναι να παγώσουν τα κονδύλια των δαπανών. Στα υπόλοιπα κονδύλια του προϋπολογισμού θα υπάρξουν μειώσεις. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα από τη φορολογία. Αυτό μπορεί να γίνει σε αυτό το ψυχρό οικονομικό κλίμα λιγότερο από μια αύξηση των φόρων και περισσότερο με τη διεύρυνση της βάσης των φορολογουμένων. Άνθρωποι που δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, θα κληθούν από εμάς να πληρώσουν.
Περισσότερα…
Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν υποσχεθεί, όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Σχεδόν τίποτα δεν έχει συμβεί. Με ποια μέτρα θέλετε να το αλλάξετε αυτό αυτή τη φορά;
Με τις διαρθρωτικές αλλαγές θέλουμε να μειώσουμε τις ευκαιρίες για φοροδιαφυγή. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βελτιωθούν. Πρέπει επίσης να εξαλειφθούν οι καταχρήσεις στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων στον τομέα της υγείας καθώς και οι πρόωρες και καταχρηστικές συνταξιοδοτήσεις.
Θέλετε να απλοποιηθεί το σύστημα των φόρων εισοδήματος. Θα οδηγήσει αυτό σε περισσότερα έσοδα;
Ναι, περιμένουμε από αυτή την απλουστευμένη μέθοδο πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα. Τα κέρδη των εταιρειών που επανεπενδύονται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην επιχείρηση, θα πρέπει να υπόκεινται σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η φορολογία των ακινήτων θα πρέπει να αναδιοργανωθεί έτσι ώστε για μικρότερης αξίας ακίνητα να υπάρχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου. Έχουμε την πρόθεση να φορολογήσουμε τα κέρδη της εκκλησίας από εμπορική δραστηριότητα και των υπεράκτιων εταιρειών.
Υπάρχει ένα πρόγραμμα διέγερσης με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να τονώσει την οικονομία;
Αυτή τη χρονιά, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες για προγράμματα ώθησης. Οι νέες εκλογές διεξήχθησαν αργά το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι προϋπολογισμοί για το 2010 είχαν ήδη εγκριθεί. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για την ανακούφιση των ατόμων με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Έτσι, η κατανάλωση θα επηρεαστεί θετικά. Ήδη, υπάρχει ένα σχέδιο νόμου, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
Βοηθά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ως χώρα μέλος της ΕΕ που είναι επίσης μέλος της ευρωζώνης, είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε την κρίση. Θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, αν εκτός αυτής της συμμαχίας είχαμε ακόμη το παλιό νομισματικό σύστημα με τη δραχμή. Υπό αυτές τις συνθήκες θα άνοιγε η πόρτα για κερδοσκοπία ενάντια στο νόμισμα.
Παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα γίνεται πρωτοσέλιδο στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνεχώς.
Ναι, όπως μετράται, έχουμε εντός της ΕΕ το υψηλότερο έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ. Αυτή είναι μια πρόκληση που αναλαμβάνει η κυβέρνησή μας και από την οποία θα βγει ενισχυμένη.
Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζεται με πολύ κριτικό πνεύμα. Έχει τεθεί ακόμη και το ερώτημα για αν η χώρα θα πτωχεύσει σύντομα.
Υπονοείται ότι στα νότια κράτη μέλη της ΕΕ ο ήλιος πάντα λάμπει και οι άνθρωποι δεν εργάζονται τόσο σκληρά, όπως στη βόρεια Ευρώπη. Όμως αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα αποδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κακή κατάσταση με σωστά διαρθρωτικά μέτρα.
Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;
Αυτή τη στιγμή βλέπουμε καλές ευκαιρίες για τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας στον τομέα των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει με αυτόν τον τρόπο περισσότερα ξένα κεφάλαια;
Προσπαθούμε να κάνουμε ελκυστικές τις επενδύσεις, με συγκεκριμένες ελαφρύνσεις για τους αλλοδαπούς επενδυτές. Εστιάζουμε την προσοχή μας και έξω από την Ε.Ε., σε όλα τα ήδη ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη του δυτικού κόσμου, προς τη Ρωσία, την Κίνα και τα αραβικά κράτη.
Πώς κρίνετε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Ελβετία εκπροσωπείται με σημαντικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επιπλέον έρχεται μεγάλος αριθμός τουριστών από την Ελβετία για να περάσουν τις διακοπές τους στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Έχουμε επίσης σημαντικές πολιτιστικές ανταλλαγές.
Ποιο ρόλο έχει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;
Ως μέλος της ΕΕ, είχαμε το προβάδισμα σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε σημαντικά τις επενδύσεις σε αυτές τις χώρες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με το άνοιγμα στις γειτονικές αυτές χώρες έχουν επεκτείνει την αγορά. Πίσω από τις επενδύσεις κρύβονται σχεδόν εξ ολοκλήρου ιστορίες επιτυχίας.