ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2010

Απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων σχετικά με την παύση της λειτουργίας των παράνομων χωματερών (Χ.Α.Δ.Α.) και την προώθηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο.

Συνεδρίασε σήμερα (2.12.2010), υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, η Διυπουργική Επιτροπή για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ραγκούσης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππας, οι Υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Τζάκρη, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ρήγας και Προστασίας του Πολίτη, κ. Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Πετράκος, οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Πελοποννήσου, κ. Χατζημιχάλης, και Αττικής, κ. Λιακόπουλος, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργού Επικρατείας.

Η Επιτροπή ενέκρινε δύο (2) Σχέδια Δράσης:

α. Για την παύση της λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α. που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για την νόμιμη διάθεση των στερεών αποβλήτων και

β. Για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και η προκήρυξη των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην ίδια Περιφέρεια έως τον Ιούνιο του 2011.

Τα παραπάνω Σχέδια Δράσης συγκροτούν μία ολοκληρωμένη απάντηση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των χωματερών που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Πελοπόννησο και θα αποτελέσουν πρότυπο για αντίστοιχα σχέδια δράσης στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Με την απόφαση αυτή καθίσταται δυνατή η απορρόφηση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων άνω των 100 εκατομμυρίων Ευρώ. Επίσης, δημιουργούνται νέα θετικά δεδομένα στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διυπουργική Επιτροπή και η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης θα παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την υλοποίηση των παραπάνω Σχεδίων Δράσης.

Share