Συνάντηση εργασίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τον κ. Wang Yang, Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, της επαρχίας της Καντόνας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια παρέθεσε δείπνο στον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας της Καντόνας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κ. Wang Yang, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011.

Ο κ. Wang Yang επισκέφθηκε την Ελλάδα, επικεφαλής 15μελούς υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών, αποδεχόμενος πρόσκληση του Αντιπροέδρου της ελληνικής Κυβέρνησης. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Ιωάννης Δρυμούσης.

Η επίσκεψη του κ. Wang Yang στην Ελλάδα εντάσσεται στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην Ευρώπη, επισκεπτόμενος την Γερμανία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της χώρας (καθώς η Καγκελάριος βρισκόταν στις ΗΠΑ για επίσημο ταξίδι) και την Ιταλία, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Ο κ. Wang Yang ηγείται της Καντόνας, της πλουσιότερης επαρχίας της Κίνας με πληθυσμό περίπου 110 εκατομμύρια κατοίκους, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, είναι ένας από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για την ανάδειξή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Σημειώνεται ότι 3 από τις 6 Ειδικές Οικονομικές Ζώνες της Κίνας, βρίσκονται στην επαρχία της Καντόνας, η οποία κατέχει μερίδιο άνω του 10% της εγχώριας κινεζικής παραγωγής και πραγματοποιεί το 27% περίπου του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

Ο Κινέζος αξιωματούχος, εξ ονόματος της κινεζικής Κυβέρνησης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την ελληνική Κυβέρνηση για την βοήθεια που παρείχε κατά την εκκένωση των πολιτών της Κίνας από την Λιβύη, όταν με ελληνικά μέσα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, 13.000 από τους 30.000 Κινέζους πολίτες, που συνολικά βρίσκονταν στη χώρα όταν ξέσπασε η κρίση. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Wang Yang, «η αληθινή φιλία φαίνεται στις δύσκολες στιγμές».

Ευχαρίστησε, επίσης, προσωπικά τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης, διότι και στην κρίση της Αλβανίας το 1997, ως Υπουργός Εξωτερικών είχε συμβάλλει αποφασιστικά στην ασφαλή εκκένωση των πολιτών της Κίνας και τη μεταφορά τους σε ελληνικό έδαφος.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών εστιάστηκαν στις δυνατότητες και προοπτικές που προκύπτουν από την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με προτεραιότητα τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, την ενέργεια και τη ναυτιλία. Ο κ. Wang Yang εξεδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Καντόνας-Αθήνας, ώστε να ενισχυθούν οι τουριστικές και επιχειρηματικές ανταλλαγές.

Η κινεζική πλευρά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η επιτυχία της σημαντικής επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αποστέλλει θετικά μηνύματα στην ηγεσία της Κίνας, αλλά και στους Κινέζους επενδυτές για να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Wang Yang ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, να αποδεχθεί επίσημη πρόσκλησή του και να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό την Καντόνα.

Share