Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στο ΒΒC.

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στο δημοσιογράφο Frédéric Castel του BBC.

Κύριε Θεόδωρε Πάγκαλε, είστε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης. Έχετε πάρει διδακτορικό στα οικονομικά στη Σορβόννη. Επομένως, θα επωφεληθούμε της γνώσης σας της γαλλικής γλώσσας. Με την τρέχουσα κατάσταση, μπορούν οι Έλληνες να αποδεχτούν και να υποστηρίξουν κυρίως τα μέτρα λιτότητας που ζητά η διεθνής κοινότητα, το ΔΝΤ και άλλες ομάδες;
Ναι, πράγματι η κοινωνική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, κατ’ αρχήν επειδή στο δημόσιο υπάρχουν περικοπές μισθών, υπάρχει πρόσθετη φορολογία σε όλους τους μισθωτούς και επιπλέον μια οικονομική κρίση, επομένως ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ μικρός. Αλλά αυτή είναι μια κατάσταση που πρέπει να περάσουμε για να επιτύχουμε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή οδός, και πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται αυτή την ανάγκη. Δεν είναι ευχαριστημένοι, αλλά κατανοούν τι γίνεται.

Η Κυβέρνησή σας δεν φοβάται κατακλυσμό διαδηλώσεων στο δρόμο;
Κάποιες διαδηλώσεις ήταν πολύ θεαματικές. Εικόνες από τις οποίες αναπαρήγαγε όλος ο παγκόσμιος Τύπος, αλλά ας πούμε ότι η συμμετοχή ήταν πάντα πολύ μικρή. Πριν τέσσερις ημέρες, η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας και η ένωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα έκαναν από κοινού γενική απεργία και συνέλευση στην Αθήνα, που δεν συγκέντρωσε πάνω από 50.000 άτομα, μικρό νούμερο σε σύγκριση με μια κινητοποίηση τόσο σημαντική.

Τα πράγματα φαίνονται πιο ευνοϊκά; 17 στις 21 χώρες δέχτηκαν. Είστε αισιόδοξος;
Πιστεύω πως ναι, ξέρετε ότι 17 από τις 21 χώρες δείχνει κάποιον προσανατολισμό. Αποτελούν συντριπτική πλειοψηφία. Νομίζω ότι πολύ λίγες πολιτικές ηγεσίες θα ήθελαν να ξεχωρίσουν αντιτιθέμενοι.

Είναι η έξοδος από το ευρώ πιθανή αν επιδεινωθεί η κρίση;
Η έξοδος από το ευρώ οικειοθελώς είναι αδύνατη. Επίσης, είναι αδύνατο να “απελαθούμε”. Το ερώτημα αυτό, νομίζω, τροφοδοτείται από δύο κίνητρα. Το πρώτο είναι πολιτικό. Είναι οι χώρες που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι το ευρώ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα. Ποτέ δεν ήθελαν το ευρώ, και δεν πρόκειται να το θελήσουν στο μέλλον. Τους συμφέρει, επομένως, να περιθωριοποιηθεί και τελικά να εξαφανιστεί. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα μεγάλα συμφέροντα και κεφάλαια που έχουν επενδύσει στην πτώση της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα να διευρύνουν τη στρατηγική τους σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία με την αποσύνθεση του ευρώ ως τελικό προορισμό, στόχο τους. Νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πιέσεις των υποτιμητών και τις πολιτικές πιέσεις. Πρέπει να μείνουμε πιστοί σε αυτό που αντιπροσωπεύει το ευρώ, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση των λαών της Ευρώπης και ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Για να ανακουφιστεί ο δημόσιος τομέας πρέπει κατά τη γνώμη σας να ιδιωτικοποιηθεί; Μέχρι πού μπορούν να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις;
Νομίζω ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να κρατήσει μόνο ό, τι είναι απαραίτητο για τη βασική διαχείριση της ζωής της χώρας και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Όλα τα άλλα πρέπει να ανήκουν στις δυνάμεις της αγοράς. Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα δημόσιο σύστημα και πιστεύω προσωπικά ότι πρέπει να παραμείνει στον κοινωνικό τομέα. Όμως, η εκμετάλλευση και λειτουργία των σιδηροδρόμων μπορούν κάλλιστα να ιδιωτικοποιηθούν ώστε να καταστούν ανταγωνιστικοί.

Τα πράγματα φαίνονται πιο ευνοϊκά; 17 στις 21 χώρες δέχτηκαν. Είστε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά;
Το δάνειο των 8 δισεκατομμυρίων έχει εγκριθεί. Είναι υπό όρους με την έννοια ότι οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον η ελληνική πλευρά υλοποίησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ευελπιστώ ότι σήμερα ή αύριο θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Όσο για το μέλλον έχουμε τη συμφωνία της 21ης ​​Ιουλίου, στο επίπεδο κορυφής της ζώνης του ευρώ που από την πλευρά μας περιμένουμε να εφαρμόσουμε και αναμένουμε ότι όλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Αυτή η τρέχουσα προδιάθεση στο κοινό, στα μέσα ενημέρωσης, ότι οι νότιες χώρες δεν εργάζονται αλλά απολαμβάνουν την καλοκαιρία, εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις σας και με την Ευρώπη και με τους διεθνείς οργανισμούς;
Όχι, αλλά είναι ένα πρόβλημα για την κοινή γνώμη. Είναι πρόβλημα για αυτούς που έχουν δύναμη στην κοινή γνώμη και που εκφράζουν τέτοιες απόψεις, είτε είναι πολιτικοί ή διανοούμενοι ή δημοσιογράφοι. Νομίζω ότι είναι η αποθέωση της βλακείας. Είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν άνθρωποι περισσότερο ή λιγότερο εργαζόμενοι, με μικρότερο ή μεγαλύτερο κίνητρο. Υπάρχουν απλώς χώρες που είναι περισσότερο και λιγότερο προηγμένες.

Βλέπετε ένα τέλος στην κρίση της Ελλάδας σε εύλογο χρονικό διάστημα;
Πιστεύουμε ότι του χρόνου θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς έλλειμμα, και ότι από κει κι έπειτα το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται.

Share