Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, από το Επιχειρηματικό-Οικονομικό Forum Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Υψηλότατε, αγαπητοί προσκεκλημένοι, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω, τον Σεΐχη ΑμπντουλάχΜπιν Ζάγιεντ Αλ Ναγιάν, ο οποίος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μας έκανε την τιμή να προΐσταται της αντιπροσωπείας των Εμιράτων στην σημερινή μας συνάντηση.

Είναι μια διακεκριμένη πολιτική προσωπικότης και θα έχει την ευκαιρία φαντάζομαι και με τον συνάδελφο μου κ. Δήμα, να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, που όλους μας απασχολούν. Υπάρχει μεταξύ μας μια στενή σχέση αλληλοεκτίμησης και φιλίας. Ο Σεΐχης έχει έρθει φέτος άλλες δυο φορές στην Ελλάδα και έτσι δεν θα φύγει με την εντύπωση ότι ο καιρός στην Αθήνα είναι αυτός που σήμερα διαπιστώνουμε. Νομίζω, ότι πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, γιατί μας έφερε την πρώτη κρύα και βροχερή ημέρα του φετινού έτους, νομίζω, και βεβαίως στην Αττική αυτό είναι μια ευλογία του Θεού και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Στη διάρκεια των συζητήσεων μας θα αντιμετωπίσουμε κυρίως το θέμα της επαφής των ιδιωτικών τομέων των δυο χωρών. Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι απλώς ένα πλαίσιο. Η παρουσία των Κυβερνητικών Αξιωματούχων, οι οποίοι θα περιγράψουν την κυβερνητική πολιτική και πιστεύω θα μιλήσουν με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας και για τις προσπάθειες που κάνουμε για να τις ξεπεράσουμε, δίνουν, πιστεύω το πλαίσιο που μπορεί να ενθαρρύνει ξένους επενδυτές στην εξερεύνηση δυνατοτήτων επενδύσεων στην Ελλάδα. Η πραγματική απόφαση θα παρθεί, εάν βρεθεί ως συνεταίρος η επιχείρηση, ο επιχειρηματίας που έχει σχέδιο, προοπτική, συγκεκριμένες απόψεις για το μέλλον και προσφέρει τις μεγαλύτερες διασφαλίσεις για μια αμοιβαία κερδοφόρα και παραγωγική συνεργασία.

Πιστεύουμε, με βάση και τις συζητήσεις που έχουν γίνει, για τις οποίες μίλησε ο κ. Κουβέλης στο παρελθόν, για το ενδιαφέρον των επενδυτικών και τεχνολογικών και γενικώς των επιχειρήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την πραγματοποίηση δράσεων μέσα στο πλαίσιο μιας εξωστρέφειας που είναι εύκολα κατανοητή, ότι στην Ελλάδα έχουμε τέτοιες δυνατότητες, μπορούμε να τις προσφέρουμε και έχουμε τη δυνατότητα μιας σταθερής προοπτικής συνεργασίας με ιδιαίτερα επικερδείς προοπτικές. Αυτό περιμένουμε να προκύψει από το πρόγραμμα που σας εξέθεσε ο Σπύρος Κουβέλης.

Θέλω να μιλήσω με την ευκαιρία αυτή για την επέτειο που εορτάζουμε. Σήμερα είναι τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η μεγάλη προσωπικότητα που ίδρυσε τα Ηνωμένα Εμιράτα ήτανε, ο Σεΐχης Ζαγέντ Μπίν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, και από τότε οι χώρες που αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν μεγάλη πρόοδο, που διαπιστώνουμε καθημερινά διαβάζοντας το διεθνή τύπο και όσοι από εσάς είχαμε την τύχη να τα επισκεφτούμε έχουμε διαπιστώσει και αυτοπροσώπως.

Πιστεύω, ότι θα συνεχιστούν τα επιτεύγματα αυτά, και πιστεύω, μέσα στα πλαίσιο της παραδοσιακής φιλίας των Αράβων με τους Έλληνες, η οποία έχει μια ιστορία μερικών χιλιάδων ετών, θα υπάρξει η δυνατότητα συνεργασίας σε αυτή την πρόοδο και από την πλευρά μας η δυνατότητα του ανοίγματος των προοπτικών για την ευρωπαϊκή αγορά και την ευρωπαϊκή οικονομία προς την κατεύθυνση των φίλων μας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλώς ήρθατε ακόμα μια φορά στη χώρα μας.

 

Share