Συνέντευξη τύπου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, για το Επιχειρηματικό-Οικονομικό Forum Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Λοιπόν, αν θέλετε, να σας πω δύο εισαγωγικά λόγια. Έχετε αυτό το σημείωμα, σας το έχουν δώσει φαντάζομαι και έναν κατάλογο των συμμετοχών και από τις δύο πλευρές.

Όπως ξέρετε, τα τρία αυτά Κράτη, με τα οποία έχουμε προγραμματίσει τα διμερή fora, είναι χώρες οι οποίες έχουν μεγάλα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου και σε μερικές περιπτώσεις και φυσικού αερίου. Και βεβαίως, με την πάροδο και του χρόνου είμαστε στην τρίτη γενεά από τη συστηματική εκμετάλλευση αυτών των φυσικών πόρων που είχανε στη διάθεσή τους. Η τρίτη γενεά, είναι στελέχη κρατικά, υψηλού επιπέδου, έχουν σπουδάσει, οι περισσότεροι στην Αγγλία, ελάχιστοι έρχονται σε άλλες χώρες, και βεβαίως κανείς δεν έρχεται στην Ελλάδα, να γνωρίσει τα πανεπιστήμιά μας. Θα μπορούσε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αν τα Πανεπιστήμιά μας ήταν περισσότερο θελκτικά. Έχουν γνώσεις της παγκόσμιας οικονομίας και ικανότητες. Κάνουν λοιπόν μία στροφή στην οικονομία, η οποία συνίσταται στη δημιουργία εισοδημάτων, αλλά και δυνατοτήτων παραγωγής για το μέλλον. Και έτσι επενδύουν μεγάλα ποσά σε νέες τεχνολογίες και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις όπου συνήθως δεν ζητούν τη διοίκηση, πράγμα που για μας είναι κάτι το άνετο, ζητούν απλώς εγγυήσεις για την κερδοφορία της επένδυσής τους. Έχουν γενικά μία προδιάθεση καλής συνεργασίας με τους Έλληνες. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι το γενικότερο κλίμα που υπάρχει για τη συνεργασία μεταξύ μας. Η διάθεση που έχουν γενικά λόγω των παραδόσεων ιστορικής συνεργασίας μεταξύ των Αράβων και των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα πολιτικό και πολιτιστικό κλίμα το οποίο δεν βλάπτει, αλλά δεν αρκεί βέβαια. Οι εμπειρίες που έχουν από τη δράση ελληνικών εταιρειών είτε ως πλαίσιο επενδυτικό, δηλαδή επειδή έχουν βάλει τα λεφτά τους ή επειδή έχουν αναθέσει έργα σε ελληνικές εταιρείες, είναι θετικές. Έχουμε ένα καλό παρελθόν. Υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται ενεργά σε αυτές τις χώρες και έχουν καλά αποτελέσματα. Και δεν είναι μόνο τεχνικές εταιρείες που κάνουν δημόσια έργα, που είναι αν θέλετε η πιο απλή δραστηριότητα, υπάρχουν και βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες αυτές, και σε μερικές περιπτώσεις κάνουν και εξαγωγές, και υπάρχει μία συνεργασία που όλο και διευρύνεται σε τομείς σύγχρονης τεχνολογίας, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες τέτοιες δραστηριότητες, όπου θα σας φανεί παράξενο μέσα στην γενικότερη κακομοιριά που μας δέρνει αυτή την εποχή, η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προόδους.

Λοιπόν, ξεκινήσαμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είχαν την ευγένεια να μας πουν ότι επειδή τους ενδιαφέρει πολύ το συνέδριο και βλέπουν ότι είναι ωφέλιμο για αυτούς, θέλουν να καλύψουν όλα τα έξοδα. Το σεμινάριο κόστισε μηδέν ευρώ. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στην άλλη περίπτωση θα κόστιζε πολλά, γιατί τα εισιτήρια τους και τα δωμάτιά τους θα τα πλήρωναν ούτως ή άλλως αυτοί, αυτό που κάλυψαν ήταν οι αίθουσες, τα γεύματα, τέλος πάντων, όλο αυτό δεν κόστισε τίποτα στον ελληνικό προϋπολογισμό. Επικεφαλής ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι ένας νέος πολιτικός με σημαντική παρουσία στην ζωή της περιοχής. Είναι το τρίτο πρόσωπο της δυναστείας του Άμπου Ντάμπι, η οποία είναι η κυριαρχούσα δυναστεία, ο ιδρυτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι ο σεΐχης του Άμπου Ντάμπι, ο γιος του είναι ο σημερινός διάδοχος, ο οποίος ασκεί την ουσιαστική διαχείριση του κράτους και το τρίτο πρόσωπο είναι ο νέος αυτός που είδατε, ο οποίος είναι μόλις τριάντα ετών, και ο οποίος έρχεται πολύ συχνά στην Ελλάδα. Πέρυσι, ας πούμε, είχε έρθει τέσσερις φορές και γνωρίζει πολύ κόσμο, έχει συναντήσει Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες και διανοούμενους. Είναι άνθρωπος μεγάλης μόρφωσης και χάρηκε πάρα πολύ για τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό. Στα πλαίσια του forum κάναμε και την Μεικτή Διακυβερνητική Επιτροπή, που είναι ένας παραδοσιακός θεσμός μεταξύ χωρών και που είχε να γίνει μερικά χρόνια και εκεί εκπροσώπησε την χώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κος Δήμας.

Τώρα, η δομή του forum αυτή καθεαυτή ήταν ως εξής: Δεχτήκαμε όλους όσους ζήτησαν να συμμετάσχουν ως φορείς. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε όλα τα πρόσωπα που ήθελαν να συμμετάσχουν, γιατί υπήρχαν εταιρείες που μας πρότειναν πέντε ή έξι ή δέκα πρόσωπα και, όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν ήταν δυνατόν. Δεν υπήρχε χώρος και δεν θέλαμε να κάνουμε ένα γεγονός επιφανειακό, δηλαδή ένα γεγονός που θα εκφωνούντο λόγοι, οι άλλοι θα χειροκροτούσαν και μετά κάπως θα παίρναμε μερικές φωτογραφίες. Θέλαμε να υπάρχει ουσιαστική επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων. Περιορίσαμε σε δύο ανά μεγάλη επιχείρηση και σε ένα για τις μικρότερες επιχειρήσεις, τους συμμετέχοντες. Αυτοί όλοι συμμετείχαν στο πρώτο ήμισυ του forum, που ήταν οι ομιλίες των επισήμων, και μπορούσαν μετά να έχουν επαφές διμερείς με όποιον από τους συμμετέχοντες δεχόταν να έχει διμερείς επαφές μαζί τους. Στη διάρκεια βεβαίως του γεγονότος, έγιναν πάρα πολλές επαφές, αν θέλετε, στα περιθώρια, στους διαδρόμους, στο μεγάλο χωλ που διαθέτει αυτό το ξενοδοχείο, που ήταν πολύ πρόσφορο, γιατί το είχαμε διαμορφώσει έτσι με τραπεζάκια και καρέκλες κτλ, και από την πλευρά των Ελλήνων, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη όλοι αυτοί επενδύσανε σε μία ελληνική επιχείρηση, σημαίνει ότι υπήρξαν οι αρχικές επαφές που δίνουν δυνατότητα συνεργασίας με προοπτικές για ένα μεγάλο αριθμό από αυτές.

Το απόγευμα υπήρχαν πέντε στρογγυλά τραπέζια, τα οποία αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα, τα τέσσερα από αυτά τα είχαμε θέσει εμείς, αυτοί ζήτησαν και ένα πέμπτο τραπέζι που εμείς δεν είχαμε σκεφτεί να το θέσουμε, ίσως κακώς, που είναι το αλουμίνιο. Γιατί αυτοί, έχοντας μεγάλη ποσότητα και φθηνό ηλεκτρικό, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την παραγωγή αλουμινίου. Εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε μία τεχνογνωσία στο θέμα αυτό την εποχή που ιδρύθηκε εδώ η επιχείρηση ΠΕΣΙΝΕ, στην Φωκίδα και όλες οι βιομηχανίες που συνόδεψαν την επένδυση της ΠΕΣΙΝΕ μικρότερου μεγέθους και επομένως έχουμε να προσφέρουμε και τεχνολογικές λύσεις. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις στην παραγωγή του αλουμινίου. Είμαστε αυτή την στιγμή, νομίζω μετά τον Καναδά, ίσως η χώρα που έχει την πιο προχωρημένη τεχνογνωσία στον τομέα του αλουμίνιου και εκεί θα υπάρξει συνεργασία, η οποία είναι τελείως καινούργια και πιστεύω θα είναι πολύ σημαντική.

Ένα άλλο τραπέζι βέβαια, που είναι πολύ ενδιαφέρον, πιστεύω, και θα το παρακολουθήσετε και τους επόμενους μήνες που έρχονται, είναι το τραπέζι των ιδιωτικοποιήσεων. Εκεί εμφανίστηκαν όμιλοι, οι οποίοι κάνουν επενδύσεις σε ακίνητα και ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν τους επόμενους μήνες από τον Οργανισμό Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, του οποίου προΐσταται ο κος Μητρόπουλος. Το απόγευμα, αλλά ξεκινώντας πολύ νωρίς, αυτό δείχνει, αν θέλετε, το ενδιαφέρον που υπήρξε, άρχισαν τα λεγόμενα Β2Β συναντήσεις, business to business, το οποίο εσείς οι νεότεροι γράφετε με ένα “b” και ένα “2” στη μέση, για τα computer σας (b2b) και αυτές ήταν μερικές εκατοντάδες, δηλαδή πάνω από διακόσιες.

Συνεχίζεται σήμερα το πρωί, έχει μείνει ένας μεγάλος αριθμός από τους Εμιρατινούς φίλους μας, πενήντα περίπου επιχειρήσεις και συνεχίζουν τις συναντήσεις που είναι διμερείς και θα τελειώσει, φαντάζομαι, κάποια ώρα τώρα. Έχουμε οργανώσει και σχεδιάζουμε άλλη μια τέτοια συνάντηση με το Κατάρ στις 20 του μηνός και είχαμε σχεδιάσει και μία συνάντηση με το Κουβέϊτ, η οποία προσδιορίστηκε μεν χρονικά, αλλά αναγκαζόμαστε τώρα να κρατάμε εκκρεμή την ημερομηνία, γιατί αυτοί έχουν ένα πρόβλημα πολιτικό, έχει ανατραπεί η Κυβέρνησή τους. Όταν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα θα μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά το γεγονός.

Τώρα, η ιδέα είναι η εξής πίσω από όλο αυτό: Από τις επαφές που είχαμε με τις ηγεσίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου, του Αραβικού Κόλπου, που κυρίως είναι αυτά τα τρία που σας είπα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Κουβέιτ, βγάλαμε το εξής συμπέρασμα. Μας έλεγαν: “Κοιτάτε να δείτε το κλίμα είναι εδώ. Σας συμπαθούμε, μας συμπαθείτε, θέλουμε πάρα πολύ να κάνουμε κάτι για εσάς και με εσάς. Χρήματα υπάρχουν, διάθεση να επενδύσουμε υπάρχει. Συναντάμε όμως συνεχώς ανθρώπους που μας λένε γενικότητες. Θέλουμε λοιπόν, επιτέλους να δημιουργήσουμε καταστάσεις όπου θα έρθουν άνθρωποι που θα έχουν ένα σχέδιο είκοσι, τριάντα, σαράντα σελίδων με διαγράμματα, χάρτες και αριθμούς και θα μας πουν ότι εγώ θέλω να ανοίξω αυτό το εργοστάσιο, αυτή είναι η αγορά, αυτή είναι η προοπτική κέρδους που έχω, μπορώ να δανειστώ ή δεν μπορώ να δανειστώ χρήματα από άλλους ή θέλω να επενδύσετε εσείς κατά αποκλειστικότητα ή και να επενδύσετε συμπληρωματικά, οι διαδικασίες θα κρατήσουν τόσο, έχω το οικόπεδο ή δεν το έχω και θα το αποκτήσω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλαδή εν πάση περιπτώσει ένα σχέδιο συγκεκριμένο, το οποίο να προσδιορίζεται χρονικά, τοπικά και ποσοτικά και εκεί εμείς θα έρθουμε να βάλουμε τα λεφτά μας.”. Όπως ξέρετε, επενδύσεις, τα Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ κάνουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και σε πολλούς τομείς που καλύπτουν ολόκληρη την οικονομική και κοινωνική ζωή. Αυτά έχω να σας πω. Αν θέλετε να με ρωτήσετε τίποτα…

Δημοσιογράφος: Στο σημείο του κλίματος που λέτε ότι υπάρχει αντίστοιχα η όψη από την άλλη πλευρά, ποια είναι; Γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια; Υπάρχουν ακόμη ενδοιασμοί για το επενδυτικό βήμα στην χώρα μας;

Θ. Πάγκαλος: Αυτοί μας είπαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια. Γιατί, όπως ξέρετε, είμαστε η χώρα της γενικολογίας. Αυτή είναι μία αντίρρηση. Τώρα, εσείς με ρωτάτε κάτι άλλο, το οποίο υπάρχει, και ετέθη στη συζήτηση όχι, φαντάζομαι, μεταξύ κάθε επιχειρηματία και κάθε επιδιωκόμενου συνεργάτη, ετέθη όμως από τους πολιτικούς Εμιρατινούς προς εμάς γενικότερα. Όπως σας είπα, πρόκειται για σύγχρονα κράτη, με σύγχρονα στελέχη, που διαβάζουν τον διεθνή Τύπο και παρακολουθούν από κοντά τα διεθνή γεγονότα και η κατάσταση της Ελλάδας είναι ένα διεθνές γεγονός εδώ και πολλά χρόνια. Με ρώτησαν: «Τι θα γίνει; Θα πάτε πίσω στη δραχμή; Θα υπάρξει το ευρώ; To ευρώ είναι σίγουρο νόμισμα;» κτλ. Και τους έδωσα την απάντηση που μπορούσα να τους δώσω, τους είπα δηλαδή ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα σοβαρή μερίδα του πληθυσμού, η οποία να ζητάει να πάμε πίσω στη δραχμή και να μπορεί να το επιβάλει με τις δημοκρατικές διαδικασίες που υφίστανται και ότι εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι από την άλλη μεριά η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την πολυτέλεια της διάλυσης του συστήματος του ευρώ, γιατί, κατά την άποψή μας, η αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τα καθήκοντά της μέσα στο πλαίσιο του ευρώ θα σημαίνει μία αλληλουχία εξελίξεων που θα οδηγήσουν στη διάλυση του ευρώ. Η διάλυση του ευρώ θα είναι και για την Ευρώπη κολοσσιαίο γεγονός, αλλά ενδεχόμενα και για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία και μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Εγώ θεωρώ, και σας το λέω ως προσωπική άποψη, δεν ετέθη στη συζήτηση αυτό ότι οι Αμερικανοί ποτέ δεν συμπάθησαν το ευρώ. Οι Αμερικανοί είχαν πάντα μία δυσκολία να καταλάβουν τι πράγμα είναι η Ευρώπη, γιατί όταν συζητούσες ελεύθερα μαζί τους σου έλεγαν πάντα ότι «αφού δεν είσαστε ομοσπονδία, δεν είσαστε ομοσπονδιακό κράτος, όπως είναι η Αμερική ή η Βραζιλία ή η Αυστραλία και δεν είσαστε διεθνής οργάνωση, όπως ο ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ, τι είσαστε;» Και βεβαίως, αυτή η ερώτηση είναι δικαιολογημένη αν προσπαθήσεις να δεις στατικά την Ευρώπη. Αν όμως την δεις δυναμικά ως εξέλιξη βέβαια εκεί βγαίνει ένα νόημα, ότι είναι δηλαδή μία διεθνής οργάνωση, η οποία εξελίσσεται σε ομοσπονδία. Αυτό όμως είναι περίπλοκο. Λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους οι Αμερικανοί πάντα είχαν μία επιφύλαξη απέναντι στις εξελίξεις και δεν τους άρεσε καθόλου το ευρώ, γιατί το ευρώ ήταν ένα νόμισμα το οποίο κατάφερε να έχει μία ισχυρή θέση στο παγκόσμιο σύστημα και δημιουργούσε συνθήκες ανταγωνισμού, οι οποίες για τους Αμερικανούς ήταν πολύ ενοχλητικές. Όπως ξέρετε, η Αμερική έχει ένα κολοσσιαίο έλλειμμα στις συναλλαγές της, στο εξωτερικό της ισοζύγιο, το οποίο καλύπτει το μονοπώλιο του παγκόσμιου νομίσματος που είχαν εξασφαλίσει. Όταν λοιπόν ο Ομπάμα με πάθος επανέρχεται στο θέμα της ανάγκης να ενισχυθεί η Ελλάδα, δεν το κάνει διότι μας αγαπάει. Έχει συμφέρον να ορθοποδήσει η Ελλάδα, γιατί αν δεν ορθοποδήσει, θα είναι σημαντικές και επιζήμιες οι εξελίξεις.

Προσπαθήσαμε λοιπόν να τους καθησυχάσουμε απέναντι σε αυτή την προοπτική. Βέβαια, είναι ανήσυχοι και βέβαια επηρεάζονται πάρα πολύ από τον αγγλικό τύπο, έχουν συμβούλους Άγγλους, έχουν επαφές με τα αγγλικά πανεπιστήμια, το lobby της δραχμής έχει επικεφαλής Εγγλέζους. Άμα διαβάσετε ποιοι μιλάνε υπέρ της δραχμής, ακόμα και αν έχουν μερικά ελληνικά επίθετα, θα το διαπιστώσετε. Αν διαλυθεί το ευρώ αυτοί θα θριαμβεύσουν. Διότι αυτοί κάθισαν έξω από το ευρώ. Και το πολεμάγανε με λύσσα. Αυτό είναι το συμφέρον τους. Το είπε καθαρά ο κος Κάμερον στην τελευταία σύγκρουση που έγινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «εμείς δεν έχουμε συμφέρον στην διατήρηση του ευρώ». Άρα, το lobby της δραχμής είναι πολύ ισχυρό στην Αγγλία, έχει μεγάλη επιρροή εκεί, προσπαθήσαμε να τους δείξουμε μία διαφορετική πραγματικότητα και, με αυτή την έννοια, η άφιξη και η παρουσία τους εδώ, νομίζω, ότι μπορεί να έπαιξε ένα ρόλο. Ξέρετε, άμα διαβάσει κανείς και τον ελληνικό Τύπο, έχει την εντύπωση μία χώρας όπου ρακένδυτα πλήθη γυρίζουν στο δρόμο, καίνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους και κανείς δεν πηγαίνει στη δουλειά του. Δεν είναι έτσι ακριβώς η Ελλάδα, τέλος πάντων έχουμε προβλήματα πολλά και σοβαρά, αλλά δεν είναι έτσι.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά όμως θέματα γραφειοκρατίας, νομολογίας κτλ, που έχουν να κάνουν με το εμπόριο;

Θ. Πάγκαλος: Αυτό υποτίθεται ότι εκεί θα εξαντλήσουμε όλες τις μεθόδους που έχουμε εφεύρει και όλους του μηχανισμούς που έχουμε δημιουργήσει για να ξεπεράσουμε τέτοια πράγματα. Το one shop stop, τις διάφορες προνομιακές μεταχειρίσεις επενδύσεων πάνω από ένα ορισμένο ύψος κτλ. Δεν ήταν συνέδριο για μικρές επενδύσεις αυτό. Ήταν σεμινάριο για μεγάλες επενδύσεις.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο που ζητάνε χρονικά, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως είπατε, εμείς δεν είμαστε σε θέση να το δώσουμε και πότε θα’ μαστε;

Θ. Πάγκαλος: Δεν μπορεί να το δώσει η Κυβέρνηση αυτό. Θα πρέπει να το δώσει η επιχείρηση. Δεν θα επενδύσουν στο ελληνικό κράτος. Μπορεί να αγοράσουν ένα κρατικό περιουσιακό στοιχείο, … –το Ελληνικό, τώρα για να πω κάτι που είναι πασίγνωστο, ή την Αφάντου στην Ρόδο ή κάτι τέτοιο-, αλλά αυτό είναι περίπου η μόνη δραστηριότητα αυτού του είδους, από κει και πέρα θα επενδύσουν σε μία επιχείρηση και θέλουν μία προοπτική για το μέλλον της, η οποία θα τους διασφαλίζει καταρχάς την ασφάλειά τους, ότι δε θα χάσουν τα λεφτά τους και δεύτερον, ότι θα κερδίσουν κάτι, γιατί αυτοί δεν επενδύουν για την ψυχή της μάνας τους, επενδύουν για κέρδος.

Δημοσιογράφος: Συγνώμη, Μάρκος Κάντζιος, από το Ναυτιλιακό site Maritimes. Τώρα που είπατε Ελληνικό. Χθες, ο Πρόεδρος της Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας είπε κάπου ότι εφόσον αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό θα προστεθούν 0,2 του ΑΕΠ για όσα χρόνια γίνεται. Οκτώ με δέκα χρόνια … πρώτον, είναι 10 χρόνια ανεκμετάλλευτο, γιατί μέχρι τώρα δεν γινόταν τίποτα, και αν υπάρχει κάποιος που σοβαρά θα ενδιαφερθεί, να συνδεθεί με όλους τους Δήμους και βρει σοβαρούς επενδυτές να …

Θ. Πάγκαλος: Τι να σας πω, γιατί δεν έγινε τίποτα, πρέπει να αρχίσουμε μία συζήτηση περί Ελλάδος, η οποία αν θέλετε να περάσετε όλη σας την ημέρα μαζί μου, εγώ μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο είμαι διαθέσιμος… (γέλιο) … Εγώ δεν αμφισβητώ τα στοιχεία του κου Μητρόπουλου, είναι σοβαρός άνθρωπος, έχει σοβαρό επιτελείο και αν λέει κάτι τέτοιο … κάτι τέτοιο θα γίνει. Τώρα, γιατί δεν έγινε; Δεν ξέρω. Γιατί δεν έγινε;

Δημοσιογράφος: Οι επενδυτές θέλουν μία σταθερότητα, πλάνο διαφυγής, εξόδου από το project, το οποίο προς το παρόν δεν το βλέπουν στην Ελλάδα..

Θ. Πάγκαλος: Εξόδου από ποιό;

Δημοσιογράφος: Το project … Δηλαδή επενδύω, βγάζω το κέρδος και κάποια στιγμή, όταν θέλω να πουλήσω και να φύγω …

Θ. Πάγκαλος: Τα κεφάλαια στην Ελλάδα κινούνται με τις προϋποθέσεις και τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, δεν μπορεί να του πει κανένας μη βγάζεις το κεφάλαιό σου.

Δημοσιογράφος: Αυτό έχει να κάνει εκείνος που ψάχνει να βρει επενδυτές, για το business plan.

Θ. Πάγκαλος: Μα το’ πα στην αρχή ότι θα έχει εξασφαλίσει το κεφάλαιό του, και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το πάρει πίσω κάποια στιγμή
Δημοσιογράφος: Η εφορία δηλαδή …

Θ. Πάγκαλος: Δεν υπάρχει δυσκολία εξόδου για τα κεφάλαια στην Ελλάδα. Άλλο είναι η ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι μήπως ξαφνικά πας στο γραφείο της εταιρείας μία μέρα, στην οποία έχεις επενδύσει και ο Μάκης, ας πούμε, της περίπτωσης έχει πάει στα Σκόπια. Πρέπει να ψάξεις να τον βρεις στα Σκόπια, αυτό είναι ιδίως, φαντάζομαι, για έναν πρίγκιπα των Αραβικών Εμιράτων, μεγάλη περιπέτεια …

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, έως τώρα αυτές οι εκδηλώσεις που παρόλ’ αυτά ήταν πολύ σημαντικές, τους έλειπε το follow up.

Θ. Πάγκαλος: Εμείς είπαμε εκεί ότι θα υπάρξει επανάληψη του forum σε ένα λογικό διάστημα, δύο χρόνια … κάτι τέτοιο …

Δημοσιογράφος: Και μετά έγινε κάποιος απολογισμός του τι έχει επιτευχθεί κτλ;

Θ. Πάγκαλος: Ναι, ναι.

Δημοσιογράφος: Τώρα μιλήσατε για το αλουμίνιο, Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μπορεί να ειπωθεί τώρα;

Θ. Πάγκαλος: Εγώ δεν μπορώ να σας πω τι συγκεκριμένα ελέχθη. Ήταν εκεί η εταιρεία η ελληνική, ο κύριος που εκπροσωπείτο, αλλά ήταν και παρούσα και η εταιρεία, συνάντησε τους αντίστοιχους και έκαναν πολύ μακρά συζήτηση, στο σχήμα αυτό, το b2b. Τους είδα εκεί σε ένα τραπεζάκι, συζητούσαν πολλή ώρα. Θα συζήτησαν συγκεκριμένα πράγματα …

Δημοσιογράφος: Για τα μνημόνια που υπογράφηκαν, μπορείτε να μας πείτε δύο λέξεις παραπάνω … το τι προβλέπουν και αν η θεσμική …;

Θ. Πάγκαλος: Αυτά με το Υπουργείο Εξωτερικών. Κοιτάτε, αυτά είναι συμφωνίες γενικού χαρακτήρα, οι οποίες δημιουργούν ένα πλαίσιο για τη δράση των κρατικών κυρίως παραγόντων και δημιουργούν ένα κλίμα, δεν έχουν άμεσες επιπτώσεις. Αυτό που πρέπει να λύσουμε πολύ γρήγορα είναι, και το έχει αναλάβει εδώ, ο κος Θεοδώρου, ο οποίος είναι του ΥΠΕΞ, -εγώ δεν έχω υπαλλήλους και έχω αρπάξει υπαλλήλους από τα άλλα Υπουργεία-λοιπόν, ένα θέμα είναι η επικύρωση της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας, που έχουμε υπογράψει. Θα κοιτάξουμε με το ΥΠΕΞ να την επιταχύνουμε αν μπορούμε, να την επικυρώσουμε στην παρούσα Βουλή. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει η παρούσα Βουλή, αλλά όσο κρατήσει, να την κάνουμε αυτή την επικύρωση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, για το Κατάρ θα έχουμε κάτι ανάλογο; Θα υπάρχει κάποιο σημείο που θα έχει βαρύτητα ιδιαίτερη;

Θ. Πάγκαλος: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Με τη Λιβύη υπάρχει κάποια προοπτική;

Θ. Πάγκαλος: Με τη Λιβύη καθίστε να δούμε ποιος κυβερνάει και τι θα γίνει ακριβώς, γιατί ο Καντάφι ήταν μεν δικτάτορας, αλλά έκανε business.

Δημοσιογράφος: Άρα τα δύο ώριμα έτοιμα και σαφώς προσδιορισμένα σχέδια που εμείς είχαμε σε αυτή την πρώτη φάση επαφών με τους Εμιρατινούς ήταν αφενός τα θέματα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου και ο κος Μητρόπουλος χθες παρουσίασε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και το άλλο είναι το αλουμίνιο.

Θ. Πάγκαλος: Όχι, υπάρχουν δεκάδες άλλα, αν θέλετε, μπορώ να σας πω διάφορα πράγματα, αλλά δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Για παράδειγμα υπήρχε μία πολύ ενδιαφέρουσα επαφή για ιχθυοκαλλιέργειες μεταξύ μίας ελληνικής επιχείρησης που είναι προχωρημένη και έχει μεγάλη παρουσία στην αγορά και εμιρατινών επενδυτών. Θέλω να σας πω ότι αυτό προέκυψε από δικό τους αίτημα και εμείς δεν είχαμε σκεφτεί να τον καλέσουμε. Και από αυτό προέκυψε μία πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Γιατί αυτοί έχουν πολύ πρόσφορες συνθήκες για ιχθυοκαλλιέργειες γιατί ο Αραβικός Κόλπος, δεν είναι βαθύς, έχει μεγάλες εκτάσεις από ρηχά νερά όπου από εκεί μπορούν να φτιάξουν ιχθυοκαλλιέργειες.

Δημοσιογράφος: Για το πετρέλαιο μπορείτε να μας πείτε; Για το πετρέλαιο από το Ιράν;

Θ. Πάγκαλος: Πετρέλαιο αγοράζουμε από παντού, κυρίως με βάση την τιμή και το ποιός μας κάνει την καλύτερη πίστωση.

Δημοσιογράφος: Ενδιαφέρον τους για υπηρεσίες, …, για δημόσιους οργανισμούς υπάρχει;

Θ. Πάγκαλος: Τι δημόσιους οργανισμούς; Για δώστε μου ένα παράδειγμα, να καταλάβω … Αυτοί, ξέρετε, έχουν έναν πληθυσμό, αν έχετε πάει εκεί θα το διαπιστώσετε αμέσως, φαίνεται δηλαδή από το αεροδρόμιο. Έχουν ένα πληθυσμό που η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων είναι μετανάστες. Έχουν λοιπόν ένα καθεστώς αξιοποίησης των μεταναστών, δίνοντάς τους μισθούς και κάποιες κοινωνικές παροχές, που είναι προφανώς καλύτερες από άλλες χώρες και βεβαίως είναι καλύτερες από τις χώρες που προέρχονται οι μετανάστες, οι οποίοι είναι κυρίως Πακιστανοί ή από το Μπαγκλαντές, δηλαδή μουσουλμάνοι. Έχουν μία μεσαία τάξη, στην οποία υπάρχουν πολλοί Άραβες από άλλες χώρες, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι κτλ και βεβαίως υπάρχει η ηγεσία της χώρας, το επιστημονικό δυναμικό κτλ, και η δομή αυτή καλύπτεται από τους ντόπιους, από τους πολίτες. Να γίνεις πολίτης είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Λοιπόν, δεν έχουν συστήματα ανάλογα με τα δικά μας, ώστε να ενδιαφερθούν για το σύστημα που έχουμε εμείς, γιατί εμείς έχουμε ένα καθολικό σύστημα ασφάλισης, που ισχύει για όλους όσους βρίσκονται στην επικράτεια είτε είναι Έλληνες πολίτες είτε δεν είναι. Σε αυτούς δεν είναι νοητό. Είναι διαφορετική η αντίληψή τους δηλαδή για την κοινωνική οργάνωση.

Δημοσιογράφος: Θα το βάλω πιο συγκεκριμένα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ είναι πράγματα προς ιδιωτικοποίηση … συζητήθηκαν σε επίπεδο Κυβέρνησης; Και ένα δεύτερο, αν συζητήθηκε πετρέλαιο του Αιγαίου;

Θ. Πάγκαλος: Όχι, όχι πετρέλαιο Αιγαίου δεν συζητήθηκε στο χώρο. Ξέρω όμως ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει κάνει επαφή με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται εκεί, είναι τελείως δικό τους το θέμα. Τώρα, για όλα αυτά που λέτε υπάρχουν οι φάκελοι που έχει η εταιρεία του κ. Μητρόπουλου, όπου υπάρχει προοπτική συμμετοχών. Τώρα τον ΟΣΕ, άμα τους τον προτείνεις, τι θα τους πεις; Κάνε μία επένδυση στον ΟΣΕ; Ο οποίος έχει τζίρο που είναι περίπου το ¼ του συνόλου των μισθών; Στον ΟΣΕ είναι αδιανόητο να επενδύσει κάποιος, εκτός αν αγοράσει τον ΟΣΕ. Γιατί εμείς εδώ ζητάγαμε συμμετοχές, τις επαφές που θα αγοράσει κάποιος τον ΟΣΕ τις κάνει ο κ. Μητρόπουλος μέσα στα πλαίσια τα δικά του.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, εγκαινιάσατε μία αναπτυξιακή εξωστρεφή κίνηση για το 2012; Πιστεύετε ότι θα πάμε σε ένα ξεκίνημα ανάπτυξης αυτή τη χρονιά;

Θ. Πάγκαλος: Εγώ πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μία αρνητική επίδοση, πολύ μικρότερη όμως απ’ ό,τι πέρυσι, δηλαδή ελπίζω σε μία πτώση του ρυθμού ύφεσης, δεν πιστεύω σε θετικό πρόσημο. Παρότι είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, δεν το βλέπω. Αλλά αυτό σημαίνει θετικό πρόσημο του χρόνου. Και το θετικό πρόσημο αλλάζει το κλίμα που είναι ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε στην οικονομία. Για αυτό το λόγο οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν τα πάντα, διότι υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Η οικονομία αφορά τους ανθρώπους και γίνεται από τους ανθρώπους. Για να σας πω κάτι, το είπε ο κος Παπακωνσταντίνου σήμερα σε κάποια εκπομπή το πρωί, και το θυμήθηκα. Εβδομήντα δις έχουν εξαφανιστεί. Από αυτά έχουν φύγει στην Ελβετία, που είναι αυτό που μας αρέσει να λέμε συνέχεια, τα είκοσι περίπου, κάπου είκοσι πέντε με τριάντα έχουν πληρωθεί σε φόρους, ζημίες κτλ, που είναι τα υπόλοιπα είκοσι; Είναι σε σεντούκια, σε στρώματα, σε ντουλάπια, σε θυρίδες και σε θησαυροφυλάκια. Αυτό το χρήμα, είναι πολύ σημαντικό, εάν γυρίσει στην οικονομία. Επειδή υπάρχει αυτή η αλλαγή του προσήμου, η αλλαγή του κλίματος, εάν αρχίσει να κυκλοφορεί αυτό το χρήμα στην αγορά, προφανώς θα δημιουργήσει μεγάλες δυνατότητες για το 2014 και 2015, παρά την περιοριστική πολιτική από την άποψη των δημόσιων οικονομικών. Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτό σημαίνει και μία επιστροφή χρημάτων από το εξωτερικό. Γιατί αυτοί που τα έβγαλαν στο εξωτερικό -επειδή δε δίνουν, όπως ξέρετε, πουθενά μεγάλους τόκους στην παγκόσμια οικονομία- μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αποδοτικά στη χώρα τους όπου γνωρίζουν και τις συνθήκες.

Δημοσιογράφος: Εσείς δείξατε μία ευαισθησία στον εθνικό προϋπολογισμό. Είπατε ότι μας κόστισε μηδέν ευρώ το συνέδριο που κάναμε χθες. Την ίδια ώρα όμως στη Βουλή είχαμε αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ, χθες κατατέθηκαν τα στοιχεία. Πώς το βλέπετε αυτό;

Θ. Πάγκαλος: Να σας πω κάτι; Άκουσα κάποιον συνάδελφο του ΠΑΣΟΚ που είπε ότι «είμαι εναντίον της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων». Είναι πολύ εύκολο να το λές αυτό και είναι πολύ αβανταδόρικο, ιδίως δε παραμονές εξελίξεων στο κόμμα. Καταρχήν, όποιος θέλει να έχουμε κόμματα –γιατί είναι κάποιοι που δεν θέλουν να έχουμε κόμματα, γιατί θέλουν κάποιου είδους δικατατορία. Πρέπει, αν δεν χρηματοδοτεί το κράτος τα κόμματα, να μας πει από πού θα χρηματοδοτούνται. Μια δυνατότητα είναι η αμερικανική. Τα κόμματα χρηματοδοτούνται από τους ιδιώτες κατά τρόπο εντελώς διαφανή. Είναι βαρύτατο ποινικό αδίκημα η έλλειψη διαφάνειας. Αν αυτό επιβληθεί, γιατί δεν είναι ανάγκη να συμφωνηθεί, δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα, γιατί δηλαδή αυτά που αφορούν τους πολίτες πρέπει να συμφωνούνται κατά πλειοψηφία και αυτά που αφορούν τα κόμματα πρέπει να συμφωνούνται κατά ομοφωνία; Υπάρχει και αυτή η νοοτροπία. Διότι ακούς πολλές φορές αυτό το επιχείρημα. “Το θέμα χρηματοδότησης των κομμάτων δεν μπορεί να λυθεί γιατί το Α κόμμα ή το Β κόμμα διαφωνεί.” Δεν το καταλαβαίνω εγώ αυτό. Γιατί η οικονομική δραστηριότητα των πολιτών μπορεί να ρυθμιστεί κατά πλειοψηφία, δημοκρατικά και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων πρέπει να λυθεί με ομοφωνία; Αν αυτό το θέμα ρυθμιστεί τότε βεβαίως μπορούμε και να την καταργήσουμε την χρηματοδότηση από το κράτος. Την αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος δεν την εγκρίνω, δεν συμφωνώ. Αυτό δηλαδή που με ρωτήσατε. Αυτό δεν το εγκρίνω με κανένα τρόπο και νομίζω ότι ήταν άτοπο και άκαιρο. Αλλά την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος πρέπει να μη την προτείνουμε εκτός αν θέλουμε να λέμε ωραία πράγματα για να μας αγαπάει ο κόσμος και να μας χειροκροτεί τότε μπορεί να λέμε ότι μας καπνίσει. Αν θέλουμε να λέμε σοβαρά πράγματα τότε πρέπει να υπάρξει διαφανής χρηματοδότηση από ιδιώτες με κυρώσεις τρομακτικές αν δεν υπάρχει διαφάνεια και αυτό να αποφασιστεί και να ισχύσει για όλους.

Δημοσιογράφος: Με το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων φορέων τι γίνεται;Πώς πάει;

Θ. Πάγκαλος: Αυτό έχει λήξει, έχουν τελειώσει αυτοί οι κατάλογοι, για τους περισσότερους έχουν παρθεί τα συνοδευτικά διοικητικά μέτρα, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις, διατάγματα έχουν υιοθετηθεί… δεν έχει υπάρξει απόλυση εργαζόμενου με βάση αυτό το πρόγραμμα. Έχουν γίνει μετατάξεις και μεταφορές εργαζομένων σε όλη την έκταση του προγράμματος. Κανείς δεν βγήκε εκτός Δημοσίου, κανείς δεν απολύθηκε, για αυτό το λόγο. Για τις συγχωνεύσεις δεν απολύθηκε κανείς. Οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι άλλη ιστορία, την οποία καλά θα κάνετε να συζητήσετε με τους αρμόδιους υπουργούς. Τίποτε άλλο. Για το ΠΑΣΟΚ δεν θα με ρωτήσετε;

Δημοσιογράφος: Εννοείται αυτό … αύριο τι θα πείτε;

Θ. Πάγκαλος: Δεν ξέρω τι θα πω αύριο … το σκέφτομαι πολύ … ίσως τη νύχτα το αποφασίσω …

Δημοσιογράφος: Αύριο πάντως πάει ο Πρόεδρος στον Παπούλια … Λένε ότι μπορεί να παραιτηθεί … να φύγει από την προεδρία …

Θ. Πάγκαλος: Οι αρχηγοί των κομμάτων παραιτούνται στα κόμματά τους, δεν παραιτούνται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενημερώνουν, είναι ευγενές αυτό, αλλά παραιτείσαι στο κόμμα σου …

Ακούστε την συνέντευξη τύπου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

[youtube WqP7BMjfsgs]

Share