Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γεώργιου Καρατζαφέρη, 24.02.2012.

Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεώργιου Καρατζαφέρη, σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια της Χώρας (24.2.12).


Προεδρεύων (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 549/31/21-2-2012 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τον κίνδυνο ενεργειακής ανεπάρκειας για τη χώρα μας.
Στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη θα απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβένρησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Παρακαλείται ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, να λάβει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.

Γεώργιος Καρατζαφέρης (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας τις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών, να επιβάλει εμπάργκο στο Ιράν είχε έναν άμεσο αντίκτυπο. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης μελέτησε τη διακοπή της εκροής πετρελαίου προς την Ευρώπη. Εις τον κατάλογο είναι και η Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση διεκόπη η εκροή πετρελαίου προς τη Γαλλία και την Αγγλία. Και είμεθα εις τον κατάλογο! Και οι μήνες δεν είναι πολλοί. Τον Ιούλιο θα αποφασιστεί τελικά αν θα μπορούμε να έχουμε πετρέλαιο απ’ αυτή τη χώρα, η οποία είναι και η μόνη που μας δίνει πετρέλαιο με πίστωση. Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που παίρνουμε από κάθε άλλη χώρα, δηλαδή περισσότερα από εκατόν δέκα χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Λαμβανομένης υπ’ όψιν της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της επαπειλουμένης χρεωκοπίας, για την οποία σήμερα γράφει ο διεθνής οικονομικός Τύπος –σήμερα, δηλαδή μετά τις συμφωνίες αυτές, οι οποίες έγιναν προχθές στις Βρυξέλλες- ερωτώ, κύριε Αντιπρόεδρε, πόσο σοφό είναι να εγκαταλείπουμε τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, να τις «παγώνουμε», να μη φρεσκάρουμε αυτή τη σχέση και κατά πόσο μπορούμε να το πράξουμε! Κατά πόσο έχουμε την εθνική κυριαρχία να έχουμε δική μας εξωτερική πολιτική, τις δικές μας διμερείς σχέσεις; Μήπως μας έχει απαγορευτεί από εκείνους οι οποίοι έχουν αναλάβει την επιτροπεία της Ελλάδας και οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα διπλωματικά και πολιτικά παιχνίδια με το Ιράν;
Εσείς, βέβαια, κάνατε και κάποια δήλωση σε κάποιο γαλλικό μέσο ενημέρωσης και θα ήθελα τις διευκρινίσεις σας, σχετικά με το τι εννοούσατε όταν λέγατε ότι είστε ικανοποιημένος με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Πιστεύω ότι πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβερνήσεως ευκόλως παραχωρεί την εθνική κυριαρχία! Μου έκανε φοβερή εντύπωση! Θα ήθελα και αυτήν την τοποθέτησή σας, για να μπορώ και εγώ εν συνεχεία να τοποθετηθώ!
Ταυτοχρόνως, έχουμε και έλλειψη αερίου. Ο καιρός και η απαγόρευση στις βαλκανικές χώρες για εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μας έφεραν στα όριά μας. Αναγκάστηκε προχθές ο παρακείμενος Υφυπουργός, κ. Μανιάτης, να βγάλει μία απόφαση που απαγορεύει τις δικές μας εξαγωγές ηλεκτρισμού προς τους τρίτους.
Λειτουργούμε σε οριακά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία μας έκοψε το αζέρικο αέριο δήθεν για τις δικές της ανάγκες και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τον τορπίλισε η Κυβέρνηση Παπανδρέου με τον τρόπο που τον τορπίλισε!
Νομίζω ότι είμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και δεν ξέρω μέχρι πότε η Ρεβυθούσα θα μπορεί, έστω και στοιχειωδώς, να ικανοποιεί τις ανάγκες της χώρας. Θα ήθελα, λοιπόν, να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση απέναντι σ’ αυτό το τεράστιο θέμα της επάρκειας της ενέργειας.

Προεδρεύων: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, έχει το λόγο.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, σας ευχαριστώ και εκ μέρους του Πρωθυπουργού για την κατανόηση που δείχνετε στις δυσκολίες που συναντά. Μόνο για το λόγο αυτό δεν είναι ο ίδιος παρών να σας απαντήσει.
Με την ευκαιρία αυτή θα απαντήσω και στην ερώτηση που με αφορά προσωπικά. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, επειδή έχετε χρηματίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση αντιμετωπίζεται με διαφορετικούς τρόπους, όχι μονάχα από τους λαούς κάθε χώρας, αλλά και από τους πολιτικούς σχηματισμούς κάθε χώρας και από τα άτομα.
Υπάρχει η Ευρώπη των πατρίδων, υπάρχει και η Ευρώπη των λαών. Οι ακραίοι οπαδοί της Ευρώπης των λαών είναι αυτό που ονομάζουν στην διεθνή ορολογία «ευρωπαίοι φεντεραλιστές», αυτοί που είναι υπέρ της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Εγώ είμαι ένας από αυτούς. Μπορεί να διαφωνείτε μαζί μου κι εγώ είμαι έτοιμος να κατανοήσω την προσέγγισή σας, αλλά δεν μπορώ να το θεωρήσω ούτε αμάρτημα ούτε έλλειψη πατριωτισμού. Είναι απλώς ένα άλλο είδος πατριωτισμού.
Βεβαίως, δεν καταλαβαίνω γιατί ανακαλύψαμε τώρα ότι κάνουμε εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας, συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, όταν τόσα χρόνια εφαρμόζουμε και ασκούμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ας πούμε. Σε τι συνίσταται η εθνική κυριαρχία στον αγροτικό τομέα; Δεν έχει μείνει ούτε το παραμικρό ίχνος απ’ αυτήν. Σε τι συνίσταται η εθνική κυριαρχία στον τομέα των μεταφορών; Οι προδιαγραφές των μεταφορών είναι ευρωπαϊκές, όπως ξέρετε. Θα μπορούσα να μιλήσω και για πολλά θέματα όπου η εθνική κυριαρχία δεν υφίσταται. Αλλού υφίσταται. Και αυτήν βεβαίως πρέπει να την υπερασπιστούμε, εφόσον το επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Αυτή είναι η άποψή μου και πραγματικά είναι κάτι που το λέω χρόνια τώρα. Είκοσι πέντε χρόνια το λέω, κάθε μήνα σχεδόν, είτε σε άρθρα είτε σε εφημερίδες. Κάποιος άνεργος δημοσιογράφος το ανακάλυψε, το έβαλε σε ένα μπλογκ, το αντέγραψαν κι άλλα μπλογκ, το αντέγραψαν και οι εφημερίδες κι έρχεται στην Αίθουσα.
Έρχομαι τώρα στο Ιράν, το οποίο είναι πολύ σοβαρό θέμα και ορθώς το επικαλείστε. Το πρόβλημα του Ιράν, όπως ξέρετε, είναι η δημιουργία πυρηνικών δυνατοτήτων, οι οποίες είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν και στην κατασκευή πυρηνικού όπλου. Το θέμα αυτό η ιρανική ηγεσία δεν το αποσαφηνίζει. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να μην επεκταθεί η χρήση και η κατοχή πυρηνικών όπλων και σε άλλες χώρες. Θα μπορούσε κανείς να σας θέσει ως απλό παράδειγμα, ότι, αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό εξοπλισμό, θα μπορούσε ίσως αργότερα και η Τουρκία, που ήδη συνορεύει με το Ιράν, να διεκδικήσει και να αποκτήσει πυρηνικό εξοπλισμό, εννοώ για στρατιωτικές χρήσεις. Και αυτό θα ήταν πολύ ενοχλητικό για εμάς.
Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά το θέμα είναι κολοσσιαίο.

Προεδρεύων: Έχετε χρόνο, κύριε Αντιπρόεδρε.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Εμείς λοιπόν είμαστε αναγκασμένοι να συμμετέχουμε στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση του προβλήματος του πυρηνικού αφοπλισμού, της εξασφάλισης ότι το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και το θέμα της απειλής από το Ιράν, ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου που αγγίζει και τη χώρα μας και τις άλλες χώρες. Εμάς περισσότερο από άλλους.
Στην Ευρώπη οι πυρηνικές εισαγωγές πετρελαίου είναι περίπου 5%. Σε εμάς είναι το 1/3, δηλαδή 36%. Οι λόγοι είναι βεβαίως ότι μας κάνουν καλύτερες συνθήκες πληρωμής, πίστωσης και εγγυήσεων, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Η απόσταση είναι συντομότερη και υπάρχει και μία παραδοσιακή –αν θέλετε- σχέση που έχει αναπτυχθεί. Προσωπικά, ο ίδιος είχα πάει τρεις φορές στην Τεχεράνη. Είχε έρθει δύο φορές εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σε μία δύσκολη πάλι εποχή, που δεν τους δέχονταν και δεν τους καλούσαν στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και είχε έρθει και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που ήταν το δεύτερο πρόσωπο στη θρησκευτική τους ιεραρχία. Άρα, είχαμε κι έχουμε καλές σχέσεις με το Ιράν και σωστό είναι να τις αναπτύσσουμε.
Τώρα, αν πραγματικά προχωρήσουν στις απειλές του εμπάργκο, τις οποίες διατυπώνουν, αυτό μπορεί να έχει δύο ειδών συνέπειες. Μπορεί να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, επειδή μειώνεται η προσφορά, μπορεί όμως και να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου, γιατί η Σαουδική Αραβία, που όπως ξέρετε είναι σε πάγια και -θα έλεγα- αιώνια αντίθεση με το καθεστώς του Ιράν και για θρησκευτικούς λόγους συν τις άλλοις, απειλεί ότι αν οι Ιρανοί περιορίσουν τις εξαγωγές τους, αυτοί θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές τους κι έτσι μπορεί τελικά να έχουμε μία πτώση της τιμής του πετρελαίου, αντί να έχουμε αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Σε ό,τι αφορά στο αέριο, πράγματι υπήρξε πρόβλημα, γιατί σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα υπήρξε αυτή η κακοκαιρία, την οποία ζούσαμε όλες αυτές τις ημέρες. Σήμερα είναι πραγματικά η πρώτη χαμογελαστή μέρα που ζούμε εδώ και δυο μήνες. Και δεν ξέρουμε, βεβαίως, αν έχει τελειώσει. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο Μάρτης, ο «παλουκοκάφτης», ο αποκαλούμενος από το θυμόσοφο λαό μας.
Εν πάση περιπτώσει, αυτή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση αερίου δημιούργησε ένα πρόβλημα, γιατί μειώθηκαν ταυτόχρονα λόγω των αναγκών οι παροχές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είναι αζέρικο αέριο και οι παροχές από τα βουλγάρικα σύνορα, που είναι ρώσικο αέριο.
Προκηρύχθηκε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περίοδο από 3 μέχρι 5 Φεβρουαρίου. Αμέσως η ΔΕΠΑ προμηθεύτηκε έκτακτα φορτία NRZ, δηλαδή υγρού υγραερίου, στις 4, στις 5 και στις 6 Φεβρουαρίου και μ’ αυτόν τον τρόπο υπήρξε μια εξισορρόπηση της αγοράς αερίου. Δεν είχαμε τελικά πρόβλημα ηλεκτρισμού, όπως θα μπορούσαμε να φοβηθούμε.
Ο συνάδελφος, κ. Μανιάτης, που μας κάνει την τιμή να παρίσταται –και τον ευχαριστώ, γιατί είναι σπάνια ευαισθησία Υπουργού να έρχεται σε αυτές τις ερωτήσεις, ακόμα και αν τον αφορά καθ’ ύλην το θέμα- έχει συγγράψει ένα βιβλίο όπου αναφέρει ότι θα παραχωρηθούν μέσα στο 2012 δεκαπέντε χερσαία και υποθαλάσσια οικόπεδα στη Νότιο Κρήτη και το Ιόνιο για να γίνουν έρευνες από συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανακάλυψη πετρελαίου.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει πετρέλαιο και ενδεχόμενα και φυσικό αέριο. Δεν γνωρίζουμε πόσο είναι αυτό, σε τι βάθος είναι και δεν γνωρίζουμε επομένως και τις οικονομικές συνθήκες που θα υπάρχουν για την εκμετάλλευσή του. Όπως ξέρετε, όλα αυτά κρίνονται, αφού προχωρήσει η έρευνα σε ένα ορισμένο σημείο.
Αυτή είναι η κατάσταση, όπως μπορώ να την περιγράψω σήμερα. Θεωρώ βεβαίως παράλληλα ότι πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Υπάρχει το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», το οποίο είναι σε προοπτική άμεσης εφαρμογής που θα επιτρέψει να παράγουμε μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας μέσω του ήλιου και να την εξάγουμε στη Γερμανία μέσα από συγκεκριμένο συμβόλαιο κατασκευής και εμπορικής διαχείρισης των προϊόντων. Και αυτό, στο βαθμό που θα εφαρμοστεί -και ελπίζω να υπάρξουν όλες οι γραφειοκρατικές και άλλες προϋποθέσεις για να τελειώσει η συζήτηση μέσα στο έτος-, θα είναι μια μεγάλη καινοτομία και ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Προεδρεύων: Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, έχει το λόγο για την ανάπτυξη της ερώτησής του.

Γεώργιος Καρατζαφέρης: Πόσο νερό έχει τρέξει στην κοίτη του Ιλισού από τότε που φωνάζατε και εσείς ο ίδιος «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», για να είστε σήμερα ο υπέρμαχος της πλήρους ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δηλαδή, θα είμαστε κάτι σαν τη Λουιζιάνα.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Εγώ ποτέ δεν έχω πει αυτό το συγκεκριμένο.

Γεώργιος Καρατζαφέρης: Α, το αποκηρύσσετε. Καλό είναι αυτό. Έστω και αργά, καλό είναι αυτό.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Το αποκήρυσσα πάντα. Δεν με έχετε παρακολουθήσει προσωπικά πολύ λεπτομερώς. Ήμουν πάντα εναντίον αυτού του συνθήματος. Υπήρχαν πολλές τάσεις. Είμαστε πολύ μεγάλο κόμμα. Είναι πολλές οι τάσεις. Πολλές οι απόψεις.

Γεώργιος Καρατζαφέρης: Σαφώς. Κάποτε ήταν κόμμα, τώρα είναι απόκομμα. Το είπα και χθες.
Έρχομαι και λέω ότι εσείς φαντάζεστε την Ελλάδα κάπως σαν τη Λουιζιάνα όπου η πλούσια Καλιφόρνια, η Γερμανία, θα μας βοηθάει και δεν θα θέτει και όρους. Εγώ δεν φαντάζομαι αυτή τη στιγμή τη Λουιζιάνα να δέχεται τη δουλεία που δέχεται η Ελλάδα από τη Γερμανία. Μιλάτε για πράγματα που είναι στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας, ότι εμείς θα γίνουμε ποτέ ισότιμοι με όλους αυτούς, οι οποίοι μας βλέπουν ως τα «γκαρσόνια» της Ευρώπης, χωρίς να θέλω να υποτιμώ το επάγγελμα.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ματαιοπονούμε, κύριε Αντιπρόεδρε. Τα βλέπετε κάθε μέρα. Χθες ο Βιετναμέζος Αντιπρόεδρος της Γερμανίας προσέβαλλε χυδαιότατα τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Δεν μπορούν να μας λένε διαρκώς «ανίκανους, τεμπέληδες, ακαμάτηδες» και να θέλετε να συλλειτουργήσουμε μαζί τους. Είναι αδιανόητο!
Κι εν πάση περιπτώσει, ώσπου κι αν γίνει αυτό, εγώ είμαι από αυτούς που αντιστέκομαι. Είμαι από αυτούς που πήγα κι έδωσα μάχη σε Γαλλία και Ολλανδία τότε με το δημοψήφισμα, ήμουν σε εκείνους οι οποίοι γιόρτασαν εκείνη την αντίσταση και την αντίδραση στο δημοψήφισμα.
Και, βεβαίως, για να δείτε πόσο λειτουργεί δημοκρατικά αυτό το σύστημα, ύστερα από λίγο έφερε το υποκατάστατο όχι του Συντάγματος, κάτι σαν Σύνταγμα –πώς λέμε ζαχαρίνη;- τη Συνθήκη της Λισσαβόνας!
Μην τους εμπιστεύεστε. Κατ’ αρχήν, δεν έχουν καμία δημοκρατική διαδικασία. Σήμερα δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει καταργηθεί. Είναι η πλήρης επικυριαρχία των Γερμανών. Κορυφαίος Επίτροπος –το έχω πει πολλές φορές- μου έστειλε το Γενικό του Διευθυντή στο Χίλτον, ο οποίος είπε: «Κάντε κάτι. Αντιδράστε εσείς που έχετε το πρόβλημα, να απαλλαγεί η Ευρώπη από τη γερμανική επικυριαρχία».
Ποιος από εσάς είδε αυτές τις ημέρες της κρίσεως τον Πρόεδρο της Ευρώπης, τον κ. Ρομπάι; Η κα Μέρκελ έκανε το κουμάντο, μαζί με την κα Λαγκάρντ, οι οποίες, ενώ συμφωνήσαμε γι’ αυτό το μνημόνιο, όπως συμφωνήσαμε –ή μάλλον, συμφωνήσατε-, έρχεται και λέει: «Δυσκολεύομαι για τις δόσεις. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για τις δόσεις και πώς θα τις δώσω».
Μας εμπαίζουν σε όλους τους τόνους, κύριε Αντιπρόεδρε.
Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα κάποια στιγμή να μου δείξει κάποιος την υπογραφή που έχει βάλει αυτή η συνιστώσα, το ΔΝΤ, στο πρώτο μνημόνιο. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω την υπογραφή.
Έρχομαι, λοιπόν, στο θέμα το οποίο αναπτύξαμε σήμερα.
Εσείς πήγατε τρεις φορές στην Τεχεράνη. Τώρα τελευταία δεν βλέπω κανέναν να πηγαίνει. Δεν πηγαίνει κανείς τώρα τελευταία. Εγώ, όμως, έφερα εδώ, λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο, τον Αναπληρωτή Υπουργό της χώρας αυτής και του ζήτησα 10 δισεκατομμύρια για δέκα χρόνια με 3%. Μου είπε ότι είναι κάτι που η χώρα του το συζητάει και την άλλη μέρα τον έστειλα στο Μαξίμου. Και του είπαν για χίλια άλλα πράγματα εκτός από αυτό. Γιατί; Διότι υπάρχει αυτή η δουλεία, αυτή η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, μην πάμε κόντρα σε κάποιους.
Είπατε ότι δεν πρέπει να γίνει πυρηνική δύναμη το Ιράν. Ωραία. Στη Μεσόγειο μπορούμε να έχουμε πυρηνικές δυνάμεις; Γιατί δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία για τη Μεσόγειο, που είναι το σπίτι μας, για την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου; Το Ιράν είναι στον Ινδικό Ωκεανό κι έχουμε ευαισθησία μπας και γίνει πυρηνική δύναμη. Να μη γίνει. Εδώ, όμως, στη γειτονιά μας, που έχουμε πυρηνικές δυνάμεις, γιατί δεν αντέδρασε κανείς; Γιατί είναι οι φίλιες πυρηνικές δυνάμεις. Ζούμε σε έναν κόσμο που ό,τι είναι καλό για το γίγαντα, είναι καλό για όλους. Και δεν έχουμε δικαιώματα. Ομοίως, έχουμε και καλές και κακές δικτατορίες.
Αυτά, λοιπόν, δεν συνάδουν με το ήθος που πρέπει να έχει μία χώρα, προκειμένου να μπορεί να στέκεται όρθια στον παγκόσμιο πλανήτη. Έχουμε εκχωρήσει πλήρως την εθνική κυριαρχία, τη διπλωματία μας.
Δεν έπρεπε να πάει ο Υπουργός Εξωτερικών στο Ιράν τώρα που δημιουργείται αυτός ο μεγάλος κίνδυνος; Δεν έπρεπε να έχει πάει ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη; Δεν το κάνατε. Θα σας υποκαταστήσω, όπως έκανα και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αρνηθήκατε να φέρετε το θέμα που σας είπα πριν και αναγκάστηκα να το κάνω μόνος μου. Και δημιουργήθηκε ο μέγας θόρυβος. Ξεσηκώθηκε όλη η Ευρώπη. Φοβήθηκε, όμως, το σύστημα. «Όχι» μου είπαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. «Μην το πας, μην το ανακατεύεις».
Γιατί, λοιπόν, αυτή η κάμψη της εθνικής κυριαρχίας; Για ποιο λόγο; Είναι μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να τα δούμε.
Μιλάτε για μείωση της τιμής του πετρελαίου. Όλοι οι αναλυτές μιλούν για αύξηση. Χθες είχαμε το ρεκόρ του 9μηνου. Εκατόν είκοσι πέντε δολάρια. Κοντεύει τα 100 ευρώ σε μία Ευρώπη που μπαίνει σε ύφεση, κύριε Αντιπρόεδρε. Ύφεση και άνοδος του πετρελαίου. Πάντα! Διότι κάποιοι «κουφιοκεφαλάκηδες» θέλουν να επαναλάβουν αυτό το οποίο έγινε πριν από δέκα, έντεκα χρόνια με το Ιράκ και πτώχευσε ο κόσμος. Από εκεί άρχισε η οδύνη η δική μας. Και τώρα επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος.
Άρα, λοιπόν, σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής ύφεσης με άνοδο του πετρελαίου, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η κατάσταση της χώρας, πού οδηγούμεθα. Θέλουμε συμμαχίες για τις δύσκολες στιγμές. Και είναι μία λύση το Ιράν.
Δεν ξέρω αν είναι η μόνη, αλλά είναι μια λύση. Τουλάχιστον, εάν υπάρξει ο κίνδυνος, εάν κάτι δεν πάει καλά, εάν αναγκαστεί η χώρα να βγει από το ευρώ, να έχουμε εξασφαλίσει την ενέργεια για τον κόσμο, γιατί πολύ φοβούμαι ότι θα έρθει η στιγμή και η μέρα που ο καθένας θα έχει στο σπίτι του ρεύμα για δύο ώρες. Καλύτερα το προλαμβάνειν του θεραπεύειν.
Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι κάποια τέτοια πράγματα, που είναι η ουσία της πραγματικότητας, που είναι η αυθεντική αλήθεια και όχι ωραιοποιήσεις, πρέπει να έχουν την πρέπουσα και δέουσα μάλιστα προσοχή από εσάς. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, κύριε Αντιπρόεδρε, ότι θα καταλάβετε ότι μερικά πράγματα δεν είναι απλά.
Θέλουν να πουλήσουν τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ. Ήδη, είναι στο ταμείο αξιοποίησης. Μα, εσείς πριν από λίγο είπατε: «Ευτυχώς που η ΔΕΠΑ…» Για φανταστείτε τη ΔΕΠΑ ιδιωτική. Εν πάση περιπτώσει, να δοθεί η ΔΕΠΑ, να δοθεί και η ΔΕΣΦΑ; Να δώσουμε τις σωλήνες σ’ έναν τρίτο, όταν ο κ. Μανιάτης κάνει αγώνα να βρει αέριο; Πώς θα μεταφέρουμε το δικό μας αέριο, εάν χρειαστεί, στο εσωτερικό της χώρας; Μην εγκληματείτε! Επιτέλους, πρέπει να πούμε μια αλήθεια. Αυτό το αέριο, το όποιο αέριο βρούμε, να έχετε υπόψη σας ότι βρίσκετε κάτω από το βρόγχο και την απειλή του αγγλικού δικαίου και ό,τι αυτό σημαίνει.

Πρόεδρος (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να ολοκληρώστε.

Γεώργιος Καρατζαφέρης: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τώρα, όσον αφορά τον παρακείμενο κύριο Μανιάτη, θα ήθελα να πω ότι το hypnostedon είναι καλό, αλλά έχει περιορισμένη διάρκεια. Άρα, λοιπόν, καλά κάνατε και βάλατε hypnostedon, τρέξτε όμως -δεν μιλάω για εσάς, εκεί που το δώσατε- γιατί ο χρόνος που έχει η Ελλάδα στην διάθεσή της δεν είναι ατελείωτος.

Πρόεδρος: Το λόγο έχει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν, να μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι με βάση τα δεδομένα που μπορεί κανείς να προβλέψει -από μετεωρολογική άποψη εννοώ- εάν δηλαδή δεν έχουμε πρωτοφανή επιδείνωση του καιρού, που έχει να σημειωθεί μισό αιώνα και παραπάνω, δεν υπάρχει πρόβλημα πλέον ούτε αερίου, ούτε πετρελαίου, ούτε παραγωγής ηλεκτρισμού για το μήνα που έρχεται και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και σύγχυσης.
Τώρα, πραγματικά, θα ήταν η ιδανική λύση γι’ εμάς να υπάρξει κάποια μετριοπάθεια και συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς που ελέγχουν την ατομική ενέργεια της κυβερνήσεως του Ιράν, να αποφευχθούν τα μέτρα εναντίον τους και οι ίδιοι να είναι πιο συνετοί σε ό,τι αφορά τη λήψη μονομερών αποφάσεων, εμπάργκο κλπ.
Εγώ δεν είμαι έτοιμος να χαρακτηρίσω «κουφιοκεφαλάκηδες» διάφορους που ενθαρρύνουν ακραίες λύσεις και νευρικές πρωτοβουλίες. Μπορώ να σας πω, παραδείγματος χάρη, ότι αν πελάτες του Ιράν, πολύ σημαντικοί, πολύ σημαντικότεροι από εμάς, όπως είναι η Κίνα, οι Ινδίες, ενοχληθούν, είμαι σίγουρος ότι θα σπεύσουν να αναπληρώσουν το κενό εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας και προέλευσης, που προμηθεύονται πετρέλαιο από αλλού και άρα, εκεί θα υπάρξουν μεγάλα κέρδη.
Δεν ξέρω, λοιπόν, αν μια τέτοια εξέλιξη είναι απλώς ένα θέμα ιδεολογικό, πολιτικής προχειρότητας και δεν αποκρύπτει και συγκεκριμένα συμφέροντα, στα οποία εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να εμπλακούμε.
Θα σας επαναλάβω ξανά, για να είναι σαφές μεταξύ μας τουλάχιστον, ότι άλλο θέμα είναι η εθνική κυριαρχία στην ομαλή πορεία της Ευρώπης προς μια ενιαία πολιτική έκφραση, για την οποία εγώ μιλούσα και για την οποία θα συνεχίσω να μιλάω, και άλλο θέμα είναι οι δεσμεύσεις που αναγκαζόμαστε να αναλάβουμε, επειδή αναγκαζόμαστε να δανειστούμε, επειδή βρισκόμαστε σε μια έκτακτη και πράγματι πολύ δυσάρεστη για όλους κατάσταση.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τον κ. Ρεσλέρ, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να σας πω ότι και εμένα μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής και όταν προ καιρού επισκέφτηκε την Αθήνα και συνάντησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για πρώτη φορά μου είχε ζητήσει ραντεβού. Αυτό δεν έχει γίνει γνωστό γιατί δεν το κοινολόγησα. Απάντησα τότε ότι θα δει τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι αρμόδιος επί των οικονομικών, θα δει τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματα που ήθελε να συζητήσει και δεν βλέπω κανένα λόγο να συναντηθούμε για λόγους κοινωνικούς και δεν τον δέχτηκα. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι πολύ κοινωνικός άνθρωπος, έχω μεγάλο ενδιαφέρον για τις προσωπικότητες των άλλων και μου αρέσει πολύ η καλή παρέα. Καλή παρέα δεν ήταν, με βάση τα όσα είχε πει μέχρι εκείνη τη στιγμή ο κ. Ρέσλερ, και τον απέφυγα. Καλά θα κάνει να κοιτάξει να βρει άλλους τρόπους -βλέπετε ότι η δημαγωγία και η ψηφοθηρία δεν είναι ελληνικό ελάττωμα, αλλά υπάρχουν σε όλα τα κοινοβουλευτικά καθεστώτα- για αποκτήσει ψήφους και επιρροή στον γερμανικό λαό, αντί να καλλιεργεί μύθους τέτοιου είδους που είναι ξεπερασμένοι από την εποχή και από την ανάπτυξη της ίδιας της χώρας του, την πνευματική και την πολιτική πιστεύω.
Τέλος, πρέπει να σας πω ότι πιστεύουμε ακράδαντα και εγώ και ο παριστάμενος συνάδελφος, με τον οποίο επανειλημμένα έχουμε συνεργαστεί και συζητήσει τα θέματα αυτά, ότι η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία με τρεις βασικές μεθοδεύσεις: Με έρευνες που πρέπει να ξεκινήσουν και πρέπει να προχωρήσουν στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, πετρέλαιο, αέριο και πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων προμήθειας πετρελαίου και αερίου από το εξωτερικό. Μια δυνατότητα μπορεί να είναι ίσως και κάποιος αγωγός, ο οποίος μπορεί να συζητηθεί με όλες τις δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία και την υλοποίηση αυτού του αγωγού. Και υπάρχουν τέτοια σχέδια, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να περιγράψω γιατί δεν έχω το χρόνο. Μπορούμε, όμως, κάλλιστα αν θέλετε να συζητήσουμε μαζί και να σας στείλω και το σχετικό υλικό.
Το τρίτο, βεβαίως, είναι αυτό που είπα πριν, το οποίο δεν έχει τίποτε που να μην είναι ισότιμο και να είναι υποδουλωτικό. Εμείς έχουμε μια πηγή ενέργειας, τον ήλιο. Άλλοι έχουν κεφάλαια. Αυτοί βάζουν τα κεφάλαια, εμείς βάζουμε την πηγή ενέργειας και την κατασκευή και το έδαφος και πουλάμε το προϊόν, το διαθέτουμε στην εσωτερική αγορά και στην εξωτερική αγορά και όποιος μπορεί να το αγοράσει με τους όρους των τιμών που υφίστανται στο διεθνές εμπόριο. Αυτή είναι κανονικότατη λειτουργία ισότιμη, επιβαλλόμενη και πιστεύω αξιέπαινη.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρόεδρος: Ευχαριστούμε τον κ. Πάγκαλο.

Share