Συνέντευξη στη Free Sunday, 02-06-2012

Συνέντευξη στη Free Sunday και στην Αγγελική Σπανού, 02-06-2012.

«Όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Δεν είναι η μόνη πικρή διαπίστωση που κάνει ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει ούτε αναθεώρηση ούτε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα το κόμμα του πράσινου κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, εκφράζει την κατανόησή του για όσα είπε η κ. Λαγκάρντ σχετικά με την ελληνική φοροδιαφυγή και εύχεται να συγκροτηθεί μετά τις εκλογές κυβέρνηση υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα αναγνωρίσει το μνημόνιο και θα συντρίψει την ανομία και την αυθαιρεσία. Αγνοημένος από το κόμμα του, όπως λέει, προτείνει τακτικό συνέδριο μετά τις εκλογές, για να συζητηθούν όλα – και το θέμα της ηγεσίας.

Ο λαός ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ηγετική δύναμη στο χώρο στον οποίο μέχρι τις εκλογές της 6ης Μαΐου κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ. Τι ακριβώς συνέβη; 
Δεν υπάρχει αρχέτυπο κομματικού ανθρώπου, όπως δεν υπάρχει και αρχέτυπο Έλληνα. Γι’ αυτό όταν λέμε «ο λαός», κάνουμε αυθαιρεσίες, μιλάμε για πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικές απόψεις, διαφορετική ψυχοσύνθεση. Τα δύο μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα δεν ήταν τυχαία μεγάλα, από ελληνική διαστροφή. Έτσι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει ένα συντηρητικό φιλελεύθερο κόμμα και ένα αριστερό σοσιαλιστικό και δημοκρατικό κόμμα, που εναλλάσσονται στην εξουσία. Έχουν χάσει τη μισή τους δύναμη. Βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκαν ποτέ στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Υπάρχει όμως ένας πυρήνας που αντιστέκεται. Προσωπικά θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν αυτό το πρόβλημα και πολλοί φεύγουν γιατί δεν θα μετέχει πια στην εξουσία αυτός ο χώρος, ώστε να συμμετέχουν και οι ίδιοι στη νομή που φέρνει η άσκηση εξουσίας. Αυτή τη στιγμή βασικοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και μέλη των συνδικάτων τους στον δημόσιο τομέα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό κόμμα του συνδικαλισμού των ΔΕΚΟ δεν είναι πια το ΠΑΣΟΚ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φωτόπουλος, ο κ. Μπαλασόπουλος, όλοι αυτοί, έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μαζί τους δεκάδες χιλιάδες συνδικαλιστικά στελέχη που είχαν προνόμια και πλεονεκτήματα τα οποία έχασαν, όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ έγινε ορθολογιστικό ή μοχθηρό, αλλά γιατί παρουσιάστηκε ανάγκη, και τώρα αναζητούν στέγη εκεί που τους λένε ότι κάτι μπορεί να γίνει.

Προσβληθήκατε κι εσείς από τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ; 
Η κ. Λαγκάρντ είναι προϊσταμένη ενός οργανισμού που έχει μέλη 180 και πλέον χώρες. Τουλάχιστον 120 χώρες από αυτές έχουν παιδιά που πεθαίνουν από αβιταμίνωση, επειδή κόλλησαν AIDS από τους γονείς τους, από πείνα και από έλλειψη πόσιμου νερού. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, δεν οφείλει η κ. Λαγκάρντ να μοιράσει τα αισθήματά της σε δύο ίσα μερίδια ανάμεσα στους  Έλληνες και σε όλους τους άλλους; Είναι προσβλητικό να πει κανείς ότι δεν πληρώνουμε τους φόρους μας; Είναι αναληθές; Έχω διαβάσει πλήθος μελετών ελληνικών φορέων, εκθέσεις της ΤτΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη, του ΣΔΟΕ, και όλα δείχνουν ότι όλοι κατακλέβουμε το δημόσιο ταμείο, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ. Υπάρχουν εκατοντάδες μεγαλοαπατεώνες φοροκλέπτες που έχουν εντοπιστεί και διωχθεί και καταδικαστεί, και πάλι δεν πληρώνουν.

Ωστόσο, ο πρώτος που αντέδρασε στις δηλώσεις Λαγκάρντ ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος… 
Ο κ. Βενιζέλος είναι επίσης υποψήφιος στις εκλογές και θέλει να πει κατά το δυνατόν αυτό που αρέσει στον κόσμο. Αυτό που λέω εγώ δεν αρέσει στον κόσμο. Το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται είναι ότι αντί να κοιτάξουμε τα χάλια μας βρίζουμε διάφορους ξένους, τους οποίους κατά καιρούς επιλέγουμε ως αποδιοπομπαίους τράγους. Το πρόβλημα δεν είναι μερικά εκατομμύρια πάνω ή κάτω. Το πρόβλημα είναι η χρεοκοπία του ελληνικού πολιτισμού μέσα στην απουσία διαύγειας γύρω από την πραγματική κατάσταση. Αρνούμαστε να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, ώστε να τα διορθώσουμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, αποκλείεται να βάλουμε τη χώρα σε έναν νέο δρόμο.

Αναθεώρηση, επαναδιαπραγμάτευση, ακύρωση του μνημόνιου. Πολύ ευχάριστα δεν είναι όλα αυτά για να είναι αληθινά; 
Είμαι πολύ ενοχλημένος. Όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε σοβαρή αναθεώρηση, ούτε σοβαρή επαναδιαπραγμάτευση, ούτε σοβαρή αμφισβήτηση του μνημονίου. Το μνημόνιο θα εφαρμοστεί ως έχει. Με δύο εξαιρέσεις: κάποια επιμήκυνση του χρόνου ως προς τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και ενισχύσεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ξέρετε, όμως, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν εισπράττει η χώρα γιατί δεν απορροφά ποσά από προγράμματα της Ε.Ε. που ήδη ισχύουν, επειδή ένας δήμαρχος αντιδρά ή ένας σύλλογος προστατεύει το ένα ή το άλλο, επειδή, παντού όπου υπάρχει αναπτυξιακή πρωτοβουλία, οι δυνάμεις αυτές που συγκρότησαν και έφεραν στην επιφάνεια τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν είτε «υπέρ του περιβάλλοντος» είτε «υπέρ τοπικών συνηθειών και παραδόσεων». Δεν είναι προοδευτική πολιτική η αντιαναπτυξιακή στάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες ακροαριστερές δυνάμεις οδήγησαν στη διάλυση και την υπονόμευση του ελληνικού τουρισμού με τα επεισόδια, τις τρομοκρατικές πράξεις, τους αποκλεισμούς ξενοδοχείων και καραβιών, με τα κοκτέιλ μολότοφ και τις πυρκαγιές την κρίσιμη στιγμή της κορύφωσης για την τουριστική σεζόν. Αν υπάρχει κάτι που κανείς δεν μπορεί να μας πάρει, είναι ο τουρισμός. Αυτές οι ανεύθυνες δυνάμεις κατάφεραν να χτυπήσουν τον τουρισμό. Γιατί θέλουν να εξαθλιωθεί ο λαός, να καταστραφεί η ελληνική οικονομία, γιατί ονειρεύονται ότι τότε θα γίνει επανάσταση για να μεταβούμε σε ένα άλλο καθεστώς, που κανείς τους δεν περιγράφει.

Ποια είναι η αλήθεια; 
Τα κόμματα, περιλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ, είναι υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί κρύβουν την αλήθεια. Μιλάνε για επαναδιαπραγματεύσεις, για στιβαρές ηγεσίες που θα χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στον υπαρκτό κόσμο. Η Ευρώπη μας δανείζει με 2,5%, οι Ιταλοί δανείζονται με 5,5%, οι Ισπανοί με 6,5%. Καταλαβαίνετε τι θα πει αυτό; Το χρέος δεν ανήκει στους Ευρωπαίους. Είναι ψέμα αυτό. Είναι ψέμα ότι χρωστάμε στους ξένους. Στον εαυτό μας χρωστάμε. Τα 2/3 του χρέους ανήκουν την Ε.Ε., στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ, στις ελληνικές τράπεζες και σε Έλληνες ιδιώτες. Τι θα πει διαγραφή χρέους; Θα χτυπήσεις τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τους μικροκαταθέτες και τους συνταξιούχους, διαγράφοντας το χρέος.

Ποιο θα ήταν για εσάς το ιδανικό σενάριο την επομένη των εκλογών; 
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων η οποία θα αναγνωρίσει το μνημόνιο και θα το εφαρμόσει, η οποία θα συντρίψει την παρανομία και την αυθαιρεσία που βασιλεύει στη χώρα, θα επιβάλει την τάξη, γιατί χωρίς τάξη δεν υπάρχει ανάπτυξη, θα καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές και θα επιδιώξει με τις ευρωπαϊκές Αρχές κάποιες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη στήριξη των πιο αδύναμων, αυτών που πραγματικά έχουν πληγεί. Δεν θεωρώ ότι ο φοροφυγάς πλήττεται επειδή θα πληρώσει φόρο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει πάνω του την προσπάθεια του κόμματός σας να ανακάμψει. Είναι καλός μαέστρος; 
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον κ. Βενιζέλο. Εγώ δεν είμαι στην ορχήστρα, δεν κλήθηκα ούτε ως τρίτο ή τέταρτο βιολί. Το κόμμα μου με αγνόησε τελείως από την ώρα που εγκατέλειψα τη Βουλή. Λειτουργώ ως ψηφοφόρος, συμμετέχω σε εκδηλώσεις φίλων τους οποίους εκτιμώ και υποστηρίζω. Ακούω με ενδιαφέρον τις διακηρύξεις ότι δεν περισσεύει κανείς, ότι όλοι θα κινητοποιηθούμε και τα λοιπά.

Δεν αποστασιοποιηθήκατε με δική σας πρωτοβουλία; 
Όχι βέβαια. Είμαι προθυμότατος να βοηθήσω, αλλά δεν μου ζητήθηκε. Τι να κάνω; Να τη στήσω έξω από την Ιπποκράτους με ένα πανό που θα λέει «παιδιά, δώστε μου δουλειά»;

Τι συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ; Ξεψυχάει; 
Το ΠΑΣΟΚ στο 13% παραμένει ισχυρό κόμμα, πολύ λιγότερο φυσικά απ’ όσο στο παρελθόν, γιατί υπάρχει κρίση, υπάρχει πρόβλημα και διάρρηξη δεσμών με την κοινωνική μας βάση. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι ορισμένα κινήματα που αυτή τη στιγμή κοκορεύονται και συμπεριφέρονται αλαζονικά, δύο χρόνια πριν ούτε μπορούσαν να ονειρευτούν διψήφιο ποσοστό.

Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας
Υπάρχει συνταγή υπέρβασης της κρίσης του κόμματός σας;
Μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει τακτικό συνέδριο για να συζητήσουμε τι κόμμα είμαστε και ποιους εκπροσωπούμε. Εκεί θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος και βεβαίως θα προκύψει νέα ηγεσία από τις νέες δυνάμεις. Νέες όχι απαραίτητα ηλικιακά, πολιτικά. Νέες πολιτικές ιδέες και απόψεις. Αν είναι και ηλικιακά νέοι, ακόμη καλύτερα. Ακούω νέους που χρησιμοποιούν φρασεολογία σταλινική, αυτό δεν το θεωρό πολιτικό νεωτερισμό αλλά παλινδρόμηση. Στο τακτικό συνέδριο θα αναζητήσουμε τη φυσιογνωμία ενός προοδευτικού κόμματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 21ου αιώνα και βεβαίως θα εκλέξουμε και ανάλογη ηγεσία, που θα μπορεί να εκφράσει αυτό τον προσανατολισμό. Και μετά θα παλέψουμε. Δεν είναι δεδομένα τα πράγματα. Δεν υπάρχει επετηρίδα στην πολιτική ζωή. Όλα εξαρτώνται από τη λαϊκή βούληση.

Αφού κανένα κόμμα, όπως είπατε, δεν λέει την αλήθεια στο λαό, γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ στις 17 Ιουνίου; 
Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στην αλήθεια από τους άλλους. Να ένας λόγος να ψηφίσει κανείς ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει να υπερασπιστούμε το μνημόνιο. Πήραμε αποστάσεις από το πρώτο μνημόνιο, που το είχε φτιάξει η προηγούμενη ηγεσία, και τώρα παίρνουμε αποστάσεις από το δεύτερο, που το κάναμε εμείς με τη σημερινή ηγεσία. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το μνημόνιο. Οδήγησε στη δανειοδότηση της χώρας, στην απομείωση του χρέους, στην αποφυγή της χρεοκοπίας και την επιβίωση της οικονομίας.

Share