Βουλευτής Αλσους Παγκρατίου

Στο μεικτό εκλογικό σύστημα που προτείνουμε, από τους 100 βουλευτές Επικρατείας που θα εκλέγονται με το παρόν Σύνταγμα σε δύο τουλάχιστον περιφέρειες το κάθε κόμμα θα παίρνει περίπου το ποσοστό που του αναλογεί. Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, η ΝΔ θα εξέλεγε 30 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 27, το ΠαΣοΚ 12, 8 οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, 7 η Χρυσή Αυγή, 6 η Δημοκρατική Αριστερά και 5 το ΚΚΕ. Επίσης θα έμπαιναν στη Βουλή η Δημιουργία Ξανά με 2 βουλευτές, ο ΛΑΟΣ με 2 βουλευτές και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1 βουλευτή.

Ενα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο αριθμός των εδρών των μεγάλων κομμάτων θα εξαρτάται από τις ψήφους που παίρνουν τα μικρά κόμματα ή οι μεμονωμένες υποψηφιότητες. Θεωρητικά κάποιος ή κάποια εντελώς άγνωστος/η ως εκείνη τη στιγμή, που εκφράζει όμως μια άποψη που θα βρει κάποια απήχηση στην κοινή γνώμη, θα μπορεί να συγκεντρώσει 1% ή κάτι λιγότερο και να συμμετάσχει στη Βουλή. Ετσι εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση, αφού το 3% ως ελάχιστο όριο ψήφων για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, που ισχύει σήμερα, καταργείται.

Διακόσιες έδρες κατανέμονται ανά τη χώρα με βάση το ισχύον εκλογικό μέτρο. Αν λάβουμε υπόψη μας τους ψηφίσαντες στις τελευταίες εκλογές (6.216.000), η μέση εκλογική βάση είναι 20.721 ψήφοι. Εάν χρησιμοποιήσουμε τον αριθμό των εγγεγραμμένων (9.850.000), τότε η εκλογική βάση είναι 32.000 εκλογείς.

Με το σημερινό σύστημα παραβιάζεται κατάφωρα το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος που καθιερώνει τον βασικό κανόνα ότι όλοι οι έλληνες πολίτες έχουν ίσα πολιτικά δικαιώματα.

Ενώ όπως είπαμε το μέσο εκλογικό μέτρο είναι 20.721 ψηφίσαντες, στην Ευρυτανία εκλέγεται βουλευτής από 15.606 πολίτες και στη Λευκάδα από 15.803 πολίτες. Επίσης στη Χίο ο καθένας από τους δύο βουλευτές εκλέγεται με 15.972 ψήφους και στην εκλογική περιφέρεια Ηλείας ο καθένας από τους 6 με 16.576 ψήφους.

Ακόμη πιο κραυγαλέες είναι οι ανισότητες όσον αφορά τον σταυρό προτίμησης. Ετσι ενώ εκλέγεται ο Ι. Πανούσης της ΔΗΜΑΡ με 3.841 σταυρούς, δεν εκλέγεται ο Στ. Μάνος με 12.896 στην Α’ Αθηνών. Στη Β’ Αθηνών, ενώ εκλέγεται ο Οδ. Βουδούρης με 6.000 σταυρούς, δεν εκλέγεται πάλι ο Στ. Μάνος με 35.206 σταυρούς, ούτε οι αρχηγοί της Δράσης Θ. Τζίμερος με 38.532 σταυρούς και του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης με 28.320. Επίσης εκλέγονται στη ΝΔ με 2.640 σταυρούς ο Κ. Κοντογεώργος στην Ευρυτανία και ο Δ. Γάσπαρος στη Ζάκυνθο με 2.307 και δεν εκλέγονται η Αννα Διαμαντοπούλου στην Α’ Αθηνών με 12.659 σταυρούς και ο Ραγκούσης με 15.932 σταυρούς στη Β’ Αθηνών.

Επομένως ένας πολίτης της Ζακύνθου έχει δύναμη στη Βουλή κατά 49 περίπου φορές μεγαλύτερη από έναν πολίτη της Β’ Αθηνών.

Στις 200 μονοεδρικές περιφέρειες στον πρώτο γύρο θα εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει το 50% συν 1 ψήφο. Στον δεύτερο γύρο που θα ακολουθεί ύστερα από μία βδομάδα η πανσπερμία απόψεων που είναι δυνατόν να έχει εκφραστεί στον πρώτο γύρο θα πρέπει να διαμορφώσει ισχυρές κοινοβουλευτικές ομάδες που θα δώσουν κυβερνητική πλειοψηφία σε μια συμμαχική κυβέρνηση δύο ή τριών κομμάτων. Η ψηφοφορία θα γίνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων του πρώτου γύρου και θα εκλέγεται βέβαια αυτός που εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Για μια συγκεκριμένη προοπτική με βάση τους εγγεγραμμένους θα δικαιούται ο Δήμος Παλλήνης μία έδρα, μία έδρα θα δικαιούνται ο Δήμος Ναυπακτίας στη σημερινή Αιτωλοακαρνανία και ο Δήμος Καλαμαριάς στην Α’ Θεσσαλονίκης, και για να φτάσουμε τη χωροταξική μας προσέγγιση στα όρια της φαντασίας, αν αθροίσουμε όσους ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, του 10ου Επαγγελματικού Λυκείου Αθηνών και του 7ου Γυμνασίου -Λυκείου Αθηνών, θα έχουμε την εκλογική βάση ενός βουλευτή: δηλαδή 28.436 εγγεγραμμένους. Βουλευτής του Αλσους Παγκρατίου! Δεν σας φαίνεται πολύ οικειότερος και επομένως απείρως πιο ανακλητός από τον σημερινό βουλευτή Αθηνών;

Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=491600

Share