Ιστορικές φράσεις και πολιτικό ήθος

  

Σε πρόσφατες συζητήσεις, ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν μια ιστορική φράση του αείμνηστου ηγέτη της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) Ηλία Ηλιού και την εκφωνούσαν με ύφος μεγαλοπρεπές και εκχωρητικό χαμόγελο. Η φράση αυτή είναι: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Είναι γνωστό ότι λέξεις και φράσεις αλλάζουν νόημα και σημασία, ανάλογα με την ανάγκη που υπηρετούν και τη στιγμή που τις ενέπνευσε. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο, όταν τις χρησιμοποιεί κάποιος, να γνωρίζει την ιστορία τους. Οι ημιμαθείς και ασεβείς κακοποιούν την πνευματική και πολιτική παράδοση χρησιμοποιώντας τέτοιες έννοιες με τρόπο βάρβαρο και ανιστόρητο ώστε να αντιστρέφεται στην πραγματικότητα η σημασία τους και να αλλοιώνεται η ουσία της συγκεκριμένης σκέψης.

Συμβαίνει να είμαι μάρτυς της γέννησης αυτής της φράσης που όντως ήταν ιστορική όπως και όταν ελέχθη.
Το 1962 ο Ηλίας Ηλιού, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, συνοδευόμενος από στελέχη της Νεολαίας, είχε επισκεφθεί τον μακαρίτη Κωνσταντίνο Τσάτσο, τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετείχα στην αντιπροσωπεία ως γραμματέας της Δημοκρατικής Αντίστασης Σπουδαστών (ΔΑΣ114) που ήταν μια μετωπική οργάνωση της Νεολαίας της ΕΔΑ με σκοπό την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διαμαρτυρία για τη βία που ασκείτο στα πανεπιστήμια κυρίως αλλά και στους δρόμους της Αθήνας από τραμπούκους της ΕΚΟΦ (Εθνική Κοινωνική Οργάνωση Φοιτητών), ασφαλίτες του συνδικαλιστικού τμήματος της Αστυνομίας αλλά και από άλλους πολίτες μέλη παρακρατικών οργανώσεων της Δεξιάς και ενίοτε και όργανα του κράτους εν στολή, κυρίως αστυνομικούς.

Ηταν το κλίμα που συνέχιζε τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 και προσπαθούσε να αντιδράσει στην επικράτηση, σε όλες σχεδόν τις σχολές, του ενιαίου μετώπου των δημοκρατικών φοιτητών που συσπείρωνε αριστερούς και κεντρώους φοιτητές καθώς και πολλούς ανοργάνωτους δημοκράτες.

Αφού άκουσε τον Ηλιού ο Τσάτσος, τον παρακάλεσε να μείνουν για λίγο μόνοι. Ηταν φίλοι και οι δύο διανοούμενοι μεγάλου βεληνεκούς με κοσμοπολιτική παιδεία και πλούσια νομική και φιλοσοφική παραγωγή. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση κράτησε μερικά μόνο λεπτά και όταν βγήκαμε από το υπουργείο ο μακαρίτης Ηλίας, τον οποίο πάντα απεριόριστα εθαύμαζα, αγαπούσα και εκτιμούσα, στράφηκε προς το μέρος μας και μας είπε: «Παιδιά, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μου είπε ο κύριος ακαδημαϊκός και καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία».

Και συνέχισε. «Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε τον χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού. Εχετε αλώσει τη νεολαία. Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο».

Κάποιος τότε ρώτησε: «Και συ τι απάντησες;». Και ο Ηλιού τότε είπε το ιστορικό: «Απάντησα: “Και μεις θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα”».

Εννοούσε πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Συντάγματος, σύμφωνα και με το άρθρο 114, εννοούσε πιστή υπακοή στους νόμους του κράτους και αποφυγή κάθε μορφής βίας πέρα από την αυστηρά επιβαλλόμενη εκ των συνθηκών ανάγκη προσωπικής άμυνας.

Η Αριστερά ήταν πράγματι τότε η παράταξη της συνταγματικής και πολιτικής νομιμότητας. Διεκδικούσε την εξουσία αποκλειστικά μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες με την αναζήτηση συμμαχιών με τους συγγενείς χώρους.

Ποια σχέση μπορούν να έχουν αυτά τα λόγια, με το νόημα που περιγράψαμε, με την «επαναστατική νομιμότητα» των τραμπούκων και οργανωμένων σε εγκληματικές ομάδες οπαδών των σημερινών κηρυγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα πει «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» από τα χείλη του Σκουρλέτη; Θα μας κάνουν τη χάρη να σταματήσουν να πετάνε γιαούρτια, να κλείνουν δρόμους, να δέρνουν, να πυρπολούν, να καταλαμβάνουν παράνομα πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους χώρους για ψύλλου πήδημα. Θα μας κάνουν τη χάρη λοιπόν να αποδεχθούν επιτέλους ότι ο νόμος στην Ελλάδα ισχύει για όλους και το Σύνταγμα αφορά και αυτούς;

Ευχαριστούμε πολύ αλλά ας μην προκαλούν κιόλας και ας μάθουν και λίγη Ιστορία. Της παράταξης που αναιδέστατα μονοπωλούν τουλάχιστον.

LinkedInShare/Bookmark
Posted in ΤΟΒΗΜΑ
 • Θύμιος Τουλουμοτύρης

  Mα Αντιπρόεδρε

  Το ΚΚΕξ έπαψε προ πολλού να είναι αδύναμη, χτυπημένη, δογματική αριστερά, αλλά τίποτε λιγότερο από μαύρη ΔΕΞΙΑ, αντιδραστική ΔΕΞΙΑ, ξενόδουλη ΔΕΞΙΑ.

  Οσο γιά τους τότε “ανανεωτικούς”, που ξεκόλλησαν από τον πατερούλη ( μάλλον πιό πολύ τους ξεκόλλησαν ) αλλά ψάχναν νέο πατερούλη και το μόνο που ανακάλυψαν ήταν η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ και η ΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑ .

  Βάλε με το νού σου . Το πιό “προχώ” μέρος τους έκανε πριν 2 – 3 χρόνια

  κόμμα με τον “ολίγον έγκυο” τίτλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ .

  Στον τίτλο, το τονίζω .
  Η νοοτροπία αλλάζει, ΑΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, πολύ αργότερα . Παίζουνε και παίξαμε δεκαετίες τη χυδαία κωμωδία

  ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ !,

  Και άντε έτσι – παρά τις θυσίες – να ξεκουνήσεις την δεξιά .

  Γι’ αυτό άλλωστε τους πήρε παραμάζωμα ο “σωστός” Αντρέας και γι’ αυτό – ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΑ – γειά στα χέρια του .

  Ολοι αυτοί μιλάνε γιά τους golden boys και καλά κάνουν

  γιά τους άθλιους και καλά κάνουν
  μιλάνε γιά τους εργαζόμενους, το – πάλαι ποτέ – φοιτητικό κίνημα

  δεν λένε τίποτα γιά τους ΓΚΛΑΜΟΥΡΟΑΘΛΙΟΥΣ

  αυτούς που είναι είτε φοβούνται να γίνουν άθλιοι, αλλά
  έχουν γκλαμουροσυνείδηση . δηλ.
  «δουλεύουν», καταναλίσκουν, «σπουδάζουν» κ.λπ.

  με το «όνειρο» να γίνουν κάποτε γκλαμουράτοι

  Ο γερο-Ηλιού δεν ήταν «σοφός». ΗΤΑΝ ΣΕΜΝΟΣ .

  Αντιπρόεδρε Θόδωρε, ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΣ
  ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΣΥ ΑΡΙΣΤΕΡΑ .

  Αυτά πάλι τα ανακατεμένα

  Θ.Τ.

Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

21-22 Αυγούστου 1926: Ο Κονδύλης ανατρέπει τον Πάγκαλο  EthnosΤο πραξικόπημα του Κονδύλη για την ανατροπή της δικτατορίας του Πάγκαλου. [...]

Έφυγε ο Νίκος Πάγκαλος  fonien.grΠάγωσε την Τετάρτη η Κριτσά και όλο το Μεραμπέλλο στο κακό νέο για τον θάνατο του Νίκου Πάγκαλου, του φωτογράφου του τόπου μας του ανθρώπου που έχει ... [...]

Γ. Πάγκαλος: "Καλώς όρισες Πέρο στην οικογένεια του Αλμυρού"  Prisma NewsΜια σπουδαία μεταγραφή ολοκλήρωσε ο Αλμυρός ο οποίος ενέταξε στην δύναμη του τον επι χρόνια αρχηγό του ΟΦΗ και πρώτο [...]

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και το Κυπριακό  sports.in.grΣυμπληρώνονται σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, είκοσι (20) ακριβώς χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, (τότε) αναπληρωτή υπουργού ... [...]

Αυτοί που φεύγουν  Ο ΦιλελεύθεροςΔεν θα πω το τετριμμένο «τι γίνεται, όλοι φεύγουν;» ή το άλλο «πολύ θανατικό έπεσε τελευταία». Υπήρχαν πάντα αυτές οι κακές ειδήσεις για όσους μένουμε πίσω, ... [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish