Με τους Ελληναράδες στο ευρώ;

Η σύμπτωση απόψεων που διαπιστώθηκε στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένο έγινε αντικείμενο σχολίων πάσης φύσεως. Ολα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την έκπληξη.

Οι υποστηρικτές της πολιτικής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα οι πιο απροκάλυπτοι από αυτούς, διέβλεψαν με αισιοδοξία μιαν απάντηση στο κορυφαίο ερώτημα που καθιστούσε την εκλογική προτίμηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ αδιέξοδη. Διαμορφωνόταν, δηλαδή, κατ’ αυτούς ένα στοιχειώδες πλαίσιο για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αν στις επόμενες εκλογές σημειωνόταν ταυτόχρονη αύξηση των ψήφων της νεο-κομμουνιστικής και αναρχικής Αριστεράς και των γραφικών Ελληναράδων. Βάση για μια τέτοια πρωτότυπη σύμπλευση θα μπορούσε να είναι η από κοινού ηρωική έξοδος από το ευρώ, μια κοινή οξεία αντιπαράθεση με τα επικρατούντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση πολιτικά ρεύματα, μια περιχαράκωση της ελληνικής οικονομίας με μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εμπορευμάτων, κεφαλαίων και – γιατί όχι; – βαθμιαία και προσώπων και, τέλος, μέτρα έντονης κρατικής παρέμβασης και ελέγχου σε όλα τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, από την κρατικοποίηση μεγάλων εταιρειών ως την αυταρχική ρύθμιση της καθημερινής κατανάλωσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Ηρθε όμως η χθεσινή στροφή 180 μοιρών του κ. Τσίπρα, ο οποίος εν μια και μόνη νυκτί εγκατέλειψε όλες αυτές τις κοκκινόμαυρες (ή, αν προτιμάτε, γκρίζες με απόχρωση ροζέ) προοπτικές κοινοβουλευτικής συμμαχίας και διακήρυξε, χωρίς το άλλοθι της εκμαυλίσεως αλλοδαπών ακροατηρίων, ότι ο επαναστατικός αγώνας των συριζαίων μαζών θα γίνει μέσα στα πλαίσια του ευρώ, χωρίς όμως ταυτόχρονα να μας εξηγεί με ποια μαγική ράβδο οι στυγνοί γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ θα πειστούν να χρηματοδοτήσουν μια πολιτική που θα αρνείται τα μνημόνια με τις περικοπές δαπανών και τις θεσμικές αναπροσαρμογές.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο και εκφραστικότατο body language σε συνδυασμό με «χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο», όπως τραγουδούσε η αείμνηστη Αλίκη, αλλά πολύ δύσκολα βλέπω τον Τόμσεν και άλλους παρόμοιους να άδουν εν χορώ μαζί του «Ρίκο Ρίκο Ρικοκό». Μπορεί ακόμα να διαθέτει μια αναμφισβήτητη ικανότητα εκχυδαϊσμού και διαστροφής του πολιτικού λόγου και μετατροπής κάθε συζήτησης στην οποία συμμετέχει σε μια διαδικασία ανταλλαγής συνθημάτων. Μπορεί, τέλος, η εποχή της εικόνας που ζούμε να δίνει σε γειτονικές αξιοσέβαστες για τον πολιτισμό τους χώρες όπως η Ιταλία πολιτικούς ηγέτες όπως ο Μπέπε Γκρίλο ή ο Μπερλουσκόνι. Μπορεί ο έλληνας πολίτης να είναι απελπισμένος, αγανακτισμένος με το πολιτικό σύστημα, κυριαρχημένος από το συναίσθημα και κυκλοθυμικός. Ολα αυτά οδηγούν στην καταψήφιση κάποιων, που μπορεί να πάρει και τη μορφή της υπερψήφισης του προφανώς απαράδεκτου. Δεν παρέχουν προοπτική για το μέλλον όταν γύρω μας η αβεβαιότητα κορυφώνεται και οι κρίσεις πολλαπλασιάζονται. Οι πιθανότητες να αποφασίσει μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος να κάνει αγκαλιά με τον κ. Τσίπρα σάλτο μορτάλε στον ωκεανό των αντιφάσεων, διαφωνιών, συγχύσεων και επικίνδυνων υπερβολών της ψηφοθηρικής εκστρατείας του είναι πολύ περιορισμένες.
Γιατί, όμως, αφού οικειοθελώς σκόπευε να εγκλωβίσει το κόμμα του σε αυτό το χάος που προκύπτει από την ξεκάθαρη επιλογή της ευρωπαϊκής προοπτικής και τη δέσμευση παραμονής στο ευρώ, να ενθαρρύνει τις επαφές σε επίπεδο ηγεσίας με το αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό και εθνικιστικό κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων; Γιατί παράλληλα στη βάση ακόμα και διακεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπαρατάσσονται σε αναρχικού και τρομοκρατικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς αντιπάλων, καταλήψεις και καταστροφές ακινήτων ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή;

Υπάρχει στην Ελλάδα μια προοπτική δημιουργίας όσμωσης ανάμεσα στην άκρα Αριστερά και στην άκρα Δεξιά; Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας εθνικοσοσιαλιστικής παράταξης όπως στην Ιταλία και στη Γερμανία του Μεσοπολέμου; Υπάρχει έστω κοινωνικός χώρος, δηλαδή πολίτες που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν από τους μεν ή τους δε, με παράλληλα ή ταυτόσημα δημαγωγικά συνθήματα; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί.

Πηγή: ΤΟΒΗΜΑ

Share
One comment on “Με τους Ελληναράδες στο ευρώ;
  1. tsipras kamenos kai sia eith telios gia to panirgiria