«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέεε…»

Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2006 στα Τίρανα, η Εθνική Ελλάδας ηττήθηκε από την Εθνική ομάδα της Αλβανίας 2-1. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα συγκλονίστηκε. Ήταν φυσικό. Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο η ίδια ομάδα με τα ίδια πρόσωπα είχε συντρίψει την Πορτογαλία μέσα στη Λισσαβώνα και σηκώσει ψηλά το «τιμημένο» ευρωπαϊκό κύπελλο. Όπως ήταν επίσης φυσικό μερικοί από το 1 εκατ. Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αισθάνθηκαν την ανάγκη να πανηγυρίσουν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και σε ορισμένες πόλεις της επαρχίας. Ξέσπασαν τότε επεισόδια. Στην Ομόνοια, στην Πανεπιστημίου στο Λευκό Πύργο και αλλού, Αλβανοί ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία. Στην Ζάκυνθο ένας 20χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε μια παρέα τριών Αλβανών. Δυο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ο τρίτος πέθανε λίγη ώρα αργότερα.

Σε όλα τα επεισόδια κυριαρχούσε το τραγουδιστό σύνθημα που χρησιμοποιήσαμε ως τίτλο. Όσοι είμαστε εχέφρονες και στοιχειωδώς φίλαθλοι αισθανθήκαμε μεγάλη ντροπή και σύγχυση. Όχι μόνο είχαμε χάσει αλλά δεν είχαμε και την αξιοπρέπεια να δεχτούμε κοιτώντας προς το μέλλον την πραγματικότητα.

Τώρα γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά και σας απασχολούμε. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια θα πουν μερικοί. Μα γιατί μας έπεσε στα χέρια μια απόρρητη μελέτη που προέρχεται από το «center of intelligence» της γνωστής σε όλους μας Αμερικάνικης υπηρεσίας CIA (γα να μην σπεύσει κανείς να με αποκαλέσει πράκτορα της υπηρεσίας αυτής ενημερώνω εγκαίρως ότι τα στοιχεία αυτά τα βρίσκει ο καθένας κάνοντας τους κατάλληλους διαδικτυακούς χειρισμούς).

Ας δούμε λοιπόν την Αλβανία και παράλληλα μη χάνουμε από τα μάτια μας την ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει βέβαια 10πλάσιο ΑΕΠ από την Αλβανία, 280 έναντι 26 δις. δολαρίων. Της Ελλάδας όμως το ΑΕΠ κάθε χρόνο κατεβαίνει από τα 321 δις. στα 299 και τέλος στα 281 δις. δολάρια τα έτη 2010,2011 και 2012 αντίστοιχα. Η Αλβανία στα ίδια χρόνια έχει 25 δις. δολάρια ΑΕΠ το 2010, 26 το 2011 και κάτι παραπάνω από τα 26 το 2012 και αυτό γιατί η πραγματική αύξηση του εισοδήματος το 2010 στην Αλβανία είναι 3,45% , 3%το έτος 2011 και 1% το έτος 2012 ενώ στην Ελλάδα το ΑΕΠ μειώνεται -3,5% το 2010, -7% το 2011 και -6% το 2012.

Τώρα κρατηθείτε όπου και αν κάθεστε γιατί αυτό που ακολουθεί δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς. Η Ελλάδα έχει 24% ανεργία και είναι στην 172η θέση στον κόσμο ενώ η Αλβανία έχει μόνο 13% ανεργία και είναι 133η στον κόσμο. Ίσως και για αυτό κάτω από την γραμμή της φτώχειας κινούνται 12 % των πολιτών στην Αλβανία και 20% στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις σε σταθερό κεφάλαιο είναι 10% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και 25% στην Αλβανία.
Τώρα ας δούμε και τα δημοσιονομικά μας. Η Αλβανία έχει έλλειμμα του προϋπολογισμού -3,3% ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται να μείνει στο -9,5% που φέτος φαίνεται να βαδίζει προς το -15%. Ως εκ τούτου το δημόσιο χρέος της Αλβανίας είναι 60% του ΑΕΠ ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας ς είναι 161% ΤΟΥ ΑΕΠ. Η Αλβανία είναι 47η στον κόσμο ως προς το χρέος ενώ η Ελλάδα είναι 3η ως προς το ύψος του χρέους!

Έτσι η Αλβανία συγκεντρώνοντας όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να μπει στο ευρώ ασκεί μια συστηματική πολιτική αυτοδύναμης προσέγγισης προς την ευρωπαϊκή ένωση ή αν θέλετε με άλλα λόγια δεν μας έχει ανάγκη.

Αφού διαβάσατε αυτό το λίγο βαρετό και ασφαλώς ενοχλητικό κείμενο που αποδίδει όμως την συγκλονιστική πραγματικότητα όσο σοβινιστής και πιθηκάνθρωπος να είσαστε φαντάζομαι να δυσκολευόσαστε να τραγουδήσετε το στοίχο του τίτλου με την ίδια αμεριμνησία που βασίλευε το 2006.

Πηγή: ΤΟΒΗΜΑ

Share
2 comments on “«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέεε…»
  1. Στράτος says:

    Τα στοιχεία αυτά μπορέι να είναι (και κατά πάσα πιθανότητα είναι) πραγματικά. Το θέμα όμως για την εισαγωγή σε μια νομισματική ένωση όπου ακολουθεί την πολιτική σκληρού νομίσματος δεν είναι μόνο η πλήρωση των κριτηρίων εισαγωγής, αλλά η ικανότητα μιας οικονομίας να ακολουθήσει μια τέτοια ένωση. Ενδεικτικά ναφέρω ότι ο δείκτης CURRENT ACCOUNT TO GDP είναι ελλειμματικός κατά τουλάχιστον 10% τα τελευταία 5 χρόνια. Τέλος, η ανάπτυξη σε μια χώρα έρχεται από την αποτελεσματική αξιοποίηση του κεφαλαίου σε μια χώρα. Δεν θα αξιολογήσω την ύπαρξη ή την εισροή κεφαλαίου στην Αλβανία, αλλά το κατά πόσο θα μπορέσει να καταφέρει μια αποτελεσματική αξιοποίηση η οποία προέρχεται μέσα από την πανεπιστημιακή μόρφωση.

    • Θόδωρος Πάγκαλος says:

      Συμφωνώ σε όλα. Τα άρθρα αυτά έχουν συγκεκριμένη προκαθορισμένη έκταση. ΘΠ.