Τιμή και δόξα στη Μεταπολίτευση (2)

  

Συµπληρώνουµε σαράντα χρόνια, σχεδόν µισό αιώνα, χωρίς εµφύλιο πόλεµο, χωρίς επιστράτευση για την αντιµετώπιση άµεσης απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας και µε αµυντικές δαπάνες που παραµένουν πάντα δυσανάλογα υψηλές αλλά συνεχώς µειώνονται και σε απόλυτα µεγέθη και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Οι θεσμοί μας λειτουργούν ομαλά. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς και περισσότερα απ’ όσα πρέπει λέγονται για την οργάνωση και το κύρος του Κοινοβουλίου, τη σχέση της πολιτικής με το χρήμα, την παράδοση πολιτικής πελατείας και τον κομματισμό και τη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Τα ίδια όμως ή ανάλογα λέγονται και σε όλες τις άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης.

Κατά καιρούς διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πιο διεφθαρμένων χωρών του κόσμου. Κανείς δεν εξηγεί ότι κριτήριο για αυτή την κατάταξη είναι η γνώμη των ιδίων των πολιτών της χώρας, όπως εκφράζεται μέσα από δημοσκοπήσεις. Αναρωτιέμαι, υπάρχει άλλη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου όπου να δρα ανενόχλητα και αναπάντητα τόσο ισχυρό lobby κομμουνιστικών και ναζιστικών απόψεων; Υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης όπου οι ορκισμένοι εχθροί της δημοκρατίας να κατέχουν τόσο σημαίνουσα θέση στη διανόηση και να ελέγχουν μερικές φορές ασφυκτικά τα μέσα ενημέρωσης; Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης έχει σίγουρα πρόβλημα διαφθοράς. Η συγκλονιστική όμως κατάταξή της παγκοσμίως οφείλεται αποκλειστικά στη σκληρή δουλειά των εχθρών της δημοκρατίας μας που είναι πανίσχυροι. Κυρίως διότι επέτυχαν να αλώσουν τον χώρο της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Αλλά και οικονομικά αν εξετάσουμε το ζήτημα. Είναι αποτυχημένη μια χώρα που έχει κάνει το κολοσσιαίο άλμα προς τα εμπρός που έκανε η ελληνική οικονομία από το 1974 και μετά;

Ας παραβλέψουμε ότι το 1981, και πάλι σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γίναμε δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Kοινότητα (ΕΟΚ) πολλά χρόνια πριν από την Ισπανία και την Πορτογαλία που είχαν απαλλαγεί ταυτόχρονα με μας από τα φασιστικά τους καθεστώτα.

Ας παραβλέψουμε επίσης ότι η Ελλάδα κερδίζει, χάρη στη μεγαλοφυΐα και την προσαρμοστικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, ηγετική θέση μέσα στο κοινοτικό γίγνεσθαι. Προτάσεις, διπλωματικοί χειρισμοί, πρωτοβουλίες και προπαγανδιστικές εκστρατείες φέρνουν το ένα μετά το άλλο τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), τις διαρθρωτικές πολιτικές στήριξης και τα πακέτα χρηματοδότησης του καθυστερημένου Νότου (Ντελόρ, Σαντέρ). Αλλάζουν τη μορφή της Ευρώπης.

Ας παραβλέψουμε, τέλος, ακόμη και τη θριαμβευτική επιτυχία της εισόδου στην Ευρώπη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί το πολιτικό της πρόβλημα, όπως απαιτούσαν οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί και πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ας καταραστούμε, όπως επιβάλλει η μόδα, την ισότιμη συμμετοχή μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης: τη ζώνη του ευρώ.

Κατεβαίνοντας στο επίπεδο του χυδαίου λαϊκισμού στο οποίο εκφράζεται η αρπακτική ψηφοθηρική διάθεση των τυχοδιωκτών του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών εθνικοσοσιαλιστικών τάσεων και κομμάτων, ας δούμε και «την τσέπη μας».
Υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στη σημερινή Ελλάδα και στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης;

Ο ελληνικός λαός και οι πολιτικοί ηγέτες που ο έλληνας πολίτης εξέλεγε και με την υπεύθυνη ψήφο του τους ανέθετε να κυβερνήσουν τη χώρα δημιούργησαν κολοσσιαίες υποδομές. Αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πανεπιστήμια και νοσοκομεία παντού γύρω μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Ελληνες και να δουλεύουν γνωρίζουν και να φέρνουν αποτελέσματα μπορούν. Η σημερινή Ελλάδα για όσους έζησαν τη Μεταπολίτευση και τα χρόνια που αμέσως ακολούθησαν είναι άλλη χώρα.

Χρεωθήκαμε για να τα κάνουμε όλα αυτά; Βεβαίως ναι. Χρεωθήκαμε υπέρμετρα, αλόγιστα και μερικές φορές αδικαιολόγητα; Ασφαλώς ναι. Αλλά στο πλαίσιο ενός ανοιχτού δημοκρατικού καθεστώτος όπου ισχύει η λαϊκή κυριαρχία και πηγή κάθε εξουσίας είναι ο ίδιος ο πολίτης, πώς είναι δυνατόν κάποιοι να είναι ένοχοι και άλλοι αθώοι;

Πότε και για ποιον λόγο εσείς όλοι που κραυγάζετε σήμερα κατά του πολιτεύματος και κατά του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας είπατε έστω και μία φορά «όχι»; «Οχι» σε νέους διορισμούς, «όχι» στον υδροκεφαλισμό του κράτους, «όχι» στην αύξηση της γραφειοκρατίας, «όχι» σε υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις και παροχές.

Εγώ λέω ότι ούτε μία φορά δεν έφεραν αντίρρηση στον κομματισμό, στην κυριαρχία της πελατειακής αντίληψης της πολιτικής, στη φαυλοκρατία. Αλλά και σήμερα επιμένουν και διακηρύττουν ότι, αν κυριαρχήσουν, θα ξαναγυρίσουν πίσω στον κρατισμό και στον ολοκληρωτισμό. Ας μείνουμε πιστοί στα ιδανικά της Μεταπολίτευσης και ας τους φράξουμε τον δρόμο.

Πηγή: ΤΟΒΗΜΑ

LinkedInShare/Bookmark
Posted in ΤΟΒΗΜΑ
  • π.

    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΙΣΕ. ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΦΕΡΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΝΩ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΩΤΙΚΗ. ΣΠΑΝΙΑ ΔΕ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΩ Η ΕΛΠΊΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΥΠΝΩΤΙΚΗ.

Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

Θεόδωρος Πάγκαλος: Όταν... «μαζί τα φάγαμε»  neakriti.grΣαν σήμερα ο πολιτικός από το βήμα της Βουλής μας άφησε άφωνους. Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Θεόδωρος Πάγκαλος ... [...]

Χωρίς Πάγκαλο, Νικόλτση στη Σοχώρα  AthlitikoGrΕτοιμη είναι η ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ για την πρεμιέρα του 8ου ομίλου της Γ' Εθνικής, όπου θα φιλοξενηθεί στη Σοχώρα από τον "νεοφώτιστο" Ρεθυμνιακό. [...]

Μήπως, τελικώς, «μαζί τα φάγαμε»;  https://www.parapolitika.grΚανείς δεν αμφέβαλε ότι η κυβέρνηση που θα διαδεχόταν τον ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνούσε με τα δεσμά με τα οποία αυτός έχει δέσει την χώρα. Απλώς θα [...]

Γ. Πάγκαλος: "Καλώς όρισες Πέρο στην οικογένεια του Αλμυρού"  Prisma NewsΜια σπουδαία μεταγραφή ολοκλήρωσε ο Αλμυρός ο οποίος ενέταξε στην δύναμη του τον επι χρόνια αρχηγό του ΟΦΗ και πρώτο [...]

"Σκληρό καρύδι" η Παλαιόχωρα για το ΣΥΝΚΑ (1-1)  AthlitikoGrΣΥΝΚΑ και Παλαιόχωρα μετά τις μεταξύ τους αναμετρήσεις στη Γ' Εθνική πρόσφεραν ένα δυνατό παιχνίδι και για το Κύπελλο Χανίων, [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish